Czy można otrzymywać normalny cukier z buraków cukrowych w domu? Czytałem coś o dodawaniu wapnia w celu strącenia niecukrów, ale czy nie można tego robić dużo prościej?
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
29 lip 2013, o 19:47
Finkur
**
Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43 Posty: 397
Re: Cukier
Z tego, co wiem z opowieści, to na wsi się to robiło przez gotowanie buraków cukrowych w wodzie przez godzinę, dwie ciągle dolewając wody by nie odparowała cała. Potem się to przelewało przez sitko i był taki żółto pomarańczowy gęsty syrop, którym się słodziło herbate, ciasta itp. Podejrzewam, że jak to by wykrystalizować to by powstała brązowa masa. Cukry stanowią około 20% masy buraków cukrowych, więc tego nie jest mało
Teraz tak naukowo podchodząc do problemu to można stwierdzić, że wapń w cukrze to nie jest coś, czym trzeba się martwić. Można się go pozbyć fosforanami lub kwasem fosforowym. Zanim jednak się go usuwa to się przemysłowo buraki gotuje w mleku wapiennym, a następnie przesącza. Więcej o tym procesie możesz sobie pewnie poszukać w literaturze albo internecie.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
29 lip 2013, o 21:11
Technet
Dołączył(a): 6 gru 2011, o 09:43 Posty: 224
Re: Cukier
Głównie mi chodzi o to czy cukier wykrystalizowany z soku będzie w pełni zdrowy. Czytałem coś o produkcji jednak trudno mi było wyobrazić sobie jak ludzi kilka wieków temu bawiliby się tak skoro można go było przywieść z koloni. Czyli wiem już teraz, że biały na pewno nie będzie ;p
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
30 lip 2013, o 07:23
Finkur
**
Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43 Posty: 397
Re: Cukier
Generalnie ten brązowy cukier to z uwagi właśnie na zanieczyszczenia jest zdrowszy. Zawiera on więcej mikroelementów i witamin z buraków od cukru białego.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
30 lip 2013, o 11:17
Technet
Dołączył(a): 6 gru 2011, o 09:43 Posty: 224
Re: Cukier
Czyli gdy wygotuje buraki i wykrystalizuje otrzymany roztwór otrzymam jadalny cukier?
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
31 lip 2013, o 20:27
Finkur
**
Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43 Posty: 397
Re: Cukier
Dokładnie. Tak się robiło kiedyś na wsi jak znam z opowieści.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników