Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Video + komp 
Autor Wiadomość
**

Post Video + komp
Witam.

Wiecie moze jak podlaczyc wideo do komputera aby mozna zgrac film? Jakie kable itp. Ponoc program to wystarczy nero bo jest tam opcja przechwycenia wideo no ale jak to podlaczyc.

10 lut 2008, o 11:28
@MODERATOR

musisz mieć albo kartę telewizyjną albo graficzną z video in. Telewizyjne mają komplet wyjść i napewno któreś bedzie pasować do kabelka który był z kamerą. w graficznych z video in jest ta najczęsciej s-video. Podłączasz kamere, odpalasz program[np. pinnacle studio albo Windows Movie Maker] odpalasz zgrywanie i włączasz play na kamerce - to jeżeli chodzi analogowe[na kasety]. dla większości cyfrowych powinno być wyjście firewire ale być może można USB - kopiujesz jako plik

10 lut 2008, o 12:19
**

jest cos takiego jak wid out takie okragłe i dvt. Sa one na tej karcie gdzie podlaczony jest monitor. Czy moze to byc to? Do tego podlaczam kabel co jest od widea?

10 lut 2008, o 12:28
@MODERATOR

video out - jak chciałbyś np. używać TV zamiast ekranu, DVI do monitorów LCD czy nowszych CRT.

Żeby móc podłączyć musisz mieć "video IN". Ja podłączałem dekoder => przejsciówka z euro na s-video => s-video => karta telewizyjna. karta telewizyjna nie jest droga :) nawet do 50 zł mona kupić.

btw. myślałem że chcesz kamerke podłączyć :P

10 lut 2008, o 13:07
**

dude tez raczej bedziesz musial sobie pare przejsciowek kupic tez do tej karty tv. wideo moje np to ma kabelki z wtyczkami cinczowymi a na karcie tv video in mam na cincza a audio in na jacka :lol:

10 lut 2008, o 18:02
Post odp.
Własnie też mam pytanko , karta tv PixelView system XP-prof 2pack Quna nie chodzą mi :cry: za wszelka pomoc dzieki

eko

Chodzi o zgranie z kamerki 8 na kompa :cry:

11 lut 2008, o 01:02
@MODERATOR

eko ja też mam kartę pixelview - playtv bt878p+ czy jakoś tak, wprawdzie już dawno jej nie używałem, ale z tego co pamiętam to na stronie firmy Prolink[wykupili pixelview] http://tnij.org/armq można sciągnąc sterowniki po zainstalowaniu[może się wyświetlić okno że sterowniki są przeznaczone do starszych wind ale ja instalowałem i było ok] restart kompa, wyświetla się instalacja kontrolera multimediów i paru innych rzeczy [jak by instalotr nie mógł znaleźć plików to trzeba go odesłać to folderu z którego instalowało się sterowniki], i najważniejsze - pojawi się takie małe okienko w którym bedziemy wybierać - są 3 albo 4 paski do rozwinięcia, jedną które wyjscie ma być używane do dźwięku, które o tv itp oraz jak jest kodowany sygnał[pal, ntsc z tym że każdego jest po kilka rodzajów...] - gdy wszystko ustawimy ok powinno działać i można zgrywać używając windows movie maker :wink:

zgrywanie wygląda tak że najpierw określamy skąd ma pobierać jaki sygnał - skąd dzwięk, skąd obraz itd. gdy to określimy klikamy dalej, zobaczymy małe okno podglądu - najlepiej jest wtedy ustawić kamere w pozycj jak do nagrywanie[tylko nie nagrywamy!] - w oknie powinien pojawić się obraz który aktualnie widzi kamera. jeżeli nie widać to trzeba ustawić rodzaj sygnału - pal, ntsc, secam. można też określić rozdzielczość zgrywania itp. po każdej próbie sprawdzamy okno podglądu. Aby zgrać film klikamy zgraj[czy coś takiego] i odpalamy play na kamerze. Windows movie maker ma standardowo ustawione dzielenie filmu na fragmenty, jest to dobre bo jeżeli zwiesi się komp nie trzeba wszystkiego od początku zgrywać, długość fragemntó można ustalić

nie pamiętam wszystkiego dokładnie bo ostatni raz zgrywałem z kamerki coś ponad pół roku temu, wieć może się trochę różnic opis ale powinno być ok :wink:

11 lut 2008, o 01:23
Post odp.
Ok jestem po formacie zassam ze stronki sterowniczki zobaczymy ??
widzisz zawsze ze zgrywaniem z kamerki Hi8 nie bylo problemów poprzez cincze z karty Capture i go :wink:
problemiki wystąpiły po wczesniejszym formacie ,Qurna najchetniej instalke windy zrobil bym na przenosnej pamieci hee hee 2GB wystarczy
co na to komp ?? :cry:
eko

11 lut 2008, o 02:12
**

siergiej standardy wideo w polsce to PAL- D/K czy jakos tak litewrowo to tak wyglada ale z tym ukosnikiem nie jestem pewien ale powinienes poznac. wiem bo mam aktualnie tak ustawione nawet w nawiasie jest ze poland hehe :P

13 lut 2008, o 22:58
@MODERATOR

ogólne to wszystkie pal-e dają jakąś wizję - raz lepszą raz gorszą[jakieś kolorwe paski itp]. już nie pamiętam który dokładnie ja ustwiałem [kamerke mam kupioną zagranicą ponad dekade temu :wink: ]

btw. wiesz ja narazie "nie mam" kompa - :P spaliła mi się p. główna, więc przy okzaji wymieniłem trochę wiecej sprzetu[grafike, ramik itd] no ale że sesja no to współinwestrorzy[czytaj starsi] zabrali mi graficzną[poprzednio miałem pod agp a teraz pod pci-e] żebym zdał, jak widać nie przyniosło to oczekiwanego efektu - egzaminy ze wszystkiego pisze po sesji... także korzesytam z różnych kompów czyli raz z laptopa, raz z kompa siostry...

13 lut 2008, o 23:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]