Autor |
Wiadomość |
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
Co do wywalonych okien i drzwi to robili testa i do szopki wsadzili 14g Pczeta okienka wybite drzwi otwarło wiec FB by rady nie dal??
2 kto powiedzial że musiala byc siara czy metal?? A zapomnieli wszyscy o flarach organicznych na cukrze. Mogę się założyc ze wsadzili mieszanke ClO3 + cukier w metal i jeszcze mlotkiem ubijali i je*** odłamki dokończyly dziela no ale selekcja naturalna dziala i dzialac musi
|
12 lip 2007, o 18:17 |
|
|
Anonymous
|
nie wiem jak w Polsce sie ma sprawa, ale w Niemczech dokladnie TO co opisales, blady, to MW. substancje dentonujace(!) jedynie media z wszystkiego robia eksplozje albo wybuchy... ludnosc jeszcze mawia "wyszczal".
co do inteligencji chlopcow: zwroccie uwage, kto ich ocenia. moze inny werdykt wydalby zanjacy lub pamietajacy ich nauczyciel. grzecznosc to nie inteligencja. a sam wypadek? zal mi chlopakow, ale co na to poradzic? mozna gadac, zaklinac, ostrzegac... a i tak TO zrobia. moze palil ktos przy pracy? moze robil cos ostrego metoda szklankowa a nie pipetowa a ocalaly kolo poszedl do domu cos jeszcze przyniesc? jak walnie szklana NC w trakcie syntezy to odlamki szkla juz wystarcza...moze byli tacy inteligetni, ze robili swoje produkty w oparciu o watpliwe zrodla informacji? jezeli byli (sa) czlonkami tego forum, to cos poszlo nie tak (albo u nich albo na forum), chociaz vortal jest w 100% ok. nie zgadniemy co walnelo, choc na pewno jestesmy bliscy rozwiazania. powiem moze jeszcze tyle: w niemieckim granacie obronnym DM51 (tym w "kratke") jest ok. 64g PETN. wiadomo, jak taki granat detonuje (czy tez wybucha), nie trzeba wiec duzo, aby poszly okna... pozar moze powstac z roznych przyczyn...wezmy na to, ze nasz granat walnal tuz obok kanistra z benzyna.... nie wiemy, co chlopcy tam przetrzymywali. zostaje tylko pytanie: szkoda chlopakow czy - tak jak front mowi - naturalna selekcja?
|
12 lip 2007, o 19:54 |
|
|
velSiergiej
|
Ja tak nieśmiało dodam że mogli po prostu czegoś nie doczytać i zmieszać ze sobą rzeczy które mają być zawsze oddzielnie np. pył cynkowy i AA lub KMnO4 i glicerynę, czasem przez przypadek można spowodować wypadek. A więc uważajcie.
|
12 lip 2007, o 22:43 |
|
|
prezes- the inventor
**
|
velsiergiej eee ale taki shit przeciez by nie wydupcył okien drzwi itd
|
12 lip 2007, o 22:49 |
|
|
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
|
Ojjj.... Ty chyba nie wiesz co potrafi AA z cynkiem, albo gliceryna z nadmanganianem.... Sprobuj to sam zobaczysz
Pozdro
Tchemik
12 lip 2007, o 23:09 |
|
|
Anonymous
|
dlatego ja trzymam sie z dala od wszelakich mixow poza wyjatkiem pc. kiedys bawilem sie saletra, sacharoza, proszkiem Al i tymi innymi tam do utleniania.
ale to bylo jeszcze w "piro-przedszkolu". czlek mixowal i zaraz szedl z tym w teren. nie ma to jednak jak stabilna, jednolita chemia w zawsze przyzwoitych ilosciach, tzn. w gramach a nie w kg oraz odpowiednie zrodla informacyjne (powtarzam sie). zaden aceton, zaden jod, zadna gliceryna. wrazliwe rzeczy odmierzamy pipeta a nie wiaderkiem no i pare takich punkcikow, na ktore chyba kazdy wpadnie...
a kolega prezes moze nie wiedziec, bo to spec raczej od fajerwerkow a nie od booomu.
|
13 lip 2007, o 00:10 |
|
|
GenMaster
Dołączył(a): 11 lut 2007, o 21:01 Posty: 235 Lokalizacja: Z Polski
|
A ja sądzę że wszystko jest dla ludzi i jak sie wie z czym pracuje to sie można "bawić do woli "
no zachowując oczywiście rozsadek tak jak kolega napisał nie kg tylko gramy nie odmierzamy na oko w wiaderq tylko wagą i takie tam
Co do tych kolesi już raczej sie nie dowiemy z czym pracowali :-/
Pozdro TB303
_________________ ..... . . TB303 . . .....
|
13 lip 2007, o 00:22 |
|
|
blady
Zasłużony dla forum
|
z czym by nie pracowali było tego za dużo skoro takie zniszczenia zrobili. troszkę trzeba myśleć dom to nie bunkier do testów. poza tym postawa taka jaką przedstawił nam prezes- the inventor pokazuje w jaki sposób ci chłopcy mogli rozumować - obyś prezes nie był następny....
|
13 lip 2007, o 01:41 |
|
|
JoHn
**
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
|
Jak dla mnie to to była poprostu flara na bazie Mg/KClO3/S. Chlopy doczytali, ze trzeba flare ubic, ale nie doczytali o wlasnosci KCLO3/S.. no i oczywiscie metalowy korpus(albo bardzooo gruba rura pcv)
_________________ Farmacja, UM Lublin
|
13 lip 2007, o 09:12 |
|
|
bitejug
|
Vendral poprostu już o tym było napisane...
A może od mordziaków się dowiedzieli, że za pomocą NaOH można sobie wodór zrobić i mieli w labie już kilka takich baloników... Jak ich z 10 było i jeśli zrobili mieszaninę wodoru z tlenem to by miało niezłego kopa.
EDIT\\ Karas, ale ty jestes genialny!
Ostatnio edytowano 13 lip 2007, o 10:53 przez bitejug, łącznie edytowano 1 raz
|
13 lip 2007, o 10:15 |
|
|
Anonymous
|
Jedno jest pewne:wiek nie znaczy inteligencja,skoro 18 latek zginą,a jego kolega(przypuszczam że rówieśnik)mocno poturbowany leży w szpitalu.
Wszystko zależy od przygotowania i przestrzegania BHP.
powiedział profi od bomby z zapałek. nicnowego
|
13 lip 2007, o 10:42 |
|
|
prezes- the inventor
**
|
ufff bedzie odpowiedzi xP
tchemik no AA z Zn nie mialem okazji zobaczyc ale za to KMnO4 z glicerolem oczywiscie to byly mikro ilosci wiec nie wiem jak to sie ma w setkach gramow albo w kilogramach oczywiscie test w mikro ilosci mi wystarczyl i nie mam zamiaru testowac w wiekszych ilosciach
v man 10 ja tylko piro widowiskowe wiec MP tylko, zadne MW i tzw "super wybuchy" :]
pomysł bitejuga dosyc prawdopodobny jak dla mnei
karas cos pisalem w "przywitaniu"
i na deser blady ciekawe jak mozna oceniac ludzi na podstawie jednego posta no nic n/c ja wiem jaki ja jestem a napewno nie taki jak koledzy z krk. zreszta nie musze "uwazac" bo uwazam od zawsze i to na wszystko. tutaj najbardziej zna mnie nostra wiec jak co to on raczej by mogl juz o mnie jakąś opinie wystawic
whew ... no to juz wszystko chyba
pozdro
|
13 lip 2007, o 14:48 |
|
|
Anonymous
|
:(
Co ma znaczyć podpis(powiedział profi od bomby z zapałek. nic nowego).Napisałem swój sprawdzony sposób,który działa,więc co się czepiacie??
|
13 lip 2007, o 15:00 |
|
|
GenMaster
Dołączył(a): 11 lut 2007, o 21:01 Posty: 235 Lokalizacja: Z Polski
|
Czepiają sie bo to zbyt amatorskie wymyśl coś trudniejszego ( muszę ci wjechać na ambicje to może zaczniesz myśleć i coś innego wymyślisz )
Pozdro TB303
_________________ ..... . . TB303 . . .....
|
13 lip 2007, o 15:08 |
|
|
Anonymous
|
Krytyka też jest dobra-motywuje do działania
|
13 lip 2007, o 15:11 |
|
|
prezes- the inventor
**
|
popierwsze jak to brzmi "bomba z zapalek" ?
podrugie "siarka" z zapałek jest za wolna nawet na petarde
potrzecie caly Twoj pomysl wyglada jak "bH0mBa z KeTChUpu" xD
poczwarte to nic xD poprostu lubie czwórke
|
13 lip 2007, o 15:12 |
|
|
Vendral
**
|
dobrze że to była "bomba z zapałek" a nie "bąba z zapałek"
Pozdrawiam
|
13 lip 2007, o 15:42 |
|
|
Nostra
|
Prezes jest śupel i ma duży otwór
|
13 lip 2007, o 18:32 |
|
|
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
|
13 lip 2007, o 18:36 |
|
|
Nuclear
**
|
a to mi ktoś zarzucał nabijanie postów bez urazy front...
a co do "bĄbY z ZaPaŁeI<" to siarki w zapałkach jest mało tragicznie mało... więc może lepiej nazywać już to łepki zapałek
a co do profeski osiemnastolatków to najbardziej prawdopodobne przynajmniej dla mnie jest KMnO4+KClO3+Mg i H2O w powietrzu (wiadomo jak ostatnio jest wilgotno w powietrzu, szczególnie gdzieś w kamienicy starej w wózkarni).
Brak przygotowania i wiedzy zawsze jest idealnym i prostym przepisem na katastrofę... Smutne...
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
13 lip 2007, o 18:56 |
|
|
velSiergiej
|
Wracając do tematu tego Zn i AA mogła być odrobina, ale wystarczyło widocznie (to są spekulacje tylko). Takich wątłych połączeń (różnych związków) jest dosyć dużo ja podałem tylko jedno.
Niestety tak kończą wszelkiego typu mieszacze. Dlatego należy w piro zawsze dbać o czystość nie ma "że tu tylko mi się wyspało" "albo zaraz posprzątam". Problem polega na tym że niektórzy wciąż myślą że TNT jest wrażliwy na wstrząs ogień iskry itp. a proch to już nie (ten z chloranami też ma być super) a jest niestety dla nich odwrotnie.
Dlatego sądzę że to raczej nie były baloniki, ci goście nie destylowali też eteru , tylko coś związanego z FB skoro mówili o "świetlikach" (czyli jakaś raca stadionowa bądź coś o podobnym działaniu) A tam mogły być i chlorany i związki amonu i pyły bądź proszki metali.
Więc mam tylko jedną prośbę, nie kopiujmy ich błędów....
|
13 lip 2007, o 19:52 |
|
|
Nostra
|
nie mogły być proszki metali tylko były, dokładniej Mg przeca...
|
13 lip 2007, o 20:18 |
|
|
lif2
Dołączył(a): 16 paź 2005, o 17:07 Posty: 19 Lokalizacja: sy ńikond
|
to 'coś' robili podobno na mecz cracovi.. mówią że to 'świetlik'.. patrzylem po niektórych stronach netowych.. i opis produkcji niekiedy jest napisany.. poprostu śmiesznie i prymitywnie.. zero BHP... -jeżeli przepis wzięli z jednej z takich stron.. to nie dziwie sie temu co sie stało.... ale wracając do tematu... sądze ze był to fotobłysk najprawdopodobniej na bazie KMnO4... wilgoć zrobila swoje... chłopcy robili to w piwnicy.. a piwnice bloków to MAŁE zawilgocone pomieszczenia... może zrobili wcześniej na zapas i akurat tej nocy przyszli wszystko 'skombinować' w całość? a może była to mała ilość która wystarczyła do zapalenia znajdujących sie w pobliżu jakichś innych substancji palnych.. tego sie nie dowiemy (choć dziś policja miala przesłuchać tego 3ciego. zatrzymanego chłopaka-moze bedzie coś napisane.. w co wątpie.. bo protokoły -wiadomo..)
JEDNO JEST PEWNE.. ZACHOWAĆ BHP.. PRZECZYTAĆ WSZELKIE INFO NA TEMAT WYROBU.. jeśli robimy juz coś takiego to raczej nie zostawiajmy tego i nie przechowujmy.. i przedewszystkim POMYŚLEĆ
szkoda chłopaków.. no ale.. to jest przestroga CO NIEWIEDZA MOZE ZROBIĆ Z ŻYCIEM CZŁOWIEKA...
"...zastanów sie 10 razy zanim coś zrobisz..."
_________________ "witam.. jestem tegorocznym finalostom olimpiady z języka polskiego -czy mam jakieś szanse aby dostać sie na wasz wydział?
ODP:
-Jeśli jest Pan takim "finalistom" to raczej nie. Pozdrawiamy!"
www.brainmade.tk
|
13 lip 2007, o 20:39 |
|
|
Pasterz
Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32 Posty: 138 Lokalizacja: Warszawa
|
Czy gdziekolwiek jest napisane, że mieszanki na KMnO4 z pyłem metalu może się zapalić od wilgoci
13 lip 2007, o 21:42 |
|
|
Nostra
|
no pewnie... toć kmno4 i kclo3(z s, cukier itp) wszedzie ostrzegaja! a na vmc pierszy lepszy cytat "Fotobłysk na bazie nadmanganianu potasu jest niebezpieczny, ponieważ może się sam zapalić od wilgoci po upływie około dwóch dni"
a jakbyś chciał się czepiać że tam nie ma napisanego że z metelem (mimo że fotobłysk mówi samo przez siebie) to i to jest napisane "fotobłysk na bazie nadmanganianu potasu (KMnO4, S, Al lub Mg)"
|
13 lip 2007, o 22:00 |
|
|