Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
simsigver napisał(a):
Że człowiek miesza w przyrodzie - wiadomo Po prostu ludzie mieszają troche szybciej niż robiła to przyroda bez niego - tyle odnośnie chemikaliów Najwierniejszym przykładem ingerencji człowieka w przyrodę są coraz krótsze zimy i nieprzewidywalna pogoda
wydaje mi się że chodziło o coś innego - związeki chemiczne to chemikalia-> wszystko co istnieje* składa się ze związków chemicznych
*-oczywiscie nie chodzi tu jakieś pojedyńcze neutrina czy inne cząstki elementarne które gdzieś tam przelecę tylko ogólnie o otaczający nas świat
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
dajmy pokój "ekologom", bo w większości są to, cytuję kolegę: wybitni tumaniści. Oczywiście nie chcę obrażać prawdziwych ekologów.
Ale tutaj mamy coś ze strony Hewlett Packard:
Cytuj:
Bezpieczne składniki czyszczące to isopropanol i butoksypropanol. Nie zalecamy za to stosowania środków czyszczących opartych na alkoholu izopropylowym - pozostawia on smugi, niewidoczne gołym okiem, ale widoczne dla skanera. Unikaj takich środków jak aceton i benzen, a szczególnie amoniaku i jego pochodnych.
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
9 gru 2007, o 21:57
nicnowego
@MODERATOR
wyjaśniła się sprawa z kapustą. o dziwo nie chodziło o co2.
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
9 gru 2007, o 22:19
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Hmm... od kiedy alkohol izopropylowy a isopropanol to dwie różne rzeczy mi się niedawno zdarzyło, że baba na targu wciskała ludziom kit, że ma cudowny środek do czyszczenia "wszystkiego" tani i bezpieczny. Patrzę, a tam woda utleniona cos w tym jest...
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
9 gru 2007, o 22:21
Exagon
Apropo samej chemiofobii..
Slyszeliscie zapewne o akcji w USA, twierdzacej ze 'monotlenek diwodoru' jest substancja wysoce szkodliwa i jest skaldnikiem kwasnych deszczow i jest b. rozpowszechniony w artykulach spozywczyc itp. Wyniki byly takie ze na 100 osob zapytanych w ankiecie bodajze 80 odpowiadalo ze obawia sie o swoje zycie, 10 odpowiadalo ze nie ma zdania a tylko 1 wiedziala ze to sciema (wiem gdzies zgubilem 9 osob ale bylo wiecej odpowiedzi).
Na takie samo pytanie w u mnie w klasie (nie pytalismy blondynek i jednego emo-kumpla, jakies 30 osob) wszyscy odpowiedzieli chórkiem ze musimy cos z tym zrobic.. Profil Biologiczno-chemiczny.. Nawet chemica poczatkowo kombinowala co to jest, ale potem (niestety) wpadla na trop. Mowi samo za siebie..
Ostatnio edytowano 11 gru 2007, o 00:16 przez Exagon, łącznie edytowano 1 raz
10 gru 2007, o 22:08
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
_________________ <center> "...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
21 gru 2007, o 20:26
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
wystarczyło poczytać i byś wiedział że w ichnnym slangu kh oznacza stężenie węglanów w wodzie )
ah, ci akwaryści
21 gru 2007, o 20:42
Fuxseb
*
Heh, oglądałem wczoraj film. Cytaty:
"Jest to standardowy ładunek wybuchowy na bazie azotanu siarki"
"Sprawdź, który tranzystor jest pod napięciem.
- Jeden tranzystor daje odczyt 50 omów"
A w ogóle to C4 wybuchało jak fugas na ON (gęsty czarny dym i ogień, spadające krople zapalonego paliwa). Plastyczny MWK, który ktośtam nazwał "C4 Semtex" wyglądał jak drożdże, a jego kawałek wielkości 5x5x0,5cm (ukryty w figurce) rozwalał dom jednorodzinny na strzępy. W ładunkach sporządzanych przez terrorystów były jakieś diody świecące i wiatraczki komputerowe . Były w nich czasem jedna a czasem dwie spłonki i nigdy nikt nie unieszkodliwiał ładunków przez ich wyjęcie.
co to za film?? żyj wolny albo szklana pułapka? /blizz
EDIT: To jest (wg. programTV):
Kod:
Zielona rebelia środa 02-01-2008 21:05 TVP 2
Martin jest ochroniarzem w zakładzie wyrębu lasów w Lenning. Pewnej nocy dochodzi do eksplozji składu beczek. Martin zabija uciekającą z kompleksu kobietę. Na szczęście śledztwo kończy się dla niego pomyślnie. Niebawem Martin ginie w wybuchu samochodu. Sprawą zajmuje się policjantka Ashley Pryor. Szef kobiety obsesyjnie dąży do postawienia przed sądem Scotta Andersona, charyzmatycznego przywódcy organizacji ekologicznej znanej z radykalnych akcji. Policja podejrzewa, że za zamachem na ochroniarza stał właśnie on.
reż.Jonathan Heap, wyk.Stephen Baldwin (Scott Anderson), Tom Skerritt (Tom Bradshaw), Kelly Rowan (Ashley Pryor), D.B. Sweeney (Jeremy O'Brien), Suki Kaiser (Allison Jeffries), Alan C. Peterson (Martin Case), Marcos A. Ferraez (Simpson) Kanada 2002
"Wówczas dentysta zaleca zastosowanie fluoru w żelu." - Smacznego.
"WhiteLight używa zawansowane niebieskie światło o długości fali pomiędzy 480 a 520 nanometrów. Światło jest filtrowane przez 12000 światłowodów oraz specjalny układ optyczny co całkowicie eliminuje szkodliwe światło podczerwone i ultrafioletowe." - Podobno IR ma dobry wpływ na człowieka (w odpowiednich dawkach), a UV ma nam tu wybielić zęby. Poza tym, szkoda że jeszcze nie nazwali tego akcelerator cząstek zaawansowanego ultrafioletowego światła niebieskiego "WHITE LIGHT" bez światła ultrafioletowego (chociaż... nazwali, ale nie wprost).
Z tego co wyczytałem, to nadtlenek karbamidu jest cholernie drogi (ciekawe), ale za to nadtlenek mocznika tani. Wystarczy wpisać w wikipedii "karbamid", żeby się dowiedzieć że mocznik to dokładnie ten sam związek.
I wiele, wiele innych ściem. Życzę miłego czytania i śmiechu. Śpieszcie się, zanim wywalą to do archiwum.
EDIT: Front - co się tutaj stało? Nie patrzyłem. Zauważyłem że zniknął post spode mnie i twój się wyedytował 2 razy. Widziałem tu coś o tlenku krzemu :/
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
blizzard napisał(a):
w ichnnym slangu kh oznacza stężenie węglanów ah, ci akwaryści
"kh" to skrót od Kohlenhärte - twardość węglanowa. Sam jestem akwarystą. Mam podobne zdanie na ich temat jak Ty.
Z innej beczki. Oględałem wczoraj na National Geographic program o przyczynach zatonięcia Kurska. Było parę fajnych błędów tłumacza. Pierwszy: torpedy ćwiczebne napędzane były naftą i bardzo niebezpiecznym tlenkiem wodoru, którego wyciek w połączeniu z rdzą i smarami spowodował wybuch. Drugi: marynarze oddychając wydzielali dwutlenek węgla - toksyczny gaz, zabijający w najmniejszym stężeniu. Trzeci: w wyniku wybuchu, temperatura w przedziale torpedowym wzrosła do 20 tysięcy stopni - jak w piecu hutniczym
31 sty 2008, o 10:31
DMchemik
I znowu ten okropny DHMO
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
31 sty 2008, o 11:50
szalony
// A 20 000 stopni to nawet w piecu łukowym nie ma
31 sty 2008, o 15:24
wojtex
Trochę odgrzewane, ale... Na swój własny użytek nazywam efekt działania leków homeopatycznych, Efektem ostatniego leku. Jeśli podaje się jakieś leki i nie działają, to ten lek leczy, który został podany ostatni. Ponieważ homeopatię (źródłosłów: homeos - ten sam, pathos - choroba, znaczenie: lecz się, tym, co cię zabija) często stosuje się, jak ostatnią deskę ratunku, no to jej przypisuje się wyleczenie. Wcale tak nie musi być, i myślę, że nie jest. To poprzednio podane leki zainicjowały proces zdrowienia, ale ten ujawnił się z opóźnieniem... Akurat po wzięciu leku homeopatycznego.
Jeszcze jedno. Pomysł homeopatii jest stary i on w swojej wersji oryginalnej polegał na dawaniu trucizn, no ale trzeba było je rozcieńczać, żeby się nie załatwić na amen. Rozcieńczenia, które się stosuje w homeopatii są po prostu głupie. Więcej cząsteczek z kuprów gęsi jest w powietrzu niż w butelce, ale do kogo to dotrze.
31 sty 2008, o 18:08
DMchemik
"To jest na bazie takiego zasadowego kwasu"
A ponadto jest to składnik niegroźny, spożywczy.
Ktoś oglądał dzisiaj teleexpress??
weź udział:
1 lut 2008, o 01:43
szalony
Interesujący alkohol w ofercie B&K
4 lut 2008, o 23:55
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Cytat "Bisfenyl A, czyli polikarbonat, jest stosowany do produkcji materiałów i wyrobów z poliwęglanów"
Pomijając już fakt, że chodzi o Bisfenol A a nie bisfenyl, reszta zdania to taki bełkot i masło maślane, że ten dziennikarzyna, który to napisał musiał się chyba wcześniej z takiej butelki napić z pół litra gorzały.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
7 lut 2008, o 13:10
DMchemik
W cenniku B&K można znaleźć wiele związków o dziwnych wzorch sumarycznych... przynajmniej niedawno tak było, teraz nie chce mi się szukać
PS temat przypięty, a jak kilka miesiecy temu o to prosiłem, to mnie olano, bo "to forum chemiczne"...
weź udział:
18 lut 2008, o 11:45
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Wszystko ładnie pięknie tylko że pseudokumen to 1,2,4-trimetylobenzen. To jeden z wielu błędów - podchodźcie krytycznie do Wikipedii i nie traktujcie jej jako źródła wiedzy do przygotowywania referatów itp.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości