Jak się chronić przed inwigilacją?
Witam!
Ostatnie niesnaski na forum podsunęły mi na myśl ten temat. Jak chronić się przed niechcianą kontrolą? Jak ustrzec się przed rozpoznaniem danych osobowych odpowiednie służby?
Ostatnie wydarzenia ukazały że w zasadzie żaden chemik-amator nie może czuć się bezpiecznie i wystarczy jakiś nadgorliwiec abyśmy pożegnali się z pasją ( nie jest to bynajmniej aluzja do CTXa, sądzę, że chciał on tylko nastraszyć i dać nauczkę krnąbrnemu uczniowi

). Nie dotyczy to tylko otwartej aktywności, kilka lat temu zbyt dokładnie zainteresowałem się otrzymywaniem pewnej tryptaminy co skończyło się rozmową na komisariacie, gdzie mogłem przeczytać wszystkie swoje rozmowy i wyszukiwania (swoją drogą akcja odniosła skutek, teraz na pewno nie wziął bym się za syntezę dragów, zbyt wiele mam do stracenia). Zagrożeniem są również służby szukające młodocianych "terrorystów" w celu pokazania społeczeństwu jakichkolwiek efektów działania.
Jak temu zapobiec? Zdaje się , że pan Eko wspominał że nawet TOR, czy TAILS nie dają gwarancji anonimowości. Czy więc znacie skuteczne metody ochrony uniemożliwiające rozpoznanie? Czy chemia w praktyce nie stanie się dla nas nauką zakazaną?
Osobiście uważam, że bazując na książkach i doświadczeniach ludzi bardziej doświadczonych można eksperymentować w pełni bezpiecznie. Sądzę że temat będzie przydatny, biorąc pod uwagę, że to forum składa się głównie z amatorów (a w każdym razie większość tu obecnych zaczynała praktykę dużo wcześniej, niż na studiach

).