Mieszadło magnetyczne

Electronics. Elektronika znajdująca zastosowanie w pirotechnice oraz chemii.

Moderator: #Moderatorzy

Mieszadło magnetyczne

Postprzez nwro21 » 13 lut 2011, o 18:44

Siemka!
właśnie buduje mieszadło magnetyczne mam silniczek na 12 V i mam pytanie jaki do niego dobrać potencjometr ?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez Kolka » 13 lut 2011, o 18:55

ok 25Ohm, 3W
kolka
Kolka
 
Posty: 48
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 14:39
Lokalizacja: Katowice

Postprzez nwro21 » 13 lut 2011, o 19:01

tak wiem też widziałem ten schemat ale takich potencjometrów nie widziałem są tylko 250 K ale o mocy 0,125 W http://allegro.pl/potencjometr-obrotowy ... 22405.html
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez Goofy1991 » 13 lut 2011, o 19:20

witaj!
takie cuś: http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/pwm555_494.gif wydaje się być lepszym rozwiązaniem od potencjometru :wink:

D3 nie musi być akurat taka, wystarczy 1N4007, pozostałe elementy dostaniesz w każdym elektronicznym. Bardzo prosty schemat, a stabilniejsza regulacja i myślę nawet, że wyjdzie taniej jak kupić potencjometr 25ohm/3W
Avatar użytkownika
Goofy1991
 
Posty: 10
Dołączył(a): 23 sty 2006, o 21:16

Postprzez Kolka » 13 lut 2011, o 19:21

Poszukaj jeszcze jakiegoś zamiennika warunek to moc jak bd słaba to sie bd grzał potencjometr.Jak nic nie znajdziesz to ja proponuje zbudować układ LM317.
Może koledzy jeszcze coś wymyślą.
pozdro
kolka
Kolka
 
Posty: 48
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 14:39
Lokalizacja: Katowice

Postprzez nwro21 » 13 lut 2011, o 19:23

I wszystko staje się jasne xD :twisted: Tak na serio to z tego schematu mi nic nie przyjdzie bo i tak go nie rozumiem . A mieszadło chce zrobić na potencjometrze
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez nwro21 » 13 lut 2011, o 20:40

to może ktoś kto robił mieszadło powie jakiego użył ?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez analityk » 14 lut 2011, o 03:22

8 elementów na skos, pójdzie na pająka. Kosz elementów - 4zł?? Może 8zł. Potencjometr o którym mowa - możesz nigdy nie znaleźć, ze względu na jego moc.
Nic nie rozumiesz? Pytaj, elektronika to pomocna rzecz, nie należy się jej bać.
Pozdrawiam
Analityk
"Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
Avatar użytkownika
analityk
@MODERATOR
 
Posty: 775
Dołączył(a): 6 paź 2004, o 17:32
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Afgan » 16 lut 2011, o 15:40

Z takimi mieszadłami na szybko jest problem bo do silniczka trzeba testowo kupic potencjometr który nie reguluje predkoscia obracania tylko mocą. A tak naprawde moc powinna byc stała a predkosc zmienna. Proponuje Ci nie oszczedzac na magnesach neodymowych na tarczy, wtedy dipol bedzie sie dobrze trzymł i nie bedzie kłopotu z mieszaniem osadów. Ja raz zrobiłem takie mieszadło, 10l wody prawie chciało wyskoczyc z garnka. Dawało nawet rade przy potencjometrach 100-250 ohm ale w koncu zaczeło szwankować.

Zresztą kupne mieszadła tez maja słabe magnesy, dipol wyskakuje, ciezko wsadzić łażnię, i steruje się mocą a nie ilosciami obrotów ;/

Zalezy tez jaki masz zasilacz ( AC/DC :D), ile mA i zazwyczaj 12V. Kup kilka potencjometrów od 25-500 ohm i próbuj, moje sie chyba przepalały - uziemienie? ...
Załączniki
a3273a6d40.jpeg
Zakazuje modom dopisywania się do moich postów ;-)
Afgan
***
 
Posty: 315
Dołączył(a): 20 lut 2005, o 19:38

Postprzez nwro21 » 16 lut 2011, o 23:32

kupiłem takie coś na allegro ma prrzjść w piątek może na tym będzie działało bo wejściowe i wyjściowe ma 12 V http://allegro.pl/regulator-obrotow-fan ... 02415.html
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez Afgan » 17 lut 2011, o 15:12

Zwykły potencjometr wbudowany w obudowe, tak zerkając na szybko.....
Zakazuje modom dopisywania się do moich postów ;-)
Afgan
***
 
Posty: 315
Dołączył(a): 20 lut 2005, o 19:38

Postprzez nwro21 » 17 lut 2011, o 18:06

ale już o odpowiedniej mocy bo skoro ciągnie silnik od wiatraka to silniczek od drukarki 12V będzie ok
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez analityk » 17 lut 2011, o 19:05

Uprzedzam, że jeśli się okaże, że jednak nie by się nie dziwić. Miejmy nadzieję, że to nie jest sam potencjometr... Silniczek 12V, który żre 100mA to nie to samo co sinik 12V, który żre 1000mA.
"Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
Avatar użytkownika
analityk
@MODERATOR
 
Posty: 775
Dołączył(a): 6 paź 2004, o 17:32
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez nwro21 » 17 lut 2011, o 19:28

Zobacze jak dojdzie ..... najwyżej kupie inny silnik
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez itan » 18 lut 2011, o 14:51

Powinno być dobrze z tym regulatorem...

Kontrola prędkości silnika DC przy pomocy sprzężenia zwrotnego i sygnałów PWM to tutaj zdecydowany przerost formy nad treścią. Spokojnie wystarczy sterowanie mocy silniczka, jeśli coś nie tak to wstawić po prostu większy silniczek.

Już prędzej zastosował bym silnik krokowy ze starej stacji dyskietek z prostym sterowaniem ze śmieci tylko znowu te proste sterowanie to problem...

Jak patrze na ten sterownik wiatraczka to idąc tym tropem można wstawić cały wiatraczek np. 120 mm i od razu jest do czego przyczepić tarcze z magnesem. :wink:
itan
 
Posty: 25
Dołączył(a): 10 mar 2010, o 18:20

Postprzez nwro21 » 18 lut 2011, o 16:56

Przyszedł mi ten sterownik podłączyłem wiatraczek chodzi ale szczerze mówiąc nie widzę specjalnej różnicy w prędkości tzn. moim zdaniem nie ma jej wogule
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez itan » 18 lut 2011, o 20:21

Kup coś takiego:
http://allegro.pl/zasilacz-stabilizator ... 55071.html

Niby regulacja mocą ale będzie dobrze... tylko, żeby ci koleś wstawił normalny potencjometr ma w ofercie za 1 zł. Taki zasilacz możesz zawsze wykorzystać do innych celów...

Możesz kupić regulacje wypełnieniem ale to w ciąż regulacja mocy silnika i ma tylko tą zaletę, ze mniej się grzeje.
itan
 
Posty: 25
Dołączył(a): 10 mar 2010, o 18:20

Postprzez aktus » 19 lut 2011, o 03:31

No a ja bym się 3 razy namyślił ( no może nawet 4 razy ), czy czasami nie było by lepiej pobawić się z przełączaniem elektromagnesów. To tylko taka propozycja, ale osiągnęli byśmy mieszadło bezsilnikowe.
Avatar użytkownika
aktus
**
 
Posty: 456
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16
Lokalizacja: /dev/random

Postprzez nwro21 » 19 lut 2011, o 12:59

Nie mam ochoty się z tym już bawić kupowałem ze 4 potencjometry wymieniałem ze 3 silniczki ..... i nic .... Kupię na allegro używane
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez itan » 27 lut 2011, o 03:11

itan
 
Posty: 25
Dołączył(a): 10 mar 2010, o 18:20

Postprzez nwro21 » 28 lut 2011, o 17:57

widziałem.... ale nigdzie nie ma takiego potencjometru
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez aktus » 28 lut 2011, o 21:32

Coś mnie tknęło - możesz wrzucić Twój schemat ideowy tego mieszadła?
Avatar użytkownika
aktus
**
 
Posty: 456
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16
Lokalizacja: /dev/random

Postprzez nwro21 » 28 lut 2011, o 21:39

Mam Aktus
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... ow-silnika
obejrzyj sobie bardzo fajnie facet robi
muszę tylko kupić potencjometr on ma 22k ohm i tranzystor i spróbuje
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez krzesło » 2 mar 2011, o 16:38

Próbowałem zrobić ten układ, tyle że na innym tranzystorze (MJ2955) i silniku 12v. Nie udało się, więc myślę że wszystko zależy jaki silnik chcesz dać, do na 4v słabe mieszadło ci wyjdzie. Najprościej będzie przejść się do elektronicznego i kupić zasilacz regulowany, no chyba że mieszkasz na zadupiu...
Avatar użytkownika
krzesło
 
Posty: 43
Dołączył(a): 5 sie 2009, o 21:24

Postprzez analityk » 2 mar 2011, o 21:30

Wypróbuj niezniszczalny 2N3055. Tylko pamiętaj, że to tranzystor NPN. Można wygooglować dataszita.
"Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
Avatar użytkownika
analityk
@MODERATOR
 
Posty: 775
Dołączył(a): 6 paź 2004, o 17:32
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

Powrót do Elektronika



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość