Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Znów szkoła - studia 
Autor Wiadomość

Post Znów szkoła - studia
Witam! Podobne tematy były juz poruszane, lecz nie dokaldnie taki :) Otóż przyszlo mi wybrac sie w tym roku na studia. I tak myśle sobie, myśle że chce isc na chemie ale jak patrze ile tych różnych wydzialów to zapominam po co wszedłem na tą strone i ide cos zjesc... Chcialem prosic troche o pomoc w wyborze :P Otoz interesowaloby mnie cos z lekami, tworzeniem ich, substancjami psychoaktywnymi ale do tego to trzeba biologie. Czy orientujecie się gdzie dokładnie takie kierunki mogę znaleźć w Polsce? A może dokładniej - w pomorskim? :)
Jezeli juz nie leki, bo chyba nie ma wydzialu jednak o materialach wybuchowych ( a slyszalem ze kiedys nna porobe chcieli utworzyc) to chemia organiczna, ale taka na prawde chemia organiczna z prawdziwego zdarzenia. Co byscie polecali? Może niech sie wypowiedzą osoby studiujące właśnie, lub te które niedawno ukończyly podobne kierunki. Dziekuje z góry za bardzo ważna pomoc, u mnie ciężko ze zdecydowaniem sie. Pozdrawiam Patryk.

PS. nie chodzi o lenistwo - szukałem po roznych uczelniach, ale wszystko co znajdywałem to były kierunki w których albo nie byo niczego z lekami albo jak bylo to jakies dziwne, albo chemia organiczna była tylko liźnięta...

16 cze 2008, o 00:54

Był taki kierunek na UMCS w Lublinie na wydziale chemii "Chemia materiałów bioaktywnych i kosmetyków" ale nie wiem co i jak tam teraz, bo zacząłem studiować farmację.
Sprawdź sobie.

16 cze 2008, o 07:25

najlepsze źródło to www.uczelnie.pl :wink:

16 cze 2008, o 11:28

Nom , na UMCS wymagana jest chemia albo biologia i matma fiza informatyka (do wyboru).
Kierunek fajny, ale nie dla mnie (biol i chem zdawałem rozszerz...)
Jak zdawałeś Matmę i fizę, pomyśl nad WAT'em albo inną politechnika...

16 cze 2008, o 15:11

Post Re: Znów szkoła - studia
patryk_ja napisał(a):
interesowaloby mnie cos z lekami, tworzeniem ich, substancjami psychoaktywnymi

a może farmacja? nawet na "zwykłej" chemii organicznej, a ta u nas jest na wysokim poziomie, dokonujesz syntezy nowych związków nie tylko "sobie a muzom a chemii", ale po to, by np. przekonac sie, czy wprowadzenie konkretnej grupy funkcyjnej w konkretnym mijescu cząsteczki zaowocuje spotęgowaniem jakiejś aktywnosci farmakologicznej, czy moze pojawi sie jakas nowa aktywność.. Oczywiscie na organice jest synteza, ale zwiazki te sa dalej badane i analizuje sie np. zaleznosci miedzy budową a rodzajem aktywności farmakologicznej czy siłą tej aktywnosci

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

16 cze 2008, o 16:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]