Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Cukier 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, o 09:43
Posty: 219
Post Cukier
Czy można otrzymywać normalny cukier z buraków cukrowych w domu? Czytałem coś o dodawaniu wapnia w celu strącenia niecukrów, ale czy nie można tego robić dużo prościej?

_________________
A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? :D... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...

Good Morning,

PS: Mam Demo wersje internetu.


29 lip 2013, o 19:47
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43
Posty: 397
Post Re: Cukier
Z tego, co wiem z opowieści, to na wsi się to robiło przez gotowanie buraków cukrowych w wodzie przez godzinę, dwie ciągle dolewając wody by nie odparowała cała. Potem się to przelewało przez sitko i był taki żółto pomarańczowy gęsty syrop, którym się słodziło herbate, ciasta itp. Podejrzewam, że jak to by wykrystalizować to by powstała brązowa masa. Cukry stanowią około 20% masy buraków cukrowych, więc tego nie jest mało

Teraz tak naukowo podchodząc do problemu to można stwierdzić, że wapń w cukrze to nie jest coś, czym trzeba się martwić. Można się go pozbyć fosforanami lub kwasem fosforowym. Zanim jednak się go usuwa to się przemysłowo buraki gotuje w mleku wapiennym, a następnie przesącza. Więcej o tym procesie możesz sobie pewnie poszukać w literaturze albo internecie.

_________________
Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki!
Finkur


29 lip 2013, o 21:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, o 09:43
Posty: 219
Post Re: Cukier
Głównie mi chodzi o to czy cukier wykrystalizowany z soku będzie w pełni zdrowy. Czytałem coś o produkcji jednak trudno mi było wyobrazić sobie jak ludzi kilka wieków temu bawiliby się tak skoro można go było przywieść z koloni.
Czyli wiem już teraz, że biały na pewno nie będzie ;p

_________________
A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? :D... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...

Good Morning,

PS: Mam Demo wersje internetu.


30 lip 2013, o 07:23
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43
Posty: 397
Post Re: Cukier
Generalnie ten brązowy cukier to z uwagi właśnie na zanieczyszczenia jest zdrowszy. Zawiera on więcej mikroelementów i witamin z buraków od cukru białego.

_________________
Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki!
Finkur


30 lip 2013, o 11:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, o 09:43
Posty: 219
Post Re: Cukier
Czyli gdy wygotuje buraki i wykrystalizuje otrzymany roztwór otrzymam jadalny cukier?

_________________
A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? :D... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...

Good Morning,

PS: Mam Demo wersje internetu.


31 lip 2013, o 20:27
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43
Posty: 397
Post Re: Cukier
Dokładnie. Tak się robiło kiedyś na wsi jak znam z opowieści.

_________________
Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki!
Finkur


31 lip 2013, o 20:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..