Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
turyści zabili niedźwiadka... ;(
Cytuj:
Tatry: bestialsko zabito niedźwiadka Grupa sześciu turystów zabiła w Dolinie Chochołowskiej półtorarocznego niedźwiadka. Najpierw częstowali go kanapkami, a później obrzucili kamieniami i wrzucili do potoku informuje serwis gazeta.pl. Zwłoki zwierzęcia odnaleźli w nocy z soboty na niedzielę leśnicy Tatrzańskiego Parku Narodowego. Wieczorem w niedzielę na policję zgłosiła się dwójka młodych turystów. Tłumaczyli, że karmili niedźwiedzia, a ten rzucił się na nich, wrzucili go więc do potoku. Według RMF FM, turyści byli przeświadczeni, że zostali zaatakowani przez 100-kilogramowego niedźwiedzia.
Sylweriusz Kosiński, wicedyrektor zakopiańskiego szpitala twierdzi jednak, że młodzi turyści nie mieli obrażeń ani śladów zębów i pazurów - Kobieta miała obdarte opuszki palców, a mężczyzna obtarcia na przedramionach i udach -stwierdził lekarz.
Leśnicy zauważyli na ciele niedźwiedzia ślady uderzeń kamieniami, w miejscu zdarzenia znaleźli też resztki kanapek i słodyczy. Sprawę wyjaśnia policja - informuje serwis gazeta.pl.
wszystkie noże we wszystkich kieszeniach sie otwierają, kiedy czytam takie coś !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to nie turyści, to bezduszni mordercy!!! co za bezdenna głupota ! przeciez wiadomo, ze niedźwiedx boi sie człowieka, tym bardziej maly, i na jego widok będzie uciekał, wiec po jaka cholere było go zaczepiać?
jak długo jeszcze zwierzę będzie ofiarą glupoty człowieka? niedawno trzy takie miśki widzialam w Tatrach...
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
ludzie to idioci...
podobnie jak z wilkami - wszyscy się ich boją a zdorwy wilk niegdy nie zaatkuje człowieka bo się go boi, co innego ze wscieklizną. ale mały niedzwiadek...
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Mówi się trudno i żyje się dalej...
22 paź 2007, o 19:54
Nuclear
**
tylko wziąć takich i przegłodzić a potem ukamienować
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
22 paź 2007, o 20:49
Nostra
sory ale bez przesady, stało się, niech płacą grzywny, sprawa czy co tam, nie znam się
a te teksty "wygłodzić i ukamieniować" pokazują że jesteście na takim samym poziomie jak tamci
22 paź 2007, o 20:54
doznanie
@MODERATOR
wyplodzimy nowe
_________________ <center> "...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
22 paź 2007, o 20:56
aniamalutka
Debilizm to jednak się szerzy :/ Brak słów.
_________________ "W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz,
Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o małym rycerzu"
22 paź 2007, o 21:04
Nostra
doznanie, umiesz płodzić niedźwiedzie? a z kim?
22 paź 2007, o 21:15
doznanie
@MODERATOR
Nostra napisał(a):
doznanie, umiesz płodzić niedźwiedzie? a z kim?
wkoncu doznanie ;p bierze 2 beda 3 ;p niestety nie bede mogl dalej uczestniczyc w dyskusji - wyjezdzam wracam w piatek dopiero
jol
PS
przez czas pisania mojego postu wlasnie sie urodzil 1 niedziwiadek na swiecie - wiec glowa do gory a ze ludzie to dzikusy to swiat o tym wie i niedziwadki zapanuja kiedys nad 5 RP
_________________ <center> "...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
22 paź 2007, o 22:03
Karpiu_ns
popieram Oxy
szkoda że 'mamusia' tego niedźwiedzia ich nie dopadła
zapraszam tutaj:
Ta "bestia" miala zatakować 6 osób? mhm no tak, skoro zostali "zaatakowani" to musieli "bestie" obrzucic kamieniami i utopić!
...cos mi sie wydaje że to dla "zabawy" było :/
grzywna to zamalo. bardziej powiesic za...
22 paź 2007, o 22:04
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Re: turyści zabili niedźwiadka... ;(
Oxygenium napisał(a):
jak długo jeszcze zwierzę będzie ofiarą glupoty człowieka? niedawno trzy takie miśki widzialam w Tatrach...
Teraz niestety panuje moda na debilizm i gówniarstwo, a dla niektórych szczytem stylu jest znęcanie się nad "biednymi głupimi zwierzętami", które się nie mają jak obronić. Żałosne, ale jeśli się zastanowić, to powszechne - bo jak nazwać np wyrzucanie kota w worku do rzeki, czy polewanie go benzyną i podpalanie ?
Nostra: Głodzenie i kamienowanie... Sensu to nie ma, ale nie zmienia faktu, że kara powinna być w takim wypadku conajmniej surowa - na niektóre jednostki działa niestety tylko metoda kija i większego kija :/
22 paź 2007, o 23:34
doznanie
@MODERATOR
teraz sie zaznajomilem z tematem i naprawdę okrutni ci ludzie najpierw nakarmili z ze nie chial odejsc to go uwalili kamieniami - zal
23 paź 2007, o 06:57
Kryształoman
Biedny misiu Ludzka głupota nie zna granic. Np ta kobieta, która zamordowała kotka w mikrofalówce, a potem zarządała ( i najgorsze jest to, że dostała ) odszkodowania od firmy produkującej mikrofalówki za to, że nie napisali nie wolno suszyć kotów. Mam nadzieje, że ci "turyści" dostaną bardzo srogą karę i że dobiorą im się do skóry obrońcy praw zwierząt.
23 paź 2007, o 17:05
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Re: turyści zabili niedźwiadka... ;(
o.r.s. napisał(a):
Teraz niestety panuje moda na debilizm i gówniarstwo, a dla niektórych szczytem stylu jest znęcanie się nad "biednymi głupimi zwierzętami", które się nie mają jak obronić.
I racja, dowodem są debilne filmiki na youtube czy gdziekolwiek.... I niektórzy jeszcze to próbują naśladować...
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
23 paź 2007, o 19:06
Oxygenium
Cytuj:
Śmierć niedźwiadka - wszczęto postępowanie
Do dwóch lat więzienia grozi turystom, którzy w niedzielę zabili małego niedźwiadka w Dolinie Chochołowskiej w Tatrach. Prokuratura rejonowa w Zakopanem wszczęła postępowanie wobec szóstki podejrzanych - powiedział prokurator Stanisław Staszel.
Prokuratura rejonowa wszczęła postępowanie wobec czwórki mieszkańców gminy Lubawa w województwie warmińsko-mazurskim oraz dwójki z rejonu Nowego Sącza i Tarnowa, z artykułu, który kodeks karny kwalifikuje jako "spowodowania zniszczenia w świecie zwierzęcym lub roślinnym w znacznych rozmiarach". Prokuratura powołała się także na przepisy ustawy o ochronie zwierząt. Decyzja o ewentualnym postawieniu zarzutów zostanie podjęta po uzyskaniu opinii biegłych".
Prokuratorzy zwrócili się do akademii rolniczych we Wrocławiu, Krakowie i Lublinie z pytaniem o możliwość przeprowadzenia sekcji niedźwiadka. Powołano także biegłego do wydania opinii w sprawie stopnia obrażeń, jakich doznało małżeństwo z warmińsko-mazurskiego, które w niedzielę zgłosiło się do zakopiańskiego szpitala. - Biegły zbada dokumentację medyczną, na podstawie której oceni charakter oraz sposób powstania obrażeń - powiedział prokurator Staszel.
- Tatrzański Park Narodowy wystąpi w tej sprawie jako oskarżyciel posiłkowy - powiedział dyrektor TPN Paweł Skawiński. - Z naszych oględzin wyraźnie widać, że niedźwiadek był zachęcany kanapkami. Gdy bułki się skończyły, zaczął być nachalny, a to zostało najprawdopodobniej odebrane przez ludzi jako atak - dodał Skawiński. - Naszym zdaniem jest to zdecydowanie nieuzasadniona agresja w stosunku do zwierzęcia wielkości psa. Trudno sobie wyobrazić, żeby taki mały niedźwiadek mógł skutecznie zaatakować sześć osób - stwierdził dyrektor TPN.
Zwłoki półtorarocznego niedźwiadka odnaleźli w poniedziałek nad ranem leśnicy Tatrzańskiego Parku Narodowego. O zabiciu zwierzęcia poinformowała ich zakopiańska policja, którą z kolei zaalarmował miejscowy szpital. W niedzielę zgłosiła się do placówki dwójka młodych turystów. Mówili, że niedźwiedź zastąpił im drogę, rozszarpał rzucony mu plecak a później ich zaatakował.
Twierdzili też, że razem z innymi turystami bronili się i utopili zwierzę w potoku. Jednak zdaniem służb Tatrzańskiego Parku Narodowego, wizja lokalna w terenie wykazała, że niedźwiadek został ukamienowany. Leśnicy znaleźli też resztki kanapek i słodyczy, które mogły go skusić by podszedł do ludzi.
Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
Kurcze serce mi się krajało jak wczoraj patrzyłem na biednego misia Pomyśleć, do czego świat zmierza?? Za nie długo przez ludzką głupotę wyginie wiele gatunków zwierząt a przez to całe ekosystemyi jeżeli nic nie zrobimy... człowiek zabije człowieka
BTW: Jestem za karą maxymalną czyli dwóch lat...Kondolencje dla mamy misia
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
23 paź 2007, o 19:29
velSiergiej
Nie oszukujmy się, hołota w Tatrach i Tatry zadeptane. Niedźwiadek zginął, ale ciekawe co by było gdyby jego mama spotkała tych turystów Wtedy sąd nie musiał by ich sądzić. Żadnego sędziego wszyscy skazani...
Jestem za tym żeby tatry traktować jako Park Narodowy (czyli ograniczyć ilość turystów), inaczej na tym się nie skończy, nikt nie pomyśli zanim coś zrobi
Oxy, przyjmij moje kondolencje (widzę że sprawy naszej pięknej przyrody Ci bliższe niż mi, a skoro mi żal miśka to co ty musisz przeżywać ? )
23 paź 2007, o 20:21
aniamalutka
chemical_brother napisał(a):
BTW: Jestem za karą maxymalną czyli dwóch lat...Kondolencje dla mamy misia
Tylko dwa lata? Ja bym im dorzuciła więcej.
Ze swojej strony jestem bardziej wyczulona na krzywdę zwierząt niż ludzką. Przypominam, że niedźwiedzie są gatunkiem chronionym w Polsce. Szokiem dla mnie były zdjęcia i film, które widziałam w linkach podanych powyżej. Bezduszność i debilizm totalny. Nie rozumiem i nie zrozumiem powodu, dla którego to zrobili. Sama bym chętnie wzięła wielkie kamienie i zaczęła w nich rzucać, a później wrzuciła do wody. Dla mnie to nie są ludzie. Nawet nie zasługują na miano zwierząt, bo one mają chociaż jakieś uczucia.
_________________ "W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz,
Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o małym rycerzu"
23 paź 2007, o 20:42
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Ehh, kara tutaj, nawet w najwyższym wymiarze niestety dużo nie da - musiałaby być karą pokazową, żeby ktoś "mądry" mógł nakręcić filmik jak kończą takie bydlaki.
Smutniejszym od tego jest stan polskiej eko-wrażliwości - po przeczytaniu komentarzy pod tekstem ( tak, wiem, że takie komentarze są w 101% idiotyzmami, ale skądś się muszą brać) nasunął się wniosek na temat inteligencji i poziomu psychicznego naszego 'cudownego' społeczeństwa - jaki ? Wiadomo. A najgorsze jest to, że nikt z tym nic nie robi na większą skalę - dobra, mieliśmy głośną sprawę Rospudy, mamy polski Greenpeace i Zielonych, ale nic się nie dzieje.
23 paź 2007, o 20:52
MłodyChemik
Dołączył(a): 26 cze 2006, o 11:22 Posty: 84 Lokalizacja: Za tobą
ja to bym takich powiesił za ... na latarnie zeby inni zobaczyc mogli
ehhh powiecie ze jestem taki sam jak oni? Może i tak ale do ludzi (niektorych) inaczej trafic nie mozna
_________________ "Kto walczy z potworami, powinien się strzec, by walka nie uczyniła go jednym z nich. Bo kiedy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć w ciebie."
I tak oto stałem się potworem...
23 paź 2007, o 21:11
Drwall
Na niektórych ludzi działa tylko terapia szokowa...niestety. Uparci, głupi i zadufani w sobie, tacy właśnie są, myślę, że część społeczeństwa mogłaby być oburzona wieszaniem takich ludzi(uważam, że tacy zwyrodnialcy słusznie by byli wieszani), z takimi ludźmi, nie wiem czemu ale tak mi się przyjęło kojarzą mi się te tłuste amerykańce. Miśka szkoda, jest ich tak mało, a brak nam dla nich szacunku...a tych cholernych...jest bez liku. Przejmujemy kulturę zachodu i są potem efekty. Człowiek, który nie szanuje innego stworzenia nie zasługuje na szacunek, nie ważne jakby byłby w życiu codziennym, więc uważam ,że i ja, i Młodychemik nie jesteśmy jak oni. Choć gdyby tak trochę ich "rozbabrać" bo niektórzy są wrażliwi, zdjęcia poszły by do internetu, gazet i telewizji, szok, to by ludzie przeżyli i to jest im potrzebne.
23 paź 2007, o 21:23
Oxygenium
velSiergiej napisał(a):
Niedźwiadek zginął, ale ciekawe co by było gdyby jego mama spotkała tych turystów
wiesz co by bylo? maksymalna nagonka, że dziki krwiożerczy niedźwiedź zaatakowął biednych, bezbronnych i niewinnych turystów. Efektem tego byłoby wybicie niedźwiedzi, albo wywiezienie ich nie wiadomo dokad... Kilka lat temu było głosno w Tatrach o tym, ze komus niedźwiedź cos tam ukradł i zjadł. Sprawę rozdmuchano, ze namnozylo sie tyle głodnych, niebezpiecznych niedźwiedzi i trzeba cos z tym zrobić, najlepiej uspić (czytaj: zamordować), albo gdzies wywieźc - tylko gdzie?
velSiergiej napisał(a):
Nie oszukujmy się, hołota w Tatrach i Tatry zadeptane. (...) Jestem za tym żeby tatry traktować jako Park Narodowy (czyli ograniczyć ilość turystów), inaczej na tym się nie skończy, nikt nie pomyśli zanim coś zrobi
jestem za ograniczyć ilośc turystów i solic wysokie kary za łamanie zasad obowiązujacych na terenie Parku Narodowego
chemical_brother napisał(a):
Jestem za karą maxymalną czyli dwóch lat
kara, sam przyznasz, śmieszna..., ale byc powinna, własnie tak, jak pisze o.r.s.:
o.r.s. napisał(a):
musiałaby być karą pokazową, żeby ktoś "mądry" mógł nakręcić filmik jak kończą takie bydlaki.
o to chodzi - musi byc taka kara wymierzona i mocno naglosniona, by bylo jasne, że mordowanie zwierząt nie moze uchodzic płazem
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Dla niedzwiadka RIP Napewno jest w karinie Manitou i ludzi ma tam gdzie powinien , Bestią jest ten kto widzi bestię w przyrodzie Pachnie mi tu idiotyzmem z daleka , czlowieka poznaje sie po stosunku do zwierzat naszych braci mniejszych , kary za znęcanie lub brak opieki nad zwierzetami powinny byc duzo wyzsze to nie zabawki pluszowe , żyją razem z nami i ucza szacunku dla starości i smierci ,
kazdy kiedyś oplakiwał chomika czy wiernego psa Bezsensowne zabijanie w przyrodzie nie wystepuje jedynie w cywilizacji wsrod ludzi , kto tu zasługuje na miano besti.
eko.
24 paź 2007, o 01:49
velSiergiej
Oxygenium napisał(a):
velSiergiej napisał(a):
Niedźwiadek zginął, ale ciekawe co by było gdyby jego mama spotkała tych turystów
wiesz co by bylo? maksymalna nagonka, że dziki krwiożerczy niedźwiedź zaatakowął biednych, bezbronnych i niewinnych turystów. Efektem tego byłoby wybicie niedźwiedzi, albo wywiezienie ich nie wiadomo dokad... Kilka lat temu było głosno w Tatrach o tym, ze komus niedźwiedź cos tam ukradł i zjadł. Sprawę rozdmuchano, ze namnozylo sie tyle głodnych, niebezpiecznych niedźwiedzi i trzeba cos z tym zrobić, najlepiej uspić (czytaj: zamordować), albo gdzies wywieźc - tylko gdzie?
Cóż, prawo przyrody. Zgodnie z nim turyści powinni zginąć od razu. Ale to my niestety jesteśmy gatunkiem dominującym i z tej okazji (rzekomo ) mamy prawo zabijać inne gatunki. To myśli większość ludzi... ile w tym prawdy nie będę nawet pisał (jak wiadomo mniej niż 0)
Ale jakby co to "koffamy zwierzaczki; no i my byśmy tego nigdy nie zrobili; nawet dałbym mu kanapkę; no i wogóle"...Czysty humanitaryzm w najlepszym wydaniu, a niedźwiadek zginął bo ktoś się go przestraszył i chciał zaszpanować kumplom... Najgorsze że im wcale nie przeszkadzał. Nie byli głodni, nie byli w sytuacji zagrożenia - skoro do nich podszedł trzeba było odejść, i wszystko było by ok. Zabili dla zabawy. I należy ich skazać jak za zabójstwo. Tyle że niedźwiedź i człowiek nie są równi wobec prawa.
Niestety ludzi którzy myślą tak jak my jest baardzo mało, albo są niewidoczni albo nie krzyczą za głośno. I tu leży problem... natura to natura. Trzeba patrzeć na przyrodę a nie z butami do lasu... Aby żyć z naturą należy się jej uczyć...
pozdrawiam,
velSiergiej
24 paź 2007, o 18:45
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Macie rację, moi drodzy, dlatego właśnie zostałem... hmm, kimś w rodzaju druida i zawsze staram się żyć w zgodzie z naturą. Mnóstwo jest bezmyślnych istot (bo "człowiek" to istota myśląca), które nie szanują NIC na tym świecie, liczą się tylko oni i już. Takich to traktować jak śmieci...
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości