Mieszadło magnetyczne

Electronics. Elektronika znajdująca zastosowanie w pirotechnice oraz chemii.

Moderator: #Moderatorzy

Postprzez nwro21 » 2 mar 2011, o 22:35

zaczyna mnie denerwować to mieszadło -.- trudno zrobię ze stałymi obrotami . Szkoda ale co zrobić -.-
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez aktus » 3 mar 2011, o 20:49

No ja bym zastosował jednak ten pwm lub lm7812. Ale co ja się tam znam...
Avatar użytkownika
aktus
**
 
Posty: 456
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16
Lokalizacja: /dev/random

Postprzez maciekrz13 » 3 mar 2011, o 23:04

A do zrobienia mieszadła jakich magnesów chcesz użyć? Walcowych czy jakichś prostopadłościennych? Bo też się zastanawiałem nad zrobieniem takiego mieszadła. mam magnesy neodymowe ale takie 1x1x0,3cm. i jak przyczepiam jeden do wiatraczka (na płasko) to już drugi taki sam się nie kręci jak go przyłożę od góry (musiał bym po 2-3 ustawić i pionowo żeby jakoś się to udawało). Więc czy jak kupię walcowe dłuższe niż wynosi ich średnica to będzie działać jak należy?
np. takie?
http://allegro.pl/magnes-neodymowy-5x15 ... 73348.html
ten co do zlewki będzie wkładany to ja myślałem żeby go do strzykawki uciętej włożyć i zakleić boki, tak dla ochrony, żeby go chemia nie zniszczyła... co o tym sądzicie?
pozdrawiam.
maciekrz13
 
Posty: 85
Dołączył(a): 3 kwi 2010, o 22:41
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Afgan » 4 mar 2011, o 17:00

Sądze o tym tyle ze kup sobie dipol za kilka/kilkanascie złotych w chemicznym a nie klej strzykawek....

Na magnesach nie oszczedzaj bo potem bedzie problem przy łaźni, wyzszych obrotach, osadach...
Zakazuje modom dopisywania się do moich postów ;-)
Afgan
***
 
Posty: 315
Dołączył(a): 20 lut 2005, o 19:38

Postprzez nwro21 » 4 mar 2011, o 17:11

dipol w labosklep kosztuje 3 zł robota tego nie jest watra straconego czasu . Ale nadal pozostaje problem regulacji obrotów :?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez Alchemik » 4 mar 2011, o 17:42

Silnik z drukarki co żre mnóstwo prądu jest nie najlepszym rozwiązaniem. Ja mam do zwykłego mechanicznego mieszadła 6V ze starych samochodzików wyścigowych - zasilach z transformatora, do tego układ Graetza i stabilizacja. Potencjometr nawet nie wiem jaki - i chodzi 5 lat bez problemu.
Innym rozwiązaniem to skokowa zmiana - robisz linię kilku różnych oporników w porządku rosnącym (czy malejacym) oporności. Łaczysz wszystkie równolegle z jednym końcem silnika, do zasilania lutujesz krokodylek. Przed załączeniem wpinasz tam, jaki opór chcesz, załączasz i powinno wszystko grać :)

Alchemik
ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
Avatar użytkownika
Alchemik
**
 
Posty: 611
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37
Lokalizacja: Średniowiecze

Postprzez itan » 4 mar 2011, o 21:31

lm7812 to jest stabilizator na 12v więc do regulacji ma się nijak.
lm317 czy lm350 to są stabilizatory ze zmiennym napięciem.

Wracając do tematu jest to banalna sprawa zarówno sterowanie mikrosilnikiem prądu stałego małym jak i dużym, duży silniczek = większy zasilacz na więcej A od drukarki to zalecał bym zasilacz regulowany 3A. Poszukaj na allegro i za grosze załatwi to sprawę.

np. zasilacz 2A większość silniczków na tym pójdzie
http://allegro.pl/zasilacz-liniowy-prad ... 17777.html

Już więcej w tym temacie nie ma co pisać.
itan
 
Posty: 25
Dołączył(a): 10 mar 2010, o 18:20

Postprzez aktus » 5 mar 2011, o 18:54

Notę katalogową przeczytałeś?
Avatar użytkownika
aktus
**
 
Posty: 456
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16
Lokalizacja: /dev/random

Postprzez nwro21 » 5 mar 2011, o 23:22

MAM CHŁOPAKI!!!!
niespodziewanie dzisiaj pojechałem zawieźć telewizor ciotki do naprawy do takiego gościa na wsi . Facet tak wyglądał jak by żył w 17 wieku ... ale za to głowę do elektroniki miał w ciągu 5 min złożył mi układ zrobił to na potencjometrze 1 K ohm i silniczek działa zarąbiście ma bardzo wolne obroty jak i również bardzo szybkie jak już wszystko złożę w kupę podeśle zdjęcia . Pozdrawiam
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez Alchemik » 6 mar 2011, o 10:23

Gratulacje :)
czekamy na zdjęcia

Alchemik
ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
Avatar użytkownika
Alchemik
**
 
Posty: 611
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37
Lokalizacja: Średniowiecze

Postprzez nwro21 » 6 mar 2011, o 12:35

jeszcze jedna sprawa.
Taki magnes będzie dobry , chodzi mi o kształt i wymiary http://allegro.pl/magnes-neodymowy-magn ... 74448.html

Pozdrawiam
nwro21
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez nwro21 » 6 mar 2011, o 13:13

sorry za posta pod postem ...
chciałem dodać do tamtego magnesy taki dipol . Pytanie czy to będzie dobry zestaw ? http://www.labosklep.pl/akcesoria-pozos ... 14497.html
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez nwro21 » 29 mar 2011, o 17:00

Sorrki za posty pod postami ale mam sprawę . Mianowicie wkurzyło mnie robienie mieszadła i kupiłem sobie mieszadło. I mam pytanie jaki dipol będzie lepszy taki ?http://www.labosklep.pl/akcesoria-pozostaae,mieszadeako-magnetyczne-z-ptfe--pol,35,011481111215,14309.html czy taki ?http://www.labosklep.pl/akcesoria-pozostaae,mieszadeako-magnetyczne-z-ptfe--da-,35,011481107212,14518.html

Proszę o w miarę szybką odpowiedź
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez krzesło » 29 mar 2011, o 17:17

Wszystko zależy w czym chcesz nim mieszać. Do szerszych naczyń lepiej kupić dłuższy dipol.
Avatar użytkownika
krzesło
 
Posty: 43
Dołączył(a): 5 sie 2009, o 21:24

Postprzez nwro21 » 29 mar 2011, o 17:20

do mieszania zlewek o pojemnośći ok . 300 ml
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Avatar użytkownika
nwro21
 
Posty: 167
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38
Lokalizacja: Chojnów

Postprzez Prychu » 8 kwi 2011, o 20:32

Kombinujecie jak koń po górę.. mój jest (b)analnie prosty - wentyl 8cm z kompa, kropelką neodym np. z dysku, w miare wyważyć i wkleić, regulator ręczny 3pin do wentla 12-5v (poszukać), wkręcić went w plastikową płytkę(lub cuś), zajmie to 15 min i efekt przerośnie oczekiwania :]
Avatar użytkownika
Prychu
 
Posty: 4
Dołączył(a): 5 lip 2007, o 16:03
Lokalizacja: z domu?

Postprzez luzik1980 » 26 maja 2011, o 21:59

luzik1980
 
Posty: 29
Dołączył(a): 19 sie 2008, o 18:54

Postprzez analityk » 27 maja 2011, o 22:19

Widziałem, pochwaliłem :D
Moje uwagi i zachwyty znasz już.
"Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
Avatar użytkownika
analityk
@MODERATOR
 
Posty: 775
Dołączył(a): 6 paź 2004, o 17:32
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez luzik1980 » 28 maja 2011, o 23:09

a dziękuje, to bardzo miłe :D (chociaż nie chciałbym wyjść na to że się jaram jak rumun bateryjką ) :wink:
luzik1980
 
Posty: 29
Dołączył(a): 19 sie 2008, o 18:54

Poprzednia strona

Powrót do Elektronika



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość