Dołączył(a): 17 maja 2007, o 20:46 Posty: 103 Lokalizacja: Kraków
Ja to bym przerobił zasilacz sieciowy z regulowanym napięciem, napewno pomoze przy regulacji obrotów silnika.
_________________ Specializacja:Inżynieria Procesowa- Kinetyka Procesów Wymiany Masy i Ciepła Kierunek:Inżynieria Chemiczna i Procesowa Name:Rrozz
6 maja 2008, o 13:10
vis
Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10 Posty: 214 Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland
Zle kombinujecie…zmiana „ilości” napiecia czy natężenia będzie miala negatywny wpływ na moc waszego mieszadełka! moze jako doświadczenie „for fun” to i obleci ale jak do zastosow. w labie to raczej cienizna…żeby zachowac plynna regulacje i w miare stabilna moc silnika konieczna jest modulacja częstotliwości. ze 3 posty wyzej podalem prosty układ do wysterowania w/w urzadzenia.
Polecam vis.
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
przy budowie mojego mieszadla natknalem sie na maly problem mianowicie kiedy stawiam juz zlewke z mieszadelkiem zaczyna ono ,,wariowac,, skakac na rozne strone a nie kreci sie tak jak powinno sie kreciec.dopiero gdy zaczolem go naprowadzac po 5 minutach udalo mi sie pozyskac porzadany efekt.
skad bierze sie problem ze mieszadlo kreci sie nie tak jak potrzeba?
13 cze 2008, o 12:36
Sharker
Rozumiem że wariuje ten dipolek??
Może masz nie równo ustawione magnesy.
13 cze 2008, o 14:13
Afgan
Ja tak czesto mam bo uzywam jednego magnesu. Musisz albo zmienić ich ustawienie, albo powoli rozkręcać. Co jak co, mi to zajmuje 10s a nie 5 min ;p
_________________ Zakazuje modom dopisywania się do moich postów
13 cze 2008, o 18:31
uszaty43
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
z tymi 5 minutami to w cudzyslowie ;p
teraz przestawilem je i juz dziala dobrze:) dzienks
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości