Reakcja iminy z wodą wygląda tak C=NH + H2O --> C=O + NH3. To jest szybka reakcja. Stosuje się ją do otrzymywania ketonów w reakcji nitryli ze związkami Grignarda. Najpierw nitryl reaguje ze związkiem Grignarda i powstaje kompleks magnezowy iminy:
R1MgX + R2CN --> R1R2C=NMgX
Z takiego kompleksu można wydzielić wolną iminę z dobrą wydajnością przez reakcję z bezwodnym metanolem:
R1R2C=NMgX + MeOH --> R1R2C=NH + MeOMgX (w ten sposób robiłem iminę benzofenonu). Częściej jednak kompleks poddaje się, bez wydzielania iminy, hydrolizie do ketonu i soli magnezu.
Problem redukcji imin do amin polega na tym, że same iminy są wrażliwe na obecność wody. Nawet jeśli uda się zachować warunki bezwodne, to może zachodzić łatwo konkurencyjna reakcja powstałej aminy z niezredukowaną iminą, co prowadzi do zasad Schiffa (N-podstawionych imin):
R1R2C=NH + R1R2CH-NH2 --> R1R2C=N-CHR1R2 + NH3
Taka imina też ulega redukcji i mamy na końcu R1R2CH-NH-CHR1R2.
I zamiast smacznego związku dostaniesz coś, co może zabić...