Moderator: #Moderatorzy
Cóż, bardziej bałbym się zatrucia owym podtlenkiem azotu, niż "innymi związkami" Laughing Laughing
gabikadze napisał(a):
Siemka wszystkim
Bawiłem się wczoraj azotanem amonu i po jego roztopieniu dodałem urotropiny.Zaczęło wrzeć i urotropina rozpuściła się barwiąc roztwór na kolor karmelowy.I teraz mam pytanie:Co to kur** jest?Delikatnie sprawdziłem smak-nic z cukrów,szczypie i kwaśne czyli higroskopijne.Tyle wiem że saletra to utleniacz a urotropina składnik materiałów wybuchowych.
Kto coś wie niech pisze szybko!
niko777 napisał(a):Pudełko na klisze
Proch Fb (KMnO4+al+s)
Lont
taśma
petarda "pikolówka"
Do pudełka po kliszy wsypujemy fb do petardy pikolówki dajemy lont robimy dziurę w wieczku od kliszy szczelnie zamykamy i zawijamy taśmą robi tak huk że ogusza i dziurę w ziemi![]()
nuka31 napisał(a):Witam Mam problem z napisaniem reakcji połówkowych dla reakcji :
Cu+HNO3=Cu(NO3)2+NO2+H20
Czy może mi ktoś pomóc ?
Z góry dziekuje
nuka31 napisał(a):Doszedłem do tego że Cu jest utleniaczem , ale mam problem w napisaniu reakcji połówkowej dla reduktora.
Bystry napisał(a):Szalony a gdzie masz tak napisane ? btw. to było ze zmęczenia, nie wyspania, i symptomu dnia wczorajszego więc trochę wyrozumiałości się powinno należeć
kubatron napisał(a):Mendelejew i jego spolka
andrzex123 napisał(a):z kolegą zrobiliśmy termit 50% pył aluminiowy 50 % nadmanganianu potasu wsypaliśmy to do metalowego pódełka i prubowaliśmy to odpalic lecz niedało rady jak nagrzaliśmy to zapalniczka to tylko iskierki strzelały, jak przestalismy nagrzewac to przestały. Niewiem czego jest to wina, wydaje mi sie że zagruby pył i niema siły nagrzac, to jest pył z metalu powstał on jak koleżka szlifował jakieś żeczy z metalu.
Wielkie dzieki za odp
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości