Witajcie
Na wstepie chcialem sie przywitac, poniewaz to moj pierwszy post. Widze, ze forum to istna kopalnia wiedzy. Z zaciekawieniem czytalem niektore tematy, wiec postanowilem sie zarejestrowac i sam zadac pytanie. Jestem studentem 4 roku chemii na UŁ. Za tydzien musze stanac przed wyborem specjalizacji. Wiem, ze czasu bylo duzo i powinienem juz wiedziec, ale nadal mimo wszystko mam watpliwosci... Do wyboru sa Katedry analizy chemicznej, chemii fizycznej, teoretycznej, organicznej, organicznej stosowanej...
Najbardziej pociaga mnie chemia analityczna oraz technologia chemiczna. Chemia analitczna ze wzgledu na to, ze chcialbym wykonac jakas prace zwiazana z lekami co jest mozliwe a poza tym mam z nimi kontakt w obecnej pracy, wiec jakos tak z zamilowania
pozniej ewentualnie pracowac jako chemik analityk. Druga specjalizacja to technologia chemiczna, aktualnie uczelnia wykonuje badania dotyczace nanoczasteczek zlota, co uwazam, ze jest bardzo przyszlosciowe, choc tutaj mam obawy, ze wiem na ten temat zbyt malo. Myslalem tez o chemii organicznej stosowanej, ale chyba tutaj bedzie trudniej „dogadac sie” z opiekunem, aby praca poszla w odpowiednim kierunku i temat zostanie narzucony...
Pytanie do Was. Ktora specjalizacje polecacie? Po ktorej mozna znalezc ciekawa prace?(niekoniecznie w kraju)
Za wszelkie podpowiedzi bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Neptun