Ja jako pierwsze robiłem właśnie to i od tego czasu nie robie paliw rakietowych. Skusiłem się na niego bo zostało mi trochę distalu-klej.
Najpierw rozmieszałem ze sobą składniki kleju następnie do tego dodałem pozostałość. Ogólnie to nie polecam tej mieszanki, bo strasznie capi dym który się wydobywa z dyszy. Nie ma ciągu ta mieszanka(wolno się pali) przez co rakietka nie oderwała się od ziemi. Dodatkowa wada to po mimo odpowiednich proporcji kleju i utwardzacza to distal coś słabo wiązał z tym dodatkowym "wypełniaczem". Żeby zrobić kanał w paliwie trzeba gwoździa umoczyć w oleju a następnie wbić w plastyczną masę. To pozwoli go wyjąć bez rozwiązań siłowych.
27 lis 2008, o 00:30
waldi
**
Wcale się nie dziwię że Wam te paliwa nie zadziałały 17-20% żywicy taka ilość tak flegmatyzuje mieszanki że sukcesem będzie jak się zapalą.
6 sty 2009, o 14:32
Achtung
@MODERATOR
Dołączył(a): 30 lis 2006, o 20:07 Posty: 251 Lokalizacja: Londyn
a Ty waldi po cholerę się odzywasz jak nie masz pojęcia o paliwach żywicznych? sniperr pierwsze 2 swego czasu były przeze mnie testowane, i jedyne co mogę Ci powiedzieć to żeby je wykorzystać jak trzeba musisz mieć całkiem spore pojęcie o SR. tutaj już musimy używać bardzo wytrzymałych korpusów, kanały gwiazdowe również by się przydały choć z tych które wymieniłeś to i tak wariaci względem prostoty do większości paliw żywicznych. nie jedno z ŻPR przy normalnym ciśnieniu po prostu się nie zapali. tu już trzeba pracy, ale wielu to opanowało
Witam,
Generalnie rzecz ujmując to do paliw żywicznych nie macie się co zabierać bez porządnej pompy próżniowej - brak odgazowania paliwa = loteria w żywicznych. Druga spraw to że większość paliw zagada dopiero po porządnym kopie w d... tzn na starcie trzeba im podnieść ciśnienie inaczej zwyczajnie gasną. Trzecia sprawa to skurcz żywicy w trakcie wiązania - niby aspekt pozytywny ale tu zależy jakiego typu utleniacz zastosujemy bo przy przemianach krystalicznych np azotanu amonu może być problem - wtedy to naprawdę bez podciśnienia nie ma się co za to zabierać bo sam blok podczas wiązania żywicy się grzeje i to w zakresach w których następują właśnie wspomniane przemiany.
A naprawdę wdzięczny jednak "śmierdzący" temat z tymi żywicami Tylko dla zapaleńców
Pozdrawiam
Szymon
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
6 sty 2009, o 17:03
sniperr
**
Tak się pytałem z ciekawości jak to z tymi żywicznymi, ale jak poczytałem co piszecie to takie paliwa są dla PROFI.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości