Odpowiedz w wątku  [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Następna strona
Demaskator 
Autor Wiadomość

owszem czuć różnicę, zwłaszcza wyższe łatwo odróżnić od metanolu, ale jeśli ktoś nie miał wcześniej kontaktu z jednym i drugim, to prawdopodobne, że stwierdzi że to spirytus. W końcu co jakiś czas zatrucia śmiertelne się zdarzają...

Obrazek
weź udział:

4 kwi 2007, o 13:57
**

co do podrecznikow do gimnazjum... ja mam wydawnictwa Nowa Era... i jedyne rzeczy ktore moglyby sie ewentualnie zgadzac z tym co tu piszemy to informacje zawarte w tabelkach "czy wiesz że..." albo "a to ciekawe..." no i tabela rozpuszczalności... może w 90% :D

4 kwi 2007, o 16:46

Na szczęście mają w tym roku wprowadzać nowe wydanie tej książki Nowej Ery. Podobno ma już nie być takich głupot popisanych. Przynajmniej tak mi moja nauczycielka mówiła.

4 kwi 2007, o 19:58
**

Odnośnie książek Nowej Ery to miałem całe LO z chemii na nich oparte... muszę przyznać, że Operon mnie osobiście bardziej zadowala, książki autorstwa niejakiego Hessa też są całkiem fajne. Zdarzają się błędy w Nowej Erze, jak praktycznie w każdym podręczniku - nie mówię o studenckich, bo tych jeszcze nie znam :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

4 kwi 2007, o 20:21

Jeżeli chodzi o liceum to polecam Danikiewicza (organiczna) i reszta z wydawnictwa Pazdro. Jak na początek to gorąco polecam :wink: .

4 kwi 2007, o 21:05

Siedząc do późnych godzin nocnych przed TV miałem (nie)szczęście natrafic na TV market. Tym razem nie mate reklamowali tylko jakiś patent co się świeci, tworzy się ultraleczniczy O3 i nas kuruje :evil:. Mam pewne wątpliwości czy takie coś (takie małe białe g**no) jest w stanie zjonizowac powietrze aby wytwzożyc ozon w sumie nawet dobrze. Czy widzieliście takie coś i co o tym sądzicie??

Nie będę się zajmował zagadnieniem "lecznictwa O3", ale samą jonizacją. Tak, bardzo łatwo zrobić taki "jonizator". Wystarczy zrobić prosty generator wysokiego napięcia, wyprostować to na starych diodach z ruskiego telewizora, jak nie wytrzyma napięcia, to dać lampę - kenotron (próżniowy prostownik WN) ze starego TV, choćby DY86 albo EY86. Względnie otrzymywać od razu prąd pulsujący (albo stały), i podać to na dwie zbliżone do siebie siatki z drutu. Nie wiem, czy powstaje O3, ale jonizacja będzie, jeśli popłynie znikomy (liczony poniżej uA) prąd między tymi siatkami. Nie wiem czy popłynie, ale myślę że tak, bo jakaś śladowa jonizacja musi nastąpić. (Jeśli prąd będzie pulsujący, to popłynie też prąd jak przez kondensator, bo jest to kondensator powietrzny. Należy wziąć pod uwagę też fakt, że może nastapić ulot - wyładowanie koronowe). Nie wiem, czy to wytwarza O3, to można wyczuć na węch. Myślę, że ilości są śladowe, niewyczuwalne. Efektu wizualnego oczywiście nie ma. Dużo łatwiej wytworzyć ozon przez wyładowania elektryczne. Puść stary silnik komutatorowy, najlepiej ze zużytymi szczotkami - po chwili z silnika wydobędzie się charakterystyczna "burzowa" woń. A jak uruchomisz dowolne urządzenie dające spore iskry lub trwałe wyładowanie (Induktor ruhmkorffa, trafopowielacz, dowolny generator HV), to zapach będzie wyczuwalny po chwili w całym pomieszczeniu. Z tego co wiem, zapach może też pochodzić od zjonizowanego gazu, nie od samego ozonu, ale jego wystąpienie jest na ogół dowodem, że wytwarza się również ozon
Absolutnie nie należy uruchamiać w domu (w mieszkaniu, zamknięte okna) trafa tesli, można się przytruć ozonem.

W małej ilości takim iskrownikiem można sobie "odświeżyć" powietrze trochę. Nie polecam jednak nadużywania fresh air - moi przedmówcy pisali o szkodliwości ozonu. Lepiej iść na spacer ;)

Na zasadzie HV działają te elektryczne urządzenia do tępienia much. W środku lampa przyciąga muchy. Spirala w środku jest z dwóch drutów niestykających się ze sobą, napięcie między drutami wynosi może z 1kV. Mucha wpada, zwiera druty i po niej.

Pozdro,
szalony :)

29 sie 2007, o 20:27

sorki jak kogoś powtórze ale nieczytałem dokładnie całego tematu. Mnie bardzo śmieszy jak teściowa (przyszła) i wiele innych osób mówi żebym niepił wody z kranu bo kamienie będe miał! i jak mam chęc napić się wody to żebym napił sie mineralnej! ale zaraz ja mieszkam na lubelszczyżnie!! wode u nas bierze się z studni głębinowych! jedyne co z nia się robi to oczyszcza z bakteri.
kamienie u człowieka robią się głównie z szczawianów a w wodzie są wodorowęglany wapnia i magnezu. w wodzie butelkowej też są jony wapnia magnezu itp i to wniektórych w większym stężeniu!! to więc niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego po kranuwie robią się kamienie a po wodzie z butelki z napisem wysokomineralizowana nie będą mi się robić!?!?!?!?!?
pozdrawiam

29 sie 2007, o 23:42

"FENOL , C6H5OH
najprostszy fenol aromatyczny; bezbarwne kryształy o charakterystycznym ostrym zapachu; trujący, silny antyseptyk; temp. topn. 42oC, temp. wrz. 182oC; występuje w smole węglowej; jeden z najważniejszych surowców w syntezie org.; stosowany w przem. tworzyw sztucznych, barwników, farmaceutycznym oraz jako środek odkażający."

Eh...

10 wrz 2007, o 01:39

tylko proszę mi wyjaśnić, co tutaj jest kłamstwem? Bo ja nic nie widzę, chyba że oślepłem.... :wink:

Obrazek
weź udział:

10 wrz 2007, o 15:30

tylko proszę mi wyjaśnić, co tutaj jest kłamstwem? Bo ja nic nie widzę, chyba że oślepłem.... :wink:

Wyrażenie "fenol aromatyczny", to masło maślane, zdradzające wg. mnie niewielką kompetencję autora (nieznajomość definicji) - widziałeś alifatyczny fenol ? :wink:

10 wrz 2007, o 23:56

alifatycznego nie widziałem, ale widziałem alkiloaromatyczne fenole. :wink:

PS chyba faktycznie mam coś ze wzrokiem ....

Obrazek
weź udział:

11 wrz 2007, o 17:37

alifatycznego nie widziałem, ale widziałem alkiloaromatyczne fenole. :wink:

A to już inna kwestia ;)

11 wrz 2007, o 18:21

http://www.allegro.pl/item245371857_nad ... u_30_.html

Samo zdrowie. Może niedługo polecą "cienki roztwór formaldehydu" ? Też hamuje pocenie :roll:

16 wrz 2007, o 15:54

Przecież AlCl3 jest w większości antyperspirantów. Popularny ANTIDRAL to 10 procentowy chlorek glinu.

16 wrz 2007, o 17:35

Popularny ANTIDRAL to 10 procentowy chlorek glinu.

A to jest roztwór już 30%...

Jeszcze popatrz na cenę ;)

16 wrz 2007, o 17:54

w niedzielę na Animal Planet w jednym z filmów padł taki tekst: "Same korzenie drzew nie poradzą sobie z pochłanianiem substancji odżywczych. Drzewa współzyją więc z grzybem z rodzaju Mikorhiza" I tu zdumiałem :szok:

Tłumacz nie miał podstawowej wiedzy z biologi...

Obrazek
weź udział:

16 paź 2007, o 19:16

Do tego tematu pasuje dyskusja ze znajomym (13 lat):

M: Jaki jest czas połowicznego rozpadu uranu?
Ja: Który izotop?
M: Ale mi chodzi o uran, a nie jakieś izotopy!

Podkreślam że gościu ostatnio często grywa w Shadow of Chernobyl, stąd jego zainteresowanie :P

black_coder

17 paź 2007, o 22:00

Jedna osoba zginęła a druga walczy o życie po zatruciu gazem w zakładzie wytwarzającym kiszoną kapustę. Do wypadku doszło w Bałoszycach koło Iławy.

Rzeczniczka warmińsko-mazurskiej policji Anna Siwek podała, że o wypadku zawiadomił dyspozytor pogotowia ratunkowego z Iławy.

Ze wstępnych ustaleń wynika, że dwóch pracowników będących przy silosie z kapustą wyjmowało deski. Wtedy to miało dojść do ich zatrucia gazem wytwarzającym się w trakcie kiszenia kapusty. 43- letni mężczyzna zmarł, natomiast 24-latka poddano reanimacji. (aka)

Tym gazem jest oczywiście CO2, który nie jest trujący, ale w większych stężeniach duszący, bo obniża stężenie tlenu w powietrzu. Pamiętam że jakieś 10 lat temu do podobnego wypadku doszło w browarze w Tychach, gdzie dwóch członków ekipy remontowej podchmielonych przebiło ścianę i chciało przejść do hali fermentacyjnej, co dla jednego zakończyło się niemal natychmiastowym zgonem. Pomijając nieszczęście, to jednak warto poczytać komentarze pod tym na wp. Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać, że tak niska jest wiedza ludzi o zwykłej fermentacji.. W końcu gdy ludzie pytają, co za chemia była w kapuście, czy taka kapusta jest bezpieczna dla zdrowia itp.... A chodzi o nietrujący, ale duszący CO2... naturalny produkt fermentacji.

Ale w końcu o to chodzi, żeby demeskować niewiedzę chemiczną w tym temacie, którą wykazują się media...

Obrazek
weź udział:

4 gru 2007, o 21:23

Ludzie wiedzę czasami i mają, ale boją się ją wykorzystać i wierzą ślepo tanim mediom. A po za tym ludzie boją się nieznanego: prosty przykład na mojej babci. Powiedz, że w szklance jest woda-wypije i poprosi o jeszcze. Powiedz, że to tlenek wodoru-wyleje do kibla, a szklankę wyrzuci "bo ja nie wiem co ty tam za trujące siarczki mieszałeś". Kropka. Kiedyś poszedłem do sporzywczaka i dle żartu zapytałem o "chlorek sodu" . Baba spojrzała na mnie jak na głupiego i powiedziała, że oni nie zajmują się chemią budowlaną :lol:

4 gru 2007, o 22:27
@MODERATOR

w komentarzach na onecie ktoś napisał że do tej kapusty ładowali HCN żeby zabić drobnoustroje.. No ale tak to jest jak informacja podawana jest niepełna (rodzaju gazu nie podali)

5 gru 2007, o 00:14

Nie wiem czy ktoś już to widział, ale zamieszczę.
http://www.weight-care.com/magic_water_PL.htm

Może ja jeszcze głupi jestem, ale dla mnie to kolejna ściema.

5 gru 2007, o 16:43
**

xD mnie sie na tej stronce spodobalo 3/4 "incza" :lol: :lol: :lol: podejrzewam ze ktos cos tlumaczyl albo co i nie wiedzial ze "inch" to cal :lol:

a ja mowia ze to sciema ino zeby sobie nabic kase tak ludzi w hooya robia :lol:

5 gru 2007, o 17:11

Sorry za takie natężenie postów w temacie, ale przeglądam stronę Zielonych i już nie mogę ze śmiechu.

http://www.greenpeace.org/poland/kampanie/substancje-toksyczne

To jest najlepsze.
"Nie ma takiego miejsca na powierzchni naszego globu, które byłoby wolne od chemicznego skażenia. Badania dowodzą, że nawet ryby i inne zwierzęta złowione w morzach, setki kilometrów od brzegów, w trudno dostępnych jeziorach górskich, w regionach polarnych - a więc z dala od ośrodków przemysłowych - nie są wolne od chemikaliów."

No a ja zawsze myślałem, że każda materia na świecie to jakieś"chemikalium" :lol: [/url][/b]

5 gru 2007, o 17:50
@MODERATOR

co do pierwszego linka na temat magicznych kamyczkow:
1. ten kto to tlumaczyl jest analfabeta nie majacym zielonego pojeia na temat jakiej kolwiek techniki
2. nie mowie juz o tlanku deuteru zawartym w wodzie - fakt w kazdej wodzie sie on zawiera - ale... nie jest to spowodowane probami jadrowymi
i nie ma go okolo 0,2% tylko okolo 115 ppm (115 mg/l -> 0,0115 %)
3. w jaki sposob fluor i chlor moga sie rozkladac ? (pomijam rakcj termojadrowe etc)
4. stapianie piasku nie jest reakcja alchemniczna :P
i wiele wiele innych BZDUR :)

5 gru 2007, o 18:22

nie są wolne od chemikaliów."

No a ja zawsze myślałem, że każda materia na świecie to jakieś"chemikalium" :lol: [/url][/b]

Że człowiek miesza w przyrodzie - wiadomo !! Po prostu ludzie mieszają troche szybciej niż robiła to przyroda bez niego - tyle odnośnie chemikaliów :roll:
Najwierniejszym przykładem ingerencji człowieka w przyrodę są coraz krótsze zimy i nieprzewidywalna pogoda :evil:

5 gru 2007, o 18:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Następna strona