Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Studia - jak wybrać kierunek z przyszłością? 
Autor Wiadomość

Przepraszam za infantylność (choć taki max młody to już nie jestem :P ) ale co to znaczy kierunek z przyszłością??
? 1-kasa od firmy prywatnej
? 2-grand z EU przez najbliższe 10 lat
? 3-frajda z pracy i spokój z rachunkami
? 4-stopień naukowy
? 5-tytuł naukowy
? 6-uznanie mamy
? 7-inne

chemia jest na tyle niekomercyjna w społeczeństwie, że będąc dobrym w tym co lubisz a to tego na tyle odważnym aby się gdzieś zaczepić w robocie to i sensowna kasa i satysfakcja będzie do zdobycia..
Znam osobiście studentów chemii, którzy wygryźli z rynku własnych profesorów i trzepią kasę.. Znam kierowników budów - bez uprawnień - co ciągną takie budowy że głowa mała i mają z tego kasę a studiują socjologie i znają dobrze psychologie głębi.. Znam alkoholików co teraz prowadzą warsztaty za parę koła na miesiąc i żyją jak chcą..
Wszyscy mają jedną wspólną cechę ->> orzeczenie i kręgosłup..

A może po prostu wybierz kierunek najmniej oblegany i bądź najlepszy?

7 sty 2009, o 02:55

mówisz: pier*** szkołę zostań ninja ?? :)

7 sty 2009, o 21:49
Zasłużony dla forum

W sumie, Tarantino szkoły nie skończył i patrzcie :wink:

8 sty 2009, o 00:33
@MODERATOR

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

8 sty 2009, o 01:17

Jako że Nostra jest maturzystę tegorocznym musi się rozejrzeć za studiami.

na maturę mam matmę i fizę (fiza rozszerzona, matma - waham się, abstrakcją są rozszerzone arkusze - dla adrenaliny lepszej do dzisiaj muszę się zdecydować :lol:)

PW:
-inżynieria materiałowa
-inżynieria lądowa
-MEiL

Może ktoś studiuje, obraca się wśród znajomych na tych kierunkach? (to jest pewne...).
Inż. materiałowa to z tego co widziałem także i chemia? Nie lubię teoretycznej... ;)

WAŻNĄ sprawą są progi, wie ktoś jakie były ostatnio na te kierunki? tzn z jaką najmniejszą ilością punktów się dostawali, bo na stronie PW nie widzę nic...

znalazłem tylko coś takiego:
http://www.spoleczniak.fora.pl/hydepark ... 6,268.html

wynika z tego, że ostatni rocznik miał sporo wyższe progi (MEiL 110, inż materiałowa 90, w 2007: odpowiednio 90 i 60 pkt).

o WAT też myślałem, ale zbytnio nic ciekawego tam nie widzę... :P

Więc doradź ktoś, szepnij coś z życia, coś innego niż suche informacje w necie...

6 lut 2009, o 12:30
@MODERATOR

inzynieria materialowa to moze dotyczyc doslownie wszytkiego - wszytko zalezy na jakim wydziale :)

przykladowo na AGH inz. mat. na wydziale paliw i energii bedzie polegala na obliczaniu przekroju rury gazpromu
a na wydziale ceramicznym bedzie dotyczyla juz projektowania zbiornika na H3PO4 ktore uzywa sie do produkcji ceramiki, czy tez projektowaniu powloki ceramicznej na jadrze metalicznym celem zmiejszenia lub zlikwidowania zjawiska korozji

wiecej tam chemii, fizyki, chemii fizycznej, kinetyki i tym podobnych termodynamik niz chemii - a przynajmniej mi sie tak wydaje ;]

zreszta poszukaj jakis sylabusow albo rozkladow zajec rocznikow ktore sa teraz to bedziesz wiedzial jakie sa przedmioty mniej wiecej :)

6 lut 2009, o 13:41

o tym wydziale mówię... :D

Ogólnie MEiL mnie odstrasza, każdy mi powtarza że jak mam dziewczynę, hobby itp to nie dla mnie, a orłem wielkim nie jestem (za to wielkiem leniem) :D

Z progów wynika że są duże szanse że się dostanę i na to i na to i na to...

Ale nie mam pojęcia co wybrać... :P

A lądowa... zapewne budownictwo... hm...

6 lut 2009, o 13:56
@MODERATOR

http://www.inmat.pw.edu.pl/

o tym wydziale mówię... :D

pierwszy rok razem z materiałówką miałem taki sam[wszysktie wykłady i program]. Co do chemii na owym wydziale - to uświadczysz jej przez 1,5 roku, Jeżeli nie lubisz teorii to chyba tylko 2 semsestr Cię zainteresuje bo tylko wtedy są laborki z chemii zresztą -> http://www.inmat.pw.edu.pl/index.php?op ... Itemid=160

tam jest dokładny opis przedmiotów na poszczególnych latach.

Ogólnie to wydział inż mat, technologii chem, i inż chem od zeszłego roku zaczęły ze sobą współpracować, no i na tych 3 wydziałach były wyższe progi bo po pierwszym semestrze wyleciało ~50% studentów, i chcieli temu zapobiec podnosząc próg.

btw. Ja jak zawsze polecam mój wydział czyli inż chemiczną :wink: tam jest więcej chemii niż na materiałówce :) informator-> www.ichip.pw.edu.pl/f/kandydaci/Informa ... 202008.pdf

6 lut 2009, o 14:22

btw. Ja jak zawsze polecam mój wydział czyli inż chemiczną :wink: tam jest więcej chemii niż na materiałówce

He, no właśnie ja nie bardzo chcę chemię... Nie czuję się pewnie w teorii (II liceum już mnie dołowała :D )

6 lut 2009, o 14:28
@MODERATOR

no inzynieria ladowa na PK bodajze ma takie dzialy jak architektonika, budowa drog i mostow etc.
wiec duzo chemii to raczej tam nie bedzie bo... chemia w budownictwie zajmuje sie moj dzial - Ceramika na AGH ;]

ta inzynieria londowa to chyba raczej zajmowac sie bedzie projektowaniem mostow, wiaduktow, strzyzowan, drog, autostrad, terenbem zielonym w okolicy, architektura przestrzeni, architektura wnetrz, osiedla, etc.

a co do przedmiotow:
http://www.inmat.pw.edu.pl/index.php?op ... Itemid=160

a tychprzedmiotow zwiazane z chemia:
chemia ogolna - 1 klasa gimnazjum :P
krystalografia - ale z naciskiem na wyglad krystzalow i ich oddziwalywania
podstawy nauki o materialach - no tutaj troche chemii trzeba znac aby zrozumiec o co chodzi, z tym ze pomocna bedzie krystalochemia/krystalografiia oraz chemia fizyczna

chemia fizyczna - chyba jasne + termodynamika
tak Ci sie zapowiada pierwszy rok, wiec nie duzo i nie malo ;]
ale w wiekszosci bedziesz sie opieral na chemii fizycznej, fizyce i matmie

6 lut 2009, o 14:29
@MODERATOR

oj to stary krysztali i chemia fizyczna i materialoznastwo to sama teoria ;]

dopiero pozniej sa z tego laborki... dosc trudne raczej jesli teorii sie nie nauczyles

6 lut 2009, o 14:31
@MODERATOR

$13rg1ej napisał(a):

btw. Ja jak zawsze polecam mój wydział czyli inż chemiczną :wink: tam jest więcej chemii niż na materiałówce

He, no właśnie ja nie bardzo chcę chemię... Nie czuję się pewnie w teorii (II liceum już mnie dołowała :D )

zrozumiałem że liczyłeś bardziej na praktyczną :wink:

Sulik napisał(a):
oj to stary krysztali i chemia fizyczna i materialoznastwo to sama teoria ;]

dokładnie, z tego co mi kumpel mówił to wejsciówki na laborke-> 30 stron na pamięć co tydzień... :| ale żeby nie dołować to powiem że wszędzie jest podobnie - tu jest dużo do nauki na 2 sem, gdzie indziej na 3 itd.

6 lut 2009, o 14:45
@MODERATOR

a na AGH najciezsze sa pierwsze 3 i ostatnie 2 lata :)

6 lut 2009, o 14:56

Za rok zdaję polski,matme,j.ang,biologie (podstawa) i chemia (rozszerzona) gdzie z takim zestawem chemia+biologia mam szansę się dostać ,interesują mnie kierunki "chemiczne" lub w ich okolicach ?

Boje się troche biologi zdawac rozszerzonej.Ale narazie napiszcie gdzie po takim czymś ? :oops:

11 cze 2009, o 15:45

a czym tak ogólnie różni się inż. chemiczna od technologi chemicznej na PW?

11 cze 2009, o 23:06
@MODERATOR

Pit - w skrocie inzynieria: projektowanie instalacji chemicznych
technologia chemiczna: projektowanie procesow chemicznych

a dokladniej za wikipedia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Inżynieria_chemiczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Technologia_chemiczna

12 cze 2009, o 07:31

Został Pan zakwalifikowany na studia na Wydziale Inżynierii Materiałowej na kierunku Inżynieria Materiałowa. Warunkiem przyjęcia na studia jest złożenie dokumentów, w tym świadectwa dojrzałości, do dnia 17 lipca do g. 15:00.

Nie wyszły moje plany, cholernie progi podskoczyły i ponad 150 mieć aby sie dostac tam gdzie chciałem (ja 127). Ani na mechatronikę, ani AiR, ani MEiL (meil rok temu 80 kilka, teraz ponad 140...)

mam dylemat czy do Białegostoku na AiR czy warszawka na materiałówkę...

zainteresowania kontra renoma, bo chemia zbytnio mnie nie kręci... :(

12 lip 2009, o 12:12
**

Idź za zainteresowaniem, renoma nie zawsze daje satysfakcję. Wiem, bo jak wybierałem studia to też chciałem na medycynę na renomowany uniwerek. Teraz ciesze się, że jestem na fizyce i myślę podjąć wkrótce chemię leków :)
Uważam, że lepiej robić coś nieco "ciszej", mając z tego zadowolenie i później się wykazać, niż spalić się w renomowanym ośrodku i kisić się, bo "się pan nie nadaje do lepszejszego".
Tak czy siak, wybór nalezy do Ciebie.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

12 lip 2009, o 21:49

Wie ktoś z was coś więcej na temat analityki medycznej (tudzież kończył ten kierunek)?

Bo kierunek zaiste ciekawy, a i przyszła robota (siedzenie w labie) to coś w czym się widzę. Nie wiem tylko jakie tam dalej po tym są perspektywy. Wyczytałem już jakiś stereotyp, że po 'analityce' to lądujesz w labie przy szpitalu NFZ i dostajesz w porywach 700zł.

Prawda to?

17 lip 2009, o 21:44

nie ,nie prawda ,700 zł to ciec dostaje w szpitale na emeryturze ,a nie analityk medyczny.

19 lip 2009, o 15:55

Ogolnie polecam ten kierunek. Duzo laborek, mniej teorii, bardziej zwraca sie uwage na wykorzystanie wiedzy.

11 sie 2009, o 15:22

http://www.rp.pl/artykul/19,323864_Pole ... racy_.html

4 wrz 2009, o 14:47

To co teraz mamy się wystrzelać czy powiesić?
Kiedyś widziałem nawet w wiedomościach jak jakiś wykładowca z UW z wydziały chemii mówił że każdy jeszcze przed skończeniem studiów ma pracę. Już nie wiem co mam robić :oops: . Chciałem iść na technologie chemiczną na PW ale w tym kraju chyba nic nie jest pewne.... A mimo wszystko wolałbym tu zostać...

4 wrz 2009, o 18:11
@MODERATOR

nie ma pracy to pojęcie względne, jak się umie szukać to nie ma z nią problemu[i nie mówie tu pracy załatwianej przez znajomych].

4 wrz 2009, o 19:07

Wybór kierunku studiów w ogóle, tak samo jak i wybór specjalizacji, powinien być przede wszystkim uzależniony od zainteresowań. Nie ma znaczenia czy studiujesz malarstwo, architekturę, chemię, prawo czy ekonomię. Najlepszą pracę zawsze dostają NAJLEPSI. Nie ma znaczenia dziedzina, bo każdy inteligentny pracodawca chcę najlepszego specjalistę, a nieinteligentny zatrudni stryjecznego brata swojej siostry i albo zbankrutuje, albo w najlepszym wypadku utonie poniżej przeciętności razem ze swoim pracownikiem. Jeśli kochasz to, co robisz, kręci Cię to i nie sposób Cię od swojego zajęcia oderwać, to na prawdę nie ma znaczenia czy kierunek jest "zamawiany" i "przyszłościowy" czy nie, bo możesz zostać najlepszym w swojej branży, a najlepsi nie boją sie o nic. To nie oni szukają pracy, ale pracodawcy znajdują ich. Twórczych pasjonatów. Tacy ludzie są najbardziej wartościowi. Dla mnie jest to jedyne sensowne kryterium.
Nie słucham co mówią media, prasa i wszelkiej maści doradcy i specjaliści; kiedy zaczynałem studia nie było pracy i przyszłości dla chemików, teraz jest jej aż za dużo (stąd jest kierunkiem zamawianym). Ale zapotrzebowanie na DOBRYCH chemików teraz, kiedy już jestem po studiach, i naprawdę nikt nie wie jakie na nich będzie zapotrzebowanie rynku na specjalistów, którzy teraz takie studia (i z resztą każde inne) rozpoczynają.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

4 wrz 2009, o 19:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona