Wszyscy którzy nadeślą zadania biorą udział w 1szym, bądź "kwalifikacji" dokonuje nauczyciel wysyłający zgłoszenia.
Btw. trzeba by ruszyć dupe i się pouczyć w tym roku + nie zrobić jakiś debilizmów i nie mieć wyniku z laba [czyli jedynej rzeczy jaką się umie] gorszego niż 97 osoba na liście [tak, na 97 osób...]
Swoją drogą ktoś z Was już brał wcześniej udział w OCh? [centralny]?
13 wrz 2009, o 13:42
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Jak wyżej Widzisz, w mojej szkole sam musiałem wysyłać zgłoszenia i nie było żadnej kwalifikacji. Dostałem się z tak zwaną wiedzą zerową. Pierwszy etap był na farta, z tego, co ogólnie pamiętałem. Potem się wziąłem w garść, heh Żaden nauczyciel nas niczego nie nauczy, jeśli sami nie weźmiemy się za siebie! Prawda jest taka, że na nauczycieli nigdy nie mogłem liczyć.
Ogólnie, da się zostać finalistą, a nawet laureatem, jeśli się pracuje od etapu 0 do końca. Inna sprawa - trzeba sobie zdać sprawę, że wertowanie setek stron książek musi być dla nas przyjemnością, a nie pokutą Z matmy i fizy przyda się wiedza podstawowa - równania kwadratowe, logarytmy, umiejętność wyprowadzania wzorów ogólnych i liczenia jednostek.
Zachęcam wszystkich, a szczególnie młodych. Nic się nie traci (no poza kosztem poleconego...)
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
13 wrz 2009, o 16:31
Wocz
Czytałem już niektóre info z wyżej podanej stronce, może jeszcze zdążę wysłać zadania z pierwszego etapu ? W końcu nie szkodzi mi spróbować. Analizę miareczkową mam przerobioną w praktyce + z ewentualną praktyką nie ma problemu. Na nauczyciela nie mogę liczyć, ale narazie sam przeczytałem i przećwiczyłem podręcznik do liceum 1, 2 klasa poz. rozszerzony Operon i ćwiczenia do nich.
13 wrz 2009, o 17:51
Wocz
Przepraszam za double posting - Czy jeżeli nie chcę, aby mój nauczyciel chemii wiedział, że biorę udział to co powinienem wpisać w ,,Imiona i nazwiska osób (wraz z tytułami i stopniami) pomagających w przygotowaniu do
olimpiady, np. nauczyciel, instruktor domu kultury, ew. inna osoba:''
Myślę, że nauczycielka wyśmiałaby mnie...
Mam jeszcze pytanie dotyczące wieku : Jeśli jestem teraz w trzeciej klasie gimnazjum to mogę brać udział w tej olimpiadzie ? Według regulaminu ponoć tak, ale wiadomo.
13 wrz 2009, o 17:58
sativ
Zasłużony dla forum
Brałem udział w 3 gimn- musisz tylko sam się zgłosić i pamietać że 99% szkolnej kadry będzie miało Cie w ...lekko mówiąc poważaniu. Ja tez sam sie przygotowuje, jedyne wsparcie jakie mam od szkoły to wolne przed OCh... Ale ze spokojem można sie przygotować samemu
13 wrz 2009, o 18:16
Wocz
Mógłbyś podać mi link do zadań A ? Ostatnio je przeglądałem, ale teraz na stronce OCh nie mogę ich znaleźć...
13 wrz 2009, o 18:29
chemik10
Nauczyciel
Zdaje się jednak, że ktoś z będzie musiał chociaż podbić zgłoszenie, wątpię, żeby przyjmowali bez pieczątki szkoły?
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
13 wrz 2009, o 21:06
kar
Wocz napisał(a):
Przepraszam za double posting - Czy jeżeli nie chcę, aby mój nauczyciel chemii wiedział, że biorę udział to co powinienem wpisać w ,,Imiona i nazwiska osób (wraz z tytułami i stopniami) pomagających w przygotowaniu do olimpiady, np. nauczyciel, instruktor domu kultury, ew. inna osoba:'' Myślę, że nauczycielka wyśmiałaby mnie...
Osoba przygotowująca do olimpiady nie musi być twoim nauczycielem chemii - dosyć często olimpijczycy (np. OI) wpisują tam kogoś ze swoich rodziców. Tym bardziej, że z tego co słyszałem, za finalistę osoba przygotowująca dostaje pieniądze.
14 wrz 2009, o 10:34
chemik młody
Dołączył(a): 28 mar 2007, o 19:12 Posty: 81 Lokalizacja: Gliwice
Cytuj:
Zdaje się jednak, że ktoś z będzie musiał chociaż podbić zgłoszenie, wątpię, żeby przyjmowali bez pieczątki szkoły?
Mojego zgłoszenia bez pieczątki dyrektorki nie przyjęli, ale okręg katowicki jest na tyle miły że sekretarz zadzwonił i mnie o tym poinformował - wysłałem raz jeszcze samą kartę zgłoszeniową, tym razem z pieczątką, podpisem i wszystko było cacy.
Życzę powodzenia
_________________ ale zawsze mogę się mylić ;]
15 wrz 2009, o 17:35
JoHn
**
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
Olimpiada schodzi niebezpiecznie na maturę
_________________ Farmacja, UM Lublin
23 wrz 2009, o 21:29
chemik10
Nauczyciel
JoHn napisał(a):
Olimpiada schodzi niebezpiecznie na maturę
Oj, nie martw się 2-gi i 3-ci etap są znacznie ambitniejsze Poza tym, na maturze nie masz jakościówki/ilościówki, bo by biedni maturzyści chyba włosy z głowy rwali, hehe ;D
24 wrz 2009, o 16:14
chemik10
Nauczyciel
Witam wszystkich olimpijczyków-forumowiczów!
Jak tam wrażenia po II etapie?
Jakie zadania cz. teoretycznej było najciekawsze/najtrudniejsze? Miłośnicy algebry mieli zadanie z ekstrakcją, analitycy chrom i fosforany, a organicy aminokwasy i syntezę enancjoselektywną. Dlatego ciekawi mnie, jak Wam się one podobały Mnie na przykład podobało się pierwsze, a trzecim jestem zdegustowany, bo wystarczyło powielić schemat z zadań wstępnych.
Co sądzicie o części laboratoryjnej?
Podzielcie się opiniami.
2 lut 2010, o 17:06
sativ
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
Jak przejdę to minimalną liczbą punktów
_________________ Farmacja, UM Lublin
19 lut 2010, o 21:31
Impeer
**
kar napisał(a):
Wocz napisał(a):
Przepraszam za double posting - Czy jeżeli nie chcę, aby mój nauczyciel chemii wiedział, że biorę udział to co powinienem wpisać w ,,Imiona i nazwiska osób (wraz z tytułami i stopniami) pomagających w przygotowaniu do olimpiady, np. nauczyciel, instruktor domu kultury, ew. inna osoba:'' Myślę, że nauczycielka wyśmiałaby mnie...
Osoba przygotowująca do olimpiady nie musi być twoim nauczycielem chemii - dosyć często olimpijczycy (np. OI) wpisują tam kogoś ze swoich rodziców. Tym bardziej, że z tego co słyszałem, za finalistę osoba przygotowująca dostaje pieniądze.
ja wpisałem swoją dziewczynę i dopisali jej tytuł magistra sami, przy rozdawaniu nagrod w okregu wrocławskim została wyczytana jako pani magister oraz ma dyplom z podziękowaniem " Dla pani mgr Agnieszki .. " niezły ubaw był bo jej koleżanka z klasy z gimnazjum akurat też brała udział w 2 etapie
natomiast nawet nie wypowiem się co myślę o tym, że wszystkie okręgi poza wrocławskim miały wzory aminokwasów.
21 lut 2010, o 12:41
chemik10
Nauczyciel
Ach... tak mnie kusiło, żeby wpisać ojca... ale dyrektorka (chemica) to by mi chyba łeb urwała po czymś takim Trzeba przyznać, że miałem duże szczęście w tym roku. Gdybym nie pouczył się bezpośrednio przed II etapem organiki, to bym był w plecy ze 20pkt plus to, że dali zadanie z ekstrakcją - można było za nie dostać wyłącznie bardzo dużo albo bardzo mało punktów.
Jeśli chodzi o ogół - zadania były dużo łatwiejsze, niż rok temu, co wbrew pozorom okazało się bardzo zgubne. Łatwe zadania premiują w dużym stopniu bezbłędność - można coś wiedzieć, ale zrobić głupie byki i potracić punkty. Dlatego wolę hardcorowe sprawdziany - nikt nie ma maxa, ale wtedy dopiero wychodzi, kto jest dobry, a kto nie.
Swoją drogą, laborka mogła mi pójść lepiej - była względnie prosta - gdyby nie studniówka dzień (noc) wcześniej...
Kurcze Impeer, w okręgu katowickim nikt nikogo nie nagradzał
9 mar 2010, o 17:20
Impeer
**
i jak tam po finale ?
u mnie średnio ale w sumie wyjazd udany, do myślenia daje to że wszyscy jeździli sativa
29 mar 2010, o 01:41
chemik10
Nauczyciel
Heh, zacznijmy od tego, że "nie było błędów", prawda? Chociaż, patrząc na odpowiedzi, tam mieli 30 ml titranta, co daje 0.004 mole dichromianów, więc raczej nikomu punktów nie obetną.
Poza tym spoko. jak czołówka nie będzie miała równo po 160pkt i wredny sprawdzający nie obetnie mi maksymalnej liczby punktów, to powinien być laureat Muszę przyznać, że z takimi zadaniami, jak w zeszłym roku, to bym miał sporo ponad 100pkt... tematyka była bardzo cacy, a organa była taka, że miałbym te 10-20pkt więcej + co najmniej 20pkt więcej z laborki, która w zeszłym roku była względnie nietrudna. Ale cóż... w tym roku tak dobrze nie będzie...
29 mar 2010, o 17:54
Impeer
**
no cóż ja tylko nie skomentuje faktu że pięć razy czyściłem elektrody a nadmanganian robił mi się w roztworach z 3 probówek...
ogólnie fajnie bardzo ale laureat to temat do powalczenie za rok dopiero
29 mar 2010, o 18:54
sativ
Zasłużony dla forum
Tia, wcale nie siedziałem ponad 3h nad ilościówką myśląc jak do &^*@#(^@n ma wyjść ponad 5mmol dichromianu... Fajne "małe urozmaicenie" zadania.
A ja trochę nie pasuję do klimatów OCh, wspólne dyskusje naukowe z dziewiczowąsymi intelektualistami mnie nie kręcą <lol> i mam zbyt luźne podejście do życia więc nie dogaduje sie z poważnymi naukowcami których jedynym hobby w życiu jest uczenie sie. Pozostaje im jechanie na mnie za plecami/ w internecie, bo "na żywo" udają że mnie nie ma. życie.
29 mar 2010, o 21:26
Impeer
**
nie spinaj się stary, myślę że naprawdę nie jestem dziewiczowąsym intelektualistą a mimo to uważam że jesteś tani lansiarz i trochę bez klasy, na laureatach się raczej nie spotkamy nie dlatego że Ty nim nie będziesz znać mnie znasz czy kojarzysz to osobna kwestia pewnie ego nie pozwoliłoby Ci pamiętać kogoś tak nieznaczącego jak ja jak uda mi się na laureaty pojechać to chętnie zamienię słówko
ja uważam że klimat OCh to rzecz względna w tamtym roku było całkiem fajnie w tym roku trochę mniej integracyjnie ale z drugiej strony i ludzie mniej ciekawi akurat spędziłem olimpiadę z ludźmi z którymi nawet nie dało się o chemii za bardzo pogadać
to miejmy nadzieję do zobaczenia na żywo
29 mar 2010, o 21:43
sativ
Zasłużony dla forum
Zapomniałeś jeszcze o tym że brakuje mi pokory Lepiej być do przodu niż do tyłu, w każdym razie bardzo dobrze na tym wychodzę. Polecam większy dystans do życia. I do zobaczenia na jakimś browarku po zakończeniu
29 mar 2010, o 22:19
Impeer
**
nie wypada mi mówić o braku pokory, bo sam w tej kwestii nie jestem lepszy i to rzeczywiście popłaca ale do pewnego stopnia bo we wszystkim cza umiar mieć umieć znaleźć ja rozumiem trochę Twoje podejście, ale jesteś w tym trochę wkurzający.
na przyszłość polecam kebab 24h vis a vis hostelu zachodniego, o 2.00 można przyjść na tanie żarło i żubra w szkle za 5zł
29 mar 2010, o 22:36
sativ
Zasłużony dla forum
Ciężko Ci będzie zrozumieć moje podejście nie będąc mną Nie troche tylko bardzo wkurzajacy, jeśli mnie lepiej nie znasz i nie wiesz że bierze sie to z ogólnego wyje*** na czasoprzestrzeń i krzywego podejścia do świata.
P.S Pola mokotowskie + Perła za 2,70 i chińczyk za 10zł jest jak dla mnie bardziej kuszącą opcją.
29 mar 2010, o 22:56
chemik10
Nauczyciel
Nie wiecie może, kiedy będą wyniki? Tak jak w zeszłym roku 15.04 +- stała? Na forum Olimpiady nikt takiego tematu nie porusza, zresztą, tam się zbyt dużo w tej kwestii nie dzieje.
Swoją drogą, jak to było w zeszłym roku? Kiedy wrzucili zdjęcia? Może tym razem lepiej wyszedłem...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości