Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Znowu błąd przy pracy... 
Autor Wiadomość

Co do wywalonych okien i drzwi to robili testa i do szopki wsadzili 14g Pczeta okienka wybite drzwi otwarło wiec FB by rady nie dal??

2 kto powiedzial że musiala byc siara czy metal?? A zapomnieli wszyscy o flarach organicznych ?? na cukrze. Mogę się założyc ze wsadzili mieszanke ClO3 + cukier w metal i jeszcze mlotkiem ubijali i je*** odłamki dokończyly dziela :cry: no ale selekcja naturalna dziala i dzialac musi :cry:

12 lip 2007, o 18:17
bitejug no ja mam taką troszkę inna definicje dla MW.
Może błędną ale tak sobie to w głowie poukładałem :)
Bo ja nazywam MW jak coś przekracza w detonacji prędkość dźwięku...
Poniżej niema fali detonacyjnej i takie coś to dla mnie nie MW :)

nie wiem jak w Polsce sie ma sprawa, ale w Niemczech dokladnie TO co opisales, blady, to MW. substancje dentonujace(!) jedynie media z wszystkiego robia eksplozje albo wybuchy... ludnosc jeszcze mawia "wyszczal".

co do inteligencji chlopcow: zwroccie uwage, kto ich ocenia. moze inny werdykt wydalby zanjacy lub pamietajacy ich nauczyciel. grzecznosc to nie inteligencja. a sam wypadek? zal mi chlopakow, ale co na to poradzic? mozna gadac, zaklinac, ostrzegac... a i tak TO zrobia. moze palil ktos przy pracy? moze robil cos ostrego metoda szklankowa a nie pipetowa a ocalaly kolo poszedl do domu cos jeszcze przyniesc? jak walnie szklana NC w trakcie syntezy to odlamki szkla juz wystarcza...moze byli tacy inteligetni, ze robili swoje produkty w oparciu o watpliwe zrodla informacji? jezeli byli (sa) czlonkami tego forum, to cos poszlo nie tak (albo u nich albo na forum), chociaz vortal jest w 100% ok. nie zgadniemy co walnelo, choc na pewno jestesmy bliscy rozwiazania. powiem moze jeszcze tyle: w niemieckim granacie obronnym DM51 (tym w "kratke") jest ok. 64g PETN. wiadomo, jak taki granat detonuje (czy tez wybucha), nie trzeba wiec duzo, aby poszly okna... pozar moze powstac z roznych przyczyn...wezmy na to, ze nasz granat walnal tuz obok kanistra z benzyna.... nie wiemy, co chlopcy tam przetrzymywali. zostaje tylko pytanie: szkoda chlopakow czy - tak jak front mowi - naturalna selekcja?

12 lip 2007, o 19:54

Ja tak nieśmiało dodam że mogli po prostu czegoś nie doczytać i zmieszać ze sobą rzeczy które mają być zawsze oddzielnie np. pył cynkowy i AA lub KMnO4 i glicerynę, czasem przez przypadek można spowodować wypadek. A więc uważajcie.

12 lip 2007, o 22:43
**

velsiergiej :arrow: eee ale taki shit przeciez by nie wydupcył okien drzwi itd :?

12 lip 2007, o 22:49
@ADMINISTRATOR

velsiergiej :arrow: eee ale taki shit przeciez by nie wydupcył okien drzwi itd :?

Ojjj.... Ty chyba nie wiesz co potrafi AA z cynkiem, albo gliceryna z nadmanganianem.... Sprobuj to sam zobaczysz ;)

Pozdro
Tchemik

12 lip 2007, o 23:09
dlatego ja trzymam sie z dala od wszelakich mixow poza wyjatkiem pc. kiedys bawilem sie saletra, sacharoza, proszkiem Al i tymi innymi tam do utleniania.
ale to bylo jeszcze w "piro-przedszkolu". czlek mixowal i zaraz szedl z tym w teren. nie ma to jednak jak stabilna, jednolita chemia w zawsze przyzwoitych ilosciach, tzn. w gramach a nie w kg oraz odpowiednie zrodla informacyjne (powtarzam sie). zaden aceton, zaden jod, zadna gliceryna. wrazliwe rzeczy odmierzamy pipeta a nie wiaderkiem no i pare takich punkcikow, na ktore chyba kazdy wpadnie...

a kolega prezes moze nie wiedziec, bo to spec raczej od fajerwerkow a nie od booomu. :wink:

13 lip 2007, o 00:10

A ja sądzę że wszystko jest dla ludzi i jak sie wie z czym pracuje to sie można "bawić do woli "
no zachowując oczywiście rozsadek tak jak kolega napisał nie kg tylko gramy nie odmierzamy na oko w wiaderq tylko wagą i takie tam :)

Co do tych kolesi już raczej sie nie dowiemy z czym pracowali :-/

Pozdro TB303

13 lip 2007, o 00:22
Zasłużony dla forum

z czym by nie pracowali było tego za dużo skoro takie zniszczenia zrobili. troszkę trzeba myśleć dom to nie bunkier do testów. poza tym postawa taka jaką przedstawił nam prezes- the inventor pokazuje w jaki sposób ci chłopcy mogli rozumować - obyś prezes nie był następny....

13 lip 2007, o 01:41
**

Jak dla mnie to to była poprostu flara na bazie Mg/KClO3/S. Chlopy doczytali, ze trzeba flare ubic, ale nie doczytali o wlasnosci KCLO3/S.. no i oczywiscie metalowy korpus(albo bardzooo gruba rura pcv)

13 lip 2007, o 09:12

Vendral poprostu już o tym było napisane...

A może od mordziaków się dowiedzieli, że za pomocą NaOH można sobie wodór zrobić i mieli w labie już kilka takich baloników... Jak ich z 10 było i jeśli zrobili mieszaninę wodoru z tlenem to by miało niezłego kopa.

EDIT\\ Karas, ale ty jestes genialny!

Ostatnio edytowano 13 lip 2007, o 10:53 przez bitejug, łącznie edytowano 1 raz

13 lip 2007, o 10:15
Jedno jest pewne:wiek nie znaczy inteligencja,skoro 18 latek zginą,a jego kolega(przypuszczam że rówieśnik)mocno poturbowany leży w szpitalu.
Wszystko zależy od przygotowania i przestrzegania BHP.

powiedział profi od bomby z zapałek. nicnowego

13 lip 2007, o 10:42
**

tchemik :arrow: no AA z Zn nie mialem okazji zobaczyc ale za to KMnO4 z glicerolem :wink: oczywiscie to byly mikro ilosci wiec nie wiem jak to sie ma w setkach gramow albo w kilogramach :? oczywiscie test w mikro ilosci mi wystarczyl i nie mam zamiaru testowac w wiekszych ilosciach :)

v man :arrow: 10 :wink: ja tylko piro widowiskowe :P wiec MP tylko, zadne MW i tzw "super wybuchy" :]

pomysł bitejuga dosyc prawdopodobny jak dla mnei :idea:

karas :arrow: cos pisalem w "przywitaniu" :lol:

i na deser blady :wink: :arrow: ciekawe jak mozna oceniac ludzi na podstawie jednego posta :? no nic n/c ja wiem jaki ja jestem a napewno nie taki jak koledzy z krk. zreszta nie musze "uwazac" bo uwazam od zawsze i to na wszystko. tutaj najbardziej zna mnie nostra wiec jak co to on raczej by mogl juz o mnie jakąś opinie wystawic :wink:

whew ... no to juz wszystko chyba :P

pozdro :wink:

13 lip 2007, o 14:48
Co ma znaczyć podpis(powiedział profi od bomby z zapałek. nic nowego).Napisałem swój sprawdzony sposób,który działa,więc co się czepiacie??

13 lip 2007, o 15:00

Czepiają sie bo to zbyt amatorskie 8) wymyśl coś trudniejszego :lol: :lol: :lol: ( muszę ci wjechać na ambicje to może zaczniesz myśleć i coś innego wymyślisz :twisted: )

Pozdro TB303

13 lip 2007, o 15:08
Krytyka też jest dobra-motywuje do działania :D

13 lip 2007, o 15:11
**

popierwsze jak to brzmi "bomba z zapalek" ? :roll:
podrugie "siarka" z zapałek jest za wolna nawet na petarde :P
potrzecie caly Twoj pomysl wyglada jak "bH0mBa z KeTChUpu" xD :lol:
poczwarte to nic xD poprostu lubie czwórke :P

13 lip 2007, o 15:12
**

dobrze że to była "bomba z zapałek" a nie "bąba z zapałek" :lol:

Pozdrawiam

13 lip 2007, o 15:42

13 lip 2007, o 18:32

13 lip 2007, o 18:36
**

:lol:

a to mi ktoś zarzucał nabijanie postów :D bez urazy front... :D

a co do "bĄbY z ZaPaŁeI<" :D to siarki w zapałkach jest mało tragicznie mało... więc może lepiej nazywać już to łepki zapałek :D

a co do profeski osiemnastolatków to najbardziej prawdopodobne przynajmniej dla mnie jest KMnO4+KClO3+Mg i H2O w powietrzu (wiadomo jak ostatnio jest wilgotno w powietrzu, szczególnie gdzieś w kamienicy starej w wózkarni).

Brak przygotowania i wiedzy zawsze jest idealnym i prostym przepisem na katastrofę... Smutne... :roll:

13 lip 2007, o 18:56

Wracając do tematu tego Zn i AA mogła być odrobina, ale wystarczyło widocznie (to są spekulacje tylko). Takich wątłych połączeń (różnych związków) jest dosyć dużo ja podałem tylko jedno.
Niestety tak kończą wszelkiego typu mieszacze. Dlatego należy w piro zawsze dbać o czystość nie ma "że tu tylko mi się wyspało" "albo zaraz posprzątam". Problem polega na tym że niektórzy wciąż myślą że TNT jest wrażliwy na wstrząs ogień iskry itp. a proch to już nie (ten z chloranami też ma być super) a jest niestety dla nich odwrotnie.
Dlatego sądzę że to raczej nie były baloniki, ci goście nie destylowali też eteru , tylko coś związanego z FB skoro mówili o "świetlikach" (czyli jakaś raca stadionowa bądź coś o podobnym działaniu) A tam mogły być i chlorany i związki amonu i pyły bądź proszki metali.
Więc mam tylko jedną prośbę, nie kopiujmy ich błędów....

13 lip 2007, o 19:52

nie mogły być proszki metali tylko były, dokładniej Mg przeca...

13 lip 2007, o 20:18

to 'coś' robili podobno na mecz cracovi.. mówią że to 'świetlik'.. patrzylem po niektórych stronach netowych.. i opis produkcji niekiedy jest napisany.. poprostu śmiesznie i prymitywnie.. zero BHP... :szok: -jeżeli przepis wzięli z jednej z takich stron.. to nie dziwie sie temu co sie stało.... :? ale wracając do tematu... sądze ze był to fotobłysk najprawdopodobniej na bazie KMnO4... wilgoć zrobila swoje... chłopcy robili to w piwnicy.. a piwnice bloków to MAŁE zawilgocone pomieszczenia... może zrobili wcześniej na zapas i akurat tej nocy przyszli wszystko 'skombinować' w całość? a może była to mała ilość która wystarczyła do zapalenia znajdujących sie w pobliżu jakichś innych substancji palnych.. tego sie nie dowiemy (choć dziś policja miala przesłuchać tego 3ciego. zatrzymanego chłopaka-moze bedzie coś napisane.. w co wątpie.. bo protokoły -wiadomo..)
JEDNO JEST PEWNE.. ZACHOWAĆ BHP.. PRZECZYTAĆ WSZELKIE INFO NA TEMAT WYROBU.. jeśli robimy juz coś takiego to raczej nie zostawiajmy tego i nie przechowujmy.. i przedewszystkim POMYŚLEĆ !!
szkoda chłopaków.. no ale.. to jest przestroga CO NIEWIEDZA MOZE ZROBIĆ Z ŻYCIEM CZŁOWIEKA...

"...zastanów sie 10 razy zanim coś zrobisz..."

www.brainmade.tk

13 lip 2007, o 20:39

Czy gdziekolwiek jest napisane, że mieszanki na KMnO4 z pyłem metalu może się zapalić od wilgoci ??

13 lip 2007, o 21:42

no pewnie... toć kmno4 i kclo3(z s, cukier itp) wszedzie ostrzegaja! a na vmc pierszy lepszy cytat "Fotobłysk na bazie nadmanganianu potasu jest niebezpieczny, ponieważ może się sam zapalić od wilgoci po upływie około dwóch dni"

a jakbyś chciał się czepiać że tam nie ma napisanego że z metelem (mimo że fotobłysk mówi samo przez siebie) to i to jest napisane "fotobłysk na bazie nadmanganianu potasu (KMnO4, S, Al lub Mg)"

13 lip 2007, o 22:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona