Dołączył(a): 19 paź 2008, o 14:39 Posty: 48 Lokalizacja: Katowice
Pytanie odnośnie ludzkiego słuchu.
witajcie,
Dręczy mnie pytanie odnośnie częstotliwości na jakiej słyszymy,mianowicie ludzie słyszą na częstotliwości od 16Hz do 20kHz.Jednak kiedy stukniemy np w biurko 2x w Ciągu sekundy to licząc ze wzoru (f=1/T[Hz]) mamy 2Hz a jednak słyszymy stuknięcia.Paradoks ,ale na pewno jest tego wytłumaczenie.
Ma ktoś jakieś pomysły jak to wytłumaczyć?Może coś źle liczę ;coś przeoczyłem?
pozdrawiam
kolka
27 lut 2011, o 22:14
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Częstotliwość dźwięku nie jest równoznaczna z częstotliwością danej czynności.
Jak stukniesz raz to też to słyszysz nie musisz stukać 2 razy
Tak czy inaczej twoje stuknięcie powoduje zmianę ciśnienia dookoła miejsca przyłożenia siły, a to powoduje już rozchodzenie się fali dźwiękowej, która to ma inną częstotliwość (słyszalną).
Więc źle liczysz o tyle, że mylisz pojęcia, częstotliwości dźwięku z częstotliwością danej czynności.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
27 lut 2011, o 22:32
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Może przetłumaczę bardziej na chłopsko
Stuknięcie w biurko nie powoduje powstania pojedynczej fali dźwiękowej, a bardzo wielu i to ich częstotliwość słyszysz. Z kolei np. jedno drgnięcie membrany głośnika powoduje powstanie (w zamyśle) jednej fali.
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
Biurko i ołówek to ciała w których fala dźwiękowa rozchodzi się inaczej niż w powietrzu. Do tego to jest uderzenie, efekt jest słyszalny. A membrana drga wywołując tylko i wyłącznie drgania powietrza (no i jak damy mocno basu to sufitu sąsiada), brak tam uderzeń
_________________ "Nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi..."
27 lut 2011, o 22:59
analityk
@MODERATOR
Człowiek, jak sam napisałeś, słyszy dźwięki od 16Hz, więc jak chcesz usłyszeć taki 2Hz?
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 14:39 Posty: 48 Lokalizacja: Katowice
Witajcie
Fale dźwiękowe to rodzaj fal ciśnienia. Ośrodki, w których mogą się poruszać, to ośrodki sprężyste (ciało stałe, ciecz, gaz). Zaburzenia te polegają na przenoszeniu energii mechanicznej przez drgające cząstki ośrodka (zgęszczenia i rozrzedzenia) bez zmiany ich średniego położenia. Drgania mają kierunek oscylacji zgodny z kierunkiem ruchu fali (są to fale podłużne).
Ze względu na zakres częstotliwości można rozróżnić cztery rodzaje tych fal:
infradźwięki - poniżej 16 Hz,
dźwięki słyszalne 16 Hz - 20 kHz - słyszy je większość ludzi,
ultradźwięki - powyżej 20 kHz,
hiperdźwięki - powyżej 1010 Hz.
Tak podaje wiki.
1.Sulik Jeśli możesz to wyjaśnij mi to bardziej szczegółowo
2.Analityk
Cytuj:
Człowiek, jak sam napisałeś, słyszy dźwięki od 16Hz, więc jak chcesz usłyszeć taki 2Hz?
właśnie coś jest nie tak dlatego pytam,kto pyta nie błądzi,Jak bym wiedział to bym nie zakładał tematu-twoja odp to chyba pytanie retoryczne.Jeśli nie potrafisz mi tego wytłumaczyć to po co tak odp.
Dziekuje za odpowiedzi.
pozdrawiam serdecznie
kolka
28 lut 2011, o 15:12
analityk
@MODERATOR
Po to by Ci uświadomić, że dźwięku 2Hz nie jesteś w stanie usłyszeć. Jak bardzo byś się nie chciał. A dlaczego słyszysz dwa stuknięcia? Bo takie stuknięcie wywołuje dźwięki o częstotliwości ponad 100Hz i właśnie je słyszysz. Nie wiem jak chcesz usłyszeć 2-16Hz skoro to nie realne. Tak samo jakbyś chciał zobaczyć ultrafiolet albo podczerwień. Nie potrafisz.
Analityk, on nie chce go usłyszeć. Dziwił się jak to możliwe, że słyszy te stuknięcia. Odpowiedź padła w pierwszych dwóch postach. -.-' Nie rozumiem po co ciągnąć jeszcze ten temat.
28 lut 2011, o 18:28
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
Dodam, że co prawda dźwęków o częstotliwościach poniżej 15-20Hz nie można usłyszeć (chyba że jakimś urządzeniem przemnożymy sobie częstotliwości), ale można je poczuć
5 mar 2011, o 04:57
Mki
Chciałem właśnie dodać, że do słyszenia dźwięków o niższych częstotliwościach służą płuca i jelita, ale już nie chciałem offtopować, bo poczuć da się je tylko od pewnej (sporej) głośności. Polecam pójść na jakiś organowy koncert w dużym kościele, albo filharmonii, na którym będzie Bach albo Haendel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości