Autor |
Wiadomość |
Vikuserro
|
 Prace dla chemika
Witam. Jestem ciekaw, jakie ciekawe zawody związane z chemią można zdobyć po studiach chemicznych. Boje się że będą trochę monotonne(tester jakości, produkcja nawozów).
Normalnie zastanawiam się nad biotechnologią(robienie nowych zwierząt, mutowanie), ale zdecydowanie chemia mnie bardziej wciąga.
|
27 mar 2008, o 22:24 |
|
 |
Afgan
|
Ile Ty masz lat?
_________________ Zakazuje modom dopisywania się do moich postów
|
27 mar 2008, o 23:02 |
|
 |
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
|
i to jest bardzo dobre pytanie
a wracając do tematu co można robić po chemii - możesz być nauczycielem, pracować w banku, sprzedawać ubezpieczenia, zostać na doktoranckich i za to sciągać kasę[tylko gorzej jak nie zdasz], pracować w firmach produkujących proszki do prania itp, prowaadzić laba itd... dziś już mało kto pracuje w swoim zawodzie
co do biotechu - robienie nowych zwierząt, mutowanie - chyba za dużo SF oglądasz - w polsce co najwyżej kombinuje się z bakteriami/roślinami, szczury są za drogie  - nie mówie tu o szczurach o białej barwie a tych oryginalnych o ile można to tak nazwać  po biotechu żeby praocwać w dziedznie to albo pracownik naukowy na uczelni albo bioton... no i w mutowaniu nie ma tak naprawdę nic fajnego - nie jest to jakaś ultra porywająca praca z tego co wiem a trochę info na ten temat mam 
27 mar 2008, o 23:17 |
|
 |
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
|
zalezy jakia dokladnie specjalizacje studiow wybierzesz i cy beda to studia o zacieciu przemyslowym czy naukowym
przykladowo w Krakowie
PK - technologia chemii organicznej + sytetyka (chyba)
UJ - analityka chemiczna - dosc rozbudowana tez o inne dzialy czysto naukowe
AGH - wydzial ceramiczny - technologie ceramiczne (szklo, betony, materialy ogniotrwale i wiele innych)
- wydzialy metalurgiczne - przerobka cieplna metali
- wydzial paliw i energi - technologia pionu paliwowego
- wydzial odlewnictwa - ponownie ciepla obrobka metali
i jesli po skonczeniu ktoregos z tych chcialbys pracowac w zawodzie to zaden problem i chyba same nazy wydzialow juz same przez sie mowia co mozesz robic
zreszta tez mozna przejzec stronki danych uczelni z wydzialami chemicznymi i na pewno w dziale "o wydziale" jest kilka slow co mozna robic po
ale ogolnie sa 3 drogi
- praca naukowa (zostanie na uczelni badz nie )
- praca w przemysle chemicznym
- praca nie zwiazana z chemiia 
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
27 mar 2008, o 23:53 |
|
 |
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
mozna też wykładać chemię w żabce... 
28 mar 2008, o 00:39 |
|
 |
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
|
 Re: Prace dla chemika
|
28 mar 2008, o 07:51 |
|
 |
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
|
jeeszcze jest czwarta...Irlandia
Bo u nas, narazie....rzeczywiście czeski film zamiast Irlandii 
|
28 mar 2008, o 07:52 |
|
 |
Pasterz
Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32 Posty: 138 Lokalizacja: Warszawa
|
 Chyba nie wiesz co to biotechnologia bo to też piwo wóda jogurciki serki oczyszczalnie ścieków i wiele innych a taka molekularna o jakiej piszesz to nie w Polsce  (no a przynajmniej 100 lat za USA w tym jesteśmy)
2 kwi 2008, o 17:52 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
|
A jednak moja koleżanka z biotechnologii we Wrocławiu hoduje w domu muchy z białymi oczami 
|
2 kwi 2008, o 19:37 |
|
 |
Vikuserro
|
Hm... Czyli biotechnologia w polsce jest na niskim poziomie?
Cóż. Ciekawe skąd wziąść pieniądze na badania zatem.
A dużo droższa jest molekularna od podstawowej?
Chodzi mi o wszczepianie genów itp.
|
3 kwi 2008, o 15:48 |
|
 |
Poncho
|
Ja na twoim miejscu po chemii zostałbym piekarzem.
W zimie ciepło, z rana świeże bułeczki  no tylko z pylicą problem, ale...
Po biotechnologii, to może w jakiejś mleczarni (jogurciki  ), o i po chemii też w mleczarnii można (analiza mleka itd...) no nie wiem
|
3 kwi 2008, o 16:04 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
|
tu akurat naprawde pieniedzy nie brakuje.. studenci rzucaja sie butelkami z ATP czy tam NADPH po 5000zł i nic  po drugorocznych juz przyjezdzaja ludzie z Sinagpuru i chcą cały rocznik brac do siebie do pracy..
|
3 kwi 2008, o 22:23 |
|
 |
Pasterz
Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32 Posty: 138 Lokalizacja: Warszawa
|
No nie nazwałbym tego podstawową. Po prostu dzieli się ją na pare części. Molekularna jest zdecydowanie droższa a nie chodzi w niej o to ze sobie weźmiesz genik tak bez problemu wyciągniesz z jakiejś rośliny i wstrzykniesz w szczura.
Praca naukowca nie jest taka fajna i przyjemna jakby to się mogło zdawać. Najlepiej weź sobie coś w internecie o niej poczytaj. Tak poziom Polski względem USA jest taki ze u nas sekwencjonują geny a tam genomy.
4 kwi 2008, o 18:15 |
|
 |
Latoszek
|
wybieram sie na ten profil to tak jakie mozna miec zatrudnienie ale mam na mysli tylko Polske:)
|
7 kwi 2008, o 17:42 |
|
 |
Sulik
@MODERATOR
|
jeszcze raz, tylko z interpunkcja, ale jesli dobrze zrozumialem - to przepatrz sobie strone wydzialu chemii UJ, a tam znajdziesz spis specjalizacji, ich nazwy - z tego co pamietam - okreslaja dosc jasno co sie da po takim kierunku robic
|
7 kwi 2008, o 20:03 |
|
 |
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Jak ktoś chce się zajmowac piwem, jogurcikami, wódką i innymi produktami przmysłu fermentacyjnego to polecam technologię żywności.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
7 kwi 2008, o 23:48 |
|
 |
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
|
do tego biotechu to warto dodać otrzymywanie związków własnie za pomocą bakterii czy innych organizmów - etanol i penicylina to takie najprostsze przykłady. Ale np. żeby wytwarzać inne związki - dzięki modyfikacjom gen. - to dopiero się rozwija w polsce i z tym akurat nie jest tak źle - inżynieria genetyczna się rozwija  - a w każdym razie w tej poddziedzinie...
btw. taka modyfikacja nie jest tak przeraźliwi kosztowna gdy ma się już sprzęt  - potem tylko sprawdzenie które są ok, namnożenie ich na odpowiedniej pożywce, do reaktora i gotowe 
8 kwi 2008, o 00:09 |
|
 |
aslana2468
Dołączył(a): 12 maja 2008, o 19:16 Posty: 18 Lokalizacja: Gniezno
|
Może jednak biotechnologia się roziwnie w Polsce. Na pewno jednak w UE gdyż jest to zapisane w strategiach rozwoju. A póki co to to jedyna nadzieja
Program zakłada zamawianie kształcenia w naukach technicznych, matematycznych oraz przyrodniczych. Będą to specjalności ważne dla rozwoju gospodarki, w których występują ogromne braki kadrowe na rynku pracy.
Zamówienie kształcenia dotyczy kierunków:
- inżynieria biomedyczna
- mechatronika
- budownictwo
- inżynieria środowiska
- energetyka
- elektrotechnika
- mechanika i budowa maszyn
- automatyka i robotyka
- matematyka
- biotechnologia.
|
19 maja 2008, o 10:27 |
|
 |
velSiergiej
|
No ok, mam wstęp już w tej chwili na inżynierie środowiska, ale jakie mam gwarancje że nie zostanę kolejnym wykształconym bezrobotnym po studiach??
|
20 maja 2008, o 12:52 |
|
 |
Sulik
@MODERATOR
|
no to czas zrobic prawojazy kat. B i Twoje szanse na zostranie bezrobotnym zmaleja, podszkolenie angielskiego i szanse sa jeszcze mniejsze... a na koniec nauczenie sie niemieckiego i w razie niepowodzenia w ojczyznie wyjazd na obczyzne gdzie ilosc ofert pracy dla chemikow jest konkretna
|
20 maja 2008, o 13:18 |
|
 |
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Realia są takie:
Dobrze jest skończyć inżynierię materiałową lub technologię chemiczną z ukierunkowaniem na specjalizację w otrzymywaniu określonych materiałów (nie mają większych problemów z pracą technologowie betonu, ceramiki szlachetnej, szkła, tworzyw sztucznych).
Dobrym rozwiązaniem jest też ukończenie uczelni technicznej ze specjalizacją w analizie chemicznej.
Jeśli nie znajdzie się pracy w zawodzie zawsze można zostać przedstawicielem handlowym.
I na koniec - uczcie się angielskiego!
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
20 maja 2008, o 22:21 |
|
 |
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
|
20 maja 2008, o 22:59 |
|
 |
velSiergiej
|
Widzisz Front, u mnie tysz się bardziej zanosi na mgr niż na inż... Tak to jest jak człowiek ma na bakier z matmą...
Co do angielskiego, to raczej sam kurs niewiele da, dużo więcej jakiś konkretny certyfikat... Papier niestety dużo waży, w tych sprawach...
Co do kat B, i na to przyjdzie czas...
NVX, thx za tą informację o analizie chemicznej... Może jednak warto złożyć papiery na UMCS, wydział chemia, kierunek analityka chemiczna (chociaż mi sie widzi że to chyba raczej nie to )
Widzę że ten inż to mnie prześladuje ostatnio, co nie spojrzę to mam nań chrapkę...
|
20 maja 2008, o 23:34 |
|
 |
chemik-praktyk
|
Sulik napisał:
UJ - analityka chemiczna - dosc rozbudowana tez o inne dzialy czysto
Latoszek napisał:
wybieram sie na ten profil to tak jakie mozna miec zatrudnienie ale mam na mysli tylko Polske:)
No to się chyba spotkamy - też się tam wybieram - pozdro
|
21 maja 2008, o 01:18 |
|
 |
Sulik
@MODERATOR
|
z Tworzywami sztucznymi to sie zgodzie - bo w tym momecie jest dosc spory boom na technologow tworzyw sztucznych i innych organikow - przynajmniej w ofertach
a co do ceramikow - hmmm... poki co widzialem jedna tak oferte w przeciagu pol roku
natomiast jesli chodzi o analityke, to ja jestem na technologii chemicznej na wydziale ceramiki, a specjalizacja na ktora chce isc to wlasnie analiza i kontrola jakosci ... co prawda jeszcze sie zastanwaiam nad materialy budowlane, ale tam ponoc moze byc ciezko z przedmiotami wytrzymalosciowymi
tylko czy rzeczywiscie takie polaczenie mi cos da ? to sie okarze w praniu 
|
21 maja 2008, o 07:00 |
|
|