Słuchaj, musisz być przyzwyczajony do tego, że forum będzie nadal atakowane. Jest to największe tego typu forum w Polsce tak więc ono pada celem dziennikarzy i jedyny na to taki sposób, żeby to olewać.
25 lis 2009, o 17:26
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Wiem. Ale dziennikarze mogliby wykazać choć trochę honoru i wiedzy i dążyć do prawdy trochę głębiej, a nie tylko zjechać Forum i po sprawie. Ludziska się ucieszą, bo ktoś dostanie po gębie a sprawa będzie zamknięta. Wiem, że najlepiej jest to olewać, ponieważ my wiemy jak się sprawa naprawdę przedstawia. Przykro mi tylko z tego powodu, że jest takie zacofanie w ludziach, że nie potrafią pomyśleć trochę sami
25 lis 2009, o 17:53
Pit
Jak będziecie mieli link do reportazu to podzielcie sie ok?
25 lis 2009, o 17:55
Dobry666
*
Ciekawe, że jakoś wszyscy wszędzie szukają winnego; internet, sprzedawca bla bla bla... Dlaczego niekt nie powie, że to tylko jego wina? Był taki mądry, że zrobił HMTD, a nie wiedział czym to grozi! Tylko wszyscy naokoło obrywają
Zacznijmy kontrolować sprzedaż noży i skakanek, przecież tym też można zabić. Dla mnie to lanie wody i robienie wideł z igieł. Nie powinno się zwalać winy na osoby trzecie, bo to nie one tutaj zawiniły. Przecież każdy może sobie kupić preparatykę organiczną, każdy może podzielić się tą wiedzą z kimś innym... Mówię, zabrońmy sprzedawania noży, bo codziennie jedno z dzieci kaleczy się tym diabelskim narzędziem! Powinniśmy kroić łokciem.
PS. zdenerwował mnie jeden wpis na czacie z tej strony, a mianowicie: "Chemię należy usunąć z listy przedmiotów."
No comment.
Pozdrawiam
Rajek
_________________ "Nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi..."
25 lis 2009, o 22:36
rynio
rajek1992 napisał(a):
PS. zdenerwował mnie jeden wpis na czacie z tej strony, a mianowicie: "Chemię należy usunąć z listy przedmiotów."
Szkoda tylko że autor tych słów nie zastanowił się jak by wyglądał współczesny świat bez chemii a przecież od razu się na studia nie idzie tylko trzeba się nauczyć podstaw w gimnazjum, liceum ... Oskarżać innych jest im łatwo... Tak samo tamten ojciec nie wini swojego syna za to wszystko tylko źródła wiedzy z których można korzystać na różne sposoby nie koniecznie dobre
25 lis 2009, o 22:59
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
Cytuj:
"Chemię należy usunąć z listy przedmiotów."
Pięknie, wtedy z pewnością zmniejszyła by się liczba wypadków spowodowanych niewiedzą... Przecież substancje chemiczne używane są jedynie w pilnie strzeżonych laboratoriach przez specjalnie przeszkolone służby. Przeciętny śmiertelnik z niczym chemicznym nie ma kontaktu, a wszystko składa się z tekstur.
26 lis 2009, o 13:44
Dobry666
*
Od siebie dodam tyle, że ludzie którzy zajmowali się tą sprawą nie mieli zielonego pojęcia o czym piszą/mówią/co przedstawiają
Jako reporterzy powinni choć trochę zagłębić się w daną tematykę, aby nie było przekłamań i różnych insynuacji jakie miały miejsce. Nadmienię jeszcze, iż preparatyka, którą posłużył się ten chłopak nie musiała koniecznie pochodzić z VmC - można ją znaleźć na każdym innym forum powiązanym tematycznie z chemią/pirotechniką i prawdopodobnie w jakiejś preparatyce organicznej - niestety bibliografii nie jestem w stanie podać
To przykre, ale nic tego nie zmieni... Było już raz głośno o nas i teraz za każdym razem, gdy stanie się coś podobnego, wina będzie zrzucana na internet, ludzi którzy sprzedali odczyny, czy osoby które zarządzają/udzielają się na tym Forum (bo zazwyczaj jeżdżą po nas :/). Nikt nie powiedział tylko, że jest to wina chłopaka - braku doświadczenia, jego niewiedzy, czy chęci pokazania innym, że "ja umiem a wy nie". Co nie znaczy wcale, że komuś doświadczonemu wypadki się nie zdarzają
Tego NIGDY nie da się przewidzieć. Ale otwierać kopertę z HMTD nożyczkami to już lekka przesada
Tym bardziej przynosić to do szkoły.
P.S. Nawet po Wiki pojechali
http://pl.wikipedia.org/wiki/HMTD I jest odnośnik do nas - dopiero teraz zauważyłem
26 lis 2009, o 20:08
Mystical Warrior
Lódzie luzujta poślady Nie ma sie co przejmować jakimiś tam żądnymi sensacji pismakami Niepierwszy i niestety nieostatni raz ktoś ginie/ traci co nieco przez chemie/piro Takie życie. Jak mówił pan prokurator w reportażu: Zakazu udzielania takich informacji nie ma. Zakazu sprzedaży półproduktów też nie ma, a że komuś rozmazało łapke na podłodze? (...) z nim, mógł nie robić.
Ja sie pytam: Gdzie byli jego rodzice
26 lis 2009, o 20:46
rynio
Patrząc na fakt że kupił odczyny przez neta a nie był pełnoletni to rodzice byli w banku i następne przelewy robili... Najpierw się nie interesują ani zajęciami dziecka ani co kupują dziecku, a później do całego świata pretensje mają a debil (takiej osoby grzeczniej się nazwać nie da :/ ) jest pokazany jako ofiara informacji w internecie...
rodzice byli w banku i następne przelewy robili... Najpierw się nie interesują ani zajęciami dziecka ani co kupują dziecku
Nie wydaje mi się, żeby to rodzice mieli jakiś wpływ na to czy kupił czy nie kupił odczynników. Znalazł pewnie sobie pełnoletniego kumpla z kontem w banku, albo zamawiał na adres tego kumpla paczkę "za pobraniem" - kase dawał kumplowi i paczka do niego przychodziła (mieszkał sam albo starzy przestali wnikać).
26 lis 2009, o 23:28
Devil666
Rajek tu nie chodzi o to czy kupił czy nie i od kogo .. przecież większość z nas robi syntezy tych związków ale nożyczki metalowe + koperta W SZKOLE + HMTD = BOOM no niestety szkoda chłopaka , chyba nie uważnie przeczytał artykuł z vmch ,zresztą po co robił tego ,aż parę kilogramów przecież HMTD to tylko 2 g do spłonki i basta ... Ci dziennikarze to jeszcze więksi idioci nie wiedzą nawet o czym piszą ... a mam pytanie mogą zamknąć vmch przez takich idiotów bo coś tam do prokuratury poszło ?(bo trzeba będzie wszystko kopiować )
W pewnym momencie chciał go przytrzymać zębami. W tym momencie doszło do detonacji. Ładunek rozerwał mu usta, uszkadzając żuchwę, zęby, język i palce lewej ręki.
W mieszkaniu 22-latka policjanci znaleźli m.in. cztery kilogramy siarki, trzy kilogramy saletry, chlorku potasu, magnezu, perhydrolu i urotropiny.
Gdyby nie to ostatnie - z pewnością robił materiały wybuchowe z chlorku potasu. Chociaż jak na moje oko, pewnie chodziło tu o chloran, reporterzy popisali się wiedzą.
9 lut 2010, o 20:41
cooler33
Dołączył(a): 20 kwi 2005, o 16:24 Posty: 248 Lokalizacja: bartenstein
no i własnie tu jest pies pogrzebany
jak cos gdzieś trzepnie to zaraz pirotechnik
pirotechnicy maja pewne podstawy rzemiosła,nawyki i wiedzę
byle głupek poczyta,cos po domowemu upichci potem BUUUM a pismaki już larum podnoszą i psy wieszają na pirotechnice
pojęcia chyba mylą - w jednym chodzi o profesję a w drugim o partaninę domorosłych neo-dzieciaków
_________________ "Nie odzywając się w towarzystwie ryzykujesz uznanie za głupka, odzywając się rozwiejesz wszelkie wątpliwości"
9 lut 2010, o 23:17
nicnowego
@MODERATOR
to ci dopiero twardziel. zamiast pszczół żuje hwdp. darwin znów rechocze.
a tak serio sekunda nieuwagi i lipa po całości. i tak to właśnie jest.
_________________ nihil novi sub sole
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
9 lut 2010, o 23:28
raymundo
@MODERATOR
rajek1992 napisał(a):
Czyli inteligent trzepał jakieś MWI
Cytuj:
W mieszkaniu 22-latka policjanci znaleźli m.in. cztery kilogramy siarki, trzy kilogramy saletry, chlorku potasu, magnezu, perhydrolu i urotropiny.
Gdyby nie to ostatnie - z pewnością robił materiały wybuchowe z chlorku potasu. Chociaż jak na moje oko, pewnie chodziło tu o chloran, reporterzy popisali się wiedzą.
Dziennikarz nie musi posiadać fachowej wiedzy z każdej dziedziny, chociaż nie powiem, podczas pisania tekstu powinien sprawdzić poprawność udzielanych informacji.
Ale w tym przypadku to nie wina dziennikarza a policji która taką informację podała.
10 lut 2010, o 07:44
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Co do 2 linku podanego przez Raya - popatrzcie na komentarze - obrońcy się znaleźli
a prawda jest taka, że jak to akurat by mu wyszło, to wykonał by w przyszłości coś większego, później znowu większego, do czasu aż by nie miał pecha i nie wyrwał np. ściany w bloku przykładowo wraz z instalacją gazową
kolejny napaleniec bez pomyślunku i wyobraźni - równie dobrze mógł zacząć pracować np. z azydkami i je też pakować do ust - chociaż większa pewność zejścia - bo jak nie za pomocą detonacji to chociaż z powodu zatrucia
bezmyślność, bezmyślność, bezmyślność
czasem mi się wydaje - że podczas rejestracji i w regulaminie powinny być linki do tego typu artykułów (ku przestrodze) oraz linki do zdjęć na których pokazane jest co się dzieje kiedy się nie myśli
natomiast co do poprawności artykułów - już chyba od dawna w redakcjach nie ma "specjalistów" i "konsultantów", bo teraz liczy się czas, aby jak najszybciej dać info i mieć nadzieję, że jest sprawdzone
zresztą jak się dłużej zastanowić, to może i lepiej, że są w niektórych wypadkach podawane błędne dane
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
10 lut 2010, o 08:06
waldi
**
Sulik napisał(a):
czasem mi się wydaje - że podczas rejestracji i w regulaminie powinny być linki do tego typu artykułów (ku przestrodze) oraz linki do zdjęć na których pokazane jest co się dzieje kiedy się nie myśli
W 100% się z tym zgadzam.
Ogladałem w necie i czytałem o różnych głupotach jakie robią ludzie z mw ale żeby (najprawdopodobniej spłonkę z HMTD) traktować jak słone paluszki pierwszy raz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości