Orion

Rocket construction. Budowa, opisy i konstrukcje rakiet

Moderator: #Modelarstwo Rakietowe

Orion

Postprzez Nostra » 22 kwi 2007, o 14:50

witajcie! :D

Coś na relax, lubię klecić takie rzeczy... oto moja pierwsza rakieta (miejmy nadzieję że nie ostatnia ;) ) rakieta stoi już prawie gotowa... czyli głowicy na razie nie przyklejam ponieważ możliwe iż trzeba będzie dociąćyć te 3-5g, co zależy od silnika. Obecna masa rakiety to 30g

- korpus z papieru, nawijany na vicol/woda 42 cm; 2,2cm średnica zewnętrzna
- głowica 10cm (w tym 1cm tkwi wewnątrz) toczona ze styropianu, pokryta szpachlą, jutro zostanie wyszlifowana papierem sciernym w granicach 400-800 (co się znajdzie)
- stateczniki, tektura 1,5mm, przyklejone do powierzchni, nie wpuszczone do środka (wiem że błąd, ale zobaczymy...)
- bez odzysku...

co do silnika to pracuję nad tym, za pomoc dziękuję robercikowi, który miejmy nadzieję odpisz mi tu ( ;) ), mam 2 wyjscia
1. rura PCV 0,5" poniewaz 3/4" się nie zmiesci... rurka ma 16mm zewnetrznej, 12 wewnętrznej
2. korpus papierowy sr wewnetrzna 15mm, zewnetrzna 19-20mm (akurat tyle wynosi sr wew. rakiety)

paliwko to prawdopodobnie karmelek będzie 6/4 +C albo +fe2o3, potestuje różne kanały, bez kanałów ;)

jutro ide po 2 farby w sprayu i lakier nc w sprayu... fotki bym dał stanu surowego ale aparat odbiore dopiero za kilka dni...

a co do wyważenia, waga silnika w spacu to 27g, mysle ze okolo 30 będzie ważyć... dlatego głowicy nie przyklejam żeby kilka g można było dodać

Obrazek
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Młody » 22 kwi 2007, o 15:01

A jaka srednica dyszy i z czego zrobiona ? :wink:
Pozdro
Młody
 
Posty: 132
Dołączył(a): 9 gru 2006, o 23:35

Postprzez Nostra » 22 kwi 2007, o 15:04

"co do silnika to pracuję nad tym" ;)

jesli nie wiem jaka rurka to chyba dyszy nie mam jeszcze? ale materiał to cement lub zaciskane
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Młody » 22 kwi 2007, o 15:11

Cement za ciezki :P Wez jakis 2 skladnikowy klej i z niego zrob. Ja tak robi. Poxilina albo cos podobnego, wkladam dysze jakies 3-4 milimetry w glab korpusu i to co zostaje u gory jak poxilina wyschnie obklejam super glue i zaginam :wink: Trzyma bardzo mocno. 8)
Pozdro :lol:
Młody
 
Posty: 132
Dołączył(a): 9 gru 2006, o 23:35

Postprzez Nostra » 22 kwi 2007, o 15:15

taa napewno... cement jest bdb! i nie cięzki... narobiłem się go w fontannach i wiem co to
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Młody » 22 kwi 2007, o 15:29

Tyle ze fontann a jest skierowana dokladnie w przeciwna strone :D Ale rob jak chcesz, ja Ci tylko zadze :P
Pozdro :wink:
Młody
 
Posty: 132
Dołączył(a): 9 gru 2006, o 23:35

Postprzez Anonymous » 22 kwi 2007, o 15:48

E tam lepiej wziąść gline modelarską......Urobisz idealny kształt , opalasz i na super glue czy jakiś podobny klej.Ja tak robie , i jestem bardzo zadowolony :]
Anonymous
 

Postprzez Nostra » 22 kwi 2007, o 16:58

ale ile to roboty... cement tylko ubijasz i wiercisz...
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Młody » 22 kwi 2007, o 17:06

Jak chcesz miec cos dobrze zrobionego to musisz wlozyc w to wyslilek :)
Pozdro :D
Młody
 
Posty: 132
Dołączył(a): 9 gru 2006, o 23:35

Postprzez Front » 22 kwi 2007, o 17:09

Cement hmm a może gips budowlany ?? Tylko ta erozja dyszy......
Avatar użytkownika
Front
***
 
Posty: 1037
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez beaker » 22 kwi 2007, o 17:24

gips to lipa. cement wystarczy spokojnie wiec nospa wal dysze z cementu :wink:
powodzenia zycze w rakietach :)
Avatar użytkownika
beaker
Zasłużony dla forum
 
Posty: 149
Dołączył(a): 23 wrz 2006, o 18:25
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Postprzez Nostra » 22 kwi 2007, o 17:29

Front, porównywałem cement i gips w hardcorowych warunkach... czyli nie silnik a fontanna gdzie "ciag" jest przez kilkanascie sekund
gips miał nawet do 3-4mm erozji! cement maxymalnie 1mm, sam sie zdziwiłem i odtąd zakochałem się w nim ;)
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Nostra » 28 kwi 2007, o 19:16

rakieta skończona... tylko jak upadla mi na podloge to glowica pekla.. heh to tylko styropian, ale co tam, sklei się, bo 3 napewno nie będe robić póki nie przekonam się czy ona lata...
głowica malowana ręcznie plakatówkami... mam pytanie, czym oprócz kupowania lakierów do styropianu można polakierować? (o ile można nie kupując...)
głowica o 1cm zwiększona w porównaniu do pierwszej, nie pasuje idealnie do korpusu, powierzchnia też pozostawia wiele do życzenia, ale aby sprawdzić zdolności lotnicze tego cuda wystarczy ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Alchemik » 28 kwi 2007, o 19:34

Hmm... ze zwykłym lakierem warto uważać, bo potrafi robić kuku... ja mam taki silny do włosów, używam go do utrwalania okazów robaczków i jak na styropian chlapnie, to dziura :? A tak przy okazji - pomyślnych lotów :D

Pozdrawiam Alchemik
ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
Avatar użytkownika
Alchemik
**
 
Posty: 611
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37
Lokalizacja: Średniowiecze

Postprzez Nostra » 2 maja 2007, o 19:27

po kilkunastu próbach zaczyna mnie co nieco oświecać. Dotąd wszystkie kończyły się wyrwaniem dolnej zatyczki, dziś mimo zbrojeń także wyrwało... działo sięto przy dyszce 3mm oraz 4mm... przy 5mm na koniec pracy przepaliło bokiem... ale ogólnie coraz lepiej... chyba zwiększe dysze do 6mm i na tym będzie koniec ;) silniki na dysze zaciskane

Długość ziarna - 70mm
Fi ziarna - 15mm
Fi kanału - 5mm przez całą długość
Paliwo - Rcandy
Ilość - 17g

Ciąg był dobry, nawet bardzo ;) waga do 600g, większej nie mam, była na max... więcej możliwe iż ciąg był do 1kg co moim modelem 40gramowym machnie :D przy dyszcze 6mm będzie pewnie mniej, ale i 500g ciągu wystarczy... no chyba że wzmocnić jakoś korpus i zatyczke dolną... co lepiej, zwiększyć dyszę czy próbować ujarzmić przy 5mm? ;)
niżej 2 foto, czas pracy silnika spory 2-3s, (nie chce mi się dokładnie analizować filmu)

Obrazek
Obrazek
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Anonymous » 3 maja 2007, o 15:36

A z czego robisz dysze/zatyczki??Mi wytrzymują nawet przy około 4mm (robie je z gipsu + woda/szkło wodne 1:1)
Anonymous
 

Postprzez Nostra » 3 maja 2007, o 19:32

yy nie wiem co powiedzieć.... :roll:
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Nostra » 7 maja 2007, o 18:42

eh... pechowy dzień mam dziś...

zapowiadało się dobrze... ładny korpus, ładne paliwko...
7cm ziarno, 15mm szerokosci 5mm kanal przez całą długość, dysza 5mm, paliwo rcandy

Obrazek

Obrazek

potem rakieta ładnie prezentowała się na wyrzutni

Obrazek

start zapowiadał się ładny, energiczny

Obrazek

i to koniec dobroci :/ jak zwykle silnik wypluł zatyczkę rozwalając głowicę, do środka korpus w pół spalony, teraz cienki strasznie i w jednym miejscu na 4-5cm przepalony :cry: a tyle serca włożyłem w to... nauczylem się by nie spędzac tyle czasu nad rakietą bo i tak będzie to syzyfowa praca...
zatyczka miała zbrojenia na krzyż - nie pomogło :roll:

zwiększę z 5mm na 6mm dyszkę, jesli to nie pomoże, nie mam pomysłów... chyba że zrobię rakeite z pcv, silnik tez pcv i będe miał spokój...

oto "Lot"

(ponad 400kb)

proszę o jakies rady bo Nostra nie ma sił do tych silnikow :wink:
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Front » 7 maja 2007, o 18:45

Zrobic zbrojenie dyszy i zatyczki :D
/me jak robi SR to tylko ze zbrojeniem.
/me tez tak miał.... :cry:
Avatar użytkownika
Front
***
 
Posty: 1037
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Nostra » 7 maja 2007, o 18:54

Nostra napisał(a):zatyczka miała zbrojenia na krzyż - nie pomogło Rolling Eyes

:D
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59

Postprzez Anonymous » 7 maja 2007, o 18:58

Noo z PCW lepiej.Zrób zatyszkę tak jak jest pokazane na samej dole tej strony http://pinot.webpark.pl/silniki.html.Szkoda , że wywaliło zatyczkę....A tak ładnie ruszyła:P Życze powodzenia w dalszych próbach
Anonymous
 

Postprzez Front » 7 maja 2007, o 20:38

Ehh nie doczytał... Wiec skróc i poszerz ziarno paliwa jeśli mimo zbrojeń wywala. Silniczki Froncika fi wew 20mm dysza kanał 6mm kanał przez całe ziarno pracują bardzo ładnie jak na moje oko :wink:
Avatar użytkownika
Front
***
 
Posty: 1037
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Nostra » 7 maja 2007, o 20:57

nie poszerze bo to i tak wchodzi bezpośrednio do korpusu rakiety :) a ziarno 40mm tez tak samo zrobiło :/
Nostra
******
 
Posty: 476
Dołączył(a): 13 mar 2006, o 19:59


Powrót do Budowa Rakiet



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość