Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Co wybrać po gimnazjum ? 
Autor Wiadomość

Post Co wybrać po gimnazjum ?
Witam
Jestem w 3 klasie gimnazjum i już nie długo trzeba będzie się poważnie zastanawiać gdzie by tu pójść dalej kontynuować swą naukę ?
No więc moja sprawa wygląda tak : jestem raczej umysłem ścisłym. Zawsze łatwiej przychodziła ma nauka matematyki, fizyki, chemii niż polskiego, historii, geografii. Mieszkam w Katowicach i interesuje się chemią wiec jako moją przyszłość widzę studiowanie na Politechnice Śląskiej do której nie mam tak daleko na wydziałach związanych z chemią. Obecnie poszukuje liceum o profilach, które by mnie interesowały i mieściły się w moim rodzimym mieście. Jeżeli ktoś ma jakieś rozeznanie w liceach w Katowicach to proszę o pomoc. Tymczasowo myślę nad Pikiem ( Skłodowskiej-Curie profil mat-fiz-inf) lub Kopernik profil mat-fiz-chem. Początkowo chciałem iść na biol-chem ale z biologii to ciekawiły mnie tylko tematy związane z człowiekiem. Oceny mam w miarę dobre więc nie będę miał problemu z dostaniem się.

10 sty 2010, o 17:18
@MODERATOR

Jak się interesujesz chemią i chcesz potem iść na studia chemiczne, wybierz technikum.

10 sty 2010, o 18:13
*

Jeśli nie masz problemów z angielskim, to rób IB (maturę międzynarodową); każda (sensowna) polska uczelnia Cię po tym przyjmie, a światowe nie pogardzą.

W Katowicach nie ma publicznych szkół IB (do prywatnej iść nie polecam, bo patrząc na statystyki, radzą sobie znacznie gorzej a karzą płacić jak za nie wiadomo co), ale najlepsze w Polsce IB jest we Wrocławiu, w V LO, a internat jest na przeciwko szkoły. Choć zakładam, że wyjazd wiąże też się z kosztami, więc możesz też rozważyć opcję UWC.
Więcej info o szkole tu: http://www.lo5.wroc.pl

Trwa dwa lata, zaczyna się go po I-szej klasie w liceum, ale większość szkół oferuje klasy pre-IB, które pomagają się przygotować (głównie poprzez dużą ilość zajęć z angielskiego).

UWC (United World Colleges, vel Szkoły Zjednoczonego Świata) oferują IB i fundują pełne stypendium, aplikuje się w trakcie pierwszej klasy liceum. Więcej info tu:
http://www.uwc.org.pl/

Jeśli się interesujesz chemią, to złóż też wniosek tu: http://www.fundusz.org
(info: http://www.fundusz.org/fundusz.php?sec=art&cnt=79 ,
nie dają stypendiów pieniężnych ale umożliwiają całkowicie bezpłatny udział w warsztatach i seminariach naukowych (w tym chemiczych), program zajęć tegorocznych tu: http://www.fundusz.org/fundusz.php?sec= ... =83&page=1 )

Jakbyś coś chciał wiedzieć o którymś więcej, to pytaj, i sapere aude ;)

10 sty 2010, o 20:13
**

10 sty 2010, o 20:30
*

10 sty 2010, o 20:45
**

No to już trzeci rok, byłeś może na IChO w tym roku, albo na CHUW w poprzednim - a może jedziesz na CHUW tegoroczny ?

10 sty 2010, o 20:56
@MODERATOR

Jeśli nie masz problemów z angielskim, to rób IB (maturę międzynarodową); każda (sensowna) polska uczelnia Cię po tym przyjmie, a światowe nie pogardzą.

Mam znajomych po IB i UWC. Przeliczniki są takie, że niektóre uczelnie mają progi wyższe niż na Harvardzie.. UWC jest dobre żeby studiować dalej kierunki ścisłe za granicą, lub dla ludzi ukierunkowanych artystycznie. Zresztą wiadomo, że tak wczesna wyprowadzka niekoniecznie jest dobra i potrzebna.

10 sty 2010, o 21:00
*

Mam znajomych po IB i UWC. Przeliczniki są takie, że niektóre uczelnie mają progi wyższe niż na Harvardzie.. UWC jest dobre żeby studiować dalej kierunki ścisłe za granicą, lub dla ludzi ukierunkowanych artystycznie. Zresztą wiadomo, że tak wczesna wyprowadzka niekoniecznie jest dobra i potrzebna.

dlatego pisałem o sensownych uczelniach ;).

UW: przelicza przedmioty w miarę proporcjonalnie ( 7 -100%, 6 - 90%, 5 - 75%), trochę z tym przesadzają ale da się dostać ;)

AGH: tutaj mają sprawiedliwe progi ;), generalnie z wynikiem na progu zdawalności w IB wyląduje się na czele listy rekrutacyjnej

UWroc: trochę przesadzają, 45 punktów (które dostaje w danym roku kilka osób na świecie) to dla nich 100% punktów rekrutacyjnych na dany kierunek, ale też da się dostać z rozsądnym wynikiem.

SGH: podobnie jak UWroc, z haczykiem że mogą też brać pod uwagę oceny ze świadectwa szkolnego

PWr: przeliczniki bardziej korzystne niż UWroc i UW

Politechnika Śląska: tu się totalnie wygłupili, bo matura międzynarodowa ma 7 stopniową skalę ocen, wyrażonych cyfrą, a ich uchwale rekrutacyjnej jest skala sześciostopniowa opisowa z przelicznikiem mocniejszym niż Harvard :/

UJ: bez komentarza, na moje zapytanie jak się przelicza punkty jak zdałem maturę rozszerzoną z matmy a na stronie mają wymaganą podstawową odpisali że z rozszerzoną nie przyjmują :/

Generalnie te uczelnie, które jakoś się liczą (poza UJ), mają zasady może i trochę wyżyłowane, ale do raczej bezproblemowego dostania się z maturą IB.

Poza tym, jak już się ma tą maturę IB, to po co studiować w Polsce, skoro za granicą mają zwykle lepsze wyposażenie, więcej pieniędzy, normalne podejście do studenta a ich dyplom liczy się na świecie. Na czołowych uczelniach bardzo prosto jest dostać stypendium (socjalne) za które da się bez problemu wyżyć, a na tych trochę mniej czołowych (ale i tak zwykle w każdym rankingu stojących znacznie wyżej niż polskie), przynajmniej w Wielkiej Brytanii, połączenie pożyczki studenckiej (którą zaczyna się spłacać dopiero w momencie zarabiania co najmniej 15000 funtów rocznie) z pracą w wakacje i czasem w weekendy pozwala się utrzymać bez żadnej pomocy od rodziców.

Impeer: ja już za stary jestem żeby jeździć na warsztaty, trzy lata temu też byłem za stary ;).

10 sty 2010, o 22:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]