Czołem
Primo : posprzątałem
Secundo : Troche więcej szacunku z obu stron na przyszłość
Tercio : Aby dobrze wyważyć rakiete musimy znaleźć tzw punkt parcia. Co to dokładnie jest
Jest to punkt w którym działa wypadkowa wszystkich sił aerodynamicznych jakie działają na rakietę podczas lotu, a jej zwrot jest przeciwny do kierunku lotu
Jednak by dobrze wyznaczyć punk parcia musimy znać jeszcze wypadkową sił bezwładności (czyli środek ciężkości po naszemu
) z jego wyznaczeniem nie powinnobyć problemów jak sądzę
Okej ale jak wyznaczyć punk parcia
Odpowiedzi na to pytanie są dwie (znane mi) Jeden to sporzystanie ze wzorów zawartych m.in w "Młodym modelarzu rakiet"- P.Elszteina, a drugi równierz zawarty w tej książce (i praktykowany przezemnie) polega na wycięciu rzutu bocznego rakiety i doświadczalnym wyznaczeniu środka jego ciężkości, który to pokrywa się z rzeczywistym. Ot i mamy nasz punkt parcia teraz wystarczy zmierzyć odległość i wyważyć cały model (z pełnym wyposarzeniem które będzie podczas lotu czyli silnik/i, spadochron/y, elektronika, itp) tak aby jego punkt ciężkości był przyajmniej o 1 kaliber rakiety (średnice korpusu po naszemu
) bliżej nieba
czyli nad punktem parcia
No potem dochodzi jeszcze dobranie długości prowadnicy ale z reguły 1,5m wystarcza
Pozdrawiam i udanych lotów życzę
P.S co to za dawanie ostrzeżeń w myśl "on napyskował 'naszym' to my go dorwiemy " LUDZIE WRZUĆCIE NA LUZ
i pamiętajcie "Wszystko to ch** wzglęgem prędkości światła"