Moderator: #Moderatorzy
Afgan napisał(a):Miedzianka i jazda
przemko89 napisał(a):co to jest miedzianka???
kostek2015 napisał(a):sorki ale i tak pószczam to przez worda
mrox15 napisał(a):To co jest lepsze H3 czy proch chloranowy (...) Bo chyba H3 bo ma więcej utleniacza.
ara napisał(a):Ludzie ale fotobłysk TO JEST KCLO3 + Al. Czytaliście troche tzw. wiedzy ksziążkowej. a do odpalnia użyj PbNO3 albo azydku ałowiu i lontu. (ostrożnie z MI)
WITAM CHCIALEM SIE DOWIEDZIEC JAK ZROBIC ZAPALNIK DO PETARDY TZW LĄD ? Z CZEGO MOZNA TO UZYSKAC MAM DOSTĘP DO ODCZYNNIKÓW I CHCIALBYM WIEDZIEC Z CZEGO SKŁADA SIE TA ZIELONA NITKA PRZY PETARDZIE KTÓRĄ ZAPALAMY??
bubu napisał(a):Chciałbym się spytac doświadczonych specy od pirotechniki czy mozna zastąpic detonator duża petardą z prochu(ale troche żle zmielony węgiel i siarka, lekkie grudy).Bo chcialbym pobudzic Dynamon"k" , czy jest to mozliwe??
bubu napisał(a):Skoro moderator napisal ze da sie petardą z prochu odpalic Dynamon"K" to zamiast spłonki mozna uzyc saletry z cukrem??Mam na myśli cukier puder i srednio zmieloną saletre! ...::::PoZdRaWiAm:::....
chemik grus napisał(a):z tematu SUPER WAŻNE:bubu napisał(a):Chciałbym się spytac doświadczonych specy od pirotechniki czy mozna zastąpic detonator duża petardą z prochu(ale troche żle zmielony węgiel i siarka, lekkie grudy).Bo chcialbym pobudzic Dynamon"k" , czy jest to mozliwe??
Trupek napisał(a):Edit: Sorki mam dysortografie w miejscu ląd miało być lond i już edycja obrazka zrobionathx za uwagi:)
domichaelo napisał(a):Nie wiem czy wiesz ale flara to prawie to samo co proch fotobłyskowy.
Myślałem sobie nad petardą dymną i wymyśliłem takie coś jak myślicie czy to dobry pomysł?? a oto konstrukcja owej petardy:
Działało by to w następujący sposób palący się ląd zapalał by mieszankę dymną w każdej warstwie(...)
Sypanie ziemi (LĄDu) to nie najlepszy pomysł.
JoHn napisał(a):chemik grus napisał(a):z tematu SUPER WAŻNE:bubu napisał(a):Chciałbym się spytac doświadczonych specy od pirotechniki czy mozna zastąpic detonator duża petardą z prochu(ale troche żle zmielony węgiel i siarka, lekkie grudy).Bo chcialbym pobudzic Dynamon"k" , czy jest to mozliwe??
Ty nie smiej sie xD
Tez tak kiedys myslalem(jak sie chemia od miesaca zajmowalem xD)
jaremekg6 napisał(a):
Przymierzam się odpalić elektrycznie miedziankit bezpośrednio, zobaczymy czy mi się uda. Oczywiście do tego będę musiał zmodyfikować nieco swoją zapalarkę, ale szczegóły następnym razem.
Chuher napisał(a):Z kretem będzie po prostu czerwony dym [Na to powoduje]
Ale nie wiem w czym ten kret ci pomoże?
Mam takie pytanie.
Czy nie możnaby rozpuścić w benzynie hexogenu, oktogenu lub PETN?? Takie jakby ulepszacze do benzyny. Ziększyłoby to siłę wybuchu benzyny??
Jeżeli miałoby to prawo działać to można to zastosować do silników spalinowych, dając większą moc. Tylko nie wiem, czy silnik wytrzyma
maciekb9 napisał(a):Przed chwilą redukowałem U3O8 ciekłym potasem pod naftą i nic nie wyszło. Crying or Very sad
Może spróbować bez nafty Question
maciekb9 napisał(a):acetate napisał(a):nigdy nie probuj podgrzewac w obecnosci powietrza potasu jesli chcesz zyc albo widziec Exclamation
Dlaczego Question Exclamation
maciekb9 napisał(a):Acetate, Ty chyba nigdy potasu nie podgrzewałeś. Wink
Ja podgrzewałem nie raz i nic się nie stało.
Poprostu topił się i jakiś cięższy od powietrza biały dym się wydzielał.
PS. Co to był za dym Question
maciekb9 napisał(a):o.r.s. napisał(a):A jak redukować chcesz U3O8, to lepiej przepuszczaj przez niego w podwyższonej temp wodór Razz
Spróbuję, ale jak wybuchnie, to Twoja wina będzie.
maciekb9 napisał(a):Problem w tym, że nie wiem skąd wiąć rad.
maciekb9 napisał(a):Ja proponuję zrobic lont z PbN6 albo z NI3 stabilizowanego 40% wody.
maciekb9 napisał(a):Wczoraj na Polach Mokotowskich odpaliłem 300g miedzianu.
W samochodach na pobliskich parkingach powłączały się alarmy.
Jakiś facet z pobliskiego osiedla mnie opieprzył, że mu synka obudziłem.
A z ziemi posypały się cegły.
Ładny wybuch. Very Happy
lis 04 15:00:25 <NH4NO3> ale taki wybuch gdy bym kolo tego stal t by mi cos zrobil w reke?
lis 04 15:02:12 <SBKch> gdybyś miał zbyt blisko rękę to by urwało w pięknym stylu...
lis 04 15:00:37 <NH4NO3> 10 g np?
Napsial: Kamis
A ja właśnie wybieram się na działkę i postanowiłem wypróbować świszczałe pżegryzaną na kilka sposobów:
Nr.1 Najmądrzejszy i najlepszy sposób czyli wodą,
Nr.2 Troche głupszy czyli naftą ala miedziankit,
Nr.3 Dosyć radykalny czyli octem spożywczym,
Nr.4 Najgłupszy i beznadziejny sposób czyli po kolei: płyn do mycia naczyń, ketchup, woda utleniona, spirytus, olej roślinny i przyprawa Magii
Ta ostatnia to tak dla "zabawy" zobaczymy czy wogóle sie zapali
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości