Autor |
Wiadomość |
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
|
 Yerba mate
Czy ktoś z P.T. userów miał okazję picia tego niezwykłego wywaru? Jeżeli tak i chciałby się podzielić czy warto jest ten liściasty napar pić, proszę o info. Pozdrawiam.
PS. Prosiłbym również o info który rodzaj yerby pić, a także jaki sklep polecacie do zakupu tykwy i bombilli i samych liści.
A.P.
_________________ gg: 1460353
|
4 lis 2007, o 16:09 |
|
 |
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Witam, ja szczególnie uwielbiam pić odmianę mate IQ  Co prawda nie pijam jej w bombilli, lecz mam wnet zamiar się w toto zaopatrzyć. Jej właściwości sa bardzo podobne do wszelakich "struktur" typu: kawa, mocna herbata. Moja IQ daje kopa, pobudza do działania oraz sprzyja poprawie procesów myślowych.
Yerba mate swego czasu wyczaiła moja mama i kupiła w herbaciarni. Po jakimś czasie doszły wielkie paczki zamówione przez internet i nie były to wywalone w błoto pieniążki.
Polecam ja i moi rodzice również  poza IQ są odmiany łagodniejsze, m.in. jakies z dodatkami owoców, Nobleza Gaucha oraz mnóstwo innych.
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
4 lis 2007, o 16:39 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
Ja mam Rosamonte traditional, wczesniej mialem przywiezioną z paragwaju przez moją kolezanke...
Wbij kiedys na #yerba 
4 lis 2007, o 17:04 |
|
 |
palasz
|
No właśnie, o odmianie IQ słyszałem coś kiedyś, a czy polecacie zakup w sklepie http://www.yerbamatestore.pl/
Dzieki Raymundo za zaproszenie, kontakt na gg mamy, wiec do Ciebie napisze 
|
4 lis 2007, o 17:09 |
|
 |
DaKo
|
Mate IQ jeden minus tej mieszanki to że nie wiesz jaka mate to jest :/ ale jak cos polecam yerbamatestore ale jak pasuje Ci Pajarito które zresztą uwielbiam i pije polecam http://www.yerbamate.com.pl/ tam zawsze kupuje. Piłem różne ale jestem wierny pajarito 
_________________ Doceniasz naszą pracę ?
|
4 lis 2007, o 22:34 |
|
 |
palasz
|
Dzięki DaKo. JA zamówiłem w tym yerbamatestore. Yerba polecana przez W. Cejrowskiego, a więc sprawdzona i myślę dobra.
Zestawik cały już jutro do mnie wyjdzie. Po otrzymaniu podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam.
|
4 lis 2007, o 22:42 |
|
 |
DaKo
|
Hmmmm .... powiem Ci ale Cejrowski reklamuje pewna firme ktora nie sprzedaje rewelacyjnych produktów, musz szukac na forach o yerba co o nim pisza 
|
4 lis 2007, o 22:46 |
|
 |
aniamalutka
|
A czy mogłabym dowiedzieć się czegoś odnośnie walorów smakowych tego napoju  ? Ja bardziej pijam herbaty i inne takie specjały właśnie z tego względu (no może czerwana herbata, to inna historia) - uwielbiam pieścić swoje kubki smakowe 
_________________ "W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz,
Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o małym rycerzu"
|
4 lis 2007, o 22:49 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
Ja tam, gorzkie to jest, nie dobre i w ogole bee
/zart
zalezy co komu smakuje.
Ale powiadajo ze do wszytskiego mozna sie przyzwyczaić
DaKo, mędo co ty ostatnio na #yerba nie bywasz? Jutro tam jade do ciebie na wieś porządek zrobic 
4 lis 2007, o 22:55 |
|
 |
aniamalutka
|
raymundo mi w zasadzie gorzki smak nie przeszkadza, bo nawet herbaty nie słodzę
A jak wrażenia innych ;p ?
_________________ "W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz,
Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o małym rycerzu"
|
4 lis 2007, o 23:00 |
|
 |
doznanie
@MODERATOR
|
glupie pytanie - czy to jest herbata jak tak to czarna czy zielona ?
_________________ <center>
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
|
4 lis 2007, o 23:02 |
|
 |
palasz
|
Hej.
Znalazłem właśnie pewną wypowiedz na forum, gdzie przed kilkoma laty Cejrowski opisywał właśnie różne rodzaje, ale nie te co teraz na swojej stronie reklamuje.
Pozdrowienia.
|
4 lis 2007, o 23:05 |
|
 |
Alchemik
**
|
Mi tam smakuje yerba każda, jaką w życiu piłem. Co prawda każdy ma inny gust smaku, dlatego nie mówię nikomu co ma pić  należy po prostu spróbować i "ustalić" dla siebie odpowiedni gatunek.
Pozdrawiam Alchemik
P.S.Jak ktoś jest wykamany, to polecam najpierw kawę średniej mocy, a potem yerba IQ długo parzoną  raz tak do rana wysiedziałem 
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
5 lis 2007, o 08:48 |
|
 |
palasz
|
Każdy chyba ma inny gust i to w zakresie wszystkiego. Inne upodobania co do ubioru, pracy, zainteresowań i .. yerby.
Mam nadzieje że jutro już mi przyjdzie, wiec zaraz parzymy i piszemy 
|
5 lis 2007, o 14:49 |
|
 |
Alchemik
**
|
No właśnie, czekam na Twoje opinie, Arturze  ja tez jak zjem, dopiję kawe i posprzątam to czajniczek i... buahaha
Pozdrawiam Alchemik
|
5 lis 2007, o 16:44 |
|
 |
doznanie
@MODERATOR
|
patrze na moje glupie pytanie u gory i sobie odpowiedzialem
do tego zaczynam z YM
dołączam do waszego grona - i tu stawiam pytanie o to, jaki gatunek sobie najbardziej cenicie 
|
3 kwi 2008, o 21:59 |
|
 |
Alchemik
**
|
IQ i Rosamonte. Jakaś nowość pojawiła się na rynku, prażona czy jakoś tak, Artura spytaj, on ją próbował
Pozdrawiam Alchemik
|
3 kwi 2008, o 22:53 |
|
 |
DaKo
|
Polecam osobiscie Pajarito następnie Selecta i Rosamonte 
|
3 kwi 2008, o 23:19 |
|
 |
sativ
Zasłużony dla forum
|
Eeech i przez Was 50zł poszło w piiz***pip  Jak przyjdzie paczka i sie okaże że yerba jest obrzydliwa to sie delikatnie rzecz nazywajac zdenerwuje 
|
4 kwi 2008, o 01:23 |
|
 |
DaKo
|
Sativ mam tylko nadzije ze za to 50zl kupiles sobie tez bombille bo jak nie  to bedziesz mial probemy z piciem 
|
4 kwi 2008, o 08:25 |
|
 |
Alchemik
**
|
Eee, no co wy. Ja sam piję bez bomblilli i żyję, a smak jest też cudowny. W zależności od nastroju należy pić. No ale nikt nie mówi, że wszystkim musi smakować.
Pozdrawiam Alchemik
|
4 kwi 2008, o 15:09 |
|
 |
sativ
Zasłużony dla forum
|
Oczywiscie, dlatego tyle wyszło  Były tanie bambusowe ale to g** ponoć sie zatyka masakryczne (zreszta wyglada na takie) więc pół tej ceny to metalowa bombilla. Druga połowa to 0.5kg yerba- po 100g próbki kilku gatunków. + wysyłka 8zł-->48zł. Dośc drogo, ale był ładny zestaw a mi sie nie chciało kombinować 
|
4 kwi 2008, o 16:37 |
|
 |
palasz
|
Ja tam popijam różne gatunki, co prawda posmakowała mi bardzo kaktusowo-miętowa od alchemika (pozdr), a co do naczyń, to używam owodu tykwy i metalowej bombilli.
Pozdrowienia.
|
4 kwi 2008, o 17:30 |
|
 |
doznanie
@MODERATOR
|
a gdzie sie zaopatrujecie 
|
5 kwi 2008, o 12:51 |
|
 |
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Piłem Amandę Hierbas i El Gaucho. Nie przypadły mi jakoś specjalnie do gustu. Amanda jest trochę łagodniejsza w smaku od el gaucho, jednak zapach ziół jest słabo wyczuwalny tak jakby była zwietrzała. Po Yerba dostaję jakiegoś dziwnego speeda, nie takiego jak po kawie - jestem bardziej rozkojarzony i pobudzony. Yerba skutecznie hamuje u mnie łaknienie, tak że po 2 tykwach mógłbym nie jeść cały dzień - tylko te skutki uboczne... 
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
5 kwi 2008, o 17:04 |
|
|