Autor |
Wiadomość |
Barni
|
Mieszadło z (rożna ?????)
Mam takie pytanie, czy mozna zrobić mieszadło z takiego urządzonka które służyło kiedyś do kręcenia kurczaka. Niewiem czy wiecie o co chodzi, bo to kiedyś się uzywało, budową zewnętrzną przypomina latarkę, z przodu zamias t lapli śa przekładnie które redukukuja prędkośc obrotu:)
(pewne nie kapujecie o co chodzi, ale nie umiem inaczej tego opisać).
Pomyślałem żeby do tego zamontowac jaką łapę i zrobić z tego mieszadło. Co o tym sądzicie???
|
11 kwi 2005, o 15:55 |
|
|
Anonymous
|
Hmm... ile to ma obrotów?? Z 0,2 obr/s??
Zdecydowanie za niskie obroty.
|
11 kwi 2005, o 16:06 |
|
|
Barni
|
Co do obrotówto moge ustawić, zmieniając końcówke! Ale jest jeszcze drugi problem, z czego zrobićsame mieszadło no i jak. Myśłaem nad tworzywem sztucznym??
|
11 kwi 2005, o 20:06 |
|
|
Anonymous
|
Samo mieszadło, to tylko iść do szklarza i niech zrobi.
Jakie max. obroty możesz dać??
|
11 kwi 2005, o 20:08 |
|
|
oziem
|
no nie wiem nie wiem..jeżeli masz wiatrak od kompa to zrób sobie mieszadełko magnetyczne...musisz mieć tylko
-wiatrak od kompa
-magnes z uszczeklki od lodówki
-zasilacz
-płyte cd
-magnas neodymowy
i potencjometr..
po co masz robić mieszadło z jakiegoś silnika od obrazania kurczaka jak możesz zrobić barziej estetyczne i proste w wykonaniu..
ja sobie takie zrobiłem i jestem z niego zadowolony...jak ktoś chce fotke mieszadła to moge wrzucić...
aha...jak miałem mieszadło silnikowe to mieszadełko zrobiłem ze strzykawki...nawet dobrze mieszało tylko sie stopiło
Pozdro
|
13 kwi 2005, o 08:11 |
|
|
Anonymous
|
Najlepiej byś zrobił gdybyś kupił sobie dipol w chemicznym i zrobił miszadełko magnetyczne.....
Polecam!!!
Jak coś mogę ci wysłać zdjęcia na maila zdjęcia tego ustroju...
Oparty jest na 2 magnesach neodymowych i silniczku od magnetofonu 0,5A 12VDC
JTech.
|
18 kwi 2005, o 17:29 |
|
|
Barni
|
Narazie zrobiłem to z rożna, jak narazie działa choć za szybkich obroptów nie ma, sam niewiem jakie są , ale miesza
|
18 kwi 2005, o 19:23 |
|
|
przemo
|
Ja zrobiłem z silniczka od drukarki z przekładnią, dwóch magnesów od kompa i podstawki na kwiatki
_________________ przemo
|
22 kwi 2005, o 18:59 |
|
|
Cylfek
|
Re: Mieszadło z (rożna ?????)
Nigdy nie próbowałem tworzenia mieszadła samemu. Kiedyś dostałem w prezencie od rodziców, którzy zamawiali z Biosensu i działa do tej pory. Mówicie, że takie kombinacje zdają egzamin? Macie może jakieś zdjęcia?
|
5 lut 2015, o 13:41 |
|
|
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
Ja swoje zrobiłem z wentylatorka na 12 V. Na środek przykleiłem magnes neodymowy (w kształcie sztabki), skrzydełka równo obciąłem (bo jedno było pęknięte). Na rogi od góry i dołu nakleiłem gumowe podkładki dystansowe. Na górne nakleiłem płytę CD z zaklejonym otworem. Wykonałem pastylkę z magnesiku neodymowego obklejonego w miękki PCV -igielit. Mieszało bardzo dobrze, nawet dorobiłem do niego sterownik obrotów. Działało aż do momentu, kiedy potrzebowałem silnego magnesu . Mam nadzieję, że komuś mój projekt się spodobał...a może i zainspirował.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
5 lut 2015, o 21:10 |
|
|
adam001d
@MODERATOR
|
Wątek sprzed 10 lat... Zamykam.
_________________ Przypominam o stosowaniu 2.4.3. punktu regulaminu!
Pisać posty komunikatywne, zgodne z przyjętymi zasadami ortografii i gramatyki. Jak się wkurzę - zacznę wywalać posty.
Nabijania postów też nie lubię, drażnią mnie goście, wcinają się wszędzie nie mając naprawdę nic ciekawego do powiedzenia.
|
5 lut 2015, o 21:19 |
|
|