Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
Ratujmy Dolinę Rospudy
Z serwisu terraium.com.pl, wazne:
Cytuj:
Drodzy Państwo! Zwracam się do Państwa z prośba o przyłączeni się do akcji w obronie doliny Rospudy. Chodzi o 3 konkretne sprawy:
1) Proszę żebyśmy przypięli do naszych ubrań i zaczęli nosić zieloną wstążkę na znak poparcia dla ochrony przyrodniczego dziedzictwa narodowego, jakim bez wątpienia jest ekosystem w dolinie Rospudy. (list w tej sprawie – poniżej).
2) Zapraszam Państwa na pikietę przeciwko niszczeniu Rospudy - w sobotę (10.02.2007), w samo południe, pod Ministerstwo Ochrony Środowiska (ul. Wawelska 52/54 wejście od ul. Reja). Proszę przyjść - najlepiej z całą rodziną, psem a może też z gwizdkiem, trąbką albo jakimś plakatem! (oryginalne zaproszenie na pikietę – poniżej)
3) Proszę o szybkie przesłanie tego maila do przynajmniej 3 osób, którym nie jest obojętne, w jakim stanie przekażemy naszą ojczyznę naszym dzieciom, wnukom itd.
Pozdrawiam Sławomir Nałęcz
LIST O ZIELONEJ WSTĄŻCE
Cytuj:
Szanowni Państwo!
Nośmy zielona wstążkę na znak Akcji Ochrony Zielonego Dziedzictwa Narodowego - Doliny Rospudy.
Nie jesteśmy działaczami ekologicznych organizacji, ale uważamy, że w sprawie Rospudy miejsce każdego człowieka myślącego o tym, jaki świat przekażemy naszym dzieciom, jest po stronie obrońców przyrody. W najbliższych dniach podejmowane będą ostatnie decyzje stanowiące o być albo nie być tej pięknej doliny. Prosimy Państwa o pokazanie, że ochrona najcenniejszego dziedzictwa naturalnego Polski i Europy nie jest Państwu obojętna. Przypnijmy do naszych ubrań zielone wstążki! Pokażmy urzędnikom, że ochrona przyrodniczego dziedzictwa narodowego jest ważna dla bardzo wielu obywateli Rzeczypospolitej!
Niech nasze licznie noszone zielone wstążki będą mocnym sygnałem, że wyborcy nie darują zniszczenia Rospudy. Jeszcze raz prosimy Państwa o przypięcie zielonej wstążki!
Nie tedy droga! Obwodnicy przez Dolinę Rospudy dziękujemy! Nie godzimy się na wandalizm i niszczenie przyrody. Nie godzimy się na łamanie prawa. Nie godzimy się, by nasze podatki wydawano na kary Unii Europejskiej za bezmyślność urzędników - są sensowniejsze wydatki. Domagamy się zmiany decyzji ministra albo zmiany ministra!
Nawołujemy do udziału w pikiecie w obronie Doliny Rospudy w sobotę, 10.02, o godz. 12, pod Ministerstwem Środowiska przy ul. Wawelskiej 52/54.
Zieloni 2004
PIKIETA W OBRONIE DOLINY ROSPUDY sobota, 10.02.2007, godz.12 pod Ministerstwem Środowiska ul. Wawelska 52/54 wejście do gmachu Ministerstwa znajduje się przy ulicy Reja interaktywna mapka: http://www.mos.gov.pl/2kontakt/adres_po ... ndex.shtml
Taka akcja to bardzo mało, ale zawsze coś, a myślę, że chemikom nie jest obojętna sprawa ochrony przyrody, a zwłaszcza tak cennego rejonu, jakim jest Dolina Rospudy
Ostatnio edytowano 15 lut 2007, o 18:07 przez Oxygenium, łącznie edytowano 1 raz
10 lut 2007, o 12:02
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
To jest tak głupie, że do pomyślenia tylko w Polsce. Jak można budować obwodnice mimo zakazu UE i jawnej kary jaką nam wlepią. Juz nie wspominam o aspekcie ochrony środowiska....
10 lut 2007, o 12:49
Marc n
**
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40 Posty: 486 Lokalizacja: From Dead Eternity
NIe no kocham ten kraj
_________________ Life is brutal, a CTX bardziej...
10 lut 2007, o 13:06
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
...i nie tylko Ty. Takie rzeczy to tylko w kraju nad Wisłą.
10 lut 2007, o 13:18
Spirol
No to jest niestety przegięcie pały do potęgi..... niech sobie zbudują autostradę czy coś tam przechodzącą przez ich domy :/ Nie no po prostu na takie coś słów brak:\ Jeszcze w tak pięknym miejscu .... tydzień i 3/4 przyrody tam wyginie, której w Polsce mamy bardzo mało ... :/ A to jest miejsce jakim można się chwalić poza naszymi granicami ... po prostu żenada i skąpstwo albo łapczywość na kasę się kłania .....i nie mówię tego dla tego ze na ochronie środowiska....a od unii i innych krajów to dostaniemy po D... jak mało kto nie dość ze sankcjami to będziemy postrzegani na świecie jako niszczyciele przyrody o która się dba w ostatnich latach bardzo mocno Co za naród.....
_________________ Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB Kontakt na PW :]
10 lut 2007, o 14:12
blizzard
@MODERATOR
musze się wybrać w Dolinę Rospudy nim ją zdewastują całkowicie. Jade latem zabiera sie ktoś??
10 lut 2007, o 14:17
Oxygenium
Obawiam się, że możesz nie zdążyc zobaczyć Doliny Rospudy, a jedynie żałosne szczątki i plac budowy, bo:
Cytuj:
Drogowcy zakładają, że budowa mogłaby ruszyć już pod koniec miesiąca i zakończyć się po 33 miesiącach
budowa może ruszyć lada dzień... i żeby było śmiesznie, to można zbudowac tą obwodnice poza terenem ochronnym, co nawet wyszłoby taniej, ale nie, ma być tu, bo co znaczą jakieś unikatowe tereny, wymierający gatunek jakiejś sowey włochatej, czy inne ptaki gniazdujące na tym obszarze...
tez jeszcze nigdy nie widziałam Doliny Rospudy, ale jak tak dalej pójdzie, to przez krótki czas będą ją oglądac tylko operatorzy koparek i buldożerów
10 lut 2007, o 17:36
blizzard
@MODERATOR
ja tu wietrze drugie dno, ktoś musiał chyba coś pod stołem ugadać
cholera za dużo Prison breaka oglądam
10 lut 2007, o 19:20
duce
Jasne że wyszłoby taniej inną drogą !
Ale Doline Rasputy ma w posiadaniu pewnie jakiś radny, senator, minister... i chce żeby oni kupili od niego te ziemie... może sobie zażądać takiej ceny jaką chce i ma złoty interes.
10 lut 2007, o 19:31
blizzard
@MODERATOR
a wiesz czyją własnością jest Biebrzański PN?? Niczyją. To znaczy państwa, tak samo jest z DR
10 lut 2007, o 21:32
Anonymous
Ja, też tego nie popieram, ale co byście zrobili jak by wam np. dzieci wyszły się pobawić na podwórko ale już nie wróciły bo rozjechał je 18 kołowy rozpędzony pociąg drogowy, czyli ciągnik siodłowy z naczepą (TIR) na rosyjskich numerach.
10 lut 2007, o 23:47
jaozyrys
@MODERATOR
A co jeśli pier..nie je tramwaj? Spoko, niech sobie budują obwodnicę, ale nie tamtędy..
11 lut 2007, o 00:02
Anonymous
jaozyrys napisał(a):
A co jeśli pier..nie je tramwaj? Spoko, niech sobie budują obwodnicę, ale nie tamtędy..
No właśnie. Obwodnica jest bardzo potrzebna, ale niech jej nie budują
kur%^& w dolinie rospudy.
11 lut 2007, o 00:10
Oxygenium
jak już pisałam, budowa obwodnicy poza terenem ochronnym jest możliwa, a ponadto wyszłaby taniej, niż przez teren Doliny Rospudy. nie zastanawialiście sie, dlaczego taniej, a mimo to taka szycha i inni upierają sie budowac przez Rospudę?
pogmerałam, poczytałam i czegoś sie dowiedziałam. otóż rożne osoby z kręgów władzy maja działki na terenie, przez który przeszłaby obwodnica, gdyby budowano ją przez obszar ochronny. Wprawdzie te działki sa poza terenem ochronnym (prawdopodobnie, ale kto to wie...), ale leżałyby na terenie budowy. W takiej sytuacji obwodnica przebiegałaby przez owe działki - no i ci własciciele dostaliby niebotyczne odszkodowania. no a jesli obwodnica pójdzie poza terenem ochronnym, to ich działek nie ruszy nikt i kasy za odszkodowanie nie będzie...
cwaniaki, takich wystrzelać jak kaczki tylko
11 lut 2007, o 22:27
eko osiem[*]
odp.
Zaplacimy tylko kare w banknotach które Unia odejmie od przyznanych projektanta drogi postawil bym pod scianą placzu nikt z normalnych ludzi nie zrobił by takiego projektu a tym bardziej zatwierdzil Zbyt wiele stracimy budując idiotyczną trasę z kasy Unijnej na kary niż przyniesie ona czegokolwiek w koncu sa od tego samorzady terenowe by niedopuścic do beznadziejnego projektu , pozatym samo miasto straci jesli bedzie obwodnica bo miejscowośc turystyczna latem ,a prawie zapomniana poza sezonem letnim Myslę że przychylnośc na budowę wynika z kasy kopertowej dla decydentów niż z rozeznania ekologicznego przecudnego terenu Doliny Rospudy Jednoznacznie jestem przeciw budowie niszczacej i tak degradowane srodowisko wqurwiony eko.
12 lut 2007, o 01:35
Oxygenium
tak, tak, kare zapłacimy, ale nie z unijnych pieniędzy, a z naszych, bo tą karą będą obciążeni wszyscy podatnicy
12 lut 2007, o 17:42
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
12 lut 2007, o 17:56
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
hmm, pomyślmy, budowa w takim miejscu będzie bardzo droga, bo teren podmokły, może się okazać że taniej będzie wybudować obwodnicę o 5 km dłuższą inną trasą. Znam taki przypadek z mojego regionu, dzie przed wojną postawiono ogromny wiadukt kolejowy, który ze względu na niestabilne podłoże nigdy nie został dopuszczony do użytku, a tory ostatecznie poprowadzono kilka kilometrów dalej, dosłownie robi się taki chamskie koło, bo tory mijają ten grząski teren łukiem. I tu może się okazać podobnie, Niemcy mają ciężkie doświadczenie w budowaniu dróg na takich terenach, ale oczywiście władza w Polsce wie lepiej, bo sama stanowi prawo. EU wymierzy kary, ale winny nie zapłacą za to ani grosza, bo to zostanie zapłacone z podatków całego społeczeństwa. Sądzę, że tę sprawę należy szerzej rozdmuchać, bo ta sprawa coś śmierdzi aż za bardzo. Ponadto jest to jedna z głównycj atrakcji turystycznych, a ulegnie zniszczeniu, więc turystyka straci...
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
12 lut 2007, o 19:30
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
"tanie panstwo" obiecywali to maja... ale zalezy ta taniosc od miejsca siedzenia prawde mowiac przydalo by sie wiele zmasowanych akcji protestacyjno-demonstracyjnych i to nie tylko z tego powodu - ale coz... ludzie zaczynaja sie czuc coraz bardziej bezsilni jak widza co nasze wladze zaczynaja robic
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
12 lut 2007, o 19:39
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
CTX`a wysłac On tam porządek by zrobił
12 lut 2007, o 21:40
Oxygenium
2007.02.13 poniższy text z tego linka chyba powinnien znajdowac sie w temacie "humor" mętne tłumaczenia ministra Szyszki
http://www.zm.org.pl/?a=szyszko-072
Cytuj:
Jestem niekompetentny Jednym z argumentow ministra bylo, iz to nie on podejmowal decyzje srodowiskowa dla tej inwestycji, a jego zadaniem bylo tylko jej zaopiniowanie. Co wiecej w trakcie opiniowania nie zetknal sie w zadnym miejscu z innymi wariantami inwestycji, niz tunel lub wiadukt. Sam osobiscie jest za budowa tunelu.
Cytuj:
Rospuda nie jest naturalna Innym dodatkowym uzasadnieniem Pana ministra bylo, ze Dolina Rospudy nie jest obszarem gdzie wystepuje naturalna przyroda, ale miejscem w duzym stopniu przeksztalconym przez czlowieka, np. laki nad Rospuda trzeba kosic w celu ochrony tego ekosystemu.
Cytuj:
Przyroda jest najcenniejsza tam, gdzie jej najmniej Wedlug ministra dolina Rospudy najcenniejsza jest tam, gdzie jest najwezsza, czyli powyzej Chodorek - tam gdzie organizacje ekologiczne proponowaly poprowadzenie tzw. ekologicznego wariantu budowy obwodnicy.
Cytuj:
Jestem obronca przyrody przed... ekologami Pojawil sie takze argument taki, ze jeszcze niedawno minister musial obronic ponad 1000 sztuk lisow przed wybiciem wlasnie w dolinie Rospudy.
2007.02.14 i jeszcze z maila od Wajraka:
Cytuj:
Kochani Przyjaciele Przesylam Wam ponizej list Pani Kaliny, ktora organizuje pikiety w Warszawie. To znakomity pomysl na obywatelska akcje w obronie Rospudy. Dolaczcie sie do nich. Bardzo Was o to prosze. Powiadomcie przyjaciol i znajomych. Organizujcie podobne akcje w Waszych miastach Licze na Was i pozdrawiam Adam Wajrak PS I pamietajcie o zielonych wstazkach
-------------------------------------------------
Kochani, dziekujemy za wsparcie. Codziennie o 15-tej jest nas wiecej na naszej pikiecie pod Ministerstwem Srodowiska (ul. Wawelska 52/54* *wejscie od ul Reja).
Ostatnie wiadomosci sa zle, premier 13 lutego w Polskim Radiu oglosil, ze ekologia ekologia, ale budowa musi ruszyc. Mamy pewne informacje z dzisiejszej Rady Ministrow, ze decyzja zapadla. Rozpoczynaja budowe w przeciagu tygodnia.
Musimy pokazac, ze nie jest to sprawa Ekologii tylko nas wszystkich. Dolina Rospudy nie jest wlasnoscia samorzadowcow, rzadu., tylko nas wszystkich Polakow i Europejczykow.
Jesli ja zniszczymy, to juz nigdy jej nie odtworzymy . Tu nie chodzi tylko o zwierzeta czy tez rosliny tylko o torfowiska, ktore raz zaburzone zamieniaja sie w bloto. Holendrzy probuja juz od wielu lat przywrocic chocby jedna taka Rospude.
BEDZIEMY SIE WSTYDZIC, JESZCZE BARDZO DLUGO, ZE NIE UDALO SIE NAM ICH POWSTZRYMAC.
Tyle emocjonalnego wstepu, a teraz co at hock proponujemy:
1. Wiemy juz, ze na mediach i wladzy robi wrazenie ruch ludzi nie zrzeszonych, doprowadzonych do ostatecznosci dlatego, Jutro pod Ministerstwem musimy pokazac, ze jest nas duzo, tych nie zrzeszonych w zadnych organizacjach i tych co z organizacji beda nas wspierac.
2. W niedziele sa planowane pikiety w wielu miastach Polski. Nie wiem jeszcze gdzie i kiedy, ale prosze rezerwujcie sobie czas.
3. Zielona wstazka dziala! Postarajcie sie przekazac ten symbol dalej do innych miast.
4. Przekazujcie powyzsze informacje komu sie da, dodajac w miare mozliwosci pare slow od siebie i uzywajac copy -- paste a nie forward. Zielone usciski i nasze nowe haslo na pikiete:
NIE PODDAMY SIE! Kalina Burnat
2007.02.14 I jeszcze z Greenpeace, zaproszenie na obóz:
Cytuj:
emat: obóz w Dolinie Rospudy - zaproszenie Nadawca: [email protected]
Chcesz przyjechać bronić Doliny Rospudy? Proszę przeczytaj uważnie poniższe informacje.
Przygotuj się na ciężkie warunki atmosferyczne – niskie temperatury, śnieg i wiatr. Zastanów się dwa razy, czy jesteś wystarczająco zdeterminowany/a i wytrzymały/a, by spać w namiocie w lesie w tak niesprzyjających warunkach. W żaden sposób nie próbujemy Cię zniechęcić do dołączenia do obozu Niezależnej Republiki Rospudzkiej ) – ale prosimy – mierz siły na zamiary. Zastanów się na ile dni jesteś w stanie przyjechać – obóz zaczyna się 12 lutego /poniedziałek/, kończy 28 lutego /środa/. Jeśli zdecydujesz się do nas przyjechać proszę zabierz ze sobą: - namiot - ciepły śpiwór/koce termiczne/zwykłe koce – taką ilość abyś nie zmarzł/a w nocy - karimatę bądź dmuchaną matę - menażkę, sztućce, kubek - termos - maksymalną ilość ciepłych ubrań - buty nieprzemakalne do chodzenia w śniegu - kalosze jeśli masz - latarkę zwykłą i czołówkę - scyzoryk - krem chroniący przed wiatrem i zimnem np. Penaten - podstawowa apteczkę - jeśli masz, mapę okolicy - w sklepach turystycznych możesz nabyć za niewielką cenę ogrzewacze – ratują przed odmrożeniem przy ekstremalnych temperaturach, popatrz tu: www.e-horyzont.pl/site/?p...ka=&subm=Szukaj
Jeśli posiadasz dodatkowy śpiwór weź go ze sobą – na pewno się przyda. Jeśli wspinasz się zabierz szpej.
W obozie nie ma wody ani prądu. Raz na kilka dni będzie możliwość umycia się u rolników w pobliskich wsiach, którzy udostępnili nam bezpłatnie swoje domy. Jeżeli wyjątkowo zmarzniesz, będziesz miał/a możliwość spędzenia nocy pod dachem by odtajać i dojść do siebie;o) Jednak prosimy nie nadużywaj gościnności naszych gospodarzy. Na obozie będą funkcjonować toalety w postaci wykopanych dołów wyściełanych workami. Worki z nieczystościami będziemy wywozić z lasu w miarę potrzeb. Jeśli będziesz myć się w lesie, proszę używaj ekologicznego mydła i pasty do zębów /dostępne u organizatorów/ Postaramy się również abyś miał/a możliwość naładowania swojego telefonu raz na kilka dni – jest to jednak uzależnione od ilości osób przebywających na obozie, dlatego prosimy o cierpliwość. W ciągu dnia zapewniamy jeden ciepły posiłek oraz skromne śniadanie i kolację. Jeśli będziesz chciał/a nabyć dodatkowe produkty spożywcze, raz na dwa dni będziemy zbierać zamówienia i realizować je w sklepie. Po przyjeździe zostaniesz również poproszony/a o włączenie się w prace na terenie obozu. Równocześnie działać będzie kilka grup: kuchenna, porządkowa, transportowa i nocna. Grupa kuchenna będzie zajmować się przygotowaniem ciepłego posiłku i zakupami. Grupa porządkowa będzie zajmowała się porządkowaniem terenu obozu. Grupa nocna to osoby, które będą pełniły warty w nocy. Grupa transportowa to kierowcy, którzy będą przywozić i odwozić uczestników obozu z/do Augustowi na stację PKP.
Codziennie będą odbywały się zebrania całej społeczności obozowej, gdzie będziemy dyskutować bieżące sprawy i dzielić się obowiązkami.
Prosimy abyście w miarę możliwości organizowali się w większe grupy, które będą przyjeżdżać na obóz – w ten sposób będzie nam łatwiej zorganizować transport z dworca PKP i zaoszczędzić czas.
Jeśli masz pytania dotyczące obozu zadzwoń do Agaty – 503 157 028 Jeśli jesteś zdecydowany na wyjazd zadzwoń jw. i powiadom nas kiedy przyjeżdżasz, na jak długo, w jak licznej grupie i o której mamy Was oczekiwać na dworcu w Suwałkach/Augustowie. Jeśli będziesz miał pytania lub będziesz potrzebował pomocy już na miejscu w obozie zwróć się do osób w zielonych kamizelkach Greenpeace.
REGULAMIN OBOZU
1. Na obozie obowiązuje całkowity zakaz spożywania alkoholu i używania narkotyków. 2. Obóz jest całkowicie pokojową inicjatywą. Proszę zachowuj się życzliwie i spokojnie wobec innych uczestników obozu, mieszkańców Augustowa i okolicznych wsi, policji i robotników. 3. Uczestnicy obozu biorą w nim udział na własną odpowiedzialność. 4. Osoby niepełnoletnie mogą przyjechać na obóz tylko pod opieką osoby dorosłej. 5. Nie przywoź ze sobą niczego, co może być uznane za broń lub narzędzie niebezpieczne. 6. Bądź osobą, na której można polegać Praca jest zobowiązaniem. Wykonuj to, co zgodziłeś się zrobić. 7. Przestrzegaj powyższych zasad. Nie krytykuj rzeczy, których nie rozumiesz, najpierw zapytaj. Może okazać się, że mają swoje uzasadnienie.
Agata Zielinska Greenpeace Central&Eastern Europe in Warsaw Koordynatorka wolontariuszy/network campaigner email: [email protected]
13 lut 2007, o 17:44
Oxygenium
2007.02.14 I świeżutkie newsy w znanej sprawie:
Cytuj:
18. II. NIEDZIELA TVP2 09.30. Program "Sto tysiecy bocianow", powtorka ciut zaktualizowanego odcinka o Rospudzie.
chemicy z Poznania i okolic, cos dla Was:
Cytuj:
Jutro w czwatrek,o godz.15.00 Protest w obronie Doliny Rospudy w Poznaniu. Spotykamy sie o 15.00 pod pomnikiem Starego Marycha (ul. Polwiejska, kolo Kupca Poznanskiego). Bedziemy rozdawac ulotki i zielone wstazeczki. Media zostaly poinformowane o tej akcji. zapraszam wszystkich goraco i prosze o przekazanie wiadomosci dalej
.
2007.02.14
Cytuj:
Manifestacje w obronie Doliny Rospudy – zrob to sam w Twoim miescie!
Nie ma chwili do stracenia!
Wczoraj Premier RP potwierdzil wczesniejsze decyzje podjete przez Ministra Srodowiska i wojewode podlaskiego w sprawie Doliny Rospudy. Rzad podjal taka decyzje pomimo wczesniejszych glosow Prezydenta, Komisji Europejskiej oraz zaskarzenia decyzji przez Rzecznika Praw Obywatelskich. Choc trudno uwierzyc wlasnym oczom i uszom, stalo sie.
To oznacza, ze w ciagu nastepnych dni lub tygodni budowa moze sie rozpoczac i nad brzegami Doliny w ruch zostana puszczone pily. Wierzylem, podobnie jak wiekszosc ludzi w Polsce i wiele osob z calego swiata, ze do tego nie dojdzie. Nadal w to wierze – dopoki w Dolinie stoja drzewa i nic nie zakloca jej spokoju, dopoty warto zrobic wszystko, zeby nie dopuscic do zniszczenia tego miejsca.
Obroncy Doliny sa juz na miejscu i beda starali sie bez uzycia przemocy powstrzymac tych, ktorzy chca zniszczyc to unikalne miejsce. Nadal pracujemy nad dzialaniami prawnymi, ale – jak wszyscy wiemy – w Polsce prawo jest powolne, zwlaszcza w takich sprawach. Dlatego wlasnie teraz najbardziej potrzebne jest to, aby polskie wladze zobaczyly jedno – jak wiele jest w Polsce ludzi, ktorzy wiedza, ze: - fanatyzmem nie jest twierdzenie, ze przyroda powinna podlegac szczegolnej ochronie, zwlaszcza teraz, w XXI wieku. Fanatyzmem jest natomiast projektowanie i budowanie autostrad przez miejsca, ktorych wartosci nie da sie wycenic w pieniadzach i ktore powinny byc przekazane nastepnym pokoleniom. - szalenstwem nie jest obrona dziedzictwa naturalnego tego kraju. Szalenstwem i absurdem jest natomiast sytuacja, w ktorej trzeba odwolywac sie do prawa i wladz Unii Europejskiej, poniewaz najwyzsze wladze Polski pozwalaja na jego zniszczenie w imie blednie pojmowanego postepu.
Pierwsza okazja do pokazania Waszego sprzeciwu niech bedzie najblizsza niedziela. Niech bedzie nas jak najwiecej.
Przypnijcie zielone wstazki i pomozcie uratowac Doline Rospudy, Maciej Muskat W imieniu zalogi Greenpeace Polska
Cytuj:
Manifestacja w obronie Doliny Rospudy
Kiedy: 18 lutego, niedziela, godzina 13.00 Gdzie: centrum miasta kolo pomnika-symbolu
Jaki jest pomysl?
Chcemy zmobilizowac jak najwieksza liczbe osob, aby wyrazily publicznie swoje poparcie dla uratowania Doliny Rospudy w Twoim miescie.
Nasz pomysl to zebranie ludzi pod pomnikiem, lub innym symbolem Waszego miasta i przystrojenie go zielona wstega. Poproscie uczestnikow, by przyszli ubrani na zielono badz przypieli zielona wstazke do ubrania. Postarajcie sie namowic znane w Waszym miescie autorytety, by podczas manifestacji publicznie wyrazili swoje zdanie na temat Doliny Rospudy. Zaproscie bebniarzy i inne osoby, ktore moga urozmaicic manifestacje. Podczas manifestacji rozdawajcie zielone wstazki i ulotki o Dolinie Rospudy. Przygotujcie transparenty z haslami o ratowaniu Doliny Rospudy i logo Waszej organizacji. Przygotujcie manifest do publicznego odczytania.
Po manifestacji mozesz zaprosic uczestnikow na projekcje filmu o Rospudzie, jesli uda Wam sie znalezc miejsce, by go wyswietlic.
Ponizej znajdziecie informacje, w jaki sposob zorganizowac wydarzenie w Waszym miescie.
Mobilizacja.
Postaraj sie zmobilizowac jak najwieksza liczbe osob, ktore moga przylaczyc sie do manifestacji. W jaki sposob to zrobic? Znajdz kontakty do organizacji ekologicznych w Twoim miescie. Umowcie sie na spotkanie. Na spotkaniu przedstaw pomysl, przedyskutujcie go. Jesli zgadzacie sie co do formy, podzielcie sie zadaniami. Dbaj o szczegoly – zwykle najprostsze i najbardziej oczywiste sprawy okazuja sie problematyczne, jesli zapomnisz o nich na poczatku. Stworz plan dzialania na najblizsze dni i rozpisz zadania do wykonania.
Wydrukuj plakaty /w zalaczniku, wpisz miejsce gdzie odbedzie sie manifestacja/ i rozwies je w uczeszczanych miejscach /uczelnie, akademiki, centrum miasta, okolice przystankow autobusowych/.
Materialy.
Popros inne organizacje i wszystkie inne osoby, by przygotowaly transparenty.
Najlepiej jest kupic plotno i farbe akrylowa badz farbe do tkanin. Hasla mozna odrysowac recznie pedzlem.
Jesli masz wiecej czasu i ekipe do pomocy, wykonajcie projekt transparentu i korzystajac z rzutnika odrysujcie go na plotnie. / Przyklad w zalaczniku, mozna go wykorzystac/
Kupcie zielona tasme w pasmanterii i szpilki i poproscie o pomoc w wykonaniu wstazek wieksza grupe osob.
Aby przyozdobic pomnik, nalezy zdobyc zielony material /dobrze jest wczesniej obejrzec pomnik i zastanowic sie, w jaki sposob zawiesicie wstege/ i wykonac z niego wstege o odpowiedniej dlugosci.
Manifestacja.
Badz na miejscu pol godziny przed planowanym wydarzeniem. Umow sie z osobami, ktore beda rozdawac ulotki i wstazki i przekaz im materialy.
O planowanej godzinie rozpocznij podziekowaniem dla wszystkich osob, ktore przyszly. Opowiedz o sytuacji w Dolinie Rospudy. Jesli sa wsrod uczestnikow naukowcy/slawne osoby zapros je by wyrazily swoja opinie.
Kilka osob powinno byc przygotowanych na ewentualne pytania przechodniow i rozdawac ulotki o sytuacji w dolinie i informacja o obozie oraz wstazeczki. Po przemowieniu ozdobcie pomnik zielona wstega.
Powiedz uczestnikom, co jeszcze moga zrobic, popros by propagowali idee noszenia zielonej wstazki wsrod swoich znajomych, kolegach itd. Zachec do rozdawania ich w publicznych miejscach i rozmawiania z ludzmi o Dolinie Rospudy. Popros o wieszanie transparentow np. na uczelniach, miejscach pracy wyrazajacych poparcie dla ratowania Doliny Rospudy. Popros o podpisywanie apelu w Internecie na stronie www.greenpeace.pl
Zachec ludzi do dzialan w kazdej formie!
Moze zdarzyc sie tak, ze Waszym dzialaniem zainteresuje sie policja. Maja prawo kazac Wam sie rozejsc, jesli zgromadzi sie was wiecej, niz 15 osob. Poinformujcie ich, ze Wasze dzialania sa pokojowe i ze nie ma zadnego organizatora a decyzje o akcji podjeliscie wspolnie. Jesli beda nalegac, pozwolcie sie wylegitymowac. Badzcie grzeczni, ale stanowczy. Zwykle jesli kilka razy powtorzycie, ze wydarzenie nie ma organizatora i przyszedl tu kazdy, kto chce zamanifestowac swoje poparcie dla ratowania Doliny Rospudy, policjanci w koncu przyjma to do wiadomosci.
Jak kontaktowac sie z mediami?
Komunikacja z mediami podczas kazdej akcji protestacyjnej, manifestacji jest kluczowym elementem jej powodzenia. Bez naglosnienia wydarzenia w mediach istnieje znikoma szansa, ze zostanie ono zauwazone i cale przedsiewziecie moze okazac sie strata czasu i energii. Dlatego przed kazda akcja nalezy poinformowac media. Jak to zrobic?
Przed rozmowa nalezy zbudowac baze danych mediow, do ktorych chcemy dotrzec. Najlepiej wpisac w tym celu w googlach haslo np. media w Poznaniu, Krakowie etc. Generalnie znalezc w internecie namiary lokalnych dziennikow, stacji radiowych i telewizyjnych (lub ich gotowe listy). Nastepnie znalezc strone danej redakcji, telefon i po prostu zadzwonic. Wszystko to jest w zasiegu kilku klikow myszka.
W wypadku prasy najlepiej zapytac o sekretarza redakcji. Radia – o wydawce danego dnia (dnia akcji). Jesli nie uda sie z nimi porozmawiac mozna zapytac o dziennikarza, ktory bylby zainteresowany akcja/manifestacja w sprawie Doliny Rospudy. Pamietajcie, ze slowo ROSPUDA jest w tej chwili dobrze rozpoznawalne, jest ‘na fali’ i czesto bywa haslem do rozpoczecia rozmowy. Aby zwiekszyc zainteresowanie dziennikarza trzeba go ‘podkrecic’, mowiac, ze jest to problem ogolnopolski, mowia o tym media i teraz wszystkie miasta pokazuja swoja solidarnosc, bo Rospuda to perelka polskiej przyrody. Warto wspomniec, ze podobne dzialania odbeda sie tez w innych miastach. To mobilizuje na zasadzie poczucia konkurencji.
Jesli dzialania planowane sa na niedziele warto pamietac, ze w sa wtedy pisane i skladane poniedzialkowe wydania gazet. W redakcjach pracuje tego dnia mniej ludzi niz zwykle, dlatego wazne jest, zeby jeszcze w tygodniu znalezc wlasciwa osobe, ktora bedzie pracowac w niedziele i kontaktowac sie z nia. W radiu tak samo.
Jesli chodzi o telewizje to postepowanie jest podobne. W wiekszosci duzych miast znajduja sie osrodki Telewizji Polskiej i korespondenci lub odzialy lokalne TVN i Polsatu. Sa tez stacje lokalne. Namiary latwe do znalezienia w internecie, najlepiej z glownych stron poszczegolnych stacji. Rowniez w nich nalezy znalezc zainteresowanego dziennikarza droga telefoniczna (lub go zainteresowac ) dac mu znac ‘co i gdzie’ odpowiednio wczesniej, tak by zdazyl powiadomic swojego szefa (wydawce) i zarezerwowac kamere.
Pamietajcie, ze dziennikarze w danym miescie sie znaja. Zawsze dobrym sposobem na znalezienie nastepnego jest zapytanie tego, z ktorym rozmawiacie ‘czy wie, kto jeszcze moze byc zainteresowany’ albo ‘czy wie, kto jest korespondentem Polsatu. Zachowajcie tylko przyzwoitosc i nie pytajcie pana z TVP o dziennikarza z TVN. W tym srodowisku jest szalona konkurencja. Mozna dzieki niej tez wygrac sprawe mowiac temu samemu panu z TVP, ze dziennikarz z TVN prawdopodobnie sie zjawi
Pamietajcie tez, ze gdy juz raz nawiazecie kontakt z dziennikarzem staniecie sie dla niego osoba kontaktowa, wiec trzymajcie komorki wlaczone.
Gdyby wszystkie metody zawiodly to zawsze mozna znalezc w internecie ogolnego maila do redakcji i wyslac informacje.
Powodzenia, nie lamcie sie, gdy cos nie wyjdzie tylko przyjcie naprzod, ruszcie glowa i improwizujcie!
Co bedzie Ci potrzebne?
- megafon - zielony material na wstege - zielona wstazka, szpilki, nozyczki - material na transparent, farby, pedzle - ulotki - plakaty - klej do plakatow /przepis tu:
- ulotke do wydrukowania w kazdym punkcie ksero /autor Wojtek Doroszewicz/ - dwa wzory czarno bialych plakatow z miejscem na wpisanie lokalizacji manifestacji /autorka – Sara Podwysocka/ - informacje prasowa dla dziennikarzy - wzor transparentu
14 lut 2007, o 21:11
Oxygenium
2007.02.15
Niezbyt wiele osób w Posen interesowalo sie protestem przeciwko budowie obwodnicy , ale dobre i to. Ja wiem, że to dzien pracy/nauki, że człek ma dzięsięc innych rzeczy do zrobienia, że cały czas lał deszcz... każdy z nas jest z pewnością słodki i kochany, ale nie z cukru, w deszczu nie rozpuści się . W najbliższym czasie dorzuce kilka fotek, jakośc bedzie marna, ale trudno.
Wielkie dzięki i ogromniaste pozdravki dla organizatorów dzisiejszego protestu, a zwłaszcza dla tych OSÓB, które mimo deszczu stały z transparentami jestescie wielcy
Tłustoczwartkowe wiesci:
Cytuj:
witam, ze wzgledu na ogromna ilosc maili dotyczacych checi wlaczenia sie w dzialania ocalenia Doliny Rospudy stworzylismy oddzielny adres mailowy,na ktory osoby chcace w jakikolwiek sposob pomoc proszone sa o bezposrednie pisanie maili na podany ponizej adres - jest to potrzebne i pomocne przy tworzeniu bazy danych osob chetnych do akcji obrony Doliny
Juz lada dzien ruszy WIELKA AKCJA SOLIDARNOSCIOWA POLAKOW, ktorzy sprzeciwiaja sie dewastacji WSPOLNEGO dziedzictwa przyrodniczego,jakim jest Rospuda Jesli los tej pieknej Doliny nie jest ci obojetny to zostaw kontakt w naszej bazie a my zglosimy sie do Ciebie
Wszystkich zainteresowanych i tych ktorzy do tej pory wysylali maile odnosnie checi wlaczeni sie w akcje prosimy by wyslali maila z pelna informacjao sobie na powyzszy adres Dotychczasowe listy nie zwwieraly kompletnych informacji potrzebnych do kontaktowania sie z tymi osobami w razie akcji bezposrednich, dlatego prosimy o podawanie nastepujacych danych:
- Imie, pseudonim danej osoby - email - telefon - miasto - rodzaj pomocy (czy jest to mozliwosc przyjazdu bezposrednio na miejsce w trakcie akcji bezposredniej czy chec zaangazowania sie w akcje solidarnosciowe w swoim miescie badz przyjazd do innego miasta gdzie akcje beda organizowane
Wszystkie informacje sa zbierane w celu: 1.zebrania ludzi na akcje solidarnosciowe 2.szybkiej mobilizacji podczas akcji bezposredniej nad Rospuda 3.zaangazowania do innych dzialan
Bardzo dziekujemy za wszystkie maile i prosimy o mobilizacje "RAZEM DLA OCALENIA ROSPUDY" juz niedlugo wiecej szczegolow
Ekolodzy ruszyli z odsiecza Rospudzie. Czlonkowie Greenpeacu przyjechali pod Augustow, rozbili namioty i zamierzaja wlasnymi cialami bronic Doliny Rospudy. Ekipy budowlane lada dzien maja rozpoczac budowe obwodnicy Augustowa.
Ekolodzy zapewniaja, ze w obronie doliny rzeki Rospudy, sa gotowi protestowac do skutku (fot. arch.)
Ekolodzy nie zgadzaja sie z decyzja ministra srodowiska i wojewody podlaskiego, ktorzy wydali zgode na przeprowadzenie drogi szybkiego ruchu przez Doline Rospudy. Z kolei mieszkancy Augustowa nie zgadzaja sie na wstrzymanie budowy i - jak nietrudno sie domyslic - sa wsciekli na ekologow.
Jak zapowiadali, tak zrobili. Ekolodzy z Greenpeace rozbili namioty w lesie pod Augustowem, na trasie planowanej obwodnicy Augustowa. Jesli wjada tu buldozery - przykuja sie do drzew. Jak powiedzial Jakub Strzebowski z Greenpeace - Jezeli sprawy przybiora zly obrot i bedzie proba zniszczenia Doliny Rospudy, to my jestesmy przygotowani do biernego oporu - rzeczywiscie na drzewach.
Ekolodzy zapewniaja, ze w obronie doliny rzeki Rospudy, sa gotowi protestowac do skutku. I nie przeszkodza im w tym ani ludzie, ani niskie temperatury.
Na protesty przygotowana jest firma budowlana i zapewnia, ze budowa ruszy. Zgode na to wydal minister srodowiska i wojewoda. A ekolodzy nie traca nadziei i wierza, ze budowe obwodnicy w tym ksztalcie da sie jeszcze zatrzymac. Jak mowi Magdalena Figura z Greenpeace - Poki drzewa nie zostaly wyciete, caly czas istnieje szansa, ze ta obwodnica tutaj nie powstanie.
Mieszkancy Augustowa, przeciwnie niz ekolodzy nie traca nadziei, ze obwodnica powstanie. Bo nie chca towarzystwa poltora miliona tirow, ktore przejezdzaja przez miasto w ciagu roku. Ich znaniem ekolodzy, zamiast w lesie powinni rozbic oboz na glownym rondzie.
Ekolodzy zapewniaja, ze nie przyjechali tu walczyc z ludzmi, tylko z decyzja urzednikow. Jak mowi Magdalena Figura - Jestesmy tutaj, zeby bronic Doliny Rospudy oraz spowodowac, zeby autostrada poszla innym wariantem tak, zeby mieszkancy Augustowa mieli jak najszybciej upragniona obwodnice, ktora jest absolutnie niezbedna w tym miescie.
Ale augustowianie maja dosc czekania, a zmiana wariantu odwleklaby budowe obwodnicy o kolejnych kilka lat. W poniedzialek planuja manifestacje poparcia dla obwodnicy w obecnym ksztalcie.
Zgodnie z planami budowa obwodnicy ma sie zaczac w ciagu dwoch tygodni.
ważne:
Cytuj:
UWAGA!! JUTRZEJSZA PIKIETA PRZED MINISTERSTWEM JEST SZCZEGOLNIE ISTOTNA, PONIEWAZ BEDZIE DUZO MEDIOW, POPROSCIE JAK NAJWIEKSZA LICZBE OSOB O PRZYJSCIE I WZIECIE UDZIALU W PIKIECIE KONIECZNIE Z ZIELONA WSTAZECZKA!!!!!
ciąg dalszy newsów:
Wciaz mozna uratowac doline Rospudy. Nie ma czasu do stracenia!
Cytuj:
Witaj,
Od 9 lutego 2007 zintensyfikowalismy dzialania w ochronie Doliny Rospudy. Tego dnia wojewoda podlaski wydal ostateczne pozwolenie na budowe obwodnicy Augustowa przez najszersza czesc doliny.
Pomimo prosby o zatrzymanie tego szalenstwa, z jaka zwrocilismy sie wspolnie do najwyzszych wladz Rzeczypospolitej - Prezydenta i Premiera - ten ostatni wyrazil zgode na budowe drogi w tym wariancie.
Jesli nie zgadzasz sie na zniszczenie Doliny i nie godzisz sie na to, aby budowa autostrad oznaczala poswiecenie najcenniejszych pod wzgledem przyrodniczym obszarow Polski, wyslij ponownie list do Premiera Jaroslawa Kaczynskiego, domagajac sie zmiany decyzji w sprawie Doliny!
Od kilku dni na miejscu dziala oboz Obroncow Doliny Rospudy. Mimo przerazliwego zimna przygotowujemy sie na ostateczny akt obrony Doliny Rospudy. Jest z nami cala Polska, naukowcy, znani ludzie oraz tysiace tych, ktorzy noszac na piersi zielone wstazki okazuja nam swoja solidarnosc. Oczywiscie nie kazdy moze byc z nami na miejscu, ale od dzis kazdy moze przylaczyc sie do nas, zostajac obywatelem Republiki Doliny Rospudy!
Aby ratowac Doline Rospudy przed zaglada potrzebujemy takze wsparcia finansowego. Bedziemy bronic tego unikalnego miejsca wszystkimi pokojowymi metodami tak dlugo, jak bedzie to mozliwe. Jednak sama determinacja moze nam nie wystarczyc - potrzebujemy pieniedzy aby dzialac. Wesprzyj nas!
Pojedynczo jestesmy drzewem, razem tworzymy las.
Jedyna szansa dla Doliny i polskiej przyrody jest masowy protest ludzi dobrej woli! Liczymy na twoja pomoc!
Od kilku dni z naszej strony wysyłaliście list do Premiera i Prezydenta z prośbą o ratowanie Doliny Rospudy. Pomimo tego, że list wysłało 8561 osób i pomimo wcześniejszych apeli, premier Jarosław Kaczyński wyraził zgodę na budowę obwodnicy Augustowa w wariancie przez najszerszą część Doliny Rospudy.
Jeśli nie zgadzasz się na zniszczenie Doliny i nie godzisz się na to, aby budowa autostrad oznaczała poświęcenie najcenniejszych pod względem przyrodniczym obszarów Polski, wyślij list do Premiera Rzeczypospolitej!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości