Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Znowu błąd przy pracy... 
Autor Wiadomość

Post Znowu błąd przy pracy...
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 08339.html
Swoją drogą nie wiem co to za petardy musiały być skoro na miejscu zginął...

12 lip 2007, o 08:23
Zasłużony dla forum

http://wiadomosci.onet.pl/1570331,11,item.html

12 lip 2007, o 09:29
@MODERATOR

No to kurcze, panowie modowie, zróbcie czystke na forum żeby sie ktos znowu mnie przyczepil.

12 lip 2007, o 09:52

Tam pisze, że konstruowali race lub petardy!! To chyba petardy giganty, że na miejscu go zabiło

12 lip 2007, o 10:45
Zasłużony dla forum

"Prawdopodobnie nie potrafili osiągnąć spodziewanego rezultatu i wówczas jeden z nich wyszedł do mieszkania, aby doczytać nieco o właściwościach substancji, które usiłowali zmieszać z sobą. W tym czasie nastąpiła eksplozja."

Gratulacje....

To taka nauczka dla tych co mówią że nie trzeba sie znać na chemii żeby bawić się w piro.
Oraz dla takich co myślą ze karmelek albo p.cz. to tylko zabawka.

12 lip 2007, o 10:56

Mi to nie wyglada na petardki :cry: CAP ?? ?? Choc możemy se zgadywac co sie tam naprawde stało. Mogła byc tam S&C w "nieodpowiednim korpusie" ale mógł byc tam też i TCAP ale wiemy jedno: tak się dzieje gdy głupie jednostki biorą się za to co powinno byc od nich odizolowane. !!

12 lip 2007, o 11:09

Petarda to na pewno nie byla- chlopy mialy 18 lat, wiec nie pakowali by tego w METALOWY korpus(chociaz roznie to bywa...) Na pewno nie staliby w tak bliskiej odleglosci i tego nie odpalali...
Moim daniem to jakis MW, chociazby inicjujacy.

12 lip 2007, o 12:13

Skąd wiesz? Są rózne osobniki na tym świecie. W dodatku jeśli edukował się wśród mordziaków, to bardzo prawdopodobne, że sobie zrobili czarny proch i wpakowali do metalowej albo i nawet plastikowej rury, co aż takie straszne nie jest. Może bawił się zapalniczką i zapalił lont przypadkiem... Potem rzucił to odruchowo i wpadło w jakieś łatwo palne rzeczy...

12 lip 2007, o 12:29
**

Najlepsze jest to: "i wówczas jeden z nich wyszedł do mieszkania, aby doczytać nieco o właściwościach substancji, które usiłowali zmieszać z sobą" widać że totalna amatorszczyzna. Nawet im się nie chciało przed konstrukcją tej "petardy" poczytać i dowiedzieć się na jej temat jak najwięcej tylko byle szybko i oto są efekty nie znajomości podstawowych reguł jakie miej więcej obowiązują. Co do składu tej "petardy" to wątpię żeby to był jaki MWI ponieważ ma słabą moc kruszącą i w ogóle (chyba że dali 2kg ctap'u to rozumiem) poza tym pisze że jeden z nich zginął na miejscu a drugi był ranny to widać że ta petarda musiała być nieźle "syta". Poza tym ta "petarda" jak sądzi policja wybuchła samoistnie ,czyli to nie mógł być jakiś Pcz czy karmelki bo to to jest w miarę stabilne. Moim zdaniem to mogła być produkcja CTAP-u na kilogramową skalę lub jakiś dosyć wrażliwy mwk (EGDN lub nitrogliceryna).

Pozdrawiam

12 lip 2007, o 12:42

Nie ma takiej możliwość zęby to był MWK !! które na ogół są stabilne
Jak by to by był NG lub EGDN ( w co nie wierze ) to by obydwoje na miejscu zginęli . W pomieszczeniach zamkniętych ilości rzędu parunastu/ kilkudziesięciu Gram potrafią wybić wszystko co żyje . Ciśnienie zrobi swoje.

MWI Prędzej ale to tez nie bo jakiś pożar wybuchł od czego ??

Ehh to wszystko sie kupy nie trzyma :lol:

Pozdro TB303

12 lip 2007, o 13:26

Jeśli "samoistnie" to może FB na nadmanganianie. Ja uważam, że to kumple mordziaków i tyle...

12 lip 2007, o 13:50

Może próbowali zrobić sobie ANFO?? Pisze że prawdopodobnie robili race (jaka raca wybucha??) lub petardę (chyba dużą bardzo że aż zabiła).

12 lip 2007, o 14:41
@MODERATOR

na stronce tvn24 jest flim-wywiad chyba z policjantem i mówi że chcieli zrobić "świetlik"(?) w skłąd któego wchodzi magnez czyli pradwopodnie to był fb.

http://www.tvn24.pl/-1,1513970,wiadomosc.html

ten filmik w mniejszym oknie.

12 lip 2007, o 14:45

12 lip 2007, o 14:49
*

Na TVN 24 świadkowie mówili o zapachu siarki/oparach, jeżeli to prawda to to był naprawde wypadek, ale zkąd taka siła wybuchu? Jak to się mogło stać, że "chłopcy, którzy byli grzeczni i inteligentni" mogli w tak drastyczny sposób nagiąć BHP?

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

12 lip 2007, o 14:57
Zasłużony dla forum

to była amatorka na maksa... na niczym pewnie sie nie znali ... dali korpus metalowy i takie efekty... co do wieku to inteligencja nie jest z nim powiązana :) nie wierze aby to było coś z MW/MWI bardziej mi to odpowiada na p.cz./fb można im dać nagrode Darvina ...

Ostatnio edytowano 12 lip 2007, o 15:40 przez blady, łącznie edytowano 1 raz

12 lip 2007, o 15:09
**

"Wybuch był dość poważny, wyleciały okna i drzwi. Wybuchł pożar i dym wypełnił klatkę schodową" To jak wyleciały okna i drzwi to musiało być coś naprawdę mocnego. Aha i jeden z kolesi udzielających wywiadu mówił że było dużo dymu więc chyba to nie było jakieś mwi bo one za dużo dymu nie dają. Chociaż jak robili z kolei fb czy inne prochowce to do zapłonu mogło dojść tylko chyba przez nieumyślne podpalenie. Ale nawet jeden z tych "chłopaczków" poszedł do siebie na kompa żeby zobaczyć co mogło się stać nie tak ,bo im nie wyszło i wtedy doszło do wybuchu ,więc co może wyjść nie tak przy otrzymywaniu prochu (złe proporcje ??) Może to był fb na nadmanganianie potasu i mieli za duże zawilgocenie w pomieszczeniu i doszło do eksplozji

Pozdrawiam

12 lip 2007, o 15:27
Zasłużony dla forum

tak czy siak masakra... nie dość ze jeden nie żyje a drugi w szpitalu to jak wyjdzie ze szpitala o ile wyjdzie to prokurator na karku... moim zdaniem nie było warto dla "świetlika" ...

12 lip 2007, o 15:35
*

No w sumie zaczyna się to trzymać kupy, hipoteza jest taka, że był tam magnez, no a że to miało się palić to nie był w sztabkach. Nie wiem jak Mg ale pył Alu pyli i to jak nie wiem. Czyli moja hipoteza jest następująca:

Pełna amatorka, za durze stężenie pyłu w powietrzu, zapalniczka, wybuch, rozbite okno z cegieł szklanych, kupa dymu z utlenionego Mg no i na końcu mały pożar…..

5 min przygotowania teoretycznego, 1ms na wybuch i cała wieczność w trumnie

12 lip 2007, o 15:42
Zasłużony dla forum

12 lip 2007, o 15:44

No nie wierzę aby oni tam tak strasznie pylili. Niezbyt dobra hipoteza Bo komu przecież by sie chciało w pyle siedzieć. Jak dla mnie musieli zrobić fotobłysk na Mg w dużych ilościach. Może mieli też gdzieś w pobliżu jakiś MW. Jak było na prawdę pewnie się nie dowiemy

12 lip 2007, o 16:00

Może to był fb na nadmanganianie potasu

Czytaj zanim napiszesz...

Blady, przecierz MWM to też MW. Do tego zaliczają się czarny proch, H3, i takie tam...

12 lip 2007, o 16:02
**

Vendral napisał(a):
Może to był fb na nadmanganianie potasu

Czytaj zanim napiszesz...

A co w tym nie gramatycznego ??

Poza tym możemy tylko tutaj spekulować i tak nic się nie dowiemy. Było to na Mg a mieszanek na mg jest dosyć dużo ,wiec najlepiej zapytać tego co leży w szpitalu co robili :)

12 lip 2007, o 16:14
Zasłużony dla forum

bitejug no ja mam taką troszkę inna definicje dla MW.
Może błędną ale tak sobie to w głowie poukładałem :)
Bo ja nazywam MW jak coś przekracza w detonacji prędkość dźwięku...
Poniżej niema fali detonacyjnej i takie coś to dla mnie nie MW :)

12 lip 2007, o 16:35
@MODERATOR

no to jeszcze zaraz Policja powinna zejsc na parter przejsc kilka krokow i przesluchac sprzedawce ze sklepu chemicznego co ostatnio sprzedawal i juz by wiedzieli czym sie "chlopcy" bawili

a jak sadze, proch czarny, lub mieszanka chloranu, siarki i metalu (magnez, aluminium) + nieostroznosc i mamy samozaplon ktory mogl zdetonowac przykladowo opary rozpuszczalnika w pomieszczeniu

moze ten proceder wrescie uswiadomi kilka osob ze jak sie czyms "bawia" to niech najpierw dowiedza sie o tym wiecej - a jak nie chca myslec to niech lepiej poliza palce i rozbiora kontakt elektryczny i wladuja paluchy w druciki

12 lip 2007, o 16:39
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona