Posiadam szklane akwarium o wys 20cm i szer 20cm. Chcę tam trzymać cytrynę, pomarańczę i palmę. Akwarium stoi na parapecie i przykryte jest szczelni szklaną płytą. Temperatura wewnątrz akwarium jest po południu 23 stopni a po za akwarium o 3 stopnie niżej. Czy jest jakiś sposób aby jeszcze bardziej podnieść temperaturę? Najlepiej żeby było 30 stopni.
Owinąłem akwarium folią pp 5 razy ale żadnego przyrostu temperatury nie ma.
15 paź 2009, o 22:24
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Styropian, albo kwarcówka. Tylko nie zasłaniaj ścianki od strony słonecznej, bo Ci roślinki kolor zmienią.
15 paź 2009, o 23:07
raymundo
@MODERATOR
No grzałka jakaś ewentualnie ale po co hodować takie rzeczy w akwarium ?
15 paź 2009, o 23:08
analityk
@MODERATOR
Cytrynę? Ubuntu, u mnie w domu rosła sobie cytrynka. 20 lat rosła. Miała ponad 2 metry wysokości. Zakwitła nawet ale jakieś ustrojstwo ją zeżarło. O ile stoi w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów to będzie rosnąć. Temperatura w pomieszczeniu musi być na poziomie 21-25*C i musi być w miarę stabilna. Powietrze nie powinno być zbyt suche. I nie zasłaniaj niczym bo straci ze światła to co dla niej najważniejsze. Uważam że w takim akwarium możesz wyhodować jedynie niewielkie rozsadniki.
Pozdrawiam
Analityk
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Takie akwarium to idealne na jakiegoś dzbanecznika Ale pamiętaj, że roślinki też potrzebują tlenu, nie tylko światła.
Ja mam u siebie cytrynę prof. Pieniążka i owocuje co 2 lata, przechowywana zimą w domu, a gdy temp. w nocy przekracza 5-10*C to na balkonie Żadne specjalne warunki
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
16 paź 2009, o 10:41
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Takie coś nazywa się paludarium - takie domowe torfowisko), albo w formie bardziej suchej - okno kwiatowe. Ale z tego co się orientuję, w każdym wypadku wymaga doświetlania
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości