Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Szoła średnia dla chemika 
Autor Wiadomość

Post Szoła średnia dla chemika
Witam,
stoi przede mną wybór szkoły średniej. Rozważam 2 opcję :

1 Technikum nr. 4 Puławy

a) technik technologi chemicznej
b) technik analityk

http://www.zst.pulawy.pl/

2 LO. Dęblin

a) mat-fiz
b) bio-chem

http://www.lo.deblin.pl/

Która ze szkół będzie lepsza, która bardziej przygotuje mnie na studia ? Bo na maturę to raczej LO :roll:

Proszę o pomoc w wyborze szkoły i klasy. Pozdrawiam

11 maja 2008, o 18:25
Zasłużony dla forum

Chemii ucze się w domu sam,
a technikum tak jak mówisz, średnio przygotuje Cię do matury,
chyba że jest to dobre technikum. Nie znam tej szkoły.
Co prawda więcej praktyki będziesz miał w technikum niż w LO,
ale moim zdaniem jeżeli potem wybierasz się na polibude,
to matme i fize musisz mieć na wysokim poziomie, a w technikum nie zawsze
tak jest. Mówie to na przykładzie Technikum Chemicznego w Pustkowie.

11 maja 2008, o 22:39

Wszystkie technika działają na tej samej zasadzie że połowa zajęć to okrojona wiedza z LO a druga to przedmioty zawodowe które w małym stopniu coś dają gdyż są to tylko suche podstawy. Jak nie chcesz iść na studia idziesz do technikum po którym masz średnie i zawód. Ale jak to napisał mój ziomal powyżej lepiej się nieco bardziej pomęczyć w LO i potem z większą wiedzą startować na studia :wink:

matey23// :lol: wiadomo:D

11 maja 2008, o 22:46
@MODERATOR

eee jesli w moim tech. chem byla okrojona wiedza z LO... pfff z niektorych przednmiotow takich jak biologia czy geografia pewnie tak, niestety tak samo jak fizyka - ale praktycznie wszytko inne bylo na takim samym poziomie z tym ze chemia byla kilka poziomow wyzej i raczej ciezko mi przyznac racje stwierdzeniu ze w tech. nauczylem sie tylko duzej ilosci teorii... teorii to ja praktycznie wcale sie nie uczylem, a mialem mnogosc zajec praktycznych - co roko po okolo 8-10 godzin zajec laboratoryjnych

dalej LO w moich czasach na swiadectwie maturalnym mialo okolo 14 przedmiotow, ja mialem.... 26 a tylko 1 rok wiecej, a niestety czy to bylo LO human czy moje tech to np. matura z polaka byla na dokladnie tym samym poziomie :(

wiec moze nie tyle zle Cie przygotuje do matury - bo wiesz... mozesz przeciez wybrach chemie na mature, polski wszyscy maja na takim samym poziomie i nie bedzie Ci sie jego wynik raczej liczyl dalej na polibudach

jedynie co wiecej daje LO to przygotowanie z fizyki i matmy (ale to predzej tylko w klasach mat-fiz), ale od czego jest samozaparcie ? :D

za totechnikum daje Ci to, ze jesli Ci sie powinie noga na studiach to zawsze mozesz isc pracowac w branzy chemicznej, a pozniej np. rozpoczac studia zaocznie jesli bedziesz na tyle zdeterminowany aby uczyc sie dalej

12 maja 2008, o 08:27
**

Zgadzam się z poprzednikiem, szczególnie w ostatnich zdaniach. Ja nieco żałuje ze nie wybrałem technikum bo teraz nie jestem "zabezpieczony" w razie słabych wyników. Po technikum masz zawsze jakaś wiedzę praktyczna i możesz pracować na wakacje. Jednak, szczerze to myślę, że najpierw musisz się zastanowić nad tym jakie chcesz wybrać studia i szukać szkoły pod to. Jak masz plany z chemia i chcesz skończyć INŻ studia to lepiej technikum, na licencjacki to liceum. A przygotowanej do matury to myślę ze z chemii sam byś sobie poradził bo nie jest taka trudna jak mówią i w gruncie rzeczy to zależy od ciebie czy chcesz czy nie chcesz się uczyć, szkoła nie gra roli jak cię to interesuje.

12 maja 2008, o 15:11

(...)szukać szkoły pod to. Jak masz plany z chemia i chcesz skończyć INŻ studia to lepiej technikum, na licencjacki to liceum.(...)

chyba magisterskie :D

Słuchajcie, mam własne zaplecze doświadczalne, masę odczynników, jestem otwarty na wiedzę chemiczną, lubię czytać książki więc chyba nie było by tak źle iść do ogólniaka :? zawsze bym się chemii dokształcał.

Pojadę jeszcze na tygodniu zrobić wywiad co do tego technikum .
Ludzie mówią że w technikach spada poziom, czy to prawda ?

12 maja 2008, o 18:09

Czy spada poziom?? hmm.. zależy również jak jest też "prowadzone", no ale z tego co zaobserwowałem u siebie to poziom edukacji z dziedzin podstawowych spada.

12 maja 2008, o 20:14

ok. a jaką klasę byście najlepiej polecili w technikum ?

Ja myślałem o technologi chemicznej, bo w zasadzie jest co coś nowego, a takich technolog to może się i analityką precie zajmować :D

:idea:

12 maja 2008, o 21:43

Panowie i Panie czy możecie odpowiedzieć na moje pytanie ? :D

Bo już niebawem muszę składać kwity :wink:

Pozdrawiam

17 maja 2008, o 14:23

Mimo wszystko polecam LO. Jeśli nie zamierzasz iść na polonistykę albo historię to wybierz mat-fiz. Chemię rozszerzoną zrobisz sobie z książki, albo na pierwszym roku intensywniej pracując, a gdy pójdziesz na studia nie będziesz miał problemów gdy zacznie się zaawansowany rachunek różniczkowy, który jest nieodłączny również w chemii.

17 maja 2008, o 14:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]