Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Prace dla chemika 
Autor Wiadomość

Post Prace dla chemika
Witam. Jestem ciekaw, jakie ciekawe zawody związane z chemią można zdobyć po studiach chemicznych. Boje się że będą trochę monotonne(tester jakości, produkcja nawozów).

Normalnie zastanawiam się nad biotechnologią(robienie nowych zwierząt, mutowanie), ale zdecydowanie chemia mnie bardziej wciąga.

27 mar 2008, o 22:24

27 mar 2008, o 23:02
@MODERATOR

Ile Ty masz lat?

i to jest bardzo dobre pytanie :lol:

a wracając do tematu co można robić po chemii - możesz być nauczycielem, pracować w banku, sprzedawać ubezpieczenia, zostać na doktoranckich i za to sciągać kasę[tylko gorzej jak nie zdasz], pracować w firmach produkujących proszki do prania itp, prowaadzić laba itd... dziś już mało kto pracuje w swoim zawodzie

co do biotechu - robienie nowych zwierząt, mutowanie - chyba za dużo SF oglądasz - w polsce co najwyżej kombinuje się z bakteriami/roślinami, szczury są za drogie :P - nie mówie tu o szczurach o białej barwie a tych oryginalnych o ile można to tak nazwać :) po biotechu żeby praocwać w dziedznie to albo pracownik naukowy na uczelni albo bioton... no i w mutowaniu nie ma tak naprawdę nic fajnego - nie jest to jakaś ultra porywająca praca z tego co wiem a trochę info na ten temat mam :wink:

27 mar 2008, o 23:17
@MODERATOR

zalezy jakia dokladnie specjalizacje studiow wybierzesz i cy beda to studia o zacieciu przemyslowym czy naukowym

przykladowo w Krakowie
PK - technologia chemii organicznej + sytetyka (chyba)
UJ - analityka chemiczna - dosc rozbudowana tez o inne dzialy czysto naukowe
AGH - wydzial ceramiczny - technologie ceramiczne (szklo, betony, materialy ogniotrwale i wiele innych)
- wydzialy metalurgiczne - przerobka cieplna metali
- wydzial paliw i energi - technologia pionu paliwowego
- wydzial odlewnictwa - ponownie ciepla obrobka metali

i jesli po skonczeniu ktoregos z tych chcialbys pracowac w zawodzie to zaden problem i chyba same nazy wydzialow juz same przez sie mowia co mozesz robic :)

zreszta tez mozna przejzec stronki danych uczelni z wydzialami chemicznymi i na pewno w dziale "o wydziale" jest kilka slow co mozna robic po :)

ale ogolnie sa 3 drogi
- praca naukowa (zostanie na uczelni badz nie )
- praca w przemysle chemicznym
- praca nie zwiazana z chemiia ;)

27 mar 2008, o 23:53
@MODERATOR

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

28 mar 2008, o 00:39

Post Re: Prace dla chemika
Vikuserro napisał(a):
robienie nowych zwierząt

:szok: :lol:
i jeszcze zaponiałeś Front dodać, że analizy nad wpływem dziury ozonowej na noszenie się kur niosek, ...jednakże ja bym proponował Wyższą Szkołę Gotowania na Gazie

:szok: :lol:
Pozdrawiam, ale sie uśmiałem
AP., :wink:

28 mar 2008, o 07:51

ale ogolnie sa 3 drogi
- praca naukowa (zostanie na uczelni badz nie )
- praca w przemysle chemicznym
- praca nie zwiazana z chemiia ;)

jeeszcze jest czwarta...Irlandia :wink:
Bo u nas, narazie....rzeczywiście czeski film zamiast Irlandii :cry:

28 mar 2008, o 07:52

Vikuserro napisał(a):
Normalnie zastanawiam się nad biotechnologią(robienie nowych zwierząt, mutowanie), ale zdecydowanie chemia mnie bardziej wciąga.

:D Chyba nie wiesz co to biotechnologia bo to też piwo wóda jogurciki serki oczyszczalnie ścieków i wiele innych a taka molekularna o jakiej piszesz to nie w Polsce :P (no a przynajmniej 100 lat za USA w tym jesteśmy)

2 kwi 2008, o 17:52
@MODERATOR

A jednak moja koleżanka z biotechnologii we Wrocławiu hoduje w domu muchy z białymi oczami :P

2 kwi 2008, o 19:37

Hm... Czyli biotechnologia w polsce jest na niskim poziomie?
Cóż. Ciekawe skąd wziąść pieniądze na badania zatem.
A dużo droższa jest molekularna od podstawowej?
Chodzi mi o wszczepianie genów itp.

3 kwi 2008, o 15:48

Ja na twoim miejscu po chemii zostałbym piekarzem.
W zimie ciepło, z rana świeże bułeczki :D no tylko z pylicą problem, ale... :D
Po biotechnologii, to może w jakiejś mleczarni (jogurciki :D ), o i po chemii też w mleczarnii można (analiza mleka itd...) no nie wiem

3 kwi 2008, o 16:04
@MODERATOR

tu akurat naprawde pieniedzy nie brakuje.. studenci rzucaja sie butelkami z ATP czy tam NADPH po 5000zł i nic :P po drugorocznych juz przyjezdzaja ludzie z Sinagpuru i chcą cały rocznik brac do siebie do pracy..

3 kwi 2008, o 22:23

A dużo droższa jest molekularna od podstawowej?
Chodzi mi o wszczepianie genów itp.

No nie nazwałbym tego podstawową. Po prostu dzieli się ją na pare części. Molekularna jest zdecydowanie droższa a nie chodzi w niej o to ze sobie weźmiesz genik tak bez problemu wyciągniesz z jakiejś rośliny i wstrzykniesz w szczura.
Praca naukowca nie jest taka fajna i przyjemna jakby to się mogło zdawać. Najlepiej weź sobie coś w internecie o niej poczytaj. Tak poziom Polski względem USA jest taki ze u nas sekwencjonują geny a tam genomy.

4 kwi 2008, o 18:15

UJ - analityka chemiczna - dosc rozbudowana tez o inne dzialy czysto

wybieram sie na ten profil to tak jakie mozna miec zatrudnienie ale mam na mysli tylko Polske:)

7 kwi 2008, o 17:42
@MODERATOR

Sulik napisał(a):

wybieram sie na ten profil to tak jakie mozna miec zatrudnienie ale mam na mysli tylko Polske:)

jeszcze raz, tylko z interpunkcja, ale jesli dobrze zrozumialem - to przepatrz sobie strone wydzialu chemii UJ, a tam znajdziesz spis specjalizacji, ich nazwy - z tego co pamietam - okreslaja dosc jasno co sie da po takim kierunku robic

7 kwi 2008, o 20:03
PROFESJONAŁ

Pasterz napisał(a):
:D Chyba nie wiesz co to biotechnologia bo to też piwo wóda jogurciki serki oczyszczalnie ścieków i wiele innych a taka molekularna o jakiej piszesz to nie w Polsce :P (no a przynajmniej 100 lat za USA w tym jesteśmy)

Jak ktoś chce się zajmowac piwem, jogurcikami, wódką i innymi produktami przmysłu fermentacyjnego to polecam technologię żywności.

7 kwi 2008, o 23:48
@MODERATOR

do tego biotechu to warto dodać otrzymywanie związków własnie za pomocą bakterii czy innych organizmów - etanol i penicylina to takie najprostsze przykłady. Ale np. żeby wytwarzać inne związki - dzięki modyfikacjom gen. - to dopiero się rozwija w polsce i z tym akurat nie jest tak źle - inżynieria genetyczna się rozwija :D - a w każdym razie w tej poddziedzinie...

btw. taka modyfikacja nie jest tak przeraźliwi kosztowna gdy ma się już sprzęt :P - potem tylko sprawdzenie które są ok, namnożenie ich na odpowiedniej pożywce, do reaktora i gotowe :)

8 kwi 2008, o 00:09

Może jednak biotechnologia się roziwnie w Polsce. Na pewno jednak w UE gdyż jest to zapisane w strategiach rozwoju. A póki co to to jedyna nadzieja
Program zakłada zamawianie kształcenia w naukach technicznych, matematycznych oraz przyrodniczych. Będą to specjalności ważne dla rozwoju gospodarki, w których występują ogromne braki kadrowe na rynku pracy.

Zamówienie kształcenia dotyczy kierunków:

- inżynieria biomedyczna

- mechatronika

- budownictwo

- inżynieria środowiska

- energetyka

- elektrotechnika

- mechanika i budowa maszyn

- automatyka i robotyka

- matematyka

- biotechnologia.

19 maja 2008, o 10:27

No ok, mam wstęp już w tej chwili na inżynierie środowiska, ale jakie mam gwarancje że nie zostanę kolejnym wykształconym bezrobotnym po studiach??

20 maja 2008, o 12:52
@MODERATOR

no to czas zrobic prawojazy kat. B i Twoje szanse na zostranie bezrobotnym zmaleja, podszkolenie angielskiego i szanse sa jeszcze mniejsze... a na koniec nauczenie sie niemieckiego i w razie niepowodzenia w ojczyznie wyjazd na obczyzne gdzie ilosc ofert pracy dla chemikow jest konkretna

20 maja 2008, o 13:18
PROFESJONAŁ

Dobrze jest skończyć inżynierię materiałową lub technologię chemiczną z ukierunkowaniem na specjalizację w otrzymywaniu określonych materiałów (nie mają większych problemów z pracą technologowie betonu, ceramiki szlachetnej, szkła, tworzyw sztucznych).
Dobrym rozwiązaniem jest też ukończenie uczelni technicznej ze specjalizacją w analizie chemicznej.
Jeśli nie znajdzie się pracy w zawodzie zawsze można zostać przedstawicielem handlowym.
I na koniec - uczcie się angielskiego!

20 maja 2008, o 22:21

a po uniwerkó ?? ?? gdzie nie ma sie przed imieniem magicznego inż ?? ??

20 maja 2008, o 22:59

Widzisz Front, u mnie tysz się bardziej zanosi na mgr niż na inż... Tak to jest jak człowiek ma na bakier z matmą...
Co do angielskiego, to raczej sam kurs niewiele da, dużo więcej jakiś konkretny certyfikat... Papier niestety dużo waży, w tych sprawach...
Co do kat B, i na to przyjdzie czas...

NVX, thx za tą informację o analizie chemicznej... Może jednak warto złożyć papiery na UMCS, wydział chemia, kierunek analityka chemiczna (chociaż mi sie widzi że to chyba raczej nie to )
Widzę że ten inż to mnie prześladuje ostatnio, co nie spojrzę to mam nań chrapkę...

20 maja 2008, o 23:34

Latoszek napisał:

No to się chyba spotkamy - też się tam wybieram - pozdro

21 maja 2008, o 01:18
@MODERATOR

Realia są takie:
Dobrze jest skończyć inżynierię materiałową lub technologię chemiczną z ukierunkowaniem na specjalizację w otrzymywaniu określonych materiałów (nie mają większych problemów z pracą technologowie betonu, ceramiki szlachetnej, szkła, tworzyw sztucznych).
Dobrym rozwiązaniem jest też ukończenie uczelni technicznej ze specjalizacją w analizie chemicznej.
Jeśli nie znajdzie się pracy w zawodzie zawsze można zostać przedstawicielem handlowym.
I na koniec - uczcie się angielskiego!

z Tworzywami sztucznymi to sie zgodzie - bo w tym momecie jest dosc spory boom na technologow tworzyw sztucznych i innych organikow - przynajmniej w ofertach

a co do ceramikow - hmmm... poki co widzialem jedna tak oferte w przeciagu pol roku ;)

natomiast jesli chodzi o analityke, to ja jestem na technologii chemicznej na wydziale ceramiki, a specjalizacja na ktora chce isc to wlasnie analiza i kontrola jakosci ... co prawda jeszcze sie zastanwaiam nad materialy budowlane, ale tam ponoc moze byc ciezko z przedmiotami wytrzymalosciowymi :)

tylko czy rzeczywiscie takie polaczenie mi cos da ? to sie okarze w praniu :)

21 maja 2008, o 07:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona