Witam, mam taki problem, gdyż chciałbym sobie nabyć kwasy, na które należy wypełniać oświadczenia a nie bardzo kumam o co w nich chodzi wszystkich. Jestem osobą niepełnoletnią jeszcze, oczywiście bez działalności itp... czy jest możliwość kupna np stężonego H2SO4? Pozdrawiam
18 cze 2007, o 19:05
MGChemik
Witam!
Z H2SO4 stęż. moze być problem , ale jest jeden sklep w zasadzie producent
Reko<--link kupowałem tam kwasy solny i siarkowy stęzone. Nie wymagają tam oświadczenia i wysyłają kwasy pocztą. Tylko musisz być świadomy że nie są pakowane w ładne butelki tylko zwyczajne takie z tworzywa i obklejone zywica na zakrętce. Należy także uważać przy ich otwieraniu. Chyba ze AKTYN<--link tylko nie wiem czy mają w tej chwili siarkowy bo zamawiałem odczynniki to duzo nie mieli. W Aktynie maja niskie ceny , ale jak mówie H2SO4 nie zamawiałem u nich.
Na oświadczeniu wypisujesz po prostu na co przeznaczasz dany odczynnik przykładowo : Kwas solny przeznaczenie : do czyszczenie (więcej nie trzeba)
całą odpowiedzialność bierzesz na siebie a sprzedawca tego wymaga bo jakby miał kontrole to musi je pokazać. Ty sie nie bój ZUS-u u Ciebie nie będzie
Życzę powodzenia
19 cze 2007, o 07:56
ViValdis
**
A czy to prawda, ze wysylka kwasu kosztuje ponad 40zl?
_________________ ViValdis
19 cze 2007, o 10:12
Anonymous
to zalezy kto i jak wysyla no i CO wysyla. 40 zl to juz troche duzo, ale moze faciet wysyla specjalnym transportem i juz cena wali w gore. ja np. (mieszkam w Niemczech) kupuje moje odczynniki przez net. koszt wyslki: 6,-EUR. to mniej niz 40,- zl. ale cenami odczynnikow nie mamy sie co rownac:
HNO3, 65%, czystosc do analiz - 26,-EUR / litr.
dymiacy HNO3: 76,-EUR / litr + oswiadczenie.
najlepszy "cukierek" to KCN: 100g za 28,-EUR + oswiadczenie i osobisty odbior.
mialbym takie pytanie, czy w Polsce tez mozna KCN w taki sposob nabyc?
taka ogolna dostepnosc tej substancji lekko mnie przestrasza...
EDIT; oto link: [url=http://chemikalien-shop.de/shop_list.php?buchstabe=K&gruppensel=&gruppendes=r&suchwort=%]KLIK[/url]
szukajcie pod "Kaliumcyanid" Cyankali
pozdro
19 cze 2007, o 11:29
patryk_ja
moi rodzice włąśnie niebardzo się na tym znają i się obawiaja mi pozwolić na cos takiego... chciałbym kupić parę kwasów, koszt przesyłki to 40zł do tego na stronie pisze oświadczenie, chociaż w mejlu nic o tym nie wspomnieli... Kiedy ięc się wypisuje te oświadczenia, otrzymując kwasy do ręki? Od tej firmy kurierskiej?
19 cze 2007, o 12:43
Anonymous
nie. to oswiadczenie wysylasz im poczta. z regoly masz juz taki przygotowany dokument PDF na stronie sprzedawcy. tak jest bynajmniej u mnie. ten dokument drukujesz i wysylasz poczta na adres tego sklepu internetowego. oni go wpinaja do reszty kartoteki i wysylaja ci twoje bobo-fruty. i nawet jak robisz potem eksperymenty piro (co podejzewam): zachowujac odpowiednia ostroznosc i przyzwoitosc nie wpadniesz w tarapaty. nie rob wiec zadnych prob w piwnicach itp. i nie detonuj od razu 100kg. 10-20g tez daje satysfakcje. i nie wal po piec razy dziennie.
a jezeli z ciebie nie jest pirotechnik to wypisuj oswiadczenie i zamawiaj...
pozdro
19 cze 2007, o 13:03
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Z KCN bedzie problem ale to i dobrze. Jak już znajdziemy kogos kto nam to sprzeda to raczej tego poczta nie wyśle Ogólnie ciężko jest dostac KCN. Tylko dla orłów
Druga sprawa to NaN3. Widzialem że sprzedawali go bez oświadczeń itp kwitów
19 cze 2007, o 13:10
Anonymous
NaN3 jest w kazdej poduszce powietrznej. mozna o tym poczytac w ksiazkach moto. jezeli kliknales na moj link, to chyba mi wierzysz, ze mozna od tak sobie kupic. nie jest to zbyt fajne, ale tak to juz bywa. puscilem tam kiedys majla, tak z ciekawosci, owinalem troche w bawelne, ze do zlota itd. dostalem odpowiedz, ze oczywiscie, bardzo chetnie, ale musze osobiscie odebrac. poniewaz to ponad 200km ode mnie, odpisalem gosciowi, ze to za drogo by wyszlo i wobec tego do transakcji nie dojdzie. nawet sie nie obrazil, bo duzo juz u niego kupilem. ma super jakosc.
pozdro
19 cze 2007, o 13:28
sativ
Zasłużony dla forum
Od dawna obserwuje sie że na słowo "KCN", "cyjanki" wszyscy wpadaja w niezdrowe podniecenie.... odczynnik jak odczynnik, tylko rozreklamowany jako trucizna.... toksycznosć, owszem, ma sporą, ale on jeden?
19 cze 2007, o 14:35
Anonymous
hmm... niezdrowe podniecenie? to raczej taka ciekawosc. wiadomo co to KCN i jak efektownie dziala. wiadomo tez, ze latwo "wciagnac" go sobie do organizmu i rowniez wiadomo, ze obowiazuja ostre przepisy bhp dotyczace obchodzenia sie ta substancja oraz jej przechowywania i transportu. troche wiec dziwne, ze przecietny ludek moze to po podpisaniu pewnego papierka PDF nabyc, nie majac moze wcale pojecia o "obcowaniu" z tym odczynnikiem. nie zapomnijmy tez o destruktywnosci niektorych klientow. moze ciamajda przesypie do sloika, pojdzie pokazac kumplom i po drodze zbije sloik. zrozpaczony rozpocznie zgarniac zgube rekami do sloika... nigdy nie wiadomo.
pozdro
19 cze 2007, o 18:27
sativ
Zasłużony dla forum
Wiadomo, 100% racji, tylko jest multum takich substancji a jak ktoś zobaczy nazwę "kwas trifluorooctowy" to nawet wzroku nie zatrzyma, i takich substancji są setki....
19 cze 2007, o 18:53
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Jeżeli już jesteśmy przy cyjankach...
Znajomy z uczelni opowiadał jak to im ginęła butelka z cyjankiem etylu (wiem, że już nieużywana nomenklatura). Z ciekawości zmieniono nazwę na opakowaniu z "cyjanek etylu" na poprawniejszą nazwę "propionitryl". Można się było spodziewać - butelka jak stała tak stoi do dziś. Tak więc i 'chemików' odstraszają niektóre nazwy jak cyjanek, cyjanowodór, arszenik, rtęć. HgCl używano jako lek przeczyszczający... przecież to związek rtęci, nie ważne czy kalomel jest trujący, czy nie. Ciekawe co niektórzy chemicy zrobili by, gdyby dowiedzieli się że chlorek kadmu kumuluje się w jądrach
Jeszcze jedno... pamiętajcie, aby metaliczną rtęć zasypywać siarką...
Ludzka niewiedza, niechęć do nauki i lenistwo
19 cze 2007, o 19:14
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2570 Lokalizacja: Krakow
V-Man sa ostre przepisy BHP i wytyczne na temat KCN bo tak naprawde sporo osob z ta substancja pracuje w ilosciach sporych - przyklad ? galwanotechniczne nakladanie zlota i srebra w kapielach cyjanoalkaicznych, ilosc cyjanku potasu na 100 litrow ? jakies 10-12 kg
a co ciekawsze w gawanizerniach nie zawsze pracuja chemicy, wiec sadze, ze z tego powdu sa takie a nie inne przepisy bhp dotyczace tego zw. chem
a jeszcze analityka do maskowania roznych pierwiastkow - zastosowan kupe
a co do przeliczenia 28 Euro na zlote wychodzi ~106 zl, w pochu 100g, jest za 101 zl, wiec zadna roznica
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
19 cze 2007, o 19:17
Anonymous
o zastosowaniu KCN w metalurgi wiem juz dosc dlugo, tylko nie spodziewalem sie, ze takie ilosci na raz do kadzi sie wsypuje. zawsze mialem takie wyobrazenie, ze masz tam erlenmajerke, 150ml wody i 10-20g KCN. miejmy nadzieje, ze nie wyleja zawartosci tej kadzi do sciekow miejskich
matey23: te trucizny jako leki to przecierz dosc stara historia. najprostszy przyklad to chyba jad zmiji, bez ktorego nie sporzadzisz "odtrutki". rownoczesnie dobry na reumatyzm, stany zapalne stawow, pochewek sciegiennych, miesnioboli. nastepna sprawa to nitrogliceryna, ktora rozszerza naczynia krwionosne. jest na pewno wiecej przykladow. z nomeklatura to swieta racja. trinitrotoluen nie brzmi tak atrakcyjnie jak trotyl. na metaliczna rtec - siarka - to jasne. odczekujemy troche i zbieramy nietrujacy siarczek rteci. wyobraz sobie obszczymurka, ktory wlamuje sie do sklepu monopolowego. zgarnie z polki spirytus rektyfikowany. bedac w aptece napewno nie dotknie butelki z etanolem...
pozdro
19 cze 2007, o 20:22
Sulik
@MODERATOR
V-Man - oczywiscie mozna mniejsze ilosci, ale jak masz do zlocenia czy srebrzenia duze gabaryty to w zlewce sie tego nie zrobi
sa oczywiscie tez inne kompiele do srebrzenia czy tez zlocenia bez koniecznosci kompleksowania tych metali za pomoca cyjankow, ale... sa bardziej problematyczne i pokrycia maja gorsze wlasciwosci
natomiast co do takiej kompieli - nie wylewa sie ich i to raczej na pierwszym miejscu nie z powodu srodowiska, a finansow - za duzo taka kompiel kosztuje i lepiej zainwestowac w odyskiwanie z niej metali oraz neutralizacje cyjankow poprzez utlenianie
19 cze 2007, o 21:55
Anonymous
i tak sie poznaje ciagle cos nowego... ale chyba juz dosyc informacji, bo ta trujaca galwanistyka to i tak nie moja dziedzina, aczkolwiek interesujaca.
pozdro
19 cze 2007, o 22:14
eko osiem[*]
odp.
Podstawą w galwanistyce są sole cyjankowe wiadomo jak do tej pory sa stosowane przemyslowo bez względu na toxycznosc , azydek czy cyjanek sa bardzo porownywalne pod wględem toxyczności i nie ma się co dziwić co do obostrzeń przy zakupie w koncu to nie saletra hee hee
Sam zakup u producenta jest taki jak każdy inny wiadomo zezwolenia itd. sprawą ważną jest udokumentowanie zuzycia w procesie technologicznym i utylizacja ściekow a to na bank bedzie sprawdzone jesli zakupy są legalne i bardzo słusznie że innych nie ma .
eko.
Ostatnio edytowano 20 cze 2007, o 23:52 przez eko osiem[*], łącznie edytowano 1 raz
19 cze 2007, o 23:02
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
azydek czy cyjanek sa bardzo porownywalne pod wględem toxyczności
No i racja tylko caly zonk polega na tym ze KCN to wykaz A (ten magiczny z solami baru.. ) a NaN3 to wykaz B dziwne to polskie prawo.... Tylko czy mi się tylko wydaje czy CO2 z pow. nie wypiera HCN z soli Chyba tak...(nie tak hop siup i juz litry HNC ale jednak) wiec moze z tego wykaz A
19 cze 2007, o 23:35
eko osiem[*]
odp,
Wszelkie prace z solami Met.CN wiadomo odbywają sie w określonej atm. o scisłym pH .bez czynników powodujących hydrolizę i wydobywanie się gazowego HCN to pierwsza zasada pracy z tymi solami , Co do wykazów to spróbuj zamówić a zobaczysz inne zonki itd.
Porównanie wyszło z LD per os gram na kg.
eko.
20 cze 2007, o 00:49
Sulik
@MODERATOR
front i tak i nie
w galwanotechnice amatorskiej stosuje sie pewnie cyjanek potasu
natomiast w bardziej profesjonalnej to juz zwiazki typu cyjanozlocin potasu, do kompieli zloceniowej
a do tego jeszcze kilka innych skladnikow i tak wytworzona kompiel nie powinna wydzielac HCN nawet przy pH kwasnym w okolicach 2-3 pH (tak gdzies czytalem, ale moge sie mylic )
20 cze 2007, o 17:20
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
Powiedzmy, że chce kupić metanol w chemik.aip.pl.
Na metanol mają tam takie oświadczenie. Czyli mam je wydrukować, wypełnić i wysłać pocztą na adres: ul. Dunikowskiego 18, 41-936 Bytom. Potem uzbroić się w cierpliwość do czasu gdy firma kurierska nie zgłosi, że jest do odebrania na poczcie i po zapłaceniu w okienku odebrać paczkę z zapakowanym metanolem?
Tylko jest problem: w oświadczeniu jest pare linijek których nie rozumiem: ilość zamawiana- to pewnie tyle ile ja chce go mieć(np. 1 litr), ale co wpisać przy: "ilość otrzymana"?. Co wpisać pod "firma" jak ja nie prowadze żadnej firmy? Co wpisać przy: "stanowisko"? Po co jest na dole dokumentu data jak data jest już u samej góry? Co dać przy pieczątce w lewym górnym rogu?
Pozdr.
24 sie 2007, o 17:57
prezes- the inventor
**
oswiadczenia na chemik.aip wypelniaja firmy ty kupujesz jako osoba fizyczna wiec wypelniasz deklaracje tam a tak btw to napisz do niego maila i sie zapytaj on bedzie wiedzial najlepiej
25 sie 2007, o 17:30
szalony
prezes- the inventor napisał(a):
oswiadczenia na chemik.aip wypelniaja firmy ty kupujesz jako osoba fizyczna wiec wypelniasz deklaracje tam a tak btw to napisz do niego maila i sie zapytaj on bedzie wiedzial najlepiej
Firma B&K pisze wyraźnie: Na zakup odczynników z wykazu A (a takim jest metanol) wymaga się oświadczeń. Musisz zapytać się ich, czy sprzedadzą osobie fizycznej.
25 sie 2007, o 18:28
prezes- the inventor
**
!z wiadomych przyczyn usuniete sorki za zamieszanie!
Ostatnio edytowano 26 sie 2007, o 18:47 przez prezes- the inventor, łącznie edytowano 2 razy
25 sie 2007, o 18:33
Sulik
@MODERATOR
co do metanolu nawet firmy jak wypelniaja swiadczenie to czesto oswiadczenie to konczy sie na klauzuli "nie uzyjemy do produkcji biopaliw"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości