Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
krew 

oddaŁeś już krew??
tak 1X 7%  7%  [ 9 ]
tak wiele razy 11%  11%  [ 14 ]
jeszcze nie ale kiedyś oddam 81%  81%  [ 99 ]
Liczba głosów : 122

krew 
Autor Wiadomość

Posh. to nie oddawaj. ktoś cie prosić ma? poszukaj pracy na praca.pl. i nie jęcz jak ktoś z twojej rodziny będzie potrzebował krwi.
blizzard, mogę zostać twoim laboratoryjnym asystentem? :)

Nie czaje tej wrzuty...

Natomiast niestety smutnym faktem jest, że na ludzkiej dobroci i wielkim sercu zarabia pewna grupa ludzi. Gdzieś słyszałem właśnie na ten temat, że jeśli chce się przynieść wymierne korzyści NFZowi, a więc również i szpitalowi (czyt. nie dać zarobić pośrednikom), należy krew oddać bezpośrednio w SZPITALNYM punkcie.

Poza tym pamiętajmy, że krew schodzi w zasadzie na bieżąco, więc nie ma co liczyć, że jak teraz oddam, to za 10 lat moja córka to dostanie, ani że dostanie to kolega z klasy leżący gdzieś na OIOM'ie (chyba że oddacie ją konkretnie w szpitalu gdzie lezy i wasze grupy krwi będa sie zgadzały, no i gdy krew bedzie spełniała odpowiednie kryteria)
Poza tym to że ktokolwiek nie oddaje, nie zwalnia go z prawa otrzymania!
No i pamiętajmy, że im bardziej osobliwa grupa krwi, tym ciężej jest ją dostać i tym ciężej jest ją podać. (uniwersalny dawca, jest niestety najgorszym biorcą krwi...)

8 paź 2008, o 23:54

litry i lata lecą a to szczytny cel chcę zorganizować większą akcję byśmy się spotkali i w kilka osób oddali krew w RCK Katowice jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany kontaktować się na [email protected]

26 gru 2008, o 19:57

Ja też krwi nie oddam ,bo to co oglądałem w telewizji to groza np. był przypadek nie pamiętam gdzie ale w tvn było ,że przez kolesia który oddawał krew ktoś się czymś tam zaraził.Takich przypadków jest wiele.

4 lut 2009, o 15:37
@MODERATOR

4 lut 2009, o 15:44
@MODERATOR

Ze zdania wynika że to raczej oddający koleś był chory. każda próbka krwi musi być przebadana, ale podobno zdarza się w przypadkach nagłego zapotrzebowania na krew, kiedy nie ma czasu na badania i chodzi o ratowanie życia, że używa się krwi od długoletnich dawców bez badania, ale to rzadkość! (czytałem o przypadku zakażenia WZW właśnie w ten sposób). Tak czy inaczej nie jest to zagrożenie dla dawcy, a o krwiodawstwie przecież mowa.

Cytuj:
Natomiast niestety smutnym faktem jest, że na ludzkiej dobroci i wielkim sercu zarabia pewna grupa ludzi. Gdzieś słyszałem właśnie na ten temat, że jeśli chce się przynieść wymierne korzyści NFZowi, a więc również i szpitalowi (czyt. nie dać zarobić pośrednikom), należy krew oddać bezpośrednio w SZPITALNYM punkcie.

Pytałem u nas w wojewódzkim szpitalu, powiedzieli że u nich się krwi nie oddaje tylko w punktach krwiodawstwa, oni ją tylko badają.

4 lut 2009, o 17:56
@MODERATOR

No tak, źle przeczytałem. Ale teraz raczej niema sytuacji, że krew która jest komuś podana jest nieprzebadana (wyjątkiem może być np. autotransfuzja, ale to coś innego). Ze stacji krwiodawstwa nie wydostaje się krew nie mająca zrobionych badań (niekiedy też zdarzają się wyjątki, że krew już wyjeżdża a badania są akurat kończone, ale do podania ich biorcy musi być już wynik). Najdłużej trwa wirusologia (analiza składników trwa 15 minut, wirusologia może trwać do kilkudziesięciu minut) wiec nie są to analizy trwające aż tak długo że nie zdążyło by sie ich wykonać.

Wocz napisał(a):
Eh , rozumiem , ale nie lubię jak na mnie zarabiają. Porcja krwi warta jest 200 zł , a 10 czekolad 20 zł... tak więc pośrednik zarabia 180 zł.

Od podatku możesz sobie bodaj 170zł od litra odliczyć.

edit:
Cytuj:
§ 4
1. Przed każdym pobraniem krwi oznacza się stężenie hemoglobiny.

2. Przed zabiegiem trombaferezy lub leukaferezy oznacza się:

1) stężenie hemoglobiny;
2) liczbę krwinek płytkowych;
3) liczbę krwinek białych.

3. Próbki krwi każdej osoby zakwalifikowanej do pobrania krwi, osocza, trombaferezy, leukaferezy lub innego zabiegu wymagają oznaczenia:

1) antygenu HBs;
2) przeciwciał anty-HIV 1/2;
3) przeciwciał anty-HCV;
4) RNA HCV;
5) DNA HBV;
6) RNA HIV;
7) aktywności transaminazy alaninowej (ALAT);
8) odczynów kiłowych.

4. Próbki do badań wirusologicznych pobiera się podczas zabiegu pobrania krwi lub jej składnika. Od kandydata na dawcę krwi próbkę pobiera się podczas badań kwalifikacyjnych.

5. U dawców oddających regularnie krew pełną lub komórkowe składniki krwi oznacza się raz w roku:
1) stężenie hemoglobiny i wartość hematokrytu;
2) liczbę krwinek czerwonych;
3) liczbę krwinek płytkowych;
4) liczbę krwinek białych;
5) skład procentowy krwinek białych.

6. U dawców oddających regularnie osocze oznacza się dodatkowo, co najmniej raz w roku, stężenie białka całkowitego i skład procentowy białek lub wskaźnik albuminowo-globulinowy.

Te badania też trochę kosztują...

Ostatnio edytowano 14 lut 2009, o 21:42 przez raymundo, łącznie edytowano 1 raz

4 lut 2009, o 20:44

Od podatku możesz sobie bodaj 170zł od litra odliczyć.

Ja niemoge oddawac krwi choć chciałbym a od podatku można odliczyć sobie 19% z 130 zł od jednego litra bo mój ojciec jest chonorowym krwiodawcą i sie troszku zna. A wiec tzki pośrednik zarabia koło 120 zł w najgorszym razie

4 lut 2009, o 22:21
@MODERATOR

Znajomy w zeszłym roku niecałe 6 stów zgarnął za oddane osocze.

4 lut 2009, o 22:54

Chętnie bym oddał, ale 1, nie mam jeszcze 18 lat a 2. po morfologi (na którą jest potrzebne tylko kilkanaście ml krwi) myślałem, że "odpłynę" :(

5 lut 2009, o 20:00

Znajomy w zeszłym roku niecałe 6 stów zgarnął za oddane osocze.

osocze a krew to 2 inne rzeczy. za krew inaczej sie liczy i za osocze też wiec jak zgarnoł 600 zł niecałe to pogratulowac takiego znajomego ratującego życie innym

PRZEPRASZAM!!

6 lut 2009, o 15:07
@MODERATOR

6 lut 2009, o 15:34

no to by musiał ladnych litrów osocza oddać żeby było tyle zł a z resztą osocze można oddawać cześciej niz krew więc tak też może być

PRZEPRASZAM!!

7 lut 2009, o 15:18
@ADMINISTRATOR

a ja swego czasu oddawalem krew, ale jak dwa razy pod rzad przez pare dni ręką nie moglem ruszać przez opuchlizne bo "pielęgniarka" nie potrafila sie dobrze wkłuć w żyłe to podziekowałem za "bezbolesne oddawanie krwi".

A na dodatek jak można ruszać igłą głębiej i płycej wprowadzając pod skóre środek dezynfekujący... skutek... spirytus pięknie piecze...

pozdr,

7 lut 2009, o 16:12
*

Ja oddałem raz, zrobiłem sobie w przeciwhistaminach krótka przerwę, ale od tego czasu przyjmuję jeszcze wiele innych leków więc niestety kolejny raz mnie nie dopuszczą :) A szkoda bo to fajna rzecz i nie ma się czego bać. Wszyscy przeciwnicy widocznie nie zrozumieli idei honorowego krwiodawstwa, ale nie ja jestem od ich oceniania. Wszystkich zdrowych i odważnych zachęcam :)

13 lut 2009, o 10:54
@MODERATOR

Jak tylko stuknęło mi 18 (3 lata temu) to poszedłem z kumplem oddać krew. Niestety po wywiadzie mi podziękowali. Antyhistaminowe to pół biedy ale po sterydach (astma) jeszcze muszę minimum do lata poczekać. O dziwo jakoś mi ta astma przeszła, nie często się to zdarza. A jak się chce to można, tyle razy mi w życiu krew pobierali że spokojnie litr będzie (w pewnym wieku co miesiąc regularnie, chyba przez dwa lata), do tego zastrzyki itp i jakoś niczym mnie nie zarazili. Fobia nie usprawiedliwia, z własnym strachem trzeba walczyć.
Poza tym moja młodsza siostra miała transfuzję i chyba nie trzeba dodawać nic więcej.
100 lat zdrowia dla krwiodawców!
Analityk

14 lut 2009, o 21:25

Pierwszy raz gdy chciałem oddać byłem tydzień po leczeniu antybiotykami. Następnym razem nie wzięli, bo mój kumpel im zszedł, a w zasadzie to dostał drgawek przy ściągniętych 400 ml i się wystraszyli... W kwietniu kolejna próba :wink:

30 mar 2009, o 01:16

rok temu rozmawialismy o honorowym oddawaniu krwi.
Niektórzy obiecywali, ze jak im tylko 18 latek stuknie, to zaraz pójdą krewke oddać :) Ciekawa jestem, czy tak zrobili?
czy do grona honorowych krwiodawców dołączyli nowi forumowicze?
a "starzy" - ile juz oddaliście? wielki szacun dla Was :)

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

7 lut 2010, o 16:20

No ja poszedłem oddać krew zaraz po ukończeniu 18stki :P Za tydzień lub dwa idę oddać znów bo minęła już odpowiednia ilość dni :)

7 lut 2010, o 16:30
@MODERATOR

10 lutego odbędzie się 4 zbiórka krwi organizowana przeze mnie, przewiduję ok. 20-25 osób.

A oddałem już w sumie 1,8L krwi pełnej i 6,4L plazmy.

7 lut 2010, o 16:46

Ja również oddaję, niestety tylko 2-3 razy w roku. Nie mogę co 3 miesiące, bo wtedy strasznie spada mi hemoglobina.

7 lut 2010, o 23:57
*

A dlaczego ankieta taka tendencyjna? Gdzie jest "Nie i nie zamierzam" ?

8 lut 2010, o 01:29
*

A dlaczego ankieta taka tendencyjna? Gdzie jest "Nie i nie zamierzam" ?

A jesteś przeciwny?

Ja bym chętnie oddał lecz za młody jestem :(

ObrazekObrazek

9 lut 2010, o 11:42
*

Nie powiedziałem że jestem przeciwny, w najbliższym czasie po prostu nie zamierzam bo a) za mało ważę b) jest oczywisty, częściowy spadek sprawności przez pewien czas po tym, a ze względu na raczej ambitny program nauki nie mogę sobie na to pozwolić.

Po prostu nie widzę powodu przeprowadzania ankiety która nie uwzględnia jednej z oczywistych i jak najbardiej możliwych odpowiedzi, bo jak taką widzę to są dwie możliwości: albo autor chce manipulować wynikiem, albo jest całkowicie zamknięty na czyjekolwiek zdanie o ile różni się ono od jego własnego.

9 lut 2010, o 12:18
@MODERATOR

przecież to nie SMG KRC, po prostu informacyjna ankieta bez żadnej wartości naukowej.

9 lut 2010, o 17:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4