Stałem zbyt blisko puszki z pianką która była w ognisku.... Miałem 13 lat
_________________ Im dłuższy lont,tym dłuższe paluszki
31 sie 2018, o 22:15
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Re: Moja wpadka
Z moich wpadek to hmm cóż, smutni(w rzeczywistości byli bardzo sympatyczni) panowie "odbierający" mnie ze ze szkoły xD, pomyśleć, że to już 10 lat temu.
7 mar 2019, o 22:48
Generators
Przypadki z prądem, miałem ok. 15 lat.
W piwnicy stał hydrofor który miał wyciek tworzący kałużę wody, a w tej kałuży leżało gniazdko od przedłużacza. Przechodząc obok spojrzałem się i pomyślałem wyjmę ją bo jeszcze kogoś kopnie. Efekt był taki że musiałem ją puścić w locie.
Inny przypadek: Chciałem skrócić kabel od lampki do akwarium gdyż nie pasowało mi jakoś że zwisał za bardzo pomiędzy gniazdkiem i lampką. No to wziąłem nożyczki i go ciach, oczywiście lampka "musiała" być podłączona. Efekt był taki że wyżarło metal w nożyczkach. Moje szczęście że moc zapętliła się przez nożyczki a nie przeze mnie (przez podłogę)
8 mar 2019, o 08:25
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Eh i co tu się dziwić że utudniają dostęp do prekursorów mw Przeciętny obywatel gdy słyszy słowo pirotechnik to pierwsze skojarzenie to terrorysta
3 lut 2020, o 16:56
AKmatiAK
w Polsce i tak nie jest najgorzej, mamy względnie prosty dostęp
4 lut 2020, o 00:12
Xyzabcvmc
No niby tak na anglojęzycznym forum widziałem wątek gdzie, że Polska piro raj. Gościu chciał kupić male ilości azotanu amonu ale powiedzieli mu że sprzedają tylko większe ilości i to go bardzo cieszyło
4 lut 2020, o 00:28
Piotr1209
Może ciężko nazwać to wpadką ale taka sytuacja: Kiedy miałem 7 lat wujek z dziadziem uczyli mnie strzelać karbidem. Jednak pewnego dnia coś poszło nie tak i ogień zamiast wystrzelić zamknięcie pojemnika strzelił mi w rękę. Skóra na prawie całej dłoni spalona
28 cze 2020, o 18:36
AKmatiAK
ja trzy razy chciałem zrobić płomień a wychodziła mi mieszanka paliwowo-powietrzna xD raz chciałem zrobić palnik acetylenowy. no to dałem karbidu do butelki w której zrobiłem dziurę i słomkę włożyłem. zalałem wodą, zakręciłem i podpaliłem. no i je*** xD drugi raz to samo, tylko że mocniej i mnie ogłuszyło aż xD i do tego psa sąsiadki wystraszyło xDDD trzeci raz chciałem zrobić strumień ognia taki jak w silnikach rakietowych, no to dałem perhydrol i denaturat do butelki aluminiowej, wsypałem trochę kmno4 i to podpaliłem. paliło się tak dziwnie i lekko hukło. po chwili je*** mocniej, przewróciło się, wylało i butelkę wydęło xD
trzy razy popełniłem ten sam błąd xD
30 cze 2020, o 20:00
Piotr1209
AKmatiAK napisał(a):
ja trzy razy chciałem zrobić płomień a wychodziła mi mieszanka paliwowo-powietrzna xD raz chciałem zrobić palnik acetylenowy. no to dałem karbidu do butelki w której zrobiłem dziurę i słomkę włożyłem. zalałem wodą, zakręciłem i podpaliłem. no i je*** xD drugi raz to samo, tylko że mocniej i mnie ogłuszyło aż xD i do tego psa sąsiadki wystraszyło xDDD trzeci raz chciałem zrobić strumień ognia taki jak w silnikach rakietowych, no to dałem perhydrol i denaturat do butelki aluminiowej, wsypałem trochę kmno4 i to podpaliłem. paliło się tak dziwnie i lekko hukło. po chwili je*** mocniej, przewróciło się, wylało i butelkę wydęło xD
trzy razy popełniłem ten sam błąd xD
Co poszło nie tak? Karbid ogólnie nie jest dobry w tych zabawach
18 lip 2020, o 16:18
AKmatiAK
no robiła się mieszanina wybuchowa z powietrzem a z perhydrolem to z tlenem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości