Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
śmiechem żartem- JA ich blokuję. to nie ma sensu.
29 wrz 2011, o 00:23
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Re: Eksperyment OPERA jakie są Wasze odczucia?
Tylko dodam, że w dalszym ciagu sprawdzają te wyniki. Niedawno mieliśmy konwersatorium PTF na uczelni, gdzie Pani Prof. z Krakowa, co współpracuje z OPERA-ą opowiedziała, o co konkretnie poszło. W przyszłym roku specjaliści z FermiLab w USA maja stworzyć niezależną grupę do badania neutrin, a ponadto te eksperymenty są powtarzane w innych wielkich eksperymentach teraz, gdyż mnóstwo z nich pracuje nad neutrinami.
Zobaczymy, gdy wybuchnie kolejna supernowa - jeżeli dolecą pierwsze neutrina, a potem ujrzymy błysk, to chyba mamy jasność.
Pozdrawiam Alchemik
P.S. Nie umiałem się połapać na nowym wyglądzie!!
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
9 gru 2011, o 22:03
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Swego czasu pewien fizyk opowiadał mi, że pomimo, że nautrina można wykrywać, to nie wiadomo tak naprawdę co to jest. Jeśli to materia, to rzeczywiście ten eksperyment zaprzeczy teorii względności w takiej formie w jakiej jest, ale jeśli to fala, to mogą się poruszać z dowolną prędkością, a to rzekomo niewykluczone.
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
11 gru 2011, o 14:49
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Światło też jest falą...a jednak prędkość ma ograniczoną. I nie zapominajmy, że wciąż obowiązuje nas dualizm korpuskularno-falowy.
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
15 gru 2011, o 19:44
Technet
Niestety za wcześnie narobili hałasu ,,22 lutego 2012 r. ogłoszono, że neutrina nie przekroczyły prędkości światła, a błąd pomiaru był spowodowany luźnym osadzeniem kabla światłowodowego w gnieździe łączącym odbiornik GPS z komputerem. Eksperymenty zostaną powtórzone jeszcze w tym roku, aby potwierdzić lub zaprzeczyć prędkości neutrin większych niż prędkość światła''
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości