[Studia] Technologia chemiczna
Witam serdecznie po dłuższej nieobecności
No więc w tym roku matura i trzeba się zacząć rozglądać za studiami. Mam różne typy: medycyna-lekarski, farmacja, inż. bio-med, inż. chem. i procesowa, biotechnologia no i
technologia chemiczna.
Pomysł ten mi wpadł do głowy po wizycie na targach uczelni w Lublinie, a dokładniej po dorwaniu ulotki z PW. Znalazłem tam bardzo ciekawy kierunek:
Technologia chemiczna - Technologia Związków Biologicznie Czynnych i Kosmetyków "[...] to synteza związków organicznych stosowanych jako środki lecznicze, pestycydy i środki zapachowe.". Dodatkowo wyczytałem w necie, że można po tym pracować w przemyśle spożywczym, chemicznym (ogólnie) i przy tworzywach sztucznych. No dosłownie miód kierunek
Próbowałem znaleźć ten kierunek na innych uczelniach, ale bezskutecznie. W końcu trafiłem na Politechnice krakowskiej na
Technologia chemiczna - Lekka Technologia Organiczna. Z tym, że o tej specjalizacji głębszych informacji się doszukać nie mogę. Trafiłem na krótki opis na google:
http://www.retsat1.com.pl/michauer/chem ... ch_org.pdf
I tu powstaje moje pytane, bo być może ktoś z was studiuje te kierunki, albo zamierza i posiada jakieś konkretniejsze informacje. Czy ta specjalizacja z PW jest tym samym co ta na PK tylko pod inną nazwą?
Przy okazji jak ktoś by posiadał informacje o liczbie kandydatów na 1 miejsce z tego roku/ progi punktowe na technologie chemiczne na różnych uczelniach i by się nimi pochwalił to się nie obrażę
PS. Dla piro-chemików polecam zapoznać się z kierunkiem na PW: T.CH: Technologia Materiałów Wysokoenergetycznych i Bezpieczeństwo Procesów Chemicznych. (natrafiłem na niego w ulotce, może kogoś zainteresuje
)