zapalnik po x ktory ^^

Electronics. Elektronika znajdująca zastosowanie w pirotechnice oraz chemii.

Moderator: #Moderatorzy

zapalnik po x ktory ^^

Postprzez SHOOT » 21 paź 2009, o 20:44

Witam . Na poczatku powiem iz jestem laikiem w tych sprawach . Czytalem troche ale to dla mnie czarna magia . Nie oczekuje jakis tłumaczen tylko krotkie i porste odpowiedzi

Posiadam mala pdradnice bardzo podobna do tej http://www.allegro.pl/item741883600_pra ... iczny.html

Pisze na niej RWT 65-2.4 W BN-80,3283-?? 39

I teraz mam zamiar odpalac laddunki z odleglosci 20 m ? (dynamony itp) ewentualnie z 2 metrow (zrobic wlacznik czasowy)

Jakie kupic kondensatory (1 czy wiecej) ile uf i jakie napiecie

Jaki mostek prostowniczy czy moze przetwornice ?

Do tego jakiej uzywac spłonki z dokladnym wyjasnieniem .


Myslalem nad czyms takim ale nie wiem czy zarowka sie przepali przy 20 metrow kabla


---Pradnica----Mostek Prostowniczy----Kondesatory----Wyłącznik-----Spłonka
|
-----------------------------------------------------------------------------------------------|


Za wylacznikiem ma byc obwod zamkniety zeby naladowaly sie kondensatory

I teraz jakie zastosowac te kondesatory i mostek oraz splonke (podajcie te 3 rzeczy od razu) aby iskra pociagnela 20 metrow po kablu i przepalila drucik

Chyba ze macie jakis inny pomysl np z przetwornica ale zeby nei wynioslo to duzo ale zeby uzyc moja prądnice

Prosze o wyrozumialosc i odpisanie w skrocie na moje 3 pytania oraz troszke rozpisac sie na 4 ;] Dziekuje
UWAGA !! Nie mam polskich znakow na klawiaturze a ze pisze szybko na to moga mylic mi sie znaki (zamiast nie moge napisac nei) ale chyba kazdy wie o co mi chodzi. A poprawianie wszystkiego w Wordzie czy FF to strata czasu.
SHOOT
 
Posty: 31
Dołączył(a): 17 kwi 2007, o 07:42
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez SHOOT » 21 paź 2009, o 22:28

jako iz nie ma opcji zmien jestem zmuszony pisac posta pod postem

myslalem na zastosowaniem kondensatorow 1000uf/200v oraz mostka prostowniczego 2-10A/200v

tylko czy przy takim zestawie gdy pociagne kabel 20 metrow doplynie prad do splonki ? i jaka te splonke uzyc ?
UWAGA !! Nie mam polskich znakow na klawiaturze a ze pisze szybko na to moga mylic mi sie znaki (zamiast nie moge napisac nei) ale chyba kazdy wie o co mi chodzi. A poprawianie wszystkiego w Wordzie czy FF to strata czasu.
SHOOT
 
Posty: 31
Dołączył(a): 17 kwi 2007, o 07:42
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez pawcios123 » 16 lis 2009, o 16:14

Cześć, jako kondensator polecam ci ok 400 uF , na napięcie ok 300V,zawsze lepiej dać kondy na duże napięcie, nie chciałbym żeby wybuchnął ci w łapie kondek, Mostek to wystarczy najtańszy, 1,5 amperowy mostek, pytania o spłonke nie jarze chcesz kupić gdzieś? Bo wystarczy tylko slomka PETN na to troche azydku drucik ze zmywaka i jedziemy :lol: :D :D :lol: :D :D :lol:
ach ta chemia
pawcios123
 
Posty: 78
Dołączył(a): 19 cze 2008, o 10:10

Postprzez SHOOT » 17 lis 2009, o 07:35

ja jako kondensator zdecydowalem sie kupic jednak ten 1000uf/200-220v bo moja pradnica nie wytworzy wiekszego napiecia niz 150 wiec kondensator na 300v jest zbedny
UWAGA !! Nie mam polskich znakow na klawiaturze a ze pisze szybko na to moga mylic mi sie znaki (zamiast nie moge napisac nei) ale chyba kazdy wie o co mi chodzi. A poprawianie wszystkiego w Wordzie czy FF to strata czasu.
SHOOT
 
Posty: 31
Dołączył(a): 17 kwi 2007, o 07:42
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez pawcios123 » 17 lis 2009, o 14:35

Ja bym ci jednak radził sprawdzic napięcie na prądnicy, i mniejszy o polowe kondek chyba że lubisz sobie długo kręcić korbka
pozdro
ach ta chemia
pawcios123
 
Posty: 78
Dołączył(a): 19 cze 2008, o 10:10

Postprzez SHOOT » 17 lis 2009, o 16:02

ale im wiekszy bedzie kondek tym wieksza iskre otrzymam tym mam wieksza szanse ze przelale drucik od szczotki drucianej tym mniejsze mam szanse ze po zabezpieczeniu ladunku i odpaleniu iskry ladunek nei wybuchnie ;]
UWAGA !! Nie mam polskich znakow na klawiaturze a ze pisze szybko na to moga mylic mi sie znaki (zamiast nie moge napisac nei) ale chyba kazdy wie o co mi chodzi. A poprawianie wszystkiego w Wordzie czy FF to strata czasu.
SHOOT
 
Posty: 31
Dołączył(a): 17 kwi 2007, o 07:42
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez pawcios123 » 17 lis 2009, o 20:26

i tak pozostanie po strzale sporo ładunku więc jes li 1000u to dołacz rezysor 1MOHM
ach ta chemia
pawcios123
 
Posty: 78
Dołączył(a): 19 cze 2008, o 10:10

Postprzez SHOOT » 18 lis 2009, o 00:13

rezystor ja juz cos , ale pytanie . Po co ?

zastanawialem sie na uzyciem tyrystora jednak jak bateria sie wyczerpie to bedzie kicha a ja jestem zapominalski i zapomne pewnie jej zmienic a wtedy moze mi sie stac bubu a tego nie chce
UWAGA !! Nie mam polskich znakow na klawiaturze a ze pisze szybko na to moga mylic mi sie znaki (zamiast nie moge napisac nei) ale chyba kazdy wie o co mi chodzi. A poprawianie wszystkiego w Wordzie czy FF to strata czasu.
SHOOT
 
Posty: 31
Dołączył(a): 17 kwi 2007, o 07:42
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez pawcios123 » 18 lis 2009, o 19:18

Rezystor w kilka minut rozładuje ci kondek, zmniejszaj ąc ryzyko np porażenia. kup dobry przełącznik i nie musisz bawić się tyrystorem
ach ta chemia
pawcios123
 
Posty: 78
Dołączył(a): 19 cze 2008, o 10:10

Postprzez SHOOT » 19 lis 2009, o 12:27

a moglbys mi przedstawic schemat w ktorym miejscu go podlaczyc ?? tylko nie taki jak ja w pierwszym poscie ale taki np. w paint'cie :P
UWAGA !! Nie mam polskich znakow na klawiaturze a ze pisze szybko na to moga mylic mi sie znaki (zamiast nie moge napisac nei) ale chyba kazdy wie o co mi chodzi. A poprawianie wszystkiego w Wordzie czy FF to strata czasu.
SHOOT
 
Posty: 31
Dołączył(a): 17 kwi 2007, o 07:42
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez pawcios123 » 19 lis 2009, o 15:08

rezystor podłączasz do wyprowadzeń kondensatora
ach ta chemia
pawcios123
 
Posty: 78
Dołączył(a): 19 cze 2008, o 10:10

Postprzez kamikadze_87 » 6 gru 2009, o 13:36

Rezystor podłączasz do wyjść na kondensatorach tak jak wychodzisz na spłonkę i robisz włącznik lub po prostu przycisk, rezystor daj większy bo jak dasz jakiś mały 1 lub 2 Ohm to ci wybuchnie :) (taki jest dobry na zapalnik). Jak będę miał chwilkę czasu wieczorem to wstawię zdjęcia mojej zapalarki na prądnicy bo właśnie wczoraj skończyłem robić :)
kamikadze_87
 
Posty: 6
Dołączył(a): 29 sie 2008, o 13:43
Lokalizacja: Mlw

Postprzez partys » 6 gru 2009, o 15:57

dużą rolę odgrywa tu także moc rezystora
Avatar użytkownika
partys
 
Posty: 6
Dołączył(a): 16 lip 2008, o 00:10


Powrót do Elektronika



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości