Ostatnimi czasy zainteresowałem się troszke informatyką jakiś tam programming i tego typu rzeczy. I może dziwne pytanie ale zastanawiam się czy jeszcze jacyś ludzie o głównym kierunku życiowym zwanym chemia maja takie odchyły . Jesli ktos byłby zainteresowany to zapraszam na (podobno dobrą) stronkę http://www.promhyl.ugu.pl
20 paź 2008, o 18:48
bbiernat
Ankietę można by było trochę rozbudować:
Interesuję praktycznie ( coś robię, zarabiam )
Interesuję się i tylko tyle ( kiedyś chciałem coś sobie zrobić, stronę, program, itp )
_________________ Kombinuję jak się da
20 paź 2008, o 19:14
Bartosz
A bo to jest edycja postów ...
20 paź 2008, o 19:36
Imaginus
SianoPIS!
Oprócz zamiłowania do chemii i piro mam miłość z przed lat do informatyki (aktualnie tym się zajmuję). A interesuję się głównie bazami danych, C++ i troszq w php bo bez tego SQL jest niczym Pozdrawiam,
Imaginus.
21 paź 2008, o 07:11
Imaginus
SianoPIS!
Ahh co do stronki.. To luknąłem ją - taka sobie Ja polecam natomiast moją: hack.pl. Mamy tam dużego eksperta od baz danych i Linucha ;D TQM, od Jaby (Javaman) i wiele innych, można się wiele nauczyć od nich... Udostępniają nawet swój serwer ftp na wyjściowym czasami Pozdrawiam,
Imaginus.
21 paź 2008, o 07:18
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
informatyka to podstawa dla chemika
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
21 paź 2008, o 07:53
SecretKiller
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 13:18 Posty: 88 Lokalizacja: co skad...niby ja?
bartosz co to ma byc za strona? ktos wam ja hacknal?;pp
22 paź 2008, o 18:39
kriszna
Dołączył(a): 12 lip 2008, o 22:42 Posty: 47 Lokalizacja: Wola Zabierzowska
Ja głównie interesuje się informatyką. Na co dzień działam na Linuksie Ubuntu. Co do programowanie to umiem C++, PHP, MySQL i trochę JavaScriptu oraz Logo Komeniusz (tragiczny język). Znam też (X)HTML, CSS. Jeśli ktoś chciałby zamówić stronę, to pisać. I tak myślę, że to tym będę się zajmował w przyszłości(chodzi o informatykę).
Dołączył(a): 25 sie 2008, o 09:32 Posty: 60 Lokalizacja: Niederschlesien
też tak kiedyś myślałem że będę programistą informatykiem ale jak doszło do turbo w liceum to doszedłem do wniosku że to poraszka zresztą naprawiałem za kasę kompy robiłem stronki a wszystko to zajmowało masę czasu było bardzo żmudne i po jakimś czasie nudne. a teraz pracuje na utrzymaniu ruchu (elektryk potocznie) i jest to naprawde świetne zajęcie ciągle coś nowego robisz bo tu na rozdzielni NN/SN, przy agregatach wody lodowej, przy klimatyzacji, na kotłowni (wodnej i parowej), przy sprężarkach. naprawdę mogę polecić to zajęcie każdemu kto ma techniczne zainteresowania:) pozdrawiam
22 paź 2008, o 20:00
jaozyrys
@MODERATOR
Ja pare lat temu na gimnazjalnym konkursie z pascala wygrałem głośniki 2.1 i służą mi do dziś Na tym moja przygoda z programowaniem powiedzmy sie skonczyla, chociaz czasem napisze cos uzytkowego jak potrzebuje i chce zeby komp cos policzył za mnie.. Rozwalałem też jakieś crackme w assemblerze ale to strasznie ryje beret Umiejętności się przydają, ale to jednak nie jest dla mnie droga życia, co najwyżej wpadnie czasem parę groszy dzięki temu.. Jest tu więcej linuksiarzy? Zmigrowałem ostatnio na Mandrivę i zmieniać nie planuję
23 paź 2008, o 00:10
Imaginus
SianoPIS!
morgenstern napisał(a):
poraszka
kriszna napisał(a):
Logo Komeniusz
Hahaha! Logo to nie język to jakieś ścierwo, wymyślone dla 15 latków, którzy pierwszy raz widzą kompa na oczy, zetknąłem się w tym w gimnazjum i napisałem facetce w C++ i dorzuciłem skrypta w php na stronce w html zamiast robić głupie animacje głupiego żółwia to była w szoku
jaozyrys napisał(a):
Rozwalałem też jakieś crackme w assemblerze ale to strasznie ryje beret
Nie zaprzeczę ;D Assembler ogólnie jest niesamowicie ciekawy, ale cholernie trudny, na początku dyrektywy są proste jak te inty, strumienie wyjścia/wejścia, ale potem to jest ZUO. Robiłem w tym kiedyś chwilę, ale na poważnie mam zamiar się nauczyć tego diabła za jakiś czas
jaozyrys napisał(a):
Jest tu więcej linuksiarzy? Zmigrowałem ostatnio na Mandrivę i zmieniać nie planuję
Mam na laptopie Debiana i pokochałem go od first wejrzenia Fuck Windows... Pozdrawiam, Imaginus.[/quote]
23 paź 2008, o 09:16
Imaginus
SianoPIS!
Aaa i jeszcze coś. Robił ktoś skrypty w Shellu?
Pozdrawiam,
Imaginus.
PS: Nie wiedziałem, że tyle tu informatykuff
23 paź 2008, o 09:19
8euilt
Imaginus napisał(a):
Aaa i jeszcze coś. Robił ktoś skrypty w Shellu? Pozdrawiam, Imaginus. PS: Nie wiedziałem, że tyle tu informatykuff
Skrypty shella dosc ciekawie sie pisalo (slackware 11@pentium mmx 200mhz ). Odpowiedz brzmi tak, lecz ich smaczek czuje sie tylko na sprzecie tak wysokiej klasy
_________________ Pozdrawiam, 8euilt
23 paź 2008, o 13:40
katsuo
jaozyrys napisał(a):
Rozwalałem też jakieś crackme w assemblerze ale to strasznie ryje beret
Nie zaprzeczę ;D Assembler ogólnie jest niesamowicie ciekawy, ale cholernie trudny, na początku dyrektywy są proste jak te inty, strumienie wyjścia/wejścia, ale potem to jest ZUO. Robiłem w tym kiedyś chwilę, ale na poważnie mam zamiar się nauczyć tego diabła za jakiś czas [/quote]
Asembler nie jest trudny, tylko nieczytelny. Przy dłuższych/'obcych' programach zwłaszcza bez komentarzy trudno się połapać...
_________________ On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero...
23 paź 2008, o 13:44
Imaginus
SianoPIS!
No właśnie o to mi chodzi, strasznie nieczytelny... A jak z prostotą jest dalej to nie wiem, bo daleko nie zaszedłem... Ale coś mi się zdaje, że tu nie stosuje się KISS Pozdrawiam,
Imaginus.
23 paź 2008, o 18:08
katsuo
8euilt napisał(a):
Imaginus napisał(a):
Aaa i jeszcze coś. Robił ktoś skrypty w Shellu? Pozdrawiam, Imaginus. PS: Nie wiedziałem, że tyle tu informatykuff
Bash dokladniej :] Pisane przy uzyciu mcedit na slacku 11. Tak dla zabawy. A debian jest fajny, taki... taki... poczciwy z tym swoim '93
_________________ Pozdrawiam, 8euilt
24 paź 2008, o 10:11
bbiernat
Jeżeli macie smykałkę do linuksa i pisanie skryptów w bash fajnie jest sobie postawic serwerek na routhere np edimax ( 40zł ) dołożyć 4GB na usb pamięci i postawić na tym serwerek pobierający 8W prądu.
- serwer www, plików, konto shelowe no i ogromna wydajność maszyny ( procesor około 200MHz )
Pod router można podpiąć jakieś urządzenia ( oświetlenie domu, mikrofalówkę, i inne cudactwa ) i tym wszystkim zdalnie sterować
Mogę w takich rzeczach pomóc
_________________ Kombinuję jak się da
24 paź 2008, o 14:26
Imaginus
SianoPIS!
Racja, kolega ma serwer na Debianie, ale ja tam uważam go za best GNU jaki istnieje.... I nic nie zmieni mojego zdania Po prosto go lubię bo.... lubię Pozdrawiam,
Imaginus.
24 paź 2008, o 14:32
azorp12
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 12:54 Posty: 66 Lokalizacja: Niepołomice
Ja też bardzo interesuję się informatyką, wiążę z nią swoją przyszłość, znam HTML, XHTML, Javascript, C++, Pascala no i ten jak to kolega Kriszna określił "tragiczny język" jakim jest logo komeniusz. Jednakże bardziej jestem grafikiem komputerowym niż programistą. Ale z programowaniem to ja zaczałem nie od logo komeniusz a od Pascala
_________________ Ja nie daję gotowców, ja pomagam, a pomagając uczę....
25 paź 2008, o 10:49
Bartosz
Co do stronki owszem zostala hacknieta, cóż takie życie (kto mieczem wojuje od miecza ginie ) Zainteresowanym mówię że stronka ta wstanie tam kiedyś . a właśnie wie może ktoś jak sie podmienia typy mime ? Jak już jesteśmy przy temacie programowania to ja zaszpanie że znam Pascala ... nie śmiać się ... Nauczyłem się go jako wprowadzenie do jako-takiego programowania, zresztą trafiłem na bardzo fajną książkę w lokalnej bibliotece, coś w stylu "Programowanie dla idiotów - Pascal" A teraz się ucze php & mysql jak skończe biore się za c++
25 paź 2008, o 10:56
Imaginus
SianoPIS!
SQL jest bardzo ciekawy... Jeszcze do tego znajomość 50%~ php i jest bardziej przydatny niż Wam się zdaje Mając tą znajomość, możemy zająć się pisaniem skryptów łatających dziury dla baz danych SQLa (MySQL chyba najlepszy, jak nie to utnijcie mi palce ) SQLite też jest ciekawym środ. chociaż jest ta różnica.
Każdy zaczynał kiedyś od
begin
^^
end
Pisze ktoś może w jakimś środowisku na interfejsie graficzno-wizualnym? np Borland Delphi (2007 to był szajs dopiero..) albo Borland C++ ? (Polecam, 2006 nawet fajne jest, do tego z neta zasysamy ikonki i jest pięknie.. Mamy klienty/serwery/obsługi protokołów: http, smtp, pop3, icmp, dns i wiele innych) Jedyną wadą jest częsta debugacja programosów :< Sam dostawałem szału jak pisałem jakiś projekt przez 2 dni a tu nagle bach. No i często brak możliwości na przeniesienie programu z 32bt. na 64. :/
Pozdrawiam,
Imaginus.
26 paź 2008, o 11:14
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Imaginus napisał(a):
Każdy zaczynał kiedyś od begin ^^ end
Widzisz, ja zaczynałem od int main() i teraz bardzo mnie to boli, że na informatyce muszę zaczynać od begin ;P
Pochwalcie się lepiej, kto z Was startuje w Olimpiadzie Informatycznej (poza uczestnictwem w chemicznej ) !
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
26 paź 2008, o 11:17
Imaginus
SianoPIS!
Ja w *.pas robiłem dosłownie 2 dni Po 2 dniach stwierdziłem, że to nie to no i int main() i przy C++ zostałem. To jedyny język z którym tak naprawdę się zżyłem. A próbowałem chyba we wszystkim troszkę i dopiero zatrzymałem się na C++ i do dziś w nim piszę no i co najważniejsze jestem zadowolony.
Nigdy nie byłem na żadnej olimpiadzie, jedynie raz w życiu na konkursie z programowania sieciowego w moim mieście w 3 klasie gimnazjum ;p Jakoś konkursy mnie nie ciągnęły nigdy, nie chodzi o ambicje, ale jakoś..
Pozdrawiam,
Imaginus.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości