Witam, czy ktoś zna mechanizm otrzymywania benzimidazolu z 1,2-diaminobenzenu (o-fenylenodiaminy) i kwasu mrówkowego? Dlaczego po ogrzaniu i następnie ochłodzeniu dodaje się wodorotlenek sodu?
10 lis 2008, o 23:00
gambit
**
Dołączył(a): 14 sty 2007, o 13:09 Posty: 270
Z tego co ja tak sobie sam rozpisałem to ten mechanizm będzie zachodził najpierw przez pośrednia karbinoloaminę oraz jon iminowy.. Do sprotonowania pośredniej karbinoloaminy potrzebny jest katalizator kwasowy który przekształca nam grupę -OH w lepszą grupę odchodzącą, ale z drugiej strony pH nie może być zbyt niskie bo amina całkiem się nam sprotonuje i addycja nukleofilowa wogóle nie zajdzie.. Prawdopodobnie więc dodanie NaOH służy podniesieniu pH do wymaganego poziomu.. 4-5
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników