Bawi mnie stwierdzenie "petarda w metalowej obudowie gaśnicy"...
18 sie 2009, o 16:42
Pit
Widziałem kiedyś filmik na youtube pedarda w korpusie po gaśnicy albo petarda z metalowej rury. typki zaspawali rurę z dwóch stron wsypali proch i bum....(żal)
18 sie 2009, o 18:34
waldi
**
Pit napisał(a):
Widziałem kiedyś filmik na youtube pedarda w korpusie po gaśnicy
Dobrze to ujął jeden z prawników:
Informacje o materiałach wybuchowych są przeciez łatwo dostępne w książkach, dajmy na to nawet preparatyce organicznej... Więc umieszczenie ich tu czy tam nie jest przeciez niczym niezwykłym. A że masowe społeczeństwo chętnie korzysta z internetu, a nie książek, to niech się potem wielmożni "panowie" nie dziwią, skąd dzieci wiedza jak zrobić rdx lub anfo...
Teraz wszystko zależy jak potencjalny cymbał to wykorzysta, czy będzie po prostu uważał czy nie, czy bedzie to robione bezpiecznie, z dala od zabudowań i cywilizacji, czy na osiedlu, w centrum miasta.
Przecież każdy może sobie kupić nóż i nim zabić. Tak na prawdę, jakby się uprzeć to każda rzecz jest potencjalnie zdolna do zabicia człowieka, zależy jakiej siły się użyje.
A dlaczego ludzie bardziej zwracają uwagę na bomby? Bo to budzi w człowieku ogromny strach. Jestem prawie pewien że 99.5% społeczeństwa myśli tak: materiał wybuchowy = terroryzm. To źle, bardzo źle... Przyznam, że środowisko w jakim żyje też mówi o mnie i innych ludziach dzielących moją pasję "terrorysta", mimo, że nie mamy styczności w materiałami wybuchowymi, raz tylko dla sprawdzenia zrobiłem odrobine prochu. Ale chemia zawsze kojarzy się z doświadczeniami, a że te sa w większości spektakularne (ogień itp.) to również kojarzy się właśnie z materiałami wybuchowymi, gazami bojowymi itp. Najbardziej boli świadomość ludzka:
Kod:
A: Ooo, interesujesz się chemią? To pewnie jakieś bomby robisz. B: Nie robie bomb, po prostu takie moje hobby, lubię chemię. A: A to co niby innego miałby chemik robić?
Ludziom trzeba tłumaczyć to i owo: przecież fajerwerki też są niebezpieczne. Fabryczna rakietka może być źle zrobiona przez jakieś tam maszyny - o wypadek nie trudno. Ale przecież człowiek zdaje sobie sprawę (nie mówie o cymbałach) że coś jest niebezpieczne, zdaje sobie sprawę z tego co robi i stara się to zrobić jak najbezpieczniej - a w fabryce wszystko leci ciągiem, jak sie uda to uda, jak nie to pech...
Dlaczego media nie zaczną np. mówić o tymś, że ktoś ćwiczy karate, że ktoś rzuca norzami - przecież tym tez mozna zabić. Można zabić krzesłem, można zabić kamieniem, można zabić gołą pięścią. Dlaczego tak wielki szum powstaje wsród chemików i pirotechników? Dlaczego całe społeczeństwo myśli, że robimy narkotyki, materiały wybuchowe? Czy nie czas to zmienić? Czy nie czas dać dobry przykład? Jako społeczność naszego portalu powinniśmy coś z tym zrobić, powinniśmy uświadomić ludziom, że materiały wybuchowe nie sa niebezpieczne, jeżeli używa się ich w odpowiednich celach i jeżeli dba się o bezpieczeństwo...
Rozumiem, że każdego młodego człowieka interesuje wybuch ogień, ale z tego powinno się wyrosnąc, powinno się zrozumieć to zagrożenie. Mam nadzieje, że więcej będzie ludzi, którzy uważają, że ważniejsze jest ludzkie życie, niż popisy, niż tymczasowa sława i "rispekt wsród ziomków"...
Uczucia biorą górę, każdy chce komuś zaimponowac, taka natura człowieka. Ale nie dajmy robić z siebie terrorystów czy producentów narkotyków. To bardzo zła sława chemika-amatora...
Nie wiem co mi się stało i co musiał we mnie wzbudzić powyższy materiał bym aż tak się rozpisał, ale powiem jeszcze jedno, nie chcę nikogo urazić ale: niech zginą nagłupsi... Niech nie przekazują tych genów. Bo im więcej takich, tym gorzej światu. Właśnie przez takie osoby społeczeństwo tak nas traktuje. Nikt nie popisze się reakcją sodu z wodą bo to nudne, ale wybuchem - o tak... a przecież wiadomo "jak Cię widzą, tak Cię piszą..."
Pozdrawiam wszystkich chemików i pirotechników amatorów.
Stay sic! Uważajcie i dbajcie o siebie, cieszcie się życiem jak najdłużej...
Rajek
18 sie 2009, o 22:36
Pit
Nie oto mi chodzilo. Widzialem interwencje Wpisz sobie bomba z gasnicy na youtube jak chcesz
18 sie 2009, o 22:38
eko osiem[*]
odp.
Forum ukazano w złym świetle celowo by zrobić sensację cytowane tematy moje i innych autorów wyrwane były z kontekstu celowo , na VMC nie ma i nigdy nie było miejsca dla oszołomów brak jest przepisów na cyt." bomby".
Bombę zrobił jedynie autor tego reportażu polsatowskiego wklejając zbitki filmów nie pochodzące z forum i nie konsultując się wcześniej z Administracją forum.
pozdrawiam
eko
Tego typu sensacja krzywdzi niepotrzebnie amatorów chemików , forum jest w celu zdobywania wiedzy chemia to piękna panna nie pokocha każdego.
Wszelkie idiotyczne zamierzenia pisane w postach są zwykle natychmiast nagradzane ostrzeżeniami przez Modów każdorazowy pomysł użycia metalowego korpusu do czego kolwiek natychmiast skutkuje banem Wiedza jest od tego by ją posiadać rozumnie forum jest od tego by nauczać i karcić jeśli zajdzie taka potrzeba od tego są Modelatorzy
Napiszę nadzwyczaj wyraźnie wszelkie pisanie o metalowych korpusach sam pomysł czy myśl natychmiast skutkuje Banem powodującym wykluczenie na zawsze idiotów i piromanów z tego forum VMC
Selekcja naturalna to złe słowo brak wiedzowy i nadgorliwość powiązana z oczekiwanym wzmożonym efektem czyni żniwo śmieci .
Dla tego do Kur.. nędzy nie proście o dostęp do komnat zamkniętych bez wiedzy podstawowej to za wysokie progi pozdrawiam
eko
Nie tylko krzywdzi chemików - dla społeczeństwa są przez to pojmowani jako przestepcy, bachory, które kierują się zyskiem i sława wśród rówieśników tworząć "bomby" albo chwaląc się, że potrafią zrobić metaamfetaminę z leków przeciwbólowych bez recepty powszechnie dostepnych w aptekach...
Jak mówi eko - bez wiedzy ani rusz. Może się wydawać, że jestem przemądrzały ale wiedzcie, że tez nie posiadam super wiedzy, nie porywam się z motyką na księżyc, zważam na wszystkie niebezpieczeństwa.
I o to samo prosze was.
Do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć. Trzeba mieć świadomość tego co się robi.
Pseudo-pirotechnicy (bo tak moge nazywać tych którzy niezbyt wiedza o co biega i robią coś cholernie niebezpiecznego nie mając podstaw - jedynie by się popisać... chociaż równie dobrze ich można nazwać terrorystami z marginesu społecznego) karmią ludzi nowymi wypadkami, sensacyjnymi odkryciami "fabryki materiałów wybuchowych" w piwnicy. Przerażeni, nieświadomi sąsiedzi nagle sa tak śmiertelnie przestraszni, że poruszają serca tysiącom Polaków, który od razu w głowie klną i tworzą stereotyp chemika-terrorysty, chemika-narkomana, chemika-idiotę, chemika-zabójcę...
Nie dajmy tworzyć takiego stereotypu.
Chemia jest tak piękna nauką, a tacy decydenci "bawiąc się" nia, jak pluszakiem, plugawią jej imię, jej doskonałość...
Zbyt płytka wyobraźnia i brak świadomości zagrożenia skutkują niestety (a może stety) takimi oto wypadkami - ktoś ranny, ktoś poparzony, ktoś zabity...
Pozdrawiam
Rajek
19 sie 2009, o 01:10
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Prawda jest taka, że Polacy mają tendencję do tego, iż najpierw robią, a później myślą. W tym akurat przypadku zabrakło czasu na myślenie. Z jednej strony napisanie, że ten przypadek to nic innego jak dobór naturalny jest jak najbardziej prawdziwe - debil poniósł śmierć i nie zrobi debili. Z drugiej jednakże strony zabicie siebie oraz stwarzanie realnego zagrożenia zabrania do grobu innych powinno się nazwać aktem debilizmu i skrajnej głupoty.
19 sie 2009, o 07:29
Wocz
Zgodzę się z poprzednikami. Osobiście znam kilku tego pokroju idiotów którzy mieszają miedziana stalowymi widelcami Niestety początkujący ZA SZYBKO przechodzą w praktykę i dzięki niedociągnięciom spowodowanym brakiem podstawowej wiedzy (jak właśnie przykład podałem powyżej) powodowane są poważne wypadki. Skąd zwykły zjadacz chleba, może wiedzieć, że jak zada sól kwasu peroksodisiarkowego(VI) innym kwasem, to probóweczkę trzeba odtłuścić ? No i proszę, kawałki szkła w rękach, superkwas (peroksodisiarkowy(VI)) na twarzy i brak trzech palców gotowy. I to właśnie dlatego zaczyna się od Sękowskiego przechodząc na coraz wyższy poziom innych autorów, a dopiero później się coś robi. I to dlatego inteligentni niecierpliwi ludzie rezygnują z chemii, a nieinteligentni niecierpliwi zaczynają od praktyki chemii, nie mówiąc o pirotechnice...
A kto ma później wyrobioną opinię ? My...
19 sie 2009, o 11:24
beaker
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 23 wrz 2006, o 18:25 Posty: 149 Lokalizacja: Świętokrzyskie
Więc oto moja niepolityczna wypowiedź.
Czy wy naprawdę musicie przeklejać na forum, każdy news o tym że ktoś był kretynem? Co chwila ktoś jest ranny/ginie. Oni nie są z naszego forum, to z reguły banda niedouczonych dzieciaków. Nikt poważny takiego czegoś nie zrobi, a jeśli już zrobił, to co mnie to obchodzi. Jak ktoś przykłada sobie lufę do czoła, to już jego sprawa.
Darwinie, o błogosławiony! Jak cieszę się żeś opracował teorię ewolucji i doboru naturalnego...
A tak na poważnie. Zacząłem się zastanawiac, czy to dobrze, że z powszechnie dostepnych rzeczy mozna stworzyć sobie HMDT, szedyt lub TNB...
Ale w sumie... z takim podejściem to nic nie zwojujemy, noże czy piłę motorową też można kupić
I teraz pytanie, czy dużo trzeba by ludzie przestraszyli się recydywistów bawiącymi się "petardami" na podwórku? Czy dużo trzeba by ludzie spotykający się z takim zjawiskiem dochodzili do wniosku, że wszyscy jestesmy właśnie "tacy"?
Takie zachowania wsród młodych wiążą się raczej z "brakiem zajęcia", chęcią pokazania się ludziom, trudnym dziecinstwem, odreagowaniem ale najczęściej to po prostu z ludzką głupotą i nieświadomością. A nie tylko oni płacą za plony, płacą inni ranni, płacą sąsiedzi, którym został zdemolowany garaż lub zniszczony samochód, płacimy i my, którzy przez idiotyczne podejście polaków do sprawy, przez zacofanie i zabobon, przez stereotypy i przez własną niewiedzę sieją panikę w kraju, by pokazać innym w jakim to niebezpieczeństwie żyły, po to by nagłośnic sprawę, by być w centrum uwagi...
Gdyby policja i inne służby zajęły by się tym dyskretnie i profesjonalnie nie byłoby takiego rozgłosu. Po wypadku, następnego dnia wszystkie lokalne media trąbią o tym dając pożywkę dla ludzkich pragnień sensacji blablabla itp. itd... A tym samym karmią się idioci - widząc taki materiał w tv czy gazetach mówią sobie: "ale debile, nie wiedzieli jak zrobić, za krótki lont dali, chodźcie, pójdziemy zrobić coś lepszego i bezpieczniejszego" -.- krew człowieka zalewa na widok takiego zachowania. jak coś "większego" (chodzi o wybuch) może być bezpieczniejsze? To jakaś paranoja... I błędne koło się zamyka - oni mają wypadek który staje się kolejną pożywką dla kolejnych nieroztropnych idiotów...
Pozdrawiam
Rajek
19 sie 2009, o 11:54
jaras0303
ja robię petardy bez MW i MWI no i nie robię korpusów z gaśnic
tylko z papieru a zatyczki z trocin i wikolu
To że robisz to jedna sprawa.
Teraz jak to wysadzasz, gdzie, czy z dala od siedlisk ludzkich, czy nie zanieczyszczasz środowiska, czy to bezpieczne, czy nie boisz sie niekontrolowanego wybuchu?
O to chodzi...
_________________ "Nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi..."
5 wrz 2009, o 15:52
Muody
*
Dołączył(a): 11 lis 2008, o 02:31 Posty: 251 Lokalizacja: z Epicentrum
Cytuj:
czy nie boisz się niekontrolowanego wybuchu?
nie wiem jak inni ale ja zawsze...chodź pewnie właśnie ten strach trzyma nas żeby zachowywać 110% bezpieczeństwa...wystarczy raz "przy kozaczyć" i mogą być kłopoty.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości