Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
 rteć znaleziona na bałtyku
|
23 sie 2006, o 13:56 |
|
 |
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
|
Nom, niestety nie dziwi mnie to już. Z tego co wiem w Bałtyku mamy zatopione:
- cyklon, fosgen i jeszcze jakieś inne badziewia
- odpady promieniotwócze
- związki kadmu
- coś tam rakotwóczego co za komuny wrzucili jeszcze [nie pamiętam co to bło]
- rtęć
Ciekawe co jeszcze znajdą... Szkoda tylko że nie słychać nic o usuwaniu tego...
23 sie 2006, o 14:05 |
|
 |
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
|
Hmm, nie wiem ile może kosztować wydobycie tego - rzeczywiście tak dużo? Rtęć tania nie jest więc mogło by się zwrócić. Oczywiście o ile ta rtęć jest czysta... Zresztą oczyścić rtęć jest przecież stosunkowo łatwo. A wydaje mi się że napewno było by tańsze takie coś niż wydobycie w kopalni.
|
23 sie 2006, o 14:52 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
|
Jeśli chodzi o gazy bojowe i rakiety, to z tego co widziałem na mapach nawigacyjnych, są one zatopione na ogromnych obszarach...
A wydobycie tej rtęci byłoby drogie, bo leży na 80 metrach czyli mogą tam wysłać najwyżej robota, który wyniesie kilka beczek na raz, a jest ich tam duużo..
|
23 sie 2006, o 15:22 |
|
 |
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
|
Równie dobrze mógłby zejść na taką głębokość batyskaf operacyjny.
Liny by się zrzuciło z dźwigu platformowego, batyskaf by tylko przyczepił czy coś w tym stylu. Nie znam się na tym...ale takie jest moje zdanie 
|
23 sie 2006, o 16:33 |
|
 |
o.r.s.
Zasłużony dla forum
|
Zastanawiające jest jedno - a mianowicie, po jaką cholerę papiernie wyrzucałyby czystą rtęć zamiast ją sprzedać. Wniosek więc się nasuwa, że albo jest w jakimś bezużytecznym związku, jest czymś zanieczyszczona, albo zawartość rtęci jest w tym minimalna...
23 sie 2006, o 18:37 |
|
 |
pessos
@GROŹNY WOŹNY
Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23 Posty: 389 Lokalizacja: CLK KGP
|
A znasz jakiś bezużyteczny związek Hg którego nie daloby sie przerobic na przynajmniej trzy 9 
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
|
23 sie 2006, o 19:26 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
|
A może konieczne byłoby jakieś dodatkowe zabezpieczenie beczek, w końcu od tylu lat leżą pod ciśnieniem 8 atmosfer.. może gwałtowne wyciągnięcie ich na powierzchnie niesie ze sobą jakieś ryzyko?
|
23 sie 2006, o 19:54 |
|
 |
stsiek
Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43 Posty: 108 Lokalizacja: prawie Białystok
|
Część z nich może być zardziewiała więc najpierw trzebaby je zabiezpieczyć, zresztą jak się wyrzuca takie rzeczy to rzadko zwraca się uwagę na szczelność beczek itd.
_________________ http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf
|
23 sie 2006, o 20:11 |
|
 |
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
Ciii, jak to przeczytają złomiarze, to pojutrze tych beczek już nie będzie... 
23 sie 2006, o 21:29 |
|
 |
o.r.s.
Zasłużony dla forum
|
Właśnie nie  Nie mam pojęcia po jaką cholerę to wywalali.
23 sie 2006, o 21:40 |
|
 |
pessos
@GROŹNY WOŹNY
Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23 Posty: 389 Lokalizacja: CLK KGP
|
Pytanie po co w drukarni rtęć  i to w takich ilościach. jak dla mnie to raczej była wojenna zawierucha ze zbrojeniówką która nie chciała oddać surowca w ręce wroga - piorunian rlz w trakcie wojny 
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
|
23 sie 2006, o 21:55 |
|
 |
o.r.s.
Zasłużony dla forum
|
Hmm, do stopu drukarskiego była używana - tzn wyrób czcionek, ale nie wiem czy teraz też się stosuje. Mogła ewentualnie jako składnik tuszu drukarskiego byc dodawana w postaci cynobru ale tego się już od lat nie robi 
23 sie 2006, o 22:08 |
|
 |
noob
|
moim zdanie zrobili to ruscy najprawdopodobniej w czasie II wojny albo zimnej wojny.
tylko oni by wywalali to do morza. tylko dlaczego akurat do Baltyku?
|
23 sie 2006, o 23:25 |
|
 |
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
|
eeee Szkodliwosc metalicznej rteci jest znikoma to spuscic metalową wanne taka na chocby 5m3 batyskafem poprzekladac towar do wanny podziurawic i odpompowac z wanny bez ryzyka ze rozwali beczke na 40m i rozleje rteciuche po dnie i bez mozliwosci odpompowania.
Ewentualnie wanne wyniesc na worach ze sprezonym powietrzem... (Discovery sie nie ogląda?)
|
24 sie 2006, o 11:47 |
|
 |
eko osiem[*]
|
 odp.
Kochani co w Bałtyku zatopione jest to tylko wiedzą dokładnie ci co zatapiali czego i ile  zwykła rtęć w wodzie to pryszczyk na mordzie nie skaza  to co bylo zatapiane w Bałtyku przez obecnych naszych sojuszników czyli USA po wojnie woła o pomstę  ja bym im ręki nie podał,postąpili po świnsku tak jak z np. Japoncami  bomba to dupa ale co potem i ile problemów na lata  u nas wyjdą po czasie bo morze i woda spowalnia procesy rozkładu pewnych soli które szlejają sie na dnie
i stwierdzenie o znalazłem rtęć jak bursztynka na płaży bedzie codziennoscią  Niedzwiedzia przysługa z ich strony zatapiali bo wiedzieli że bedzie tu strefa Radziecka  tera jest inaczej hee hee, ile stal 8mm w slonej wodzie poleży  nawet zalana betonem  kto wie
mysląc o dawnej technologii jej czas mija  TEMAT RZEKA
eko.
|
25 sie 2006, o 23:23 |
|
 |
Panzerfaust_PL
|
Ewentualna operacja oczyszczenia dna morskiego z beczek zawierających rtęć będzie kosztowna i nie bardzo wiadomo, kto ma ją finansować oraz jak ją przeprowadzić. Władze szwedzkie nie podjęły jeszcze w tej sprawie nawet wstępnej decyzji.
Ze sprzedaży rtęci lub jej związków można natłuc tyle kasy, że nie uważam żeby się przejmować kosztami. Ale to tylko moja teoria. Ni chce ostrzeżenia
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
26 sie 2006, o 21:34 |
|
 |
szalony
|
Pozwolę sobie odgrzebać ten stary temat. Beczki z rtęcią znajdują się w dużej ilości także na u-boocie, który wiózł gdzieś spory ładunek rtęci, ale został trafiony torpedą w śródokręcie, koło jednej z norweskich wysepek. (Żyją jeszcze świadkowie wybuchu). Nie wiem jakiego to typu u-boot, ale stawiam na VIIc lub IXc. Numer zdaje się 9-coś. Norwedzy ostrzegają, że beczki korodują, ale:
- Wydobycie beczek ze środka jest ekstremalnie trudne
- Planowano podnieść wrak, ale jest ryzyko, że się złamie.
Prawdopodobnie "żywe srebro" już tam pozostanie... Są plany przykrycia płaszczem piaskowo/kamiennym, betonem...
Na pewno są też na dnie bałtyku iperyty... Por. http://www.mw.mil.pl/index.php?akcja=ekologiaprocedury
Wprawdzie nie są tak groźne dla wody, siarkowy hydrolizuje do nietoksycznych prod., ale był przypadek wyłowienia siecią. Pocisk się rozszczelni, i leżysz.
|
6 cze 2007, o 12:14 |
|
 |
eko osiem[*]
|
 odp.
Oj polezy sobie na dnie sreberko , raczej z tego co czyta się na stronkach malo kto jest zainteresowany wydobyciem Hg. z dna morskiego bo i po co  a mozna się pomylic i wydobyc zamiast Hg beczki z iperytem ktorych zatonięcie na Bałtyku zafundowali nam alianci , zreszta co za roznica ,jesli wiadomo było by co gdzie jest to dawno by sie wydobyło a tak to dupa i gadanie by zbic kase .
eko.
|
7 cze 2007, o 01:26 |
|
 |
DaKo
|
Beczki z Hg jak mowil Eko to pal licho według ustaleń beczki z BST w ciagu najblizszych (przepowiadali na 2007) zaczna przeciekac na w takim stopniu że Polskie możę bedzie nie zdatne do używania,(nawet obecnie są przypadki że kutry wyławiaja imperyt w sieciach i rybacy są pokrzywdzeni) miałem gdzies ładny artykul na ten temat. Więc sie nie przejmujecie tym Hg bo jak tym sie nike nie zainteresuje to i tak to wyjdzie za kilka lub kilkanacie lat w końcu rtęć lubi sie kumulować :]
_________________ Doceniasz naszą pracę ?
|
7 cze 2007, o 10:16 |
|
 |
Bystry
|
 odp.
Ktoś z was się będzie kąpał, a tutaj widzi lustro ruchome w wodzie  hehe ;P cóż nic nie poradzimy ... skurwysyny nie zdają sobie sprawy z tego co robią ... bo byli robieni palcami  więc ...

|
7 cze 2007, o 11:53 |
|
 |
crazyuser
|
 Re: odp.
no jak już Bystry (ukłony i wyrazy szacunku) potwierdza takimi powaznymi argumentami ze rtec i jej zwiazki są neibezpieczne to chyba w to uwierze.
A byle, juz prawie przekonany ze takie rteciowe jeziorko jest niszkodliwym gadzetem a inhalacje rteciowe dobrze dzialaja na zdrowko. No ale jak widac musze zmeinic swe poglady.
A tak od strony technicznej to jak to sie robi palcami ? skapuje strzasa ? czy moze jescze cos innego ?
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
|
9 cze 2007, o 18:17 |
|
 |
eko osiem[*]
|
 odp.
Poczytajcie instrukcję wyłowienia na temat zatapianych BŚT w Bałtyku
http://www.mw.mil.pl/index.php?akcja=ekologiaprocedury
Jesli ktoś nie wie to wlasnie Wielki Brat nam to zafundował
eko.
|
21 cze 2007, o 00:50 |
|
 |
crazyuser
|
mieli klasc ta rure do ropy  to moze posprzataja swoje zabawki  ;(
a swoja droga zeby to bylyu jedyne gadzety pamiatkowe to mozna by sie nylocieszyc ze tak kulturalnie sie zachowali
Z tego co mi sie kojarzy to oferowany wachlarz pamiatek jest o wiele wiekszy i egzotyczniejszy  a nie tak dawno nic nie istnialo no i prosze 
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
|
21 cze 2007, o 15:39 |
|
 |
patryk_ja
|
no ja nie wiem czy Hg jest aż taka mało niebezpieczna... rybcia jakaś albo glonik albo coś zje troszke, powstaje dimetylortęć... juz raz było coś takiego u wybrzeży Japonii bodajże że jakas firma wylewała rtęc do morza a potem ludzie co zjedli rybcie, albo sie kąpali to po paru miesiącach fixum dyrdum dostawali i ginęli szybko...
|
22 cze 2007, o 13:16 |
|
|