Łaźnia wodna sterowana komputerem

Electronics. Elektronika znajdująca zastosowanie w pirotechnice oraz chemii.

Moderator: #Moderatorzy

Łaźnia wodna sterowana komputerem

Postprzez ViValdis » 21 lis 2009, o 16:51

Witam.

W swoim małym laboratorium mam kommputer stary ale jary hehe. Chciałem sobie zrobić laźnie wodna ale juz taka troche lepsza, gdzie można za pomoca komputera ustawić temperature. Wiem, ze na pewno musi byc grzałka i termostat. Można coś takiego zrobic?
ViValdis
Avatar użytkownika
ViValdis
**
 
Posty: 230
Dołączył(a): 26 lut 2005, o 20:11

Postprzez Digitaler » 21 lis 2009, o 17:52

Wszystko można...
Żeby zrobić coś takiego musisz mieć sporą wiedzę dotyczącą mikrokontrolerów. Zależy też, co rozumiesz pod stwierdzeniem "sterowanie komputerem"? Chcesz napisać program, który z kompa będzie ci grzał na różną temperaturę w różnym czasie? To można zrobić na samym mikrokontrolerze... (z kompa wgrywasz na niego soft).
Gentoo Linux 2008.0
Digitaler
 
Posty: 10
Dołączył(a): 23 sty 2009, o 19:21
Lokalizacja: Poznań

Postprzez ViValdis » 21 lis 2009, o 18:50

To chyba nie uda mi sie tego zrobic. Sterować komputerem to myslałem, ze wpisze jakas temperature i grzałka zacznie grzacz do tej wybranej a nastepnie termostat sie wylaczy.
ViValdis
Avatar użytkownika
ViValdis
**
 
Posty: 230
Dołączył(a): 26 lut 2005, o 20:11

Postprzez velSiergiej » 21 lis 2009, o 19:26

Po co elektronika?
Nie znam się na elektryce, ale znajomy zbudował z przekaźnika i wyłącznika różnicowego (do tego potrzebny jest jeszcze termometr kontaktowy - taki który załącza obwód gdy poziom rtęci lub innego "stopu" typu Hg/Tl sięga drucika żelaznego który jest w rurce - jego poziom regulujesz za pomocą magnesu - jest na prowadnicy).
Termometr i resztę znajdziesz na allegro, działa to w ten sposób że różnicówka wyłącza zasilanie gdy prąd płynie przez termometr. Nie wiem do jakiej mocy to działa, ale u mnie spokojnie da się ustawić aby woda w garnku (np do destylacji eteru) grzanym na kuchence elektrycznej miał temp ~36-38*C. Kuchenka (sklepy z drobnym AGD - spirala ma 800 albo 1000W), ew dowolna inna grzałka.
Jak Ci mocno zależy, jak znajdę czas (i chęci), zrobię zdjęcia w jaki sposób jest to połączone. Ew jakiś schemat. Przekaźnik - ma być na 220V, różnicówka - z wyjściem na 0,03A. Całość - myślę że za 100pln zbierzesz. Wygoda - bezcenne.
Pozdrawiam,
vS

PS, jeżeli ktoś się na tym zna lepiej Ci to wytłumaczy, mogłem coś pominąć. Ze sprzętu AGD warto mieć jeszcze myjkę ultradźwiękową, agregat z lodówki (dobrze ciągnie, jak się go podepnie do kolby ssawkowej - poezja jeżeli cokolwiek filtrujesz, osuszasz itp), niewielkie pompki (od fontann, pralek itp) do obiegu wody w aparaturze, i chyba tyle.
A, jest jeszcze genialne urządzenie - grzanie indukcyjne - ale to wyższa szkoła jazdy - chociaż mając 1kW mocy, bez problemu zagrzejesz metalowy lub grafitowy tygiel (nawet w rurze połączonej ze źródłem próżni do wysokich temperatur.
Avatar użytkownika
velSiergiej
***
 
Posty: 436
Dołączył(a): 19 maja 2007, o 12:29

Postprzez ViValdis » 21 lis 2009, o 19:30

W sumie tez doobry pomysł. A mozesz mi napisać co dokładnie musze miec? No i jak dalbys rade zrobić te zdjęcia byłoby super:)
ViValdis
Avatar użytkownika
ViValdis
**
 
Posty: 230
Dołączył(a): 26 lut 2005, o 20:11

Postprzez vis » 21 lis 2009, o 19:39

Są prostsze rozwiązania:

http://www.tme.eu/html/PL/regulatory-te ... pelny.html

...tanie rozwiązanie na pt100, szeroki zakres pomiaru, możliwość programowania max-min sygnalizowane alarmem, oraz oczywiście zadawanie temp. z dokładnością do 0.1'C (trochę naciągane bo dość duża zwłoka po próbkowaniu)

polecam jako użytkownik :wink:
Avatar użytkownika
vis
***
 
Posty: 214
Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10
Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland

Postprzez ViValdis » 21 lis 2009, o 22:25

Z tym, ze taki bajer kosztuje ok 400 zloty co nie jest na moja kieszen.
ViValdis
Avatar użytkownika
ViValdis
**
 
Posty: 230
Dołączył(a): 26 lut 2005, o 20:11

Postprzez vis » 22 lis 2009, o 00:03

ViValdis napisał(a):Z tym, ze taki bajer kosztuje ok 400 zloty co nie jest na moja kieszen.


...a nie mają już w tme po 225zł ??
Avatar użytkownika
vis
***
 
Posty: 214
Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10
Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland

Postprzez raymundo » 22 lis 2009, o 01:16

W sumie pomysł niezły, wręcz idealny do np. przeprowadzania krystalizacji (zaprogramować łaźnię tak, żeby np. co kilka godzin zmniejszała temperaturę kilka stopni).
Gorzej z wykonaniem, bo trochę roboty będzie :)
Avatar użytkownika
raymundo
@MODERATOR
 
Posty: 1487
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Lokalizacja: SRC

Postprzez aktus » 22 lis 2009, o 02:25

LM335, Atmega32, kilka kondziorków, kilka oporników i przekaźnik albo triak.
Avatar użytkownika
aktus
**
 
Posty: 456
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16
Lokalizacja: /dev/random

Postprzez smok » 22 lis 2009, o 09:15

aktus napisał(a):LM335, Atmega32, kilka kondziorków, kilka oporników i przekaźnik albo triak.


... i programator oraz wiedzę programistyczną...

Za pomocą komputera też się da - w końcu mamy wyjście czyli port szeregowy lub w starszych równoległy :) oraz przetwornik A/D - karta dźwiękowa. Niestety do tego też trzeba mieć wiedzę programistyczną.
Avatar użytkownika
smok
 
Posty: 42
Dołączył(a): 24 paź 2009, o 22:59
Lokalizacja: bytom

Postprzez aktus » 4 gru 2009, o 00:57

Powodzenia przy zmuszeniu karty dźwiękowej do współpracy jako A/D. Łatwiej, szybciej i przyjemniej uzyskasz ten efekt za pomocą mikrokontrolera. Najprostszym rozwiązaniem było by sterowanie PWM.Spora ilość uC posiada takie wyjścia.
Avatar użytkownika
aktus
**
 
Posty: 456
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16
Lokalizacja: /dev/random

Postprzez analityk » 4 gru 2009, o 01:24

Wiem, ze na pewno musi byc grzałka i termostat

Grzałka jest elementem termostatu. Ponad to w skład termostatu może jeszcze wchodzić mieszadło, chłodnica i coś, co tym steruje. tinny 2313 to koszt 2,5pln, zaprogramowanie go to nie problem bo sporo programów można znaleźć na stronie BTC. M.In. pomiar temp. za pomocą jakiegoś czujnika. Do tego można zrobić włącznik/wyłącznik ustawiając lub zerując jakiś pin portu. Po przeanalizowaniu tamtych programów nie powinno być problemów z uruchomieniem czegoś takiego. Jednak pewna wiedza jest potrzebna. Poza tym można wykorzystać rs232 do komunikacji. Przykładowe programy napisane jako makra w visual basic'u też można znaleźć w necie, wyniki wrzucać do exela. Dobry czujnik pomiarowy i można złożyć niewielkim kosztem całkiem przystępną aparaturę kontrolno-pomiarową. Mamy coś takiego teraz na zajęciach, jak się nauczę-a muszę-to pomogę.[/code]
"Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
Avatar użytkownika
analityk
@MODERATOR
 
Posty: 775
Dołączył(a): 6 paź 2004, o 17:32
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez ViValdis » 16 gru 2009, o 20:52

A takie pytanie. Jednak z termostatem to nie wyjdzie bo nie znam sie na elektronice i programowaniu. A co powiecie na mieszadlo magnetyczne z wiatraczka komputerowego np. od procesora? Gdyby na jego lopatkach umiesici magnes to dałoby rade. Ale teraz pytanie. Moge podłaczyć taki wiatraczek np. pod ladowarke od telefonu? A moze pod plyte główną i wtedy jakis programik co sterowałby obrotami wiatraczka?
ViValdis
Avatar użytkownika
ViValdis
**
 
Posty: 230
Dołączył(a): 26 lut 2005, o 20:11

Postprzez aktus » 17 gru 2009, o 09:40

Dwa kondensatory, LM317, potencjometr, opornik i nota aplikacyjna lm317.
Avatar użytkownika
aktus
**
 
Posty: 456
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16
Lokalizacja: /dev/random

Postprzez Dbraven » 1 lut 2010, o 19:29

Po co Atmega32. Sam zrealizowałem sobie podgrzewacz laboratoryjny o mocy 250W na Atmedze8.

Co do sterowania tą łaźnią jeżeli koniecznie chcesz użyć komputera to najłatwiej będzie to zrealizować portem COM. Z tego co mi wiadomo Delphi ma gotowe biblioteki portu szeregowego, do tego podłączasz jeszcze Atmege LM35 do 10-bitowego przetwornika analogowego. Optotriak i triak pod którąś linię portu B;C;D I RxD i TxD to portu COM i git.

Jeszcze prościej będzie to zrobić na samej atmedze. Jedyny problem jaki zauważam to większość czujników temp czy to na magistrali 1-wire; I2C; czy typu LM35 działają do 150*C ale jeżeli ma być do łaźnia tylko wodna to git.

Żeby nie być gołosłownym zamieszam zdjęcie mojego home-made sterownika do podgrzewacza laboratoryjnego bez grzałki. Teoretycznie może on wytrzymać obciążenie mocą 800W, ale to by wymagało mocniejszego chłodzenia triaka, dlatego 300W jest moim zdaniem optymalną wielkości.
Załączniki
sterownik.jpg
Zdjęcie sterownika podgrzewacza laboratoryjnego.
Avatar użytkownika
Dbraven
***
 
Posty: 40
Dołączył(a): 10 lis 2006, o 18:35

Postprzez pablo » 6 lut 2010, o 16:58

Do mieszadła magnetycznego polecałbym zbudować je trochę inaczej. po prostu wziąć 4 cewki i ustawić po 4 stronach, ewentualnie wymontować je z silnika krokowego ze stacji dyskietek.
Będziesz potrzebował do tego sterownika silnika krokowego.
Schemat, a nawet gotowe 'Kity' do zbudowania sterownika do takiego silnika znajdziesz w Elektronice Praktycznej i na stronie AVT, np. tutaj : http://sklep.avt.pl/p/pl/40121/najprost ... ntazu.html
Ma to tę zaletę, że masz gotowy projekt, płytki, i instrukcję jak to złożyć, nie kosztuje to dużo, a jednocześnie uczysz się :-). Jeśli nie miałeś doświadczenia z elektroniką, to to chyba będzie dobry start.
pablo
*
 
Posty: 133
Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56
Lokalizacja: Cambridge

Postprzez itan » 28 mar 2010, o 00:57

Trochę odgrzebie temat.
Taki projekt łaźni bardzo prost i za jakieś 15 zł można zrobić na układzie ds18b20
tutaj jest gotowe oprogramowanie poczytaj na temat tego programu na pewno znajdziesz do niego jakieś plugin do sterowania np. z portu lpt za pomocą przekaźnika elementem grzewczym.
http://elektroniikka.org/thermometer/?page=download
itan
 
Posty: 25
Dołączył(a): 10 mar 2010, o 18:20

Postprzez analityk » 24 cze 2010, o 01:12

Dla zainteresowanych polecam książkę pod tytułem: projektowanie systemów wbudowanych na przykładzie rodziny SAM7S z rdzeniem TDMI. Dobrze skonstruowana książka, wiele można się dowiedzieć i wiele ciekawych rzeczy zbudować, m.in. do zastosowań w labo. Proste to jednak nie jest i jest czasochłonne ale warto to opanować. Chemik elektronik ma zawsze łatwiej.
"Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
Avatar użytkownika
analityk
@MODERATOR
 
Posty: 775
Dołączył(a): 6 paź 2004, o 17:32
Lokalizacja: Gdańsk


Powrót do Elektronika



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości