Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Silnik do młyna 
Autor Wiadomość
**

Post Silnik do młyna
Otóż. Mam silnik do młyna kulowego z drukarki lexmark. Nie wiem jak go podłączyć aby działał. Wystaje z niego 6 przewodów (patrząc od góry) 3 z lewj, i 3 z prawej. Probowałem kilku kabinacji na zasilaczu od komórki, ale jedyne cu udąło mi sie uzyskac to "drgnięcie" jakby chciał rusyzc a niemógł. Może mi ktoś pomoc ?? z boku silniczka pisze NMB pm42-048-sye9 lot no. ta5z17a. JA nic z tego nie rozumiem :D

Obrazek

20 maja 2006, o 12:28
Jest to silnik krokowy i dlatego zasilaczem od komórki uzyskujesz tylko drgnięcia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_krokowy

20 maja 2006, o 12:46
**

temat o młynach kulowych juz jest
i ten pójdzie do kosza zapewne..............

20 maja 2006, o 12:47

jakby było za małe napięcie to by się kręcił tyle że wolniej. ja kiedyś miałem podobny przypadek tylko z innym silnikiem ( na prąd stały) podłączyłem go do prądu zmiennego ( o odpowiednim napięciu - przez transformator przeszło) zapomniałem dać prostownik, i co? silnik padaczki dostał :D

20 maja 2006, o 14:59
GOść WYżEJ MA RACJE JEST TO SILNIK KROKOWY I TRZEBA UKłADU STERóJąCEGO żEBY GO ZASILIć

22 maja 2006, o 20:50
Zasłużony dla forum

dokładnie - nadmienię że sterowniki do silników krokowych są na allegro, w cenie około 30zł...

24 maja 2006, o 08:24

właśnie się za to biorę. Jak zrobię to dam wam zdjęcia i projekty. Tylko gdzie dostać mogę cienki emaliowany miedziany drut (około 0,3-0,4 mm)???

4 cze 2006, o 12:18

Tylko gdzie dostać mogę cienki emaliowany miedziany drut (około 0,3-0,4 mm)?

Poszukaj w elektronicznych.

4 cze 2006, o 12:29

w takim razie lepiej w elektronicznym kupić silniczek krokowy, a nie bawić się w sterowniki (silnik krokowy około 15zł), do tego dajesz prostownik, transformator, obudowa improwizowana i masz elegancki młyn kulowy, dobrze zbudowany, porządny, niemal profesionalny :lol:
Do tego dobrze dobrać bęben.

Idioci ciągle od nas odchodzą...

4 cze 2006, o 15:39
Zasłużony dla forum

co wy z tymi silnikami krokowymi ? innych nie znacie czy co ? a nie lepiej po jakiejś giełdzie rozejrzeć się za małym silnikiem na 230V ? poza tym po co się rozglądać jak za 30zł można kupić wiertarkę z regulacją obrotów i roczną gwarancją ? Ja zrobię wam zdjęcia tego mojego młyna opartego na wiertarce bo temat szukania silnika mnie powoli męczy. Pomyślcie rozsądnie ile wydacie kasy na inne silniki , sterowniki , obudowy , klej do sklejenia wszystkiego w całość ;] a wiertarka 30zł ;] mam nadzieje że w tym tygodniu opublikuje zdjęcia i może jakiś filmik jak to się rusza ;]

Ostatnio edytowano 5 cze 2006, o 19:12 przez blady, łącznie edytowano 1 raz

4 cze 2006, o 15:55
OOooo jestem ciekaw jak to zostało wykonane ^^^^^^^^^^^^^^^^ sam mam problem z silnikiem bo mi go zabrano ale jeśli taka wiertara to lux czad !! :D :wink:

4 cze 2006, o 20:00

Jak już rozbierać drukarkę, to należy wziąć silnik napędu karetki. To zwykły silnik prądu stałego, na kilkanaście woltów. Ma małe obroty ale spory moment (siłę), więc przekładnia młyna będzie prostsza.

5 cze 2006, o 22:58
@GROŹNY WOŹNY

Hmm ja po rozebraniu "starej" drukarki Canona 100 znalazłem w nim dwa silniki i może to coniektórych ździwi, ale obydwa krokowe. Jeden ma 4 wyprowadzenia a drugi 5 teraz sie zatanawiam czy coś co zwie się AVT 1314 da radę tym sterować czy raczej nie bardzo :roll: ??

Pozdrawiam
Szymon

6 cze 2006, o 09:48
Zasłużony dla forum

http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?p=69551#69551 <- tu macie wiertarkę użytą jako silnik w młynie....

6 cze 2006, o 12:10
**

silniki krokowe sa podzielone na bipolarne i unipolarne. bawilem sie z tymi na 6 przewodow bo takie owiele latwiej wysterowac przez LPT kompa. byly to chyba bipolarne (nie rozrozniam ich... ) sterownik taki wykonuje sie z ukladu ULN2803A zasilacza przystosowanego do napiecia naszego silniczka krokowego i kompa z LPT i oczywiscie programu sterujacego. Do tego ukladu mozna podlaczyc najwiecej 2 silniczki krokowe. Jak ktos chce to zamieszcze tu programik, wraz ze schematem do 6 przewodowego silniczka... Zastosowania fajne bo : roboty, kamery internetowe obracane w pionie i poziomie i rozne takie :) w czym potrzeba mocnych silnikow krokowych...

Moj "sprzecik" wyglada tak :
Obrazek

Tu akurat nie ma kabla laczacego uklad z LPT kompa bo potrzebowalem wtyczke do LCD wiec ucielem :P

Pozdro
DJ MHz

6 cze 2006, o 17:29

6 cze 2006, o 18:17
**

ze starego faksu, drukarki, itp. kumpel niekiedy mi daje... :)

6 cze 2006, o 18:25
heh ludzie macie dziwne problemy z tymi silnikami.. ja do swojego kulowca uzyłem wiertarki 600w za 30 pln z regulacja obrotów... dostepna w kazdym budowlanym: castorama, obi, praktiker itp... sprawdza sie jak trza 8)

17 sty 2007, o 15:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]