Zapalnik z lamy błyskowej

Electronics. Elektronika znajdująca zastosowanie w pirotechnice oraz chemii.

Moderator: #Moderatorzy

Zapalnik z lamy błyskowej

Postprzez nwro21 » 9 gru 2009, o 14:45

Wiem że były takie tematy bo czytałem ale mimo to mam pytanie jeśli mój kondensator ma 330v i 220 uf czy to starczy do stopnienia drucika oporowego i jeszcze jedno pytanie czy ktoś ma zdjęcia albo zna jakąś stronę gdzie jest pokazane jak zrobić spłonkę ?
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez Kolka » 9 gru 2009, o 16:24

kondzio powinien wystarczyć do przepalenia drucika oporowego (mysle ze mówisz tu o wolframie)
z tym ze weź pod uwagę rezystancję przewodu (najlepiej najcięższy bd dawał mniejszy opor)


a co do spłonki to masz dużo filmów na youtube a także na głównej stornie masz opisana spłonkę (www.vmc.org.pl)

pozdro
Kolka
Kolka
 
Posty: 48
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 14:39
Lokalizacja: Katowice

Postprzez nwro21 » 9 gru 2009, o 17:16

A tak słyszałem że to tez może być takie jedno włókno jak od skrobaka kuchennego <taka> czy to prawda ??
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez nwro21 » 9 gru 2009, o 17:31

A czy taki drucik na spłonkę by się nadawał http://allegro.pl/item842086445_drut_op ... a_2zl.html
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez CTX » 9 gru 2009, o 17:53

Zależy jaki masz kabel, zależy ile tego drucika utniesz, zależy jaki to konkretnie kondensator, na forum dużo było o tym pisane.

Jakie spłonki masz na myśli? My tu o materiałach wybuchowych nie gadamy, elo
CTX
******
 
Posty: 1084
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Lokalizacja: /dev/nul

Postprzez nwro21 » 9 gru 2009, o 18:18

chodziło mi coś do odpalenia czarnego prochu
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez kamikadze_87 » 9 gru 2009, o 23:57

Ten drut co pokazałeś na allegro będzie zły, nie przepali go, już próbowałem bo mam podobny. Kup sobie najlepiej druciak kuchenny w sklepie za 6zł ze stali nierdzewnej i bez problemu go przepali ok. 2-3cm. Taki druciak starczy ci na pewno na bardzo bardzo długo, ponieważ jest go tam ładnych parę metrów...Pozdo
kamikadze_87
 
Posty: 6
Dołączył(a): 29 sie 2008, o 13:43
Lokalizacja: Mlw

Postprzez nwro21 » 10 gru 2009, o 15:45

taki od skrobaka kuchennego (takiej gąbki) ??
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez nwro21 » 10 gru 2009, o 20:43

jeszcze jedno pytanie czy dobrym pomysłem zbudować zapalnik i umieścić go w metalowym pudełku . Nie kopnie prąd ?
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez kyk » 11 gru 2009, o 17:01

Jak odizolujesz elektronike od pudełka to czemu nie.
Avatar użytkownika
kyk
***
 
Posty: 134
Dołączył(a): 6 mar 2007, o 11:35
Lokalizacja: mam to wiedzieć?

Postprzez nwro21 » 11 gru 2009, o 17:13

A wracając chce do odpalania rakiet zrobić takie coś by jakieś 5 m od rakiety stała skrzynka z mechanizmem lampy błyskowej baterią i mam starą motorówkę zdalnie sterowaną i chcę żebym przesuwając dźwignię do przodu z odległości 70 m puścić impuls do tego drucika. I czy jeśli mam dwa kabelki idące do silnika i podłącze je w miejcie gdzie w tej lampie jest przycisk testowy (który puszcza błysk) czy to zadziała. I cz z tej samej baterii mogę zrobić zasilanie radia i lampy błyskowe ?
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez CTX » 11 gru 2009, o 18:16

Jeśli ktoś/coś Ci wejdzie na pasmo przy uzbrajaniu ładunku to masz przesrane. Radiem z zabawek się nie bawimy.
CTX
******
 
Posty: 1084
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Lokalizacja: /dev/nul

Postprzez nwro21 » 14 gru 2009, o 19:07

Na jaką odległość kablem 0,22zdoła przesłać energie żeby dalej roztapiało drucik od skrobaka metalowego konwensator 450V i 350 uf
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez CTX » 14 gru 2009, o 21:01

Możesz np. na pół metra. Powinno dać radę.
CTX
******
 
Posty: 1084
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Lokalizacja: /dev/nul

Postprzez nwro21 » 14 gru 2009, o 22:02

to znaczy ??
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez nwro21 » 15 gru 2009, o 16:41

halo to na jaką odległość mogę zapalić drucik ??
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez Kolka » 15 gru 2009, o 21:25

kolego!
masz raczki ?? wyprobój sobie a nie zadajesz durne pytania co nam daje jaki masz kondzio . Możemy Ci dac porady ale nie zrobimy Ci tego i nie wyślemy!Co ty chłopie.
kolka
Kolka
 
Posty: 48
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 14:39
Lokalizacja: Katowice


Powrót do Elektronika



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość