Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Woda utleniona 30% + nadmanganian potasu! 
Autor Wiadomość
**

ale nic zapalnik by nie dał bo chyba nie "rozrzuci" h2o2 moze gdyby był wypełniony pcz ??

3 mar 2006, o 21:56
Post kupno
Z tego co mi wiadomo

w
Zakłady azotowe "Puławy" można kupić perhydrol ok 55% min 30 l do100 ton
a
w hpermarketach Obi i Castorama można kupić 30%

29 maja 2006, o 20:59
Reakcja jest dosyć 'ostra' i moim zdaniem na pewno wystarczy do startu rakiety. Tylko ciekawe jak masz zamiar ją zbudować? :twisted:

23 lip 2006, o 17:10
ja coś mam. Wystarczy zrobić dwa poj. obok siebie i komore spalania. Każdy chba wie jak wygląda kroplówka. Tak więc naszą kroplówkę napełniamy perydrolciem, drógą roztworem nadmanganianu (stężony bardzo) zaciski na rurkach i to zmieścić w rakiecie. pojemniki napełnić powietzem (kompresor?) następnie delikatnie rozluźnić zaciski na rórce. roztwór i H2O2 do kom. spalania i Psssssssssss. najlepsze są te zaciski szpitalne. a propcio komory można by uzyć szykę jakiejś buteliki , zagiąć ją , a w korku zrobić małą dziórę. tylko nie za mało bo wszystko wybuchnie. Pozdro. Ma ktoś sugestie to pisać. W najblirzszym czasie sprawdze.

9 paź 2006, o 20:31
mam coś nowego poj. na kroplówkę te małe zaraz za Czymś co kapie wlewamy perhydrol i do drugiego roztwór KMnO4, potem pompujemy balony powietrzem i naciągamy na magazyny roztworów. Napełniamy rurki, dolewamy i otkręcamy zawory (szpitalne) przed komorą spalania. (trzeba dopracować). i PS

8 lis 2006, o 17:13
pomysl dobry. w wyniku reakcji wydziela sie duza ilosc pary wodnej, gdyby zrobic do tego dysze moglby powstac pozadny silnik. jest jednak problem gdyz umieszczenie w szczelnie zamknietym korpusie skladnikow tak by reagowac zaczely dopiero wtedy gdy sobie tego zyczysz moze byc trudne. no i nie wiadomo jaka bedzie predkosc gazow, czy zdolaja one wytworzyc odpowiedni ciag.

to nie para wodna to tlen :x

24 lis 2006, o 15:43

2KMnO4+3H2O2-->2MnO2+3O2+2H2O+KOH

24 lis 2006, o 19:01

24 lis 2006, o 19:06
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2