Wiecie może od czego zależy smak przegotowanej wody? Jest strasznie mdły.
_________________ szkoda ze juz nie zajmuje sie chemia
15 sty 2011, o 10:20
plchemik
Dołączył(a): 12 lip 2008, o 16:42 Posty: 32 Lokalizacja: Kielce
Smak wody zależy głównie od jej temperatury, ilości i rodzaju rozpuszczonych gazów oraz składu chemicznego. Rozpuszczony w wodzie tlen i dwutlenek węgla nadają wodzie świeżość. W wyższej temperaturze wody mają mdły smak, ponieważ są ubogie w rozpuszczony tlen i
dwutlenek węgla. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
_________________ "Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta..."
15 sty 2011, o 12:08
ander
Dołączył(a): 3 kwi 2006, o 20:44 Posty: 108 Lokalizacja: krak
czy woda jest chlorowana, czy jest to woda ze studni, czy przechodzi przez filtr na kranie? Związki organiczne, chloraminy, związki żelaza, twardość, chlorki, zasadowość, pH. Naprawdę może mieć to wpływ na smak wody. A woda z tego samego źródła może się tymi parametrami różnić znacznie- największe wartości mogą być >10x większe od najmniejszych.
15 sty 2011, o 14:27
Bushu
Dołączył(a): 1 cze 2010, o 22:07 Posty: 85
Możliwe, że to wina brudnego czajnika.
Radziłbym przegotować wodę z kwaskiem cytrynowym/wodorowęglanem sodu po czym parę razy jeszcze żeby usunąć smak ww składników.
_________________
Dziś zrobię coś, czego innym sie nie chce. Jutro zrobie coś, czego inni nie będą w stanie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników