przez velSiergiej » 21 lis 2009, o 19:26
Po co elektronika?
Nie znam się na elektryce, ale znajomy zbudował z przekaźnika i wyłącznika różnicowego (do tego potrzebny jest jeszcze termometr kontaktowy - taki który załącza obwód gdy poziom rtęci lub innego "stopu" typu Hg/Tl sięga drucika żelaznego który jest w rurce - jego poziom regulujesz za pomocą magnesu - jest na prowadnicy).
Termometr i resztę znajdziesz na allegro, działa to w ten sposób że różnicówka wyłącza zasilanie gdy prąd płynie przez termometr. Nie wiem do jakiej mocy to działa, ale u mnie spokojnie da się ustawić aby woda w garnku (np do destylacji eteru) grzanym na kuchence elektrycznej miał temp ~36-38*C. Kuchenka (sklepy z drobnym AGD - spirala ma 800 albo 1000W), ew dowolna inna grzałka.
Jak Ci mocno zależy, jak znajdę czas (i chęci), zrobię zdjęcia w jaki sposób jest to połączone. Ew jakiś schemat. Przekaźnik - ma być na 220V, różnicówka - z wyjściem na 0,03A. Całość - myślę że za 100pln zbierzesz. Wygoda - bezcenne.
Pozdrawiam,
vS
PS, jeżeli ktoś się na tym zna lepiej Ci to wytłumaczy, mogłem coś pominąć. Ze sprzętu AGD warto mieć jeszcze myjkę ultradźwiękową, agregat z lodówki (dobrze ciągnie, jak się go podepnie do kolby ssawkowej - poezja jeżeli cokolwiek filtrujesz, osuszasz itp), niewielkie pompki (od fontann, pralek itp) do obiegu wody w aparaturze, i chyba tyle.
A, jest jeszcze genialne urządzenie - grzanie indukcyjne - ale to wyższa szkoła jazdy - chociaż mając 1kW mocy, bez problemu zagrzejesz metalowy lub grafitowy tygiel (nawet w rurze połączonej ze źródłem próżni do wysokich temperatur.