Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Informatyka i inne zwierzaki 

Interesujes się
Tak 67%  67%  [ 33 ]
Może trochę 16%  16%  [ 8 ]
Boje sie klikać w tą ankietę 14%  14%  [ 7 ]
Raczej nie 2%  2%  [ 1 ]
Liczba głosów : 49

Informatyka i inne zwierzaki 
Autor Wiadomość
Post Informatyka i inne zwierzaki
Ostatnimi czasy zainteresowałem się troszke informatyką jakiś tam programming i tego typu rzeczy. I może dziwne pytanie ale zastanawiam się czy jeszcze jacyś ludzie o głównym kierunku życiowym zwanym chemia maja takie odchyły :P . Jesli ktos byłby zainteresowany to zapraszam na (podobno dobrą) stronkę http://www.promhyl.ugu.pl :roll:

20 paź 2008, o 18:48

Interesuję praktycznie ( coś robię, zarabiam )
Interesuję się i tylko tyle ( kiedyś chciałem coś sobie zrobić, stronę, program, itp )

20 paź 2008, o 19:14

20 paź 2008, o 19:36
SianoPIS!

Oprócz zamiłowania do chemii i piro mam miłość z przed lat do informatyki (aktualnie tym się zajmuję). A interesuję się głównie bazami danych, C++ i troszq w php bo bez tego SQL jest niczym :D
Pozdrawiam,
Imaginus.

21 paź 2008, o 07:11
SianoPIS!

Ahh co do stronki.. To luknąłem ją - taka sobie ;) Ja polecam natomiast moją: hack.pl. Mamy tam dużego eksperta od baz danych i Linucha ;D TQM, od Jaby (Javaman) i wiele innych, można się wiele nauczyć od nich... Udostępniają nawet swój serwer ftp na wyjściowym czasami :D
Pozdrawiam,
Imaginus.

21 paź 2008, o 07:18
@MODERATOR

21 paź 2008, o 07:53

bartosz co to ma byc za strona? ktos wam ja hacknal?;pp

22 paź 2008, o 18:39

Ja głównie interesuje się informatyką. Na co dzień działam na Linuksie Ubuntu. Co do programowanie to umiem C++, PHP, MySQL i trochę JavaScriptu oraz Logo Komeniusz (tragiczny język). Znam też (X)HTML, CSS. Jeśli ktoś chciałby zamówić stronę, to pisać. I tak myślę, że to tym będę się zajmował w przyszłości(chodzi o informatykę).

http://kriszna.wordpress.com/ << Mój blog | Linux user #459622
Układacz konfiguracji elektronowej

22 paź 2008, o 19:15

też tak kiedyś myślałem że będę programistą informatykiem ale jak doszło do turbo w liceum to doszedłem do wniosku że to poraszka zresztą naprawiałem za kasę kompy robiłem stronki a wszystko to zajmowało masę czasu było bardzo żmudne i po jakimś czasie nudne. a teraz pracuje na utrzymaniu ruchu (elektryk potocznie) i jest to naprawde świetne zajęcie ciągle coś nowego robisz bo tu na rozdzielni NN/SN, przy agregatach wody lodowej, przy klimatyzacji, na kotłowni (wodnej i parowej), przy sprężarkach. naprawdę mogę polecić to zajęcie każdemu kto ma techniczne zainteresowania:) pozdrawiam

22 paź 2008, o 20:00
@MODERATOR

Ja pare lat temu na gimnazjalnym konkursie z pascala wygrałem głośniki 2.1 i służą mi do dziś :lol: Na tym moja przygoda z programowaniem powiedzmy sie skonczyla, chociaz czasem napisze cos uzytkowego jak potrzebuje i chce zeby komp cos policzył za mnie.. Rozwalałem też jakieś crackme w assemblerze ale to strasznie ryje beret :wink: Umiejętności się przydają, ale to jednak nie jest dla mnie droga życia, co najwyżej wpadnie czasem parę groszy dzięki temu.. Jest tu więcej linuksiarzy? Zmigrowałem ostatnio na Mandrivę i zmieniać nie planuję :D

23 paź 2008, o 00:10
SianoPIS!

poraszka

:?
kriszna napisał(a):
Logo Komeniusz

Hahaha!
Logo to nie język :P to jakieś ścierwo, wymyślone dla 15 latków, którzy pierwszy raz widzą kompa na oczy, zetknąłem się w tym w gimnazjum i napisałem facetce w C++ i dorzuciłem skrypta w php na stronce w html zamiast robić głupie animacje głupiego żółwia to była w szoku :P

jaozyrys napisał(a):
Rozwalałem też jakieś crackme w assemblerze ale to strasznie ryje beret :wink:

Nie zaprzeczę ;D Assembler ogólnie jest niesamowicie ciekawy, ale cholernie trudny, na początku dyrektywy są proste jak te inty, strumienie wyjścia/wejścia, ale potem to jest ZUO. Robiłem w tym kiedyś chwilę, ale na poważnie mam zamiar się nauczyć tego diabła za jakiś czas ;)
jaozyrys napisał(a):

Jest tu więcej linuksiarzy? Zmigrowałem ostatnio na Mandrivę i zmieniać nie planuję :D

Mam na laptopie Debiana i pokochałem go od first wejrzenia ;)
Fuck Windows...
Pozdrawiam,
Imaginus.[/quote]

23 paź 2008, o 09:16
SianoPIS!

Aaa i jeszcze coś. Robił ktoś skrypty w Shellu?
Pozdrawiam,
Imaginus.
PS: Nie wiedziałem, że tyle tu informatykuff :P

23 paź 2008, o 09:19

Pozdrawiam,
Imaginus.

Skrypty shella dosc ciekawie sie pisalo (slackware 11@pentium mmx 200mhz ). Odpowiedz brzmi tak, lecz ich smaczek czuje sie tylko na sprzecie tak wysokiej klasy :wink:

23 paź 2008, o 13:40

Rozwalałem też jakieś crackme w assemblerze ale to strasznie ryje beret :wink:

Nie zaprzeczę ;D Assembler ogólnie jest niesamowicie ciekawy, ale cholernie trudny, na początku dyrektywy są proste jak te inty, strumienie wyjścia/wejścia, ale potem to jest ZUO. Robiłem w tym kiedyś chwilę, ale na poważnie mam zamiar się nauczyć tego diabła za jakiś czas ;)
[/quote]

Asembler nie jest trudny, tylko nieczytelny. Przy dłuższych/'obcych' programach zwłaszcza bez komentarzy trudno się połapać...

http://www.oi.edu.pl otwarte już trzeci dzień, chwalić się kto bierze udział;p

23 paź 2008, o 13:44
SianoPIS!

No właśnie o to mi chodzi, strasznie nieczytelny... A jak z prostotą jest dalej to nie wiem, bo daleko nie zaszedłem... Ale coś mi się zdaje, że tu nie stosuje się KISS :D
Pozdrawiam,
Imaginus.

23 paź 2008, o 18:08

Imaginus napisał(a):
Pozdrawiam,
Imaginus.

Skrypty shella dosc ciekawie sie pisalo (slackware 11@pentium mmx 200mhz ).

Rozumiem, że chodzi o skrypty w bashu? sh? csh? ksh? zsh? Okreslić sie?:PP

A jak dla mnie debian nadaje się jedynie na serwery, i nie wiem co w nim tak pokochałeś.. ;)

23 paź 2008, o 22:44
Zasłużony dla forum

Jeżeli chodzi o asm'a to polecam: http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro/

23 paź 2008, o 23:57

Bash dokladniej :] Pisane przy uzyciu mcedit na slacku 11. Tak dla zabawy. A debian jest fajny, taki... taki... poczciwy z tym swoim '93 :)

24 paź 2008, o 10:11

Jeżeli macie smykałkę do linuksa i pisanie skryptów w bash fajnie jest sobie postawic serwerek na routhere np edimax ( 40zł ) dołożyć 4GB na usb pamięci i postawić na tym serwerek pobierający 8W prądu.
- serwer www, plików, konto shelowe no i ogromna wydajność maszyny ( procesor około 200MHz ) :)

Pod router można podpiąć jakieś urządzenia ( oświetlenie domu, mikrofalówkę, i inne cudactwa ) i tym wszystkim zdalnie sterować :)

Mogę w takich rzeczach pomóc :)

24 paź 2008, o 14:26
SianoPIS!

Racja, kolega ma serwer na Debianie, ale ja tam uważam go za best GNU jaki istnieje.... I nic nie zmieni mojego zdania :twisted: Po prosto go lubię bo.... lubię :D
Pozdrawiam,
Imaginus.

24 paź 2008, o 14:32

Ja też bardzo interesuję się informatyką, wiążę z nią swoją przyszłość, znam HTML, XHTML, Javascript, C++, Pascala no i ten jak to kolega Kriszna określił "tragiczny język" jakim jest logo komeniusz. Jednakże bardziej jestem grafikiem komputerowym niż programistą. Ale z programowaniem to ja zaczałem nie od logo komeniusz a od Pascala :)

25 paź 2008, o 10:49
Co do stronki owszem zostala hacknieta, cóż takie życie (kto mieczem wojuje od miecza ginie ) :lol: Zainteresowanym mówię że stronka ta wstanie tam kiedyś . a właśnie wie może ktoś jak sie podmienia typy mime ? Jak już jesteśmy przy temacie programowania to ja zaszpanie że znam Pascala ... nie śmiać się ... Nauczyłem się go jako wprowadzenie do jako-takiego programowania, zresztą trafiłem na bardzo fajną książkę w lokalnej bibliotece, coś w stylu "Programowanie dla idiotów - Pascal" A teraz się ucze php & mysql jak skończe biore się za c++

25 paź 2008, o 10:56
SianoPIS!

SQL jest bardzo ciekawy... Jeszcze do tego znajomość 50%~ php i jest bardziej przydatny niż Wam się zdaje :D Mając tą znajomość, możemy zająć się pisaniem skryptów łatających dziury dla baz danych SQLa (MySQL chyba najlepszy, jak nie to utnijcie mi palce :P) SQLite też jest ciekawym środ. chociaż jest ta różnica.
Każdy zaczynał kiedyś od
begin
^^
end
:D Pisze ktoś może w jakimś środowisku na interfejsie graficzno-wizualnym? np Borland Delphi (2007 to był szajs dopiero..) albo Borland C++ ? (Polecam, 2006 nawet fajne jest, do tego z neta zasysamy ikonki i jest pięknie.. Mamy klienty/serwery/obsługi protokołów: http, smtp, pop3, icmp, dns i wiele innych) Jedyną wadą jest częsta debugacja programosów :< Sam dostawałem szału jak pisałem jakiś projekt przez 2 dni a tu nagle bach. No i często brak możliwości na przeniesienie programu z 32bt. na 64. :/
Pozdrawiam,
Imaginus.

26 paź 2008, o 11:14
Nauczyciel

Każdy zaczynał kiedyś od
begin
^^
end

Widzisz, ja zaczynałem od int main() i teraz bardzo mnie to boli, że na informatyce muszę zaczynać od begin ;P

Pochwalcie się lepiej, kto z Was startuje w Olimpiadzie Informatycznej (poza uczestnictwem w chemicznej :P) !

26 paź 2008, o 11:17
SianoPIS!

Ja w *.pas robiłem dosłownie 2 dni :D Po 2 dniach stwierdziłem, że to nie to no i int main() :D i przy C++ zostałem. To jedyny język z którym tak naprawdę się zżyłem. A próbowałem chyba we wszystkim troszkę i dopiero zatrzymałem się na C++ i do dziś w nim piszę no i co najważniejsze jestem zadowolony.
Nigdy nie byłem na żadnej olimpiadzie, jedynie raz w życiu na konkursie z programowania sieciowego w moim mieście w 3 klasie gimnazjum ;p Jakoś konkursy mnie nie ciągnęły nigdy, nie chodzi o ambicje, ale jakoś..
Pozdrawiam,
Imaginus.

26 paź 2008, o 13:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona