Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Powódź w Polsce, wysadzanie wałów (film) 
Autor Wiadomość
Zasłużony dla forum

Post Powódź w Polsce, wysadzanie wałów (film)
Zapraszam do dyskusji na temat aktualnie rozgrywającej się w wielu miejscach Polski targedii :cry:

Sam dam jeszcze linka do filmiku związanego częściowo z tematyką tego forum:
http://www.youtube.com/watch?v=O7slh8jSLRM
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 28026.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... owego.html

24 maja 2010, o 18:52
@MODERATOR

Wiesz co, głupio mi powiedzieć że jestem za ale to że na naturalnych terenach zalewowych stawiano domy to tylko wina głupoty ludzkiej (tak samo jak ostatnio pokazywane w TV domy które zsuwają się z góry w tempie 8cm/godz, kto je tam pozwolił wybudować bez odpowiedniego dodatkowego zakotwiczenia w ziemi?) i chyba lepiej wysiedlić 50 osób z jakieś wioski i nawet dać im potem nowe domy (a odszkodowanie itak dostaną) niż miało by zalać pół dużego miasta z dużą ilością domów i jeszcze jakimiś zakładami pracy między nimi, niekiedy trzeba wybrać mniejsze zło.

Tak samo jest z budową zbiornika racibórz dolny (którego czaszę przy dobrym wietrze będę widział z okna) plany powstały za Hitlera, potem przyszła wojna, po niej czasy polskie na terenie raciborza i tym sposobem zbiornika jak nie było tak nima, budowy nie można zacząć dopóki nie będą wykupione wszystkie tereny na których ma on powstać tylko że tam są też dwie wsie- Ligota Tworkowska (mała pipidówa, 5 rozpadających się chałup na krzyż i kapliczka) i Nieboczowy. Mieszkańcy Ligoty praktycznie bez większego gadania się przenieśli w nowe miejsca a Nieboczowianom proponowano nawet przeniesienie całej wsi z kościołem z takim samem układem domów i ulic w inne miejsce i oni się nie chcą wynieść przez co opóźniają budowę (pomijam fakt, że do bodaj 2015 przepada kasa na jego budowę). Tak więc za stary dom i pole proponowano im:
-nowy dom
-kasę za tereny które mieli zostawić (chyba 1800zł/m2 domu)
-tyle samo pola w innym miejscu ile tam mieli zostawić
- i jeszcze dodatkowo odszkodowanie.
No ale oni chcą więcej więc gdyby nie oni budowa zbiornika była by już w zaawansowanym stadium (o ile nie była by już kończona) więc jak, lepiej poświęcić jedną wioskę by obniżyć poziom wody na odrze od raciborza po wrocław (odcinek na którym są np. k-koźle czy opole) albo zbiornika nie budować bo kilku bambrów chce wyciągnąć więcej kasy?

A co do wysadzania wałów, w 97 były plany by wysadzić część wałów w raciborzu bo budując bloki w jednej dzielnicy nie wzięto pod uwagę że podczas budowy wałów i kanału Ulga (kopany łopatami kanał by woda mogła opływać miasto i w przypadku powodzi nie musiała w całości przepływać przez centrum) ten teren był projektowany jako teren zalewowy więc wały od strony tych bloków były niższe niż te po drugiej stronie rzeki ale zrezygnowali z tych planów bo nie było już co ratować a woda powoli zaczęła opadać. Ale za to po powodzi w 97 podczas remontu wałów podniesiono je od strony bloków a w tych na drugim brzegu wbudowano progi piaskowe tzn. wybrano część rdzenia wału, nasypano tam piasku i przykryto to warstwą ziemi więc w razie nadejścia dużej wody wały miały w tym miejscu same puścić.

Noo, trochę się rozpisałem i zapomniałem czym chciałem to podsumować... :)

24 maja 2010, o 22:31

raymundo; Tak masz racje dzisiaj można uzyskać pozwolenia na budowę domu na terenie oddalonym od rzeki o 60m,w dodatku mamy "doświadczenie " co do terenów zalewowych w czasie powodzi,wiec na jaka chol*** tam sa budowane nowe domy?? Było kiedyś w Polsce kilku którzy zrobili mapkę pokazującą tereny zalewowe w czasie powodzi.W dodatku jak nie ma pozwolenia na budowę domu to "pociotki" tego który sie tym zajmuje pociąga za sznurki i juz jest pozwolenie.
Druga sprawa ;ja juz wybudowałem/kupiłem dom i mieszkam nad rzeką to KURCZE Ubezpieczam go!!!Wrazie czego zabieram dowód, złoto i kase i wychodze bo wiem ze dostane kase bez względu na to co sie z tym stanie.

trzecia sprawa dotycząca ewakuacji:
Polacy to taki głupi kraj ze jak zaleje nawet 1 piętro to siedzą na strychu i nie wyjdą z niego;jak zalewa strych to pytaja gdzie ta pomoc????
-pomoc była to sie nie RATOWŁAEŚ taka powinna byc odpowiedź.
Ale nie dziwmy się oni wyjdą a za 2 minuty przyjdzie złodziej i okradnie do reszty to co zastało.Powinno Wojsko zamknąć teren i nie wpuszczać nikogo.W razie czego Ognia!!!

Ktos kiedyś powiedział zostawcie Polskę nie se Rządzą jak chca a sami siebie zabiją.
kolka

25 maja 2010, o 15:53

Kolka- tak prawde powiedziawszy to gdybym miał wolną rękę to zachował bym się tak jak oni- też bym nie uciekał :cry: Wiesz to czy człowiek uważa siebie za największy dar, czy żywi największą miłość do wszystkiego co go otacza uzależnione jest od tego jak się wychował.
Ci biedniejsi co nie mają gdzie uciekać, Ci, co zawsze byli przywiązani do "małych rzeczy" nie zachowają się tak jak Ci, którzy życie mieli przez cały czas dobrze poukładane. Oni są przywiązani do tego co już maja i za wszelką cenę starają się ratować, jakoś zachować swój dobytek.
To ciężko jest wyrazić słowami, ale wierze, że są tu osoby, które to zrozumieją :cry:

25 maja 2010, o 16:10

Sprawa nie jest taka prosta bo jak juz pisałem Potem pytają gdzie jest jakas pomoc??A ona była bo zastała ogloszona ewakuacja.Moim zdaniem powinny byc tereny ewakuacyjne strzeżone.Moze wtedy była by ewakuacja taka jaka pawinna byc.
przykładowo w USA jest Hasło ewakuacja i nie ma prawa nikt zostac w tym terenie.
kolka

25 maja 2010, o 16:22
Post odp.
Hmm .. polityka jest brudna i taką zostanie... to do Was wyborców i płatników należy ocena.... potrzebni jesteście zawsze wtedy kiedy są wybory i liczą się wtedy wasze głosy poparcia w zamian za obietnice bez możliwości realizacji , obecny wyścig szczurów trwa ... Państwo Polskie od wielu lat boryka się z powodziami nie jest to żadnym zaskoczeniem że tysiące ludzi straciło dobytek życia historia lubi się powtarzać i będzie ponownie , oferowane 6 tyś. zł. za oczywistym wypełnieniem odpowiedniego druku na miejscu w Urzędzie gminnym z pytaniami o stosunki rodzinne uważam za kpinę z powodzi......, widać Nasze podatki sortowane są wg. innych zasad mało demokratycznych ... są równi i równiejsi .
Cytując wypowiedz rzecznika rządowego z lat propagandy sukcesu jakim był wtedy Sz.P. Jerzy Urban -" rząd się sam wyżywi" jednym dajemy zapomogę jednorazową 40,000 zł + cuda na kiju .... innym 6,000 zł by się odpiedo...
Pytanie jest oczywiste.... społeczeństwo jeszcze po latach inwazji i okupacji Kraju poprzez sowieckie wdrożone doktryny nie jest w stanie samodzielnie wybierać i kontrolować wydatków Państwowych :cry:
(...) się ideą społeczeństwa demokratycznego wróćmy do korzeni nauczmy się sprawdzania obietnic ,czyli jak mawiał Stalin, Dzierżyński, Beria oraz naśladowcy : Ufaj- sprawdzaj -wyciągaj wnioski -sprawdzaj ponownie -likwiduj
Wszystko jest w rękach ludzi myślących pamiętających czcze obietnice rządu przed przyjazdem Naszego Papierza do Wrocławia :cry:
wszystko trafił szlag. zalało Wrocław ..... ile to temu było .... teraz ponownie to samo :roll:
Nie jest to w pełni społeczeństwo demokratyczne i takim nie będzie jeszcze przez minimum 20- lat , ludzie dorastając muszą sami wiedzieć że jeśli ktoś kłamie i wszystko ma gdzieś jest tylko politykiem sypiącym obietnice z rękawa powtarzając je dokładnie gdy nadejdzie okazja ....
Ogólnie brak słów by wyrazić to co czują powodzianie ... wiem dokładnie byłem tam :cry:
pzdr.
eko

30 maja 2010, o 01:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]