Re: Zestaw do hodowli kryształów
Skoro niebieskie, to jestem prawie pewien, że chodzi o siarczan(VI) miedzi(II).
_________________ Przypominam o stosowaniu 2.4.3. punktu regulaminu!
Pisać posty komunikatywne, zgodne z przyjętymi zasadami ortografii i gramatyki. Jak się wkurzę - zacznę wywalać posty.
Nabijania postów też nie lubię, drażnią mnie goście, wcinają się wszędzie nie mając naprawdę nic ciekawego do powiedzenia.
18 sty 2015, o 19:53
rtecwet
Jutro postaram się zadzwonić do sprzedawcy, może dowiem się czegoś więcej... Trochę ciężko mi uwierzyć, że takie duże kryształy powstaną jak na opakowaniu i to jeszcze o regularnej strukturze z samego siarczanu miedzi. Ale wszystko możliwe Te kamyki na których powstają kryształy to jakiś minerał, pumeks? Czy to one warunkują taką krystalizację?
Widziałeś kiedyś mrożoną pizze na opakowaniu i jego zawartość:P? No właśnie:D, na stronie producenta można zobaczyć inne zestawy z innymi kolorami. Kryształy są takie same na każdym(poza kolorem).
18 sty 2015, o 21:59
adam001d
@MODERATOR
No coś Ty, nigdy nie powinieneś się sugerować obrazkami na opakowaniach, jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby obrazki były zgodne z rzeczywistym wyglądem produktów/efektów. To tanie, chińskie gówno, wybacz, ale lubię być szczery.
Btw. na komputerze, to mogę sobie zrobić ogromne kryształy i to nawet czarne, na dodatek bez użycia nawet grama odczynników!
_________________ Przypominam o stosowaniu 2.4.3. punktu regulaminu!
Pisać posty komunikatywne, zgodne z przyjętymi zasadami ortografii i gramatyki. Jak się wkurzę - zacznę wywalać posty.
Nabijania postów też nie lubię, drażnią mnie goście, wcinają się wszędzie nie mając naprawdę nic ciekawego do powiedzenia.
18 sty 2015, o 22:02
Finkur
**
Siarczan miedzi raczej nie byłby użyty w zabawce dla tej grupy wiekowej - zbyt brudzące. Obstawiam jakąś sól sodu, potasu, ewentualnie amonu z dodatkiem niebieskiego barwnika, który wbudowuje się w jej strukturę krystaliczną.
Kamyki pełnią rolę zarodka krystalizacji. Na giełdach minerałów dużo osób sprzedaje siarczan miedzi i chromian potasu hodowany na kawałku żużlu.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
18 sty 2015, o 22:48
rtecwet
Myślicie, że ten kryształ na opakowaniu to pic na wodę... I, że nie ma tam jakiejś specjalnej technologii, zwykła sól typu siarczan amonu, siarczan miedzi i zarodek o "chropowatej" strukturze.
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Jak brat był w Centrum Kopernika , to zakupił niebieski kryształ za jedyne 5 zł. Uśmiałem się za wszystkie czasy jak powiedział za ile kupił 4 gram CuSO4. Najciekawsze jednak było , jak niedbale pozostawił kryształ na grzejniku . Ku jego zaskoczeniu na grzejniku pozostał sam sporej wielkości kawałek żużlu . Uwodniłem go(bezwodny siarczan) więc spowrotem i zważyłem - wyszło niecałe 4 gramy. Zainkasowałem od brata 2 dychy i zrobiłem mu dwa razy większy kryształ . O dziwo ładnie osadzał się na żużlu. Morał tej bajki jest taki : jak chcesz wydać kasę na pierdoły , to poproś swojego brata o to za darmo .
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
19 sty 2015, o 21:20
Pit
"Zainkasowałem od brata 2 dychy" Wydoiłeś go bardziej niż Centrum Kopernika. Za tą kasę mógł sobie kupić 4 kryształy.
19 sty 2015, o 22:09
compaqchemlab
Niestety , musiałem na to zużyć CuSO4 Cz.d.a . ja ceny nie narzucałem (propozycja "klienta" - ich kryształy miały uszkodzenia mechaniczne , a moje były pięknie wykształcone . TAAKIE wielkie
19 sty 2015, o 22:23
chemik23
@MODERATOR
adam001d napisał(a):
Btw. na komputerze, to mogę sobie zrobić ogromne kryształy i to nawet czarne, na dodatek bez użycia nawet grama odczynników!
czarne mozesz tez przy uzyciu jodku niklu (II) zamiast kompa :-D
_________________ Chemik 23
29 sty 2015, o 00:58
compaqchemlab
ciekawe co wykrystalizuje , jak lapka w AR roztworzysz? Na pewno nic, co będzie się nadawało do pracy . Prawie czarne kryształy wychodzą też z octanu miedzi (ciemnogranatowe). Wczoraj oczyszczałem siarczan potasu - piękne kryształy !
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości