Anoda

Your laboratory. Wszystko, co związane z konstrukcją lub kupnem wyposażenia, zaopatrzeniem, lokalizacją domowego (i nie tylko) laboratorium.

Moderator: #Chemia

Anoda

Postprzez Czesławio » 5 lut 2017, o 20:09

Anode można zrobić z ołowiu(tak na serio to dwutlenku ołowiu) , platyny(najlepszy ale najdroższy , najniższa próba za g 87zł) , grafit ( do nadchloranów niezbyt :| )MnO2 nawet ale niewiem gdzie dostać)
To tyle z tych które mi pasują a więc tak
Dwutlenek ołowiu-Mi przypadła do gustu bo jestem leniem.
Platyna-Można pomarzyć.
Grafit-Taniocha ale ja chcę nadchloran amonu.
MnO2-Niby można dostać w chemicznym ale niewiem co będzie lepsze samemu robic czy kupic mno2 lub z tego azotanu manganu.Co dla was bardziej opłacalne.
Co dla was najlepsze (opłacalne).Bo dla mnie to z PbO2(trzeba kupic tylko ołowiu troche, troche h2so4 tech bo ja mam tylko czda któru mase kasy kosztuje no i jescze vanish 8). A i jescze czy drut miedziany nada się na katode(oczywiście że tak ) jak by się ktoś pytał jaki zasilacz to stary prostownik(sprawny)
Pozdrowienia.
Czesławio
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2 lut 2017, o 14:32

Re: Anoda

Postprzez kno3 » 6 lut 2017, o 00:31

Bez tytanu może być ciężko, jak Ci się uda, to chętnie poczytam jak. Stal 316l potrafi korodować na katodzie. PbO2 zrobiony na blasze ołowianej na nic się nie zda, na PbO2 na graficie bywa ciężko, idealnie na tytanie/ceramice. Wg mnie najlepsze elektrody to tytan na katodę, platynowany tytan/MMO/PbO2 na tytanie na anodę. Chociaż najlepiej jechać na dwa razy do chloranów na MMO, a nadchlorany już za pomocą PbO2. Jeśli chcesz mieć nadchloran amonu, to musisz mieć pewność, że przed strącaniem nie ma chloranów w roztworze.
kno3
 
Posty: 210
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03

Re: Anoda

Postprzez Czesławio » 6 lut 2017, o 09:01

W sómię tytan 50zł za kg dało by się wydać ale
Jescze pytanie jak to jest z tym mno2
Pozdawiam
Czesławio
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2 lut 2017, o 14:32

Re: Anoda

Postprzez kno3 » 6 lut 2017, o 23:12

Wyjaśniając czemu PbO2 na ołowiu jest złe - wystarczy jakakolwiek szczelina do podłoża, a ołów zacznie Ci mocno korodować, niszcząc elektrodę, zanieczyszczając elektrolit, podobnie z grafitem, tylko nie tak strasznie. Elektrody MnO2 widziałem tylko na kanale youtube nurdrage, więc nie mam zbytniego pojęcia, ale podobnie jak PbO2 na pewno wymagają solidnego substratu. Siatkę tytanową, elektrody MMO, platynowany tytan można dostać na e-bayu, z tym ostatnim bym uważał na chiński, potrafi się trafić podrabiany.
kno3
 
Posty: 210
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03

Re: Anoda

Postprzez Czesławio » 7 lut 2017, o 19:31

Poszukałem w internecie i jest polska firma która sprzedaje takie anody czyli mmo na tytanie tylko muszę się o cene spytać sprzedają też platynowe możesz mi powiedzieć jakiej ceny mam się spodziewać
Pozdrawiam
Czesławio
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2 lut 2017, o 14:32

Re: Anoda

Postprzez rtecwet » 21 lut 2017, o 09:52

Czy można zastosować 2 elektrody mmo pokrywane tlenkiem rutenu i irydu zamiast platyny w aparacie Hoffmanna?
Chodzi o wykonywanie elektrolizy chlorku sodu oraz bromku potasu. Jak długo paski tytanu pokrywane tlenkiem dadzą radę?
Avatar użytkownika
rtecwet
 
Posty: 417
Dołączył(a): 8 lut 2012, o 18:01

Re: Anoda

Postprzez kno3 » 23 lut 2017, o 17:09

Elektrody MMO są stosowane w przemyśle do wytwarzania chloru metodą elektrolizy, ale niestety nie jestem w stanie stwierdzić czy każda długo wytrzyma, są różne elektrody o różnych zastosowaniach. Swoje stosowałem hobbystycznie, wytrzymywały elektrolizy chlorków bez problemów.

Z tego co wiem obecność fluorków źle działa na te elektrody (fluorki wraz z chromianami są dwiema opcjami pozwalającymi uzyskać większą wydajność celi do produkcji chloranów), ale nie wiem jak z bromem, musisz sam poszukać, chętnie się dowiem co znalazłeś;)

Czemu chcesz dwóch użyć? Elektrody MMO NIE MOŻNA stosować jako katodę, powłoka ulega zniszczeniu, zostaje Ci tytanowa elektroda.
kno3
 
Posty: 210
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03


Powrót do Twoje Laboratorium



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron