Autor |
Wiadomość |
kycy
|
 Szoła średnia dla chemika
Witam,
stoi przede mną wybór szkoły średniej. Rozważam 2 opcję :
1 Technikum nr. 4 Puławy
a) technik technologi chemicznej
b) technik analityk
http://www.zst.pulawy.pl/
2 LO. Dęblin
a) mat-fiz
b) bio-chem
http://www.lo.deblin.pl/
Która ze szkół będzie lepsza, która bardziej przygotuje mnie na studia ? Bo na maturę to raczej LO
Proszę o pomoc w wyborze szkoły i klasy. Pozdrawiam
_________________ Niosę ze sobą grzech......
|
11 maja 2008, o 18:25 |
|
 |
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
|
Ja wybrałem mat-fiz-info i nie żałuję.
Chemii ucze się w domu sam,
a technikum tak jak mówisz, średnio przygotuje Cię do matury,
chyba że jest to dobre technikum. Nie znam tej szkoły.
Co prawda więcej praktyki będziesz miał w technikum niż w LO,
ale moim zdaniem jeżeli potem wybierasz się na polibude,
to matme i fize musisz mieć na wysokim poziomie, a w technikum nie zawsze
tak jest. Mówie to na przykładzie Technikum Chemicznego w Pustkowie.
|
11 maja 2008, o 22:39 |
|
 |
Sharker
|
Wszystkie technika działają na tej samej zasadzie że połowa zajęć to okrojona wiedza z LO a druga to przedmioty zawodowe które w małym stopniu coś dają gdyż są to tylko suche podstawy. Jak nie chcesz iść na studia idziesz do technikum po którym masz średnie i zawód. Ale jak to napisał mój ziomal powyżej lepiej się nieco bardziej pomęczyć w LO i potem z większą wiedzą startować na studia
matey23// wiadomo:D
|
11 maja 2008, o 22:46 |
|
 |
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
|
eee jesli w moim tech. chem byla okrojona wiedza z LO... pfff z niektorych przednmiotow takich jak biologia czy geografia pewnie tak, niestety tak samo jak fizyka - ale praktycznie wszytko inne bylo na takim samym poziomie z tym ze chemia byla kilka poziomow wyzej i raczej ciezko mi przyznac racje stwierdzeniu ze w tech. nauczylem sie tylko duzej ilosci teorii... teorii to ja praktycznie wcale sie nie uczylem, a mialem mnogosc zajec praktycznych - co roko po okolo 8-10 godzin zajec laboratoryjnych
dalej LO w moich czasach na swiadectwie maturalnym mialo okolo 14 przedmiotow, ja mialem.... 26 a tylko 1 rok wiecej, a niestety czy to bylo LO human czy moje tech to np. matura z polaka byla na dokladnie tym samym poziomie
wiec moze nie tyle zle Cie przygotuje do matury - bo wiesz... mozesz przeciez wybrach chemie na mature, polski wszyscy maja na takim samym poziomie i nie bedzie Ci sie jego wynik raczej liczyl dalej na polibudach
jedynie co wiecej daje LO to przygotowanie z fizyki i matmy (ale to predzej tylko w klasach mat-fiz), ale od czego jest samozaparcie ?
za totechnikum daje Ci to, ze jesli Ci sie powinie noga na studiach to zawsze mozesz isc pracowac w branzy chemicznej, a pozniej np. rozpoczac studia zaocznie jesli bedziesz na tyle zdeterminowany aby uczyc sie dalej
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
12 maja 2008, o 08:27 |
|
 |
rrozz
**
Dołączył(a): 17 maja 2007, o 20:46 Posty: 104 Lokalizacja: Kraków
|
Zgadzam się z poprzednikiem, szczególnie w ostatnich zdaniach. Ja nieco żałuje ze nie wybrałem technikum bo teraz nie jestem "zabezpieczony" w razie słabych wyników. Po technikum masz zawsze jakaś wiedzę praktyczna i możesz pracować na wakacje. Jednak, szczerze to myślę, że najpierw musisz się zastanowić nad tym jakie chcesz wybrać studia i szukać szkoły pod to. Jak masz plany z chemia i chcesz skończyć INŻ studia to lepiej technikum, na licencjacki to liceum. A przygotowanej do matury to myślę ze z chemii sam byś sobie poradził bo nie jest taka trudna jak mówią i w gruncie rzeczy to zależy od ciebie czy chcesz czy nie chcesz się uczyć, szkoła nie gra roli jak cię to interesuje.
_________________ Sim&Tech Engineering Projektowanie Przemysłowe|Doradztwo Techniczne|Symulacje numeryczne http://simtech.engineering
|
12 maja 2008, o 15:11 |
|
 |
kycy
|
chyba magisterskie
Słuchajcie, mam własne zaplecze doświadczalne, masę odczynników, jestem otwarty na wiedzę chemiczną, lubię czytać książki więc chyba nie było by tak źle iść do ogólniaka  zawsze bym się chemii dokształcał.
Pojadę jeszcze na tygodniu zrobić wywiad co do tego technikum .
Ludzie mówią że w technikach spada poziom, czy to prawda ?
|
12 maja 2008, o 18:09 |
|
 |
Sharker
|
Czy spada poziom?? hmm.. zależy również jak jest też "prowadzone", no ale z tego co zaobserwowałem u siebie to poziom edukacji z dziedzin podstawowych spada.
|
12 maja 2008, o 20:14 |
|
 |
kycy
|
ok. a jaką klasę byście najlepiej polecili w technikum ?
Ja myślałem o technologi chemicznej, bo w zasadzie jest co coś nowego, a takich technolog to może się i analityką precie zajmować

|
12 maja 2008, o 21:43 |
|
 |
kycy
|
Panowie i Panie czy możecie odpowiedzieć na moje pytanie ?
Bo już niebawem muszę składać kwity
Pozdrawiam
|
17 maja 2008, o 14:23 |
|
 |
szalony
|
Mimo wszystko polecam LO. Jeśli nie zamierzasz iść na polonistykę albo historię to wybierz mat-fiz. Chemię rozszerzoną zrobisz sobie z książki, albo na pierwszym roku intensywniej pracując, a gdy pójdziesz na studia nie będziesz miał problemów gdy zacznie się zaawansowany rachunek różniczkowy, który jest nieodłączny również w chemii.
|
17 maja 2008, o 14:31 |
|
|